Πώς να αναγνωρίσετε την καρδιακή νόσο της γάτας;

Για να αναγνωρίσετε τις καρδιακές παθήσεις των αιλουροειδών, ελέγξτε τη γάτα σας για σημάδια λήθαργου, όπως να αρνηθείτε να ανεβείτε σκάλες ή να μην κινείστε τόσο πολύ. Επιπλέον, δείτε εάν αναπνέει γρήγορα, ακόμα και όταν ξεκουράζεται. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε τη γάτα σας λαχάνιασμα ή να αναπνέει από το στόμα της, πράγμα που σημαίνει ότι προσπαθεί να πάρει περισσότερο οξυγόνο. Εάν δείτε τη γάτα σας να σκύβει στην κοιλιά της με το κεφάλι και το λαιμό να εκτείνεται σε ευθεία γραμμή, αυτό μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη καρδιακής νόσου της γάτας. Για συμβουλές σχετικά με τον τρόπο δοκιμής της γάτας σας για καρδιακές παθήσεις, συνεχίστε να διαβάζετε!

Για να αναγνωρίσετε τις καρδιακές παθήσεις των αιλουροειδών
Για να αναγνωρίσετε τις καρδιακές παθήσεις των αιλουροειδών, ελέγξτε τη γάτα σας για σημάδια λήθαργου, όπως να αρνηθείτε να ανεβείτε σκάλες ή να μην κινείστε τόσο πολύ.

Οι γάτες πάσχουν από καρδιακές παθήσεις όπως και κάθε άλλο είδος. Ωστόσο, οι γάτες είναι ικανές να κρύβουν τα σημάδια έγκαιρης προειδοποίησης. Ο χαλαρός τρόπος ζωής και το ταλέντο τους για ύπνο τείνουν να καλύψουν συμπτώματα που θα ήταν εμφανή σε πιο ενεργά ζώα. Επιπλέον, τα συμπτώματα της καρδιακής νόσου είναι πολύ παρόμοια με την πνευμονική νόσο. Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί στον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων υγείας στη γάτα σας και να φέρνετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό.

Μέρος 1 από 4: αναγνώριση των πρώτων σημείων

 1. 1
  Παρατηρήστε εάν η γάτα σας φαίνεται ληθαργική. Όταν η καρδιά τους αγωνίζεται, τείνει να κάνει τη γάτα λήθαργη. Αυτό συμβαίνει επειδή ακόμη και μια μικρή αύξηση της δραστηριότητας, όπως το περπάτημα ή η αναρρίχηση των σκαλοπατιών, δημιουργεί αυξημένες απαιτήσεις στο κυκλοφορικό σύστημα.
  • Η καρδιακή ανεπάρκεια στις γάτες μπορεί να προκληθεί από ζητήματα αξίας, προβλήματα καρδιακών μυών, προβλήματα ηλεκτρικής αγωγιμότητας, υπερθυρεοειδισμό και συγγενή προβλήματα.
  • Εάν η κυκλοφορία είναι ανεπαρκής, τότε η γάτα αισθάνεται ελαφριά, ζάλη και αδύναμη. Αυτό αναγκάζει τη γάτα να μάθει ότι είναι καλύτερο να μην κινείται πολύ, οπότε τείνει να ξεκουράζεται.
 2. 2
  Νιώστε για ασυνήθιστα υψηλό ρυθμό αναπνοής. Ένα άλλο έγκαιρο προειδοποιητικό σημάδι καρδιακής νόσου είναι εάν η γάτα αναπνέει πιο γρήγορα, ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας. Αυτό είναι γνωστό ως αυξημένος ρυθμός αναπνοής. Η γάτα αναπνέει πιο γρήγορα λόγω της συσσώρευσης υγρών στους πνεύμονες, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη γάτα σας να απορροφήσει οξυγόνο. Για να πάρει αρκετό οξυγόνο, η γάτα πρέπει να πάρει περισσότερες αναπνοές.
  • Εάν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας αναπνέει γρήγορα, παρακολουθήστε την ενώ ξεκουράζεται και μετρήστε τον αριθμό των αναπνοών που λαμβάνονται σε ένα λεπτό. Επαναλάβετε αυτό αρκετές φορές για να βεβαιωθείτε ότι έχετε μια πραγματική φιγούρα. Θα χρειαστεί να μεταφέρετε αυτές τις πληροφορίες στον κτηνίατρό σας, δεδομένου ότι είναι φυσιολογικό οι γάτες να υπεραερίζονται στο γραφείο του κτηνιάτρου, καθιστώντας δύσκολη τη σωστή ανάγνωση.
  • Ο φυσιολογικός ρυθμός αναπνοής στη γάτα κυμαίνεται μεταξύ 20-30 αναπνοών το λεπτό. Περισσότερες από 35-40 αναπνοές ανά λεπτό σε ανάπαυση θεωρούνται υψηλές και πάνω από 40 απαιτεί προσοχή από τον κτηνίατρο.
 3. 3
  Ψάξτε για λαχάνιασμα. Ένα άλλο σημάδι προβλήματος είναι η αναπνοή στο στόμα ή ο λαχάνιασμα. Είναι ασυνήθιστο για μια γάτα να αναπνέει από το στόμα της, εκτός εάν είναι πολύ στρες ή έχει παίξει έντονα.
  • Η στοματική αναπνοή είναι η προσπάθεια της γάτας σας να πάρει περισσότερο οξυγόνο, επειδή δεν αρκεί αρκετή απορρόφηση.
 4. 4
  Προσέξτε για τη θέση «πείνα στον αέρα». Εάν η γάτα λείπει από αέρα, μπορεί να υιοθετήσει τη θέση «πείνα στον αέρα». Η γάτα σκύβει στην κοιλιά της με το κεφάλι και το λαιμό να εκτείνονται σε ευθεία γραμμή. Οι αγκώνες κρατούνται μακρυά από το στήθος για να επεκτείνουν το στήθος όσο το δυνατόν περισσότερο με κάθε αναπνοή.
 5. 5
  Να γνωρίζετε ότι η κακή όρεξη προκαλεί ανησυχία. Πολλές γάτες με καρδιακές παθήσεις έχουν κακή όρεξη. Όταν η γάτα καταπιεί, πρέπει να σταματήσει να αναπνέει. Εάν η γάτα δυσκολεύεται να αναπνεύσει, τότε δεν θα σταματήσει να αναπνέει αρκετά καιρό για να φάει.
Ένα καρδιακό μουρμούρισμα δεν σημαίνει ότι η γάτα σας έχει σίγουρα καρδιακή νόσο
Ωστόσο, ένα καρδιακό μουρμούρισμα δεν σημαίνει ότι η γάτα σας έχει σίγουρα καρδιακή νόσο.

Μέρος 2 από 4: προσδιορισμός καθυστερημένων σημείων

 1. 1
  Σημειώστε τυχόν λιποθυμία. Δυστυχώς, καθώς η καρδιακή νόσος της γάτας εξελίσσεται, τα σημεία και τα συμπτώματα γίνονται πιο σοβαρά. Ένα σύμπτωμα καρδιακών παθήσεων στα τελευταία στάδια είναι λιποθυμία. Η γάτα μπορεί να έχει λιποθυμικά επεισόδια όταν η κυκλοφορία δεν μπορεί να διατηρήσει την παροχή αίματος στον εγκέφαλο.
 2. 2
  Κοιτάξτε ή αισθανθείτε υγρό στην κοιλιά. Ένα άλλο σημάδι προχωρημένης καρδιακής ανεπάρκειας είναι η συσσώρευση υγρών στην κοιλιά ως αποτέλεσμα των αλλαγών υγρών στα αιμοφόρα αγγεία της γάτας, τα οποία μπορούν να επιτρέψουν τη διαρροή υγρών στο σώμα.
  • Η κοιλιά μπορεί να διογκωθεί και να γεμίσει σαν μπαλόνι νερού.
 3. 3
  Γνωρίστε ότι η παράλυση του οπίσθιου ποδιού είναι πιθανή. Ένα άλλο πολύ σοβαρό σημάδι καρδιακής ανεπάρκειας είναι η παράλυση των πίσω άκρων. Στα προχωρημένα στάδια της καρδιακής ανεπάρκειας, αναπτύσσονται θρόμβοι αίματος. Ένα κοινό μέρος για θρόμβους αίματος στις γάτες είναι το σημείο όπου η κύρια αρτηρία στα πίσω πόδια χωρίζεται σε δύο. Ο θρόμβος εμποδίζει την κυκλοφορία στα πίσω πόδια, αφήνοντάς τα παράλυτα.
Θεωρείται προϋπάρχουσα κατάσταση που θα μπορούσε να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις
Εάν η γάτα σας είχε καρδιακό μουρμούρισμα, θεωρείται προϋπάρχουσα κατάσταση που θα μπορούσε να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις.

Μέρος 3 από 4: φέρνοντας τη γάτα σας στον κτηνίατρο

 1. 1
  Φέρτε τη γάτα σας στον κτηνίατρο για φυσική εξέταση. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, ζητήστε τη γάτα σας να ελεγχθεί από κτηνίατρο. Στο πλαίσιο της εξέτασης, ο κτηνίατρος θα ακούσει την καρδιά της γάτας με ένα στηθοσκόπιο. Με βάση αυτά που βρίσκουν, ο κτηνίατρος θα προτείνει τις πιο κατάλληλες δοκιμές.
 2. 2
  Περιμένετε τον κτηνίατρο να αξιολογήσει την αναπνοή της γάτας σας. Για να δείτε μια επισκόπηση του πόσο άρρωστη είναι η γάτα, ο κτηνίατρος μπορεί να ζητήσει να παρακολουθήσει τη γάτα καθώς στηρίζεται σε ένα καλάθι ή κουτί πριν από την εξέταση, γεγονός που επιτρέπει στον κτηνίατρο να παρατηρήσει την αναπνοή της γάτας πριν από το άγχος μιας εξέτασης.
  • Ο κτηνίατρος θα μετρήσει τον αναπνευστικό ρυθμό και θα αξιολογήσει πώς αναπνέει η γάτα.
 3. 3
  Ελέγξτε για μη φυσιολογική αναπνοή. Με μια υγιή γάτα, μερικές φορές είναι δύσκολο να δούμε το στήθος να κινείται μέσα και έξω. Εάν η γάτα έχει δυσκολία στην αναπνοή, είτε λόγω καρδιακών ή πνευμονικών προβλημάτων, το στήθος κινείται σε μια υπερβολική κίνηση προς τα έξω, η οποία είναι εμφανές.
  • Μια άλλη υπόδειξη που δείχνει προς την ανώμαλη αναπνοή είναι εάν η κοιλιά της γάτας εισέρχεται και εξέρχεται με κάθε αναπνοή. Αυτό είναι γνωστό ως «κοιλιακή αναπνοή» και είναι ένα σημάδι ότι η γάτα αγωνίζεται να τραβήξει αέρα στους πνεύμονες.
  • Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι γάτες σπάνια βήχουν ως αποτέλεσμα καρδιακών παθήσεων, σε αντίθεση με τα σκυλιά.
 4. 4
  Ενημερώστε τον κτηνίατρο για οποιοδήποτε ιστορικό καρδιακού θορύβου. Ο κτηνίατρός σας θα θέλει να μάθει εάν η γάτα είχε προηγουμένως διαγνωστεί με καρδιακό μουρμούρισμα. Εάν η γάτα σας είχε καρδιακό μουρμούρισμα, θεωρείται προϋπάρχουσα κατάσταση που θα μπορούσε να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις.
  • Η γάτα σας μπορεί να έχει αναπτύξει καρδιακό θόρυβο αργότερα στη ζωή, οπότε ένα καθαρό ιατρικό ιστορικό δεν σημαίνει ότι η γάτα σας δεν μπορεί να έχει πρόβλημα τώρα.
 5. 5
  Επιτρέψτε στον κτηνίατρο να ακούσει για καρδιακά μουρμουρίσματα. Ο κτηνίατρος θα ακούσει την καρδιά της γάτας για να εκτιμήσει εάν υπάρχει ή δεν υπάρχει ένα μουρμούρισμα και πόσο δυνατός είναι ο μουρμουρητός. Ο κτηνίατρος θα ελέγξει επίσης τον καρδιακό ρυθμό και τον ρυθμό.
  • Οι καρδιακοί μουρμουρητές είναι συχνές σε γάτες με καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, ένα καρδιακό μουρμούρισμα δεν σημαίνει ότι η γάτα σας έχει σίγουρα καρδιακή νόσο.
 6. 6
  Ρωτήστε τον κτηνίατρο για τον καρδιακό ρυθμό της γάτας. Ο καρδιακός ρυθμός είναι ένας σημαντικός οδηγός για το αν η καρδιά αγωνίζεται ή όχι. Ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός μιας γάτας είναι περίπου 120-140 παλμούς ανά λεπτό.
  • Μια γάτα με άγχος θα έχει ταχύτερο καρδιακό ρυθμό, που σημαίνει ότι η μέτρηση του κτηνιάτρου μπορεί να είναι υψηλή. Ενώ μια γάτα βρίσκεται στον κτηνίατρο, οι περισσότεροι κτηνίατροι θεωρούν ότι είναι περίπου 180 παλμοί ανά λεπτό ως φυσιολογικοί. Από το γραφείο του κτηνιάτρου, 180 παλμοί είναι πολύ ανησυχητικοί.
  • Η καρδιά μιας γάτας μπορεί να χτυπά γρήγορα για να διατηρεί την κυκλοφορία εάν η καρδιά της αποτυγχάνει.
 7. 7
  Ρωτήστε τον κτηνίατρο για τον καρδιακό ρυθμό της γάτας. Ένας ανώμαλος καρδιακός ρυθμός είναι ένα προειδοποιητικό σήμα ότι η καρδιά αγωνίζεται. Ένας υγιής καρδιακός ρυθμός εμπίπτει σε ένα από τα δύο πρότυπα.
  • Πρώτον, ο ρυθμός είναι κανονικός με ακριβώς το ίδιο χρονικό διάστημα μεταξύ των κτύπων. Δεύτερον, ο καρδιακός παλμός της γάτας συγχρονίζεται με την αναπνοή του.
  • Ένας ανώμαλος καρδιακός ρυθμός είναι ακανόνιστος.
 8. 8
  Βεβαιωθείτε ότι ο κτηνίατρος ελέγχει το χρώμα των βλεννογόνων της γάτας. Τα ούλα μιας γάτας πρέπει να έχουν ένα υγιές ροζ χρώμα, όπως το δικό μας. Ο κτηνίατρος ελέγχει το χρώμα των ούλων για ενδείξεις κυκλοφοριακών προβλημάτων.
  • Εάν η καρδιά αποτυγχάνει και η κυκλοφορία είναι κακή, τα ούλα τείνουν να είναι ωχρά ή ακόμη και λευκά. Ωστόσο, αυτό το σημάδι δεν είναι αποκλειστικό για καρδιακές παθήσεις και τα ούλα μπορεί να είναι ωχρά λόγω αναιμίας ή πόνου.
 9. 9
  Παρατηρήστε καθώς ο κτηνίατρος ελέγχει τη διάταση της σφαγίτιδας της γάτας. Ο κτηνίατρος μπορεί να κάνει κάτι που μοιάζει πολύ περίεργο, δηλαδή να βρέχει τη γούνα στο λαιμό της γάτας με χειρουργικό πνεύμα ή τρίψιμο αλκοόλ. Το κάνει για να δει το περίγραμμα των σφαγίτιδων φλεβών που περιέχουν αίμα που επιστρέφει στην καρδιά.
  • Αυτές οι φλέβες τρέχουν μέχρι το λαιμό και αν η καρδιά παλεύει, το αίμα τείνει να συσσωρεύεται κατάντη της καρδιάς και να προκαλεί τη διάταση των σφαγίτιδων φλεβών.
Το χαμηλό δείχνει ότι οι καρδιακές παθήσεις δεν προκαλούν τα κλινικά συμπτώματα της γάτας
Τα αποτελέσματα κατανέμονται σε μία από τις τρεις ομάδες: το χαμηλό δείχνει ότι οι καρδιακές παθήσεις δεν προκαλούν τα κλινικά συμπτώματα της γάτας, το φυσιολογικό εύρος σημαίνει ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι λιγότερο πιθανές εκείνη τη στιγμή και υψηλές σημαίνει ότι η γάτα έχει σημαντική βλάβη στους καρδιακούς μυς.

Μέρος 4 από 4: να δοκιμάσετε τη γάτα σας

 1. 1
  Αναμείνετε πρόσθετες εξετάσεις για να κάνετε μια διάγνωση. Είναι πιθανό ότι θα χρειαστούν πρόσθετες εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί μια ισχυρή υποψία για καρδιακές παθήσεις, για να προσδιοριστεί η αιτία και για να μετρηθεί η σοβαρότητα της ασθένειας.
  • Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται πιο συχνά για τη διάγνωση του καρκίνου των αιλουροειδών είναι μια εξειδικευμένη εξέταση αίματος (proBNP), οι ακτινογραφίες στο στήθος και ο καρδιακός υπέρηχος.
  • Εκτός από μια ακτινογραφία, μόνο ένας καρδιολόγος ζώων θα κάνει αυτές τις δοκιμές.
 2. 2
  Επιτρέψτε στον κτηνίατρο να κάνει επαγγελματική εξέταση αίματος BNP. Αυτή η εξέταση αίματος μετρά τα επίπεδα των «καρδιακών βιοδεικτών» στο αίμα. Οι καρδιακοί βιοδείκτες είναι πρωτεΐνες που απελευθερώνονται από τα στενοχωρημένα μυϊκά κύτταρα.
  • Τα αποτελέσματα κατανέμονται σε μία από τις τρεις ομάδες: το χαμηλό δείχνει ότι οι καρδιακές παθήσεις δεν προκαλούν τα κλινικά συμπτώματα της γάτας, το φυσιολογικό εύρος σημαίνει ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι λιγότερο πιθανές εκείνη την εποχή και υψηλές σημαίνει ότι η γάτα έχει σημαντική βλάβη στους καρδιακούς μυς.
  • Ο κτηνίατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει εξετάσεις αίματος Pro BNP για την εξάλειψη των καρδιακών προβλημάτων ως αιτία συμπτωμάτων ή για την παρακολούθηση της κατάστασης της γάτας σας μόλις ξεκινήσει η θεραπεία.
  • Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να κάνει μια εξέταση αίματος για να ελέγξει για νεφρική νόσο, ηπατική νόσο ή υπερθυρεοειδισμό. Εάν ο κτηνίατρός σας υποψιάζεται μία από αυτές τις καταστάσεις, μπορεί επίσης να κάνει μια εξέταση αρτηριακής πίεσης.
 3. 3
  Αφήστε τον κτηνίατρο να λάβει ακτινογραφίες στο στήθος της γάτας. Ο κτηνίατρος βλέπει δύο απόψεις στο στήθος της γάτας: μία από πάνω και μία από την πλευρά. Αυτό δίνει μια παραπομπή ως προς το μέγεθος και το σχήμα της καρδιάς.
  • Οι ακτινογραφίες μπορεί να έχουν περιορισμένη αξία επειδή μία από τις κοινές καρδιακές παθήσεις της γάτας, η υπερτροφική καρδιομυοπάθεια (HCM), περιλαμβάνει την πάχυνση του καρδιακού μυός προς τα μέσα. Επειδή οι ακτίνες Χ δείχνουν μόνο τη σιλουέτα της καρδιάς, παρά το τι συμβαίνει στο εσωτερικό, το HCM μπορεί να χαθεί μόνο με ακτινογραφία.
  • Ωστόσο, οι ακτινογραφίες είναι χρήσιμες για την αναζήτηση υγρού στους πνεύμονες, όπως το πνευμονικό οίδημα, το οποίο μπορεί να υποδηλώνει μια καρδιακή ανεπάρκεια, και επίσης να αποκλείει άλλες καταστάσεις όπως το άσθμα της γάτας ή τους όγκους των πνευμόνων.
 4. 4
  Δώστε στον κτηνίατρο άδεια να κάνει υπερηχογράφημα καρδιών. Αυτό είναι το χρυσό πρότυπο για τον εντοπισμό και τη διάγνωση καρδιακών παθήσεων στη γάτα. Η καρδιακή σάρωση επιτρέπει στον χειριστή να απεικονίσει τον θάλαμο της καρδιάς, να παρακολουθήσει την καρδιακή σύμβαση, να παρακολουθήσει τη ροή του αίματος μέσω της καρδιάς και να ελέγξει την υγεία των καρδιακών βαλβίδων.
  • Οι υπέρηχοι ανιχνεύουν επίσης προβλήματα όπως υγρό στον σάκο γύρω από την καρδιά, τα οποία μπορεί να μην ανιχνευθούν σε ακτίνες Χ.
  • Οι υπέρηχοι επιτρέπουν επίσης στον κτηνίατρο να μετρήσει τις διαστάσεις των διαφόρων καρδιακών θαλάμων έτσι ώστε να μπορούν να αποφασίσουν εάν η καρδιά λειτουργεί σωστά.

Συμβουλές

 • Συμπτώματα όπως λαχάνιασμα, γρήγορη αναπνοή, κακή όρεξη και λιποθυμία είναι όλα ισχυρά στοιχεία ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά ή τους πνεύμονες. Για να γίνει διάκριση μεταξύ των δύο, ο κτηνίατρος θα πρέπει να κάνει μια φυσική εξέταση. Ακόμα και τότε, είναι πολύ πιθανό να απαιτηθούν περαιτέρω δοκιμές.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

 • Εάν η γάτα μου έχει καρδιακές παθήσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί για να παρατείνει τη ζωή του;
  Μιλήστε στον κτηνίατρό σας για πιθανές επιλογές θεραπείας. Ωστόσο, εάν ο κτηνίατρός σας πιστεύει ότι η ανθρωπιστική λύση θα ήταν να γκρεμίσετε τη γάτα σας, θα πρέπει να την εξετάσετε.

Σχόλια (1)

 • nikolaoulaurent
  Ήμουν λίγο συγκλονισμένος με την πρόσφατη επίσκεψη σε κτηνίατρο με τη γάτα μου να έχει αυτά τα συμπτώματα και την πλήρη εξέταση αίματος και ακτινογραφίες. Η ανάγνωση αυτού του άρθρου με βοήθησε να καταλάβω τον σκοπό των εξετάσεων και ποιες ερωτήσεις πρέπει να κάνω κατά το ραντεβού επιστροφής.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail