Πώς να διαγνώσετε υψηλά επίπεδα θυρεοειδούς σε μια γάτα;

Εάν πιστεύετε ότι η γάτα σας μπορεί να έχει υψηλά επίπεδα θυρεοειδούς, πρώτα εξετάστε την ηλικία της, καθώς το 95% των περιπτώσεων αυξημένων επιπέδων θυρεοειδούς συμβαίνει σε γάτες άνω των 10 ετών. Εάν η γάτα σας είναι μεγαλύτερη, αναζητήστε ταυτόχρονα σημάδια απώλειας βάρους ως αυξημένη όρεξη, καθώς αυτό είναι ένα σημάδι ότι ο θυρεοειδής αδένας του υπερπαραγάγει. Επίσης, παρατηρήστε εάν η γάτα σας έχει αυξημένη δίψα και ούρηση, κάτι που είναι άλλο ένα σαφές σημάδι υπερθυρεοειδισμού. Μπορεί επίσης να είναι υπερβολικά ενεργό και νευρικό και να έχει λιπαρή ή μπερδεμένη γούνα, που είναι όλα αποτέλεσμα του αυξημένου μεταβολισμού της. Προσέξτε για εμετό και διάρροια, τα οποία είναι κοινά σε γάτες με υψηλά επίπεδα θυρεοειδούς. Εάν η γάτα σας είναι άνω των 10 ετών και εμφανίζει πολλαπλά συμπτώματα, θα πρέπει να την πάρετε στον κτηνίατρο για διάγνωση. Για περισσότερες συμβουλές από τον συν-συγγραφέα της Κτηνιατρικής μας, συμπεριλαμβανομένου του πώς να βοηθήσετε τον κτηνίατρό σας να διαγνώσει και να θεραπεύσει τη γάτα σας, διαβάστε!

Εάν πιστεύετε ότι η γάτα σας μπορεί να έχει υψηλά επίπεδα θυρεοειδούς
Εάν πιστεύετε ότι η γάτα σας μπορεί να έχει υψηλά επίπεδα θυρεοειδούς, πρώτα εξετάστε την ηλικία της, καθώς το 95 τοις εκατό των περιπτώσεων αυξημένων επιπέδων θυρεοειδούς εμφανίζονται σε γάτες άνω των 10 ετών.

Ο υπερθυρεοειδισμός, ή τα υψηλά επίπεδα θυρεοειδούς, σε μια γάτα θα προκαλέσουν αναστάτωση στις σωματικές τους λειτουργίες. Μπορεί να ουρήσουν πιο συχνά, να έχουν διάρροια και να είναι πολύ πιο δραστήριοι που έχετε συνηθίσει. Εάν αυτό περιγράφει τη γάτα σας, ίσως αναρωτιέστε εάν έχουν υπερθυρεοειδισμό. Ενώ μόνο ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει σωστά μια γάτα με οποιαδήποτε ασθένεια, είναι χρήσιμο να ξέρεις τι να ψάξεις.

Μέρος 1 από 3: εντοπισμός σημείων υπερθυρεοειδισμού

 1. 1
  Προσδιορίστε την ηλικία της γάτας σας. Τα αυξημένα επίπεδα θυρεοειδούς στις γάτες είναι πιο συνηθισμένα με την ηλικία των γατών. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες γάτες που αναπτύσσουν υπερθυρεοειδισμό είναι άνω των 13 ετών. Μόνο το 5% των γατών με υπερθυρεοειδισμό είναι κάτω των 10 ετών. Εάν η γάτα σας είναι άνω των 10 ετών, είναι πιο πιθανό τα συμπτώματα να υποδηλώνουν υπερθυρεοειδισμό από ό, τι στις νεότερες γάτες.
 2. 2
  Ψάξτε για απώλεια βάρους σε συνδυασμό με αυξημένη όρεξη. Εάν η γάτα σας τρώει περισσότερο από το συνηθισμένο, αλλά στην πραγματικότητα χάνει βάρος, αυτό είναι ένα σημάδι ότι ο θυρεοειδής αδένας παράγει υπερβολικά. Παρακολουθήστε την πρόσληψη τροφής της γάτας σας και την εμφάνισή τους. Εάν είναι μεγαλύτερες γάτες και τα πλευρά τους γίνονται ορατά ακόμα κι αν σας τρώνε έξω από το σπίτι και το σπίτι, πιθανότατα έχετε ένα σύμπτωμα υπερθυρεοειδισμού στα χέρια σας.
  • Ο υπερθυρεοειδισμός προκαλεί απώλεια βάρους επειδή η αυξημένη ορμόνη του θυρεοειδούς επιταχύνει το μεταβολισμό και όταν ένα άτομο δεν καταναλώνει αρκετές θερμίδες για να συμβαδίσει με αυτή τη μεταβολική αύξηση, η απώλεια βάρους είναι το αποτέλεσμα.
  • Εάν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας δεν τρώει, αυτό θα μπορούσε να είναι μια πιο σπάνια μορφή υπερθυρεοειδισμού. Περίπου το 10% των περιπτώσεων υπερθυρεοειδούς συνοδεύεται από απώλεια όρεξης.
 3. 3
  Αναζητήστε αυξημένη δίψα και ούρηση. Αν και μόνο οι μισές γάτες με υπερθυρεοειδισμό έχουν αυξημένη δίψα με αυξημένη ούρηση, εξακολουθεί να είναι ένα πολύ σαφές σημάδι ότι η ηλικιωμένη γάτα σας μπορεί να έχει υπερθυρεοειδισμό. Είναι στην πραγματικότητα συνθήκες από μόνες τους. Η αυξημένη δίψα ονομάζεται «πολυδιψία» από τους κτηνιάτρους και η αυξημένη ούρηση ονομάζεται «πολυουρία».
  • Ο λόγος για την πολυουρία και την πολυδιψία είναι ότι η θυρεοειδής ορμόνη είναι διουρητικό, πράγμα που σημαίνει ότι ενεργοποιεί τα νεφρά να εκκρίνουν περισσότερο νερό. Οι γάτες με αυξημένα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών πρέπει στη συνέχεια να πίνουν περισσότερο για να αντικαταστήσουν το χαμένο νερό.
  • Η νεφρική νόσος είναι επίσης μια κοινή δευτερογενής πάθηση στον υπερθυρεοειδισμό στις γάτες.
  Ή τα υψηλά επίπεδα θυρεοειδούς
  Ο υπερθυρεοειδισμός, ή τα υψηλά επίπεδα θυρεοειδούς, σε μια γάτα θα προκαλέσουν αναστάτωση στις σωματικές τους λειτουργίες.
 4. 4
  Παρατηρήστε αυξημένη δραστηριότητα. Ως αποτέλεσμα του αυξημένου μεταβολισμού του υπερθυρεοειδισμού, οι γάτες μπορεί να ενεργοποιηθούν υπερβολικά και να εμφανίσουν σημάδια νευρικότητας. Μπορεί να είναι δύσκολο να χαρακτηριστεί μια γάτα ως υπερδραστήρια εκτός αν η συνήθης συμπεριφορά της είναι ιδιαίτερα καθιστική, αλλά δεδομένου ότι οι περισσότερες ηλικιωμένες γάτες τείνουν να καθίσουν, μια ενεργή ηλικιωμένη γάτα είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.
 5. 5
  Ελέγξτε το παλτό για χαλάρωση και λιπαρή εμφάνιση. Οι αλλαγές στην εμφάνιση της γούνας της γάτας σας είναι επίσης ένα σημάδι ότι έχουν αυξήσει τα επίπεδα του θυρεοειδούς. Ως μέρος του αυξημένου μεταβολισμού, τα μαλλιά και τα νύχια αυξάνουν την ανάπτυξή τους και οι γάτες δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την περιποίηση. Ως αποτέλεσμα, η γούνα θα φαίνεται ματ ή λιπαρή από την έλλειψη περιποίησης.
 6. 6
  Να γνωρίζετε τον εμετό ή τη διάρροια. Ο υπερθυρεοειδισμός στις γάτες μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό στην πεπτική οδό, με αποτέλεσμα εμετό και διάρροια. Η διάρροια μπορεί επίσης να συμβεί επειδή όλα τα συστήματα του σώματος έχουν επιταχυνθεί, συμπεριλαμβανομένου του πεπτικού συστήματος. Κανένα σύμπτωμα δεν εμφανίζεται σε όλες τις γάτες με υπερθυρεοειδισμό, αλλά ο εμετός εμφανίζεται συχνότερα.

Μέρος 2 από 3: μεταφορά της γάτας σας στον κτηνίατρο

 1. 1
  Μάθετε πότε να πάρετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο. Εάν παρατηρήσετε συνδυασμό συμπτωμάτων όπως απώλεια βάρους, αυξημένη όρεξη και αυξημένη δίψα και ούρηση στη γάτα σας που είναι άνω των 10 ετών, είναι καιρός να τα πάρετε στον κτηνίατρο. Ο κτηνίατρός σας είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει μια πραγματική διάγνωση.
 2. 2
  Περιμένετε ο κτηνίατρος να κάνει μια φυσική εξέταση. Ο κτηνίατρός σας θα θέλει να ξεκινήσει με μια φυσική εξέταση για να δει εάν η γάτα σας εμφανίζει σημάδια υψηλών επιπέδων θυρεοειδούς. Ο κτηνίατρος θα αισθανθεί κατά μήκος του λαιμού της γάτας σας για έναν διευρυμένο θυρεοειδή αδένα. Μερικές φορές μια γάτα θα έχει υπερθυρεοειδισμό χωρίς αυτούς τους διογκωμένους αδένες και ο κτηνίατρος θα χρειαστεί να κάνει εξετάσεις αίματος.
  Ο κτηνίατρός σας θα θέλει να ξεκινήσει με μια φυσική εξέταση για να δει εάν η γάτα σας εμφανίζει σημάδια
  Ο κτηνίατρός σας θα θέλει να ξεκινήσει με μια φυσική εξέταση για να δει εάν η γάτα σας εμφανίζει σημάδια υψηλών επιπέδων θυρεοειδούς.
 3. 3
  Αφήστε τον κτηνίατρο να παραγγείλει εξετάσεις αίματος. Ακόμα κι αν η γάτα σας έχει προφανώς διογκωθεί θυρεοειδείς αδένες, ο κτηνίατρος πιθανότατα θα θέλει να διατάξει εξετάσεις αίματος για να ελέγξει το αίμα της γάτας σας για αυξημένη παρουσία θυρεοειδικής ορμόνης. Αυτή η ορμόνη ονομάζεται επίσης Τ4 και θα πρέπει να είναι εμφανής στα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος εάν η γάτα έχει υπερθυρεοειδισμό.
 4. 4
  Επιτρέψτε στον κτηνίατρο να παραγγείλει περισσότερες δοκιμές εάν χρειαστεί. Σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις, η γάτα μπορεί να έχει υπερθυρεοειδισμό ακόμη και αν τα επίπεδα του Τ4 δεν είναι αυξημένα πάνω από το φυσιολογικό. Εάν αυτό συμβαίνει με τη γάτα σας και ο υπερθυρεοειδισμός εξακολουθεί να είναι πιθανότητα, ο κτηνίατρος μπορεί να παραγγείλει περισσότερες εξετάσεις για να επιβεβαιώσει ότι τα επίπεδα του θυρεοειδούς είναι πολύ υψηλά.
  • Μια επιπλέον εξέταση αίματος μπορεί να αναζητήσει κάτι που ονομάζεται «ελεύθερο T4» στο αίμα.
 5. 5
  Αφήστε τον κτηνίατρο να ελέγξει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού, η γάτα θα έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιακό ρυθμό λόγω αυξημένου μεταβολισμού. Ο κτηνίατρός σας πιθανότατα θα πάρει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό της γάτας σας.
  • Ο κτηνίατρος ή ο κτηνίατρος θα πάρει την αρτηριακή πίεση με ένα μικρό μανσέτα στο ένα πόδι.

Μέρος 3 από 3: κατανόηση του υπερθυρεοειδισμού των αιλουροειδών

 1. 1
  Σημειώστε ότι προκαλείται από αύξηση των ορμονών του θυρεοειδούς. Ο υπερθυρεοειδισμός προκαλείται από την αύξηση της θυρεοειδικής ορμόνης στην κυκλοφορία του αίματος. Τα συμπτώματα που βλέπετε στη γάτα σας οφείλονται στην επιπλέον ορμόνη του θυρεοειδούς που αυξάνει το μεταβολισμό της γάτας και ωθεί όλο το όργανο να λειτουργεί πιο γρήγορα από το κανονικό.
 2. 2
  Να γνωρίζετε ότι μπορεί να υπάρχει καρκινικός όγκος. Συνήθως ο θυρεοειδής αδένας διογκώνεται και διογκώνεται στις γάτες εξαιτίας ενός καλοήθους όγκου που είναι καρκινικός, αλλά δεν είναι πιθανό να εξαπλωθεί ο όγκος που ονομάζεται «αδένωμα». Ως εκ τούτου, ένας ή και οι δύο θυρεοειδείς αδένες διογκώνονται με επιπλέον θυρεοειδή ορμόνη.
  Ο κτηνίατρος μπορεί να παραγγείλει περισσότερες εξετάσεις για να επιβεβαιώσει ότι τα επίπεδα του θυρεοειδούς
  Εάν αυτό συμβαίνει με τη γάτα σας και ο υπερθυρεοειδισμός εξακολουθεί να είναι πιθανότητα, ο κτηνίατρος μπορεί να παραγγείλει περισσότερες εξετάσεις για να επιβεβαιώσει ότι τα επίπεδα του θυρεοειδούς είναι πολύ υψηλά.
 3. 3
  Γνωρίστε ότι ο υπερθυρεοειδισμός γάτας είναι συχνός σε ηλικιωμένες γάτες. Λάβετε υπόψη ότι τα αυξημένα επίπεδα θυρεοειδούς στις γάτες είναι συχνότερα στους ενήλικες. Εάν η γάτα σας είναι πολύ νεαρή, τα συμπτώματα που βλέπετε πιθανότατα σχετίζονται με κάτι άλλο και θα πρέπει να μεταφέρετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο για επιβεβαιωμένη διάγνωση.

Συμβουλές

 • Παρακολουθήστε προσεκτικά τις διατροφικές συνήθειες της γάτας σας, διότι συχνά αποτελούν ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι.

Προειδοποιήσεις

 • Η λέξη "διάγνωση" χρησιμοποιείται χαλαρά εδώ. Εάν δεν είστε κτηνίατρος, δεν μπορείτε να είστε σίγουροι τι συμβαίνει με τη γάτα σας, οπότε αν εντοπίσετε τα συμπτώματα, μεταφέρετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο για πραγματική διάγνωση.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail