Πώς να αποτρέψετε την πανλουκοπενία της γάτας (Distemper);

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η πανλευκοπενία των αιλουροειδών, επίσης γνωστή ως distemper, είναι να εμβολιαστεί αμέσως η γάτα σας. Μετά από αυτό, μπορείτε να μειώσετε περαιτέρω τον κίνδυνο της γάτας σας περιφράζοντας στην αυλή σας, κάτι που θα αποτρέψει στενές επισκέψεις από ζώα που μπορούν να μεταφέρουν τον ιό, όπως ρακούν, αλεπούδες, βιζόν και άγριες γάτες. Ωστόσο, επειδή ο διανομέας μπορεί να ταξιδέψει μέσα πολύ εύκολα, θα πρέπει να ελέγξετε τη γάτα σας για συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, κόπωση, μειωμένη όρεξη, έμετος και διάρροια. Επειδή ο διανομέας έχει τόσο υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας εάν η γάτα σας αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα. Για περισσότερες συμβουλές από τον συν-συγγραφέα της Κτηνιατρικής μας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου αντιμετώπισης της πανλευκοπενίας της γάτας, διαβάστε παρακάτω.

Μία από τις πιο μολυσματικές ιογενείς ασθένειες είναι η πανλευκοπενία των αιλουροειδών
Μία από τις πιο μολυσματικές ιογενείς ασθένειες είναι η πανλευκοπενία των αιλουροειδών (η οποία πηγαίνει επίσης από τον παρβοϊό της γάτας, τον διασκορπιστή της γάτας και τη λοιμώδη εντερίτιδα της γάτας)

Οι γάτες είναι επιρρεπείς σε μια ποικιλία ασθενειών. Μία από τις πιο μολυσματικές ιογενείς ασθένειες είναι η πανλευκοπενία των αιλουροειδών (η οποία πηγαίνει επίσης από τον παρβοϊό της γάτας, τον διασκορπιστή της γάτας και τη λοιμώδη εντερίτιδα της γάτας) Αυτός ο ιός προκαλεί οδυνηρά συμπτώματα και έχει υψηλό ποσοστό θανάτου, γι 'αυτό οι γάτες συχνά εμβολιάζονται για αυτό σε νεαρή ηλικία. Λάβετε μέτρα για την προστασία της γάτας σας από αυτήν τη μολυσματική ασθένεια, ειδικά εάν έχετε γατάκια ή πολλές γάτες στο νοικοκυριό σας.

Μέρος 1 από 2: μείωση του κινδύνου της γάτας σας για διανομή

 1. 1
  Εμβολιάστε τη γάτα σας. Εάν έχετε ένα γατάκι, ξεκινήστε τη σειρά εμβολιασμού μεταξύ 6 και 9 εβδομάδων. Το γατάκι σας θα χρειαστεί ενέσεις κάθε 3 ή 4 εβδομάδες έως ότου είναι 16 εβδομάδων. Το γατάκι σας θα χρειαστεί αναμνηστική ένεση ένα χρόνο μετά το τελευταίο εμβόλιο γατάκι και στη συνέχεια κάθε 3 χρόνια μετά. Εάν έχετε μια ενήλικη γάτα, θα χρειαστεί μόλις 2 αρχικές ενέσεις (με διαφορά 3 έως 4 εβδομάδων), ακολουθούμενη από ένα αναμνηστικό ένα χρόνο αργότερα και στη συνέχεια ένα αναμνηστικό κάθε τρία χρόνια.
  • Τα γατάκια χρειάζονται πιο πρώιμες ενέσεις για να αποτρέψουν τη μη απενεργοποίηση του εμβολίου από τα μητρικά αντισώματα.
  • Αυτό το εμβόλιο θεωρείται βασικό ή απαραίτητο εμβόλιο ακόμη και για γάτες εσωτερικού χώρου. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ιός μπορεί να μεταφερθεί στο σπίτι σας.
 2. 2
  Αποτρέψτε τα ζώα να επισκεφθούν την αυλή σας. Τα ρακούν, οι αλεπούδες και τα βιζόν μπορούν να μεταφέρουν τον ιό, επομένως είναι σημαντικό να τους αποθαρρύνουν από το να περνούν χρόνο στην αυλή σας. Κρατήστε την αυλή σας περιφραγμένη για να αποτρέψετε την περιπλάνησή τους. Θα πρέπει επίσης να κρατάτε τα δοχεία απορριμμάτων σας κλειστά με ασφάλεια, να απομακρύνετε οποιαδήποτε τροφή για κατοικίδια που κρατάτε έξω και να σκεφτείτε να πασπαλίζετε ένα απωθητικό.
  • Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να κρατήσετε άγριες ή γειτονικές γάτες έξω από την αυλή σας, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε εάν φέρουν τον ιό. Αφαιρέστε τυχόν τρόφιμα, καλύψτε τα κουτιά άμμου και κάντε την αυλή σας λιγότερο ελκυστική για άλλες γάτες.
  Αλλά μερικές γάτες τείνουν να περάσουν όταν τους δοθεί υποστηρικτική φροντίδα
  Δεν υπάρχει θεραπεία για το διασκορπιστή των αιλουροειδών, αλλά μερικές γάτες τείνουν να περάσουν όταν τους δοθεί υποστηρικτική φροντίδα.
 3. 3
  Εξασκηθείτε στην καλή υγιεινή. Επειδή ο ιός μπορεί εύκολα να μεταφερθεί στο σπίτι σας από έξω, αλλάξτε τα παπούτσια σας, φορέστε μια νέα στολή και πλύνετε τα χέρια σας εάν είστε έξω. Αυτό είναι κυρίως σημαντικό εάν χειρίζεστε γατάκια που θηλάζουν. Θα πρέπει πάντα να αλλάζετε σε νέα παπούτσια όταν μπαίνετε μέσα εάν έχετε εσωτερική γάτα που δεν έχει εμβολιαστεί.
  • Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν έχετε έγκυο γάτα χωρίς εμβολιασμό στο σπίτι σας. Μπορεί εύκολα να μεταδώσει τον ιό στα αγέννητα γατάκια.
 4. 4
  Διατηρήστε καθαρά τα τρόφιμα και τα μπολ της γάτας σας. Πλύνετε τα πιάτα με τα τρόφιμα και το νερό της γάτας σας καθημερινά χρησιμοποιώντας αραιωμένο χλωρίνη. Εάν η γάτα σας είναι άρρωστη, θα πρέπει να μιλήσετε στον κτηνίατρο σχετικά με τη χρήση ενός αποτελεσματικού απολυμαντικού, καθώς ο ιός της πανλευκοπενίας μπορεί να επιβιώσει σε πολλά κοινά οικιακά καθαριστικά και καθαρισμό ατμού. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει τον καθαρισμό με ένα προϊόν που περιέχει γλουταραλδεΰδη, φορμαλίνη ή 0,332 διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου (λευκαντικό).
  • Χρησιμοποιείτε πάντα ξεχωριστά σκεύη για κατοικίδια και για ανθρώπους.
 5. 5
  Σταματήστε την εξάπλωση του ιού. Εάν μία από τις γάτες σας έχει τον ιό, αποτρέψτε άλλες γάτες στο σπίτι σας να μολύνουν την ασθένεια. Ακόμη και όταν η γάτα υποβληθεί σε θεραπεία για τον ιό, θα συνεχίσει να εκκρίνει τον ιό μέσω των περιττωμάτων της για έως και 6 εβδομάδες. Εμβολιάστε οποιεσδήποτε άλλες γάτες στο σπίτι σας και κρατήστε τις μακριά από τη μολυσμένη γάτα για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά το τελικό εμβόλιο.
  • Οι γάτες μπορούν να μολυνθούν έμμεσα (χωρίς άμεση επαφή με μια άρρωστη γάτα). Για παράδειγμα, μια γάτα μπορεί να μολυνθεί όταν έρθει σε επαφή με ένα μολυσμένο μπολ με νερό.
Εάν η γάτα σας πάρει τον ιό της πανλευκοπενίας
Εάν η γάτα σας πάρει τον ιό της πανλευκοπενίας, θα επωασθεί για 5 έως 9 ημέρες πριν αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα.

Μέρος 2 από 2: αναγνώριση και διαχείριση του διασκορπιστή αιλουροειδών

 1. 1
  Νιώστε τη γάτα σας για πυρετό. Εάν η γάτα σας πάρει τον ιό της πανλευκοπενίας, θα επωασθεί για 5 έως 9 ημέρες πριν αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η γάτα σας εμφανίζει υψηλό πυρετό.
  • Ο πυρετός μπορεί να κυμαίνεται και μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια του ιού.
 2. 2
  Δώστε προσοχή στη συμπεριφορά της γάτας σας. Μπορεί να παρατηρήσετε άλλα σημάδια ότι η γάτα σας έχει προσβληθεί από τον ιό. Η όρεξή της μπορεί να αλλάξει δραστικά και μπορεί να μην θέλει να φάει. Η γάτα σας μπορεί να φαίνεται κουρασμένη, λήθαργος και κουρασμένη. Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό σε γατάκια ή εάν η γάτα σας είναι συνήθως παιχνιδιάρικη και ενεργητική.
  • Η έλλειψη όρεξης της γάτας σας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Παρακολουθήστε πόσο νερό πίνει η γάτα σας όλη την ημέρα.
 3. 3
  Προσέξτε για έμετο και διάρροια. Μόλις προχωρήσει ο ιός (συνήθως μία ή δύο ημέρες μετά τον πυρετό), η γάτα σας μπορεί ξαφνικά να εμφανίσει αιματηρή διάρροια και έμετο. Εάν ο ιός έχει αναπτυχθεί σοβαρά, η γάτα σας μπορεί να αιμορραγεί. Μερικές γάτες πεθαίνουν γρήγορα επειδή το σώμα τους δεν μπορεί να συμβαδίσει με τον ιό.
  • Ο ιός χωρίζει γρήγορα τα κύτταρα στο έντερο της γάτας σας και αποτρέπει τα λευκά αιμοσφαίρια από την καταπολέμηση της μόλυνσης, προκαλώντας αυτά τα σοβαρά συμπτώματα.
  Επίσης γνωστή ως distemper
  Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η πανλευκοπενία των αιλουροειδών, επίσης γνωστή ως distemper, είναι να εμβολιαστεί αμέσως η γάτα σας.
 4. 4
  Λάβετε ιατρική διάγνωση. Ο κτηνίατρος θα λάβει το ιατρικό ιστορικό της γάτας σας, θα αναζητήσει σημάδια του ιού και θα κάνει μια φυσική εξέταση. Συγκεκριμένα, ο κτηνίατρος θα αναζητήσει πυρετό, αφυδάτωση, κατάθλιψη, πυκνά έντερα και διευρυμένους λεμφαδένες στην κοιλιά. Ο κτηνίατρος θα παραγγείλει επίσης εργαστηριακές εξετάσεις (όπως εξετάσεις αίματος) για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.
  • Εάν η γάτα σας έχει τον ιό, θα έχει χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων και πιθανώς χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων. Ένα τεστ κοπράνων ή ούρων είναι πιο ακριβό και απαιτεί περισσότερο χρόνο, οπότε ο κτηνίατρος μπορεί να τα παραγγείλει μόνο αν προσπαθεί να ερευνήσει εάν η γάτα σας έχει ή όχι τον ιό.
 5. 5
  Περιποιηθείτε τη γάτα σας. Εάν παρατηρήσετε σημάδια του ιού της πανλευκοπενίας, ζητήστε αμέσως την κτηνιατρική φροντίδα της γάτας σας. Ενώ τα ποσοστά θνησιμότητας είναι υψηλά, η γάτα σας μπορεί να αναρρώσει με εντατική περιποίηση, ενδοφλέβια υγρά, φάρμακα για την ανακούφιση της ναυτίας, αντιβιοτικά για δευτερογενείς λοιμώξεις και σε ορισμένες περιπτώσεις μετάγγιση αίματος.
  • Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό και η πλειονότητα των μολυσμένων γατών πεθαίνουν, με μερικές να πεθαίνουν πριν ξεκινήσουν τα σημάδια του γαστρεντερικού (έμετου και διάρροιας).

Συμβουλές

 • Ο ιός της πανλευκοπενίας είναι πολύ ανθεκτικός και μπορεί να επιβιώσει για ακραίες καιρικές συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι η γάτα σας κινδυνεύει να προσβληθεί από τον ιό ακόμη και σε περιόδους υπερβολικής ζέστης ή κρύου.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

 • Μπορεί να θεραπευτεί η πανλευκοπενία;
  Δεν υπάρχει θεραπεία για αυτήν την ιική ασθένεια. Ωστόσο, η επιθετική υποστηρικτική φροντίδα με ενδοφλέβια υγρά βοηθά στην πρόληψη επιπλοκών όπως η αφυδάτωση και δίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας την ευκαιρία να ενισχύσει την άμυνα.
 • Μπορεί μια γάτα εσωτερικού χώρου να διαχέεται;
  Δυστυχώς, ναι, οι εσωτερικές γάτες κινδυνεύουν να πιάσουν γάτα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ιός είναι ιδιαίτερα σκληρός και μπορεί να επιβιώσει έως και ένα έτος στο περιβάλλον. Είναι, επομένως, δυνατό να περάσετε από τη μόλυνση και να το μεταφέρετε σε εσωτερικούς χώρους στα παπούτσια σας που θα μπορούσαν να μολύνουν μια εσωτερική γάτα.
 • Μπορεί μια γάτα να ανακάμψει από το διανομέα;
  Εάν η πάθηση πιάσει νωρίς και η γάτα λάβει επιθετική υποστηρικτική φροντίδα, υπάρχει πιθανότητα ανάρρωσης. Ενώ κανένα φάρμακο δεν θεραπεύει την αιλουροειδή, θεωρείται ότι φάρμακα όπως η ιντερφερόνη μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να ξεπεράσει τον ιό σε ορισμένες περιπτώσεις.
 • Μπορεί να θεραπευτεί ο διαστολέας γάτας;
  Δεν υπάρχει θεραπεία για το διασκορπιστή των αιλουροειδών, αλλά μερικές γάτες τείνουν να περάσουν όταν τους δοθεί υποστηρικτική φροντίδα. Το Feline distemper είναι μια ιογενής ασθένεια και τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά μόνο κατά των βακτηρίων. Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα ότι η θεραπεία με ιντερφερόνη γάτας μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας και να τους βοηθήσει να καταπολεμήσουν τη μόλυνση.

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail