Πώς να βοηθήσετε μια γάτα να ανακάμψει από χειρουργική επέμβαση εξάρθρωσης ισχίου;

Μπορείτε να βοηθήσετε τη γάτα σας να ανακάμψει από τη χειρουργική επέμβαση εξάρθρωσης ισχίου, καθορίζοντας ένα μαλακό, άνετο κρεβάτι για να κοιμηθεί. Επιπλέον, εάν το προτείνει ο κτηνίατρός σας, θα πρέπει να κρατήσετε τη γάτα σας περιορισμένη στο κλουβί της ή σε ένα μονό δωμάτιο για να την αποτρέψετε από το άλμα και να τραυματιστεί ξανά. Φροντίστε να φυλάξετε το φαγητό, το νερό και το κουτί απορριμμάτων της γάτας σας σε κοντινή απόσταση, ώστε να έχει πρόσβαση σε ό, τι χρειάζεται για να διατηρείται υγιής. Εκτός από τα απαραίτητα, η γάτα σας θα χρειαστεί επίσης κάποια προσοχή για να αισθανθεί καλύτερα, οπότε αφιερώστε λίγο χρόνο για να τη ζωολογήσετε και να μιλήσετε σε αυτήν με μια χαλαρωτική φωνή. Για να μάθετε πώς να αναγνωρίζετε σημάδια μόλυνσης στα ράμματα της γάτας σας, διαβάστε περισσότερα από τον συν-συγγραφέα της Κτηνιατρικής μας.

Μπορείτε να βοηθήσετε τη γάτα σας να ανακάμψει από χειρουργική επέμβαση εξάρθρωσης ισχίου
Μπορείτε να βοηθήσετε τη γάτα σας να ανακάμψει από χειρουργική επέμβαση εξάρθρωσης ισχίου, καθορίζοντας ένα μαλακό, άνετο κρεβάτι για να κοιμηθεί.

Τα μετατοπισμένα ισχία είναι ασυνήθιστα, αλλά μπορούν να προσβάλουν τη γήρανση των γατών. Εάν συμβαίνει αυτό, η γάτα σας θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να ευθυγραμμίσει σωστά την άρθρωση του ισχίου. Εάν η γάτα σας έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να διορθώσει το μετατοπισμένο ισχίο της, θα χρειαστεί τη βοήθειά σας γύρω από το χώρο διαβίωσής της για να ανακάμψει πλήρως. Κατά κύριο λόγο, θα πρέπει να διατηρείτε τη γάτα σας σε "κλουβί ανάπαυσης" (ασφαλώς στο κλουβί ή στο ρείθρο της) ή να περιορίζεται σε ένα δωμάτιο για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες. Βεβαιωθείτε ότι η γάτα λαμβάνει οποιοδήποτε συνταγογραφούμενο φάρμακο και ότι έχει εύκολη πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό.

Μέθοδος 1 από 3: φέρνοντας τη γάτα σας στο σπίτι από χειρουργική επέμβαση

 1. 1
  Δώστε στις γάτες σας συνιστώμενες ποσότητες τροφής και νερού. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, η γάτα σας πιθανότατα θα έχει πολύ λίγη όρεξη και μπορεί να μην θέλει φαγητό για μία ή δύο ημέρες. Ακολουθήστε τις συμβουλές του κτηνιάτρου σας σχετικά με το πόσο θα ταΐσετε τη γάτα σας μετά τη χειρουργική επέμβαση και βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό.
  • Η παροχή στη γάτα σας με πολύ φαγητό και νερό μετά τη χειρουργική επέμβαση θα την κάνει ναυτία και μπορεί να κάνει εμετό.
 2. 2
  Αποτρέψτε τη γάτα σας από το γλείψιμο ή την περιποίηση των βελονιών. Η γάτα σας μπορεί να προσπαθήσει να νύσει ή να δαγκώσει στα ράμματα μετά από χειρουργική επέμβαση. Εάν η γάτα προσπαθεί συνεχώς να γρατσουνίζει ή να περιποιείται τον τραυματισμένο ισχίο, ζητήστε από τον κτηνίατρό σας έναν μεγάλο πλαστικό κώνο να τοποθετηθεί γύρω από το λαιμό της γάτας σας, ώστε να μην δαγκώνει ή να γλείφει την περιοχή με ραφή.
 3. 3
  Δώστε στη γάτα σας ένα ξεκούραστο περιβάλλον. Η γάτα σας θα είναι κουρασμένη και κουρασμένη μετά τη χειρουργική επέμβαση και ενδέχεται να μην επιστρέψει σε ένα τυπικό επίπεδο ενέργειας για μέρες. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, η γάτα σας θα χρειαστεί ένα μοναχικό, ήσυχο μέρος για να ανακάμψει. Επίσης, δώστε στη γάτα μαλακό, άνετο κρεβάτι για ύπνο και ανάπαυση. Εάν η γάτα σας βρίσκεται σε κλουβί, μπορείτε να τοποθετήσετε μαλακές πετσέτες ή κλινοσκεπάσματα στο ρείθρο.
  • Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσετε τη γάτα σας από το άλμα μετά από χειρουργική επέμβαση, οπότε βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν έπιπλα ή άλλα αντικείμενα που η γάτα σας μπορεί να μπουν στον πειρασμό να πηδήξει στο περιβάλλον τους.
  • Εάν έχετε άλλα ζώα ή μικρά παιδιά στο νοικοκυριό, κρατήστε τα μακριά από τη γάτα, καθώς πιθανότατα θα ενοχλήσουν και θα τονίσουν τη γάτα.
Ενώ η γάτα αναρρώνει από τη χειρουργική επέμβαση εξάρθρωσης του ισχίου
Είναι σημαντικό, ενώ η γάτα αναρρώνει από τη χειρουργική επέμβαση εξάρθρωσης του ισχίου, να περιορίζεται σε ένα μεγάλο κλουβί ή κατοικίδιο ζώο.

Μέθοδος 2 από 3: κράτηση της γάτας

 1. 1
  Ακολουθήστε τις οδηγίες του χειρουργού σας σχετικά με τον περιορισμό της γάτας. Λόγω της ευαίσθητης φύσης της επέμβασης, ο κτηνίατρός σας πιθανότατα θα συστήσει τη γάτα να περιοριστεί μετά τη χειρουργική επέμβαση. Σε ήπιες περιπτώσεις, ο κτηνίατρος μπορεί να προτείνει περιορισμό σε ένα μονό δωμάτιο στο σπίτι σας. Ωστόσο, εάν ο κτηνίατρος ανησυχεί ότι το ισχίο μπορεί να εκτοπιστεί ξανά, μπορεί να ζητήσει να περιορίσετε τη γάτα σας σε ένα μόνο μεγάλο κλουβί ή ρείθρο.
  • Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο κτηνίατρός σας θα ζητήσει να φέρετε τη γάτα για επιθεώρηση μετά από ένα ή δύο μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση.
 2. 2
  Μην αφήνετε τη γάτα να βγει από το κλουβί της. Είναι σημαντικό, ενώ η γάτα αναρρώνει από τη χειρουργική επέμβαση εξάρθρωσης του ισχίου, να περιορίζεται σε ένα μεγάλο κλουβί ή κατοικίδιο ζώο. Αν και η γάτα θα διαμαρτυρηθεί αναμφίβολα για την περιορισμένη κίνησή της, είναι για το καλό της γάτας. Εάν η γάτα επιτραπεί σε πολύ μεγάλη περιοχή, μπορεί να τρέξει ή να πηδήξει και να επανατοποθετήσει το ισχίο που μόλις χρησιμοποιήθηκε.
  • Σε περιπτώσεις όπου ο κτηνίατρος προτείνει πιο ήπιο περιορισμό, κρατήστε τη γάτα κλειστή σε ένα δωμάτιο, όπως το υπνοδωμάτιο, το πλυντήριο ή το μικρό υπόγειο.
  • Εάν είναι δυνατόν, αφαιρέστε από το δωμάτιο τα χαμηλά έπιπλα (γραφεία, καρέκλες, κομμό κ.λπ.) στα οποία η γάτα θα μπορούσε να πηδήξει, ώστε να μην τραυματιστεί κατά τη διαδικασία.
 3. 3
  Ταΐστε τη γάτα σας στο ρείθρο. Δεδομένου ότι η γάτα σας θα περιοριστεί για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, θα πρέπει να επεξεργαστείτε ένα σύστημα για τη σίτιση μέσα στο μεγάλο κλουβί της. Εάν επισκεφθείτε το τοπικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων σας, θα βρείτε διάφορα μοντέλα μπολ με φαγητό και νερό που συνδέονται απευθείας με το συρματόπλεγμα της πόρτας του ρείθρου. Χρησιμοποιώντας έναν τύπο μπολ με πόρτα, παρέχετε στη γάτα σας συχνή πρόσβαση σε φαγητό και συνεχή πρόσβαση στο νερό.
  • Αν συνδέσετε τα μπολ με φαγητό και νερό στην πόρτα, θα διατηρηθεί το πάτωμα του ρείθρου καθαρότερο, καθώς η γάτα σας δεν θα είναι σε θέση να χτυπήσει το φαγητό και το νερό της κάτω στο κάτω μέρος του ρείθρου (και ό, τι κουβέρτες και μαξιλάρια μπορεί να έχει).
 4. 4
  Δώστε στη γάτα σας πρόσβαση σε κουτί απορριμμάτων. Είτε η γάτα σας περιορίζεται σε ένα μεγάλο ρείθρο είτε σε ένα μονό δωμάτιο, θα πρέπει να έχει συχνή πρόσβαση σε ένα κουτί απορριμμάτων. Εάν η γάτα σας βρίσκεται σε ανάπαυση κλουβιού, απελευθερώστε το ζώο σε ένα μικρό δωμάτιο (όπως ένα μπάνιο) που περιέχει το κουτί απορριμμάτων. Αφήστε τη γάτα να κάνει τη δουλειά της και μετά επιστρέψτε την στο κλουβί.
  • Αυτό θα είναι ευκολότερο να παρέχεται εάν η γάτα σας περιορίζεται σε ένα μονό δωμάτιο. Απλά απλώστε ένα πλαστικό φύλλο στο έδαφος και τοποθετήστε το κουτί απορριμάτων πάνω από αυτό.
Εάν η γάτα σας έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να διορθώσει το μετατοπισμένο ισχίο της
Εάν η γάτα σας έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να διορθώσει το μετατοπισμένο ισχίο της, θα χρειαστεί τη βοήθειά σας γύρω από το χώρο διαβίωσής της για να ανακάμψει πλήρως.

Μέθοδος 3 από 3: φροντίδα της γάτας σας στο σπίτι

 1. 1
  Δώστε στη γάτα σας συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ο κτηνίατρός σας θα σας στείλει αναμφίβολα διάφορα συνταγογραφούμενα φάρμακα: πιθανώς ένα ή δύο παυσίπονα για να κρατήσει τη γάτα σας από ταλαιπωρία και ένα αντιβιοτικό για την πρόληψη της λοίμωξης. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κτηνιάτρου και τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία σχετικά με πόσα χάπια πρέπει να δίνετε στη γάτα σας και πόσο συχνά πρέπει να χορηγούνται.
  • Εάν εξαντλήσετε ένα συγκεκριμένο φάρμακο, αλλά αισθάνεστε ότι η γάτα σας θα ωφεληθεί περισσότερο (π.χ. παυσίπονο), επικοινωνήστε με το γραφείο του κτηνιάτρου σχετικά με την επαναπλήρωση.
 2. 2
  Προσέξτε για σημάδια αιμορραγίας ή παρατεταμένης ερυθρότητας. Είναι φυσιολογικό το δέρμα της γάτας σας που περιβάλλει τα ράμματα να κοκκινίζει (και ακόμη και να αιμορραγεί ελαφρά) για τις πρώτες δύο ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, εάν η περιοχή παραμείνει κόκκινη για περισσότερο από δύο ή τρεις ημέρες, ή εάν δείτε μια κηλίδα από τα ράμματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας. Επίσης, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε άλλο σχετικά με συμπτώματα στην περιοχή που λειτουργεί, όπως:
  • Οίδημα ή μώλωπες
  • Εκκένωση υγρών ή δυσάρεστη οσμή
 3. 3
  Δώστε προσοχή στη γάτα σας. Η γάτα σας μπορεί να είναι ανήσυχη ή αναστατωμένη μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ειδικά εάν η γάτα σας είναι αποκομμένη, φροντίστε να περάσετε χρόνο μαζί της. Κατοικώστε ή χτυπήστε τη γάτα σας και μιλήστε με μια χαλαρωτική φωνή. Περάστε χρόνο στο δωμάτιο στην οποία βρίσκεται η γάτα σας, ακόμα κι αν βρίσκονται σε κλουβί. Αυτό θα βοηθήσει τη γάτα σας να αισθάνεται λιγότερο ανήσυχη και πιο άνετη.
  Εάν η γάτα σας είχε εγκαταστήσει καρφίτσες στο ισχίο της
  Εάν η γάτα σας είχε εγκαταστήσει καρφίτσες στο ισχίο της (προκειμένου να βοηθήσει το ισχίο να επουλωθεί σωστά) κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης μετατόπισης ισχίου, θα χρειαστεί να προγραμματίσετε ένα ραντεβού παρακολούθησης.
 4. 4
  Πάρτε τη γάτα στον κτηνίατρο για χειρουργική επέμβαση παρακολούθησης. Εάν η γάτα σας είχε τοποθετήσει καρφίτσες στο ισχίο της (προκειμένου να βοηθήσει το ισχίο να επουλωθεί σωστά) κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης μετατόπισης ισχίου, θα χρειαστεί να προγραμματίσετε ένα ραντεβού παρακολούθησης. Κατά τη διάρκεια αυτού του ραντεβού, ο κτηνίατρος θα αφαιρέσει χειρουργικά τις καρφίτσες. Σχεδιάστε να κάνετε το επόμενο ραντεβού και χειρουργική επέμβαση τρεις ή τέσσερις εβδομάδες μετά την αρχική χειρουργική επέμβαση.
  • Εάν το ισχίο της γάτας δεν είχε τοποθετηθεί καρφίτσες, μπορεί να μην υπάρχει ανάγκη για ραντεβού παρακολούθησης.
  • Όπως πάντα, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για να δείτε εάν προτείνουν παρακολούθηση.

Συμβουλές

 • Καθ 'όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αποκατάστασης, η γάτα σας δεν πρέπει να επιτρέπεται έξω. Εάν βγει, η γάτα πιθανότατα θα τρέξει ή να πηδήξει και έτσι θα τραυματίσει ξανά το πρόσφατα σταθερό ισχίο της.

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail