Πώς να αυξήσετε τα τηγανητά χρυσόψαρο;

Για να μεγαλώσετε τα τηγανητά, αρχίστε μεταφέροντας τα αυγά σε ξεχωριστή δεξαμενή γεμάτη με 6-18 εκατοστά νερού. Βεβαιωθείτε ότι η δεξαμενή διαθέτει σύστημα αερισμού και φιλτραρίσματος και διατηρήστε τη μεταξύ 70-24°C. Θα πρέπει επίσης να ευθυγραμμίσετε το κάτω μέρος της δεξαμενής με μεγάλα, λεία κομμάτια χαλικιού. Μόλις εκκολαφθούν τα τηγανητά χρυσόψαρα, ταΐζετε με τροφή ψαριών με βάση τη σκόνη αρκετές φορές την ημέρα. Επίσης, αντικαταστήστε το 25 τοις εκατό του νερού στη δεξαμενή τους κάθε εβδομάδα για να το διατηρήσετε καθαρό και υγιές. Για περισσότερες συμβουλές από τον συν-συγγραφέα της Κτηνιατρικής μας, όπως πώς να αποτρέψετε την ανάπτυξη προβλημάτων υγείας στα γόνατά σας, διαβάστε!

Για να μεγαλώσετε τα τηγανητά
Για να μεγαλώσετε τα τηγανητά, αρχίστε μεταφέροντας τα αυγά σε ξεχωριστή δεξαμενή γεμάτη με 6-18 εκατοστά νερού.

Αφού το χρυσόψαρο σας αναπαραχθεί με επιτυχία, θα σας μείνει με τηγανητό χρυσόψαρο για να το φροντίσετε. Τα χρυσά ψάρια δεν είναι τα ίδια με τα συνηθισμένα χρυσόψαρα και απαιτούν ειδικούς όρους όσον αφορά τα τρόφιμα και το περιβάλλον τους. Με τη σωστή συντήρηση και φροντίδα, μπορείτε να αφήσετε τα χρυσά ψάρια σας να ευδοκιμήσουν σε ένα υγιές, χαρούμενο περιβάλλον.

Μέρος 1 από 3: προετοιμασία του κατάλληλου περιβάλλοντος

 1. 1
  Αφαιρέστε τα αυγά από το δοχείο. Θέλετε να αφαιρέσετε τα αυγά μόλις γεννηθούν. Εάν εκτρέφετε σκόπιμα χρυσόψαρο, μπορεί να έχετε σπογγώδες υλικό γνωστό ως "ωοτοκία σφουγγαρίστρες". Το χρυσόψαρο μπορεί επίσης να βάλει τα αυγά του σε φωτιστικά μέσα στη δεξαμενή, όπως υποβρύχια κάστρα. Οπουδήποτε έχει δημιουργηθεί το χρυσόψαρο σας, αφαιρέστε αυτό το υλικό από τη δεξαμενή.
  • Ξεπλύνετε απαλά το υλικό σε καθαρό νερό. Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι έχουν αφαιρεθεί τυχόν συντρίμμια από τη δεξαμενή.
  • Μόλις το υλικό αφαιρεθεί και ξεπλυθεί, μπορείτε να το μεταφέρετε σε ένα νέο περιβάλλον.
 2. 2
  Δημιουργήστε καλές συνθήκες εκκόλαψης. Μόλις εκκολαφθούν τα αυγά, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι οι συνθήκες στη δεξαμενή σας είναι ασφαλείς και φιλόξενοι. Μεταφέρετε τα αυγά σας σε καθαρό περιβάλλον.
  • Όταν τοποθετείτε τα αυγά τηγανητών στο ενυδρείο, μην γεμίζετε τη δεξαμενή πολύ βαθιά. Στην ιδανική περίπτωση, ένα ενυδρείο τηγανητού θα πρέπει να έχει νερό μόνο 6 έως 18 εκατοστά βάθος.
  • Τα αυγά πρέπει να εκκολαφθούν 4 έως 5 ημέρες μετά την τοποθέτηση.
 3. 3
  Διατηρήστε τη δεξαμενή στη σωστή θερμοκρασία. Τα τηγανητά χρυσόψαρου απαιτούν θερμότερες θερμοκρασίες από ό, τι το μέσο ψάρι για να ευδοκιμήσουν. Θα πρέπει να διατηρήσετε το ρεζερβουάρ μεταξύ 70-24°C (21,1-23,9°C). Ίσως χρειαστεί να εγκαταστήσετε μια θερμάστρα, την οποία μπορείτε να αγοράσετε σε ένα τοπικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων, στη δεξαμενή. Διατηρήστε ένα θερμόμετρο στη δεξαμενή, ώστε να μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι πάντα γύρω από την κατάλληλη θερμοκρασία.
  Μόλις εκκολαφθούν τα τηγανητά χρυσόψαρα
  Μόλις εκκολαφθούν τα τηγανητά χρυσόψαρα, ταΐζετε με τροφή ψαριών με βάση τη σκόνη πολλές φορές την ημέρα.
 4. 4
  Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα σύστημα φιλτραρίσματος. Οι δεξαμενές ψαριών λερώνονται πολύ εύκολα χωρίς σωστή διήθηση, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για νεαρά ψάρια. Σταματήστε από το τοπικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων και πάρτε ένα φίλτρο τροφοδοσίας, το οποίο είναι ένα σύστημα φιλτραρίσματος που κρέμεται στο πίσω μέρος μιας δεξαμενής χρυσόψαρου.
  • Τα συστήματα φιλτραρίσματος είναι γενικά απλά στην εγκατάσταση αρκεί να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες. Συνήθως μπορούν να τοποθετηθούν στην όχθη των περισσότερων ενυδρείων ψαριών.
  • Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει υπερβολικό φιλτράρισμα όσον αφορά το χρυσόψαρο, καθώς είναι ιδιαίτερα ακατάστατο. Ίσως είναι καλή ιδέα να εγκαταστήσετε δύο φίλτρα. Σε περίπτωση που ένα φίλτρο δώσει, ένα δεύτερο φίλτρο μπορεί να πάρει το χαλαρό. Η έκθεση σε μικρόβια, ακόμη και για σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να είναι επικίνδυνη για τα νεαρά χρυσάψαρα.
 5. 5
  Αερίστε τη δεξαμενή. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύστημα αερισμού για να βεβαιωθείτε ότι τα ψάρια σας λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο. Οι πέτρες αέρα ή οι ράβδοι φυσαλίδων, τις οποίες μπορείτε να αγοράσετε στα περισσότερα καταστήματα κατοικίδιων ζώων, λειτουργούν καλά για αερισμό σε μια δεξαμενή χρυσόψαρου.
  • Όπως και με το σύστημα φιλτραρίσματος, είναι καλή ιδέα να έχετε στη διάθεσή σας δύο ράβδους φυσαλίδων, καθώς μπορούν να φράξουν εύκολα.
  • Οι πέτρες αέρα καταρρέουν με το χρόνο όταν βυθίζονται στο νερό, οπότε φροντίστε να αντικαθιστάτε συχνά τις πέτρες αέρα. Αντικαταστήστε τις πέτρες αέρα όταν αρχίσουν να φαίνονται ραγισμένες και σπασμένες.
 6. 6
  Τοποθετήστε ομαλό χαλίκι στο κάτω μέρος της δεξαμενής. Θα πρέπει να επιλέξετε μεγάλα, ομαλά χαλίκια για να γεμίσετε τον πυθμένα της λίμνης. Πολύ μικρό χαλίκι θα μπορούσε να καταπιεί από χρυσόψαρο. Είναι καλή ιδέα να κοιτάξετε μέσα από μια σακούλα από χαλίκι για να ελέγξετε και τα κοφτερά κομμάτια του χαλικιού. Απορρίψτε τυχόν μυτερές πέτρες, καθώς το χρυσόψαρο μπορεί να ξύσει το στομάχι τους.

Μέρος 2 από 3: σίτιση και συντήρηση

 1. 1
  Τροφοδοτήστε τα τηγανητά με μια υγιεινή διατροφή. Κατά την καλλιέργεια, τα τηγανητά πρέπει να τρέφονται πολλές φορές την ημέρα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει μια υψηλής ποιότητας νιφάδα ψαριού που είναι αρκετά μικρή για κατανάλωση τηγανητών.
  • Τα τρόφιμα με βάση τη σκόνη είναι γενικά ασφαλή για τα τηγανητά χρυσόψαρου. Αυτό είναι κυρίως ένα μείγμα από φύκια και μεταποιημένα τρόφιμα και περιέχει τα σωστά μέταλλα και βιταμίνες για τα τηγανητά χρυσόψαρο.
  • Θα πρέπει επίσης να παρέχετε σβόλους για ενήλικα ψάρια ως συμπλήρωμα στη διατροφή τους. Ίσως χρειαστεί να σπάσετε τα ξηρά σφαιρίδια πριν τα ταΐσετε για να ψαρέψετε τηγανητά, ωστόσο, καθώς μπορεί να είναι πολύ μεγάλα για να φάνε τα τηγανητά.
  Θα σας μείνει με τηγανητό χρυσόψαρο για να το φροντίσετε
  Αφού το χρυσόψαρο σας αναπαραχθεί με επιτυχία, θα σας μείνει με τηγανητό χρυσόψαρο για να το φροντίσετε.
 2. 2
  Αντικαταστήστε τακτικά το νερό. Περίπου το 25% του νερού της δεξαμενής πρέπει να αντικαθίσταται σε εβδομαδιαία βάση. Τα τηγανητά ψαριών είναι βρώμικα, έτσι το νερό τους μολύνεται γρήγορα. Φροντίστε να προσθέσετε νερό της ίδιας θερμοκρασίας στη δεξαμενή.
  • Μπορεί να είναι δύσκολο να δείτε τηγανητά χρυσόψαρο σε ένα μεγαλύτερο ενυδρείο όταν είναι πολύ μικρά. Επομένως, προσέξτε όταν αφαιρείτε το νερό από τη δεξαμενή. Χρησιμοποιήστε ένα διαφανές δοχείο για να μαζέψετε το νερό. Ελέγξτε για τυχόν τηγανητά χρυσόψαρα πριν από τη διάθεση.
  • Εάν δείτε ένα τηγανητό χρυσόψαρο στο νερό που βάζετε, χρησιμοποιήστε ένα μικρότερο δοχείο, όπως ένα μικρό κομμάτι Tupperware, για να μαζέψετε τα τηγανητά και να το μεταφέρετε ξανά στη δεξαμενή.
 3. 3
  Διατηρήστε το νερό σε σταθερή θερμοκρασία. Οι γρήγορες αλλαγές στη θερμοκρασία του νερού μπορεί να είναι επικίνδυνες για τα τηγανητά χρυσόψαρου. Θυμηθείτε, το νερό πρέπει να είναι μεταξύ 70 και 24°C. Δεν πρέπει να υπάρχουν διακυμάνσεις της θερμοκρασίας περισσότερο από μερικούς βαθμούς την ημέρα. Εάν η θερμοκρασία της δεξαμενής δεν παραμείνει ίδια, ίσως χρειαστεί να εγκαταστήσετε ένα σύστημα θέρμανσης.
 4. 4
  Περιμένετε να χάσετε λίγο τηγανητό χρυσόψαρο. Ακόμα και με την κατάλληλη φροντίδα, δεν θα επιβιώσουν όλα τα τηγανητά χρυσούψαρα έως την ενηλικίωση. Δυστυχώς, κατά μέσο όρο περίπου το 30% των γουρουνιών φτάνουν μέχρι την ενηλικίωση. Περίπου το 5% των τηγανητών γεννιούνται με παραμόρφωση που τους σκοτώνει γρήγορα και το 60% θα πεθάνει από ασθένεια. Μην αποθαρρύνεστε ή φταίνε αν επιβιώσουν μόνο μερικά από τα γόνατά σας. Αυτό είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας.

Μέρος 3 από 3: αποφυγή προβλημάτων υγείας

 1. 1
  Αφαιρέστε τους γονείς από τη δεξαμενή. Το χρυσόψαρο θα φάει τα αυγά τους ή θα φάει τα τηγανητά αφού εκκολαφθούν. Μόλις παρατηρήσετε αυγά, αφαιρέστε τους γονείς από τη δεξαμενή και μεταφέρετέ τους κάπου αλλού μέχρι να μεγαλώσει το χρυσόψαρο. Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε τα αυγά από τη δεξαμενή και να τα μεταφέρετε.
  Αν δείτε ένα τηγανητό χρυσόψαρο στο νερό που βρήκατε
  Αν δείτε ένα τηγανητό χρυσόψαρο στο νερό που βρήκατε, χρησιμοποιήστε ένα μικρότερο δοχείο, όπως ένα μικρό κομμάτι Tupperware, για να μαζέψετε τα τηγανητά και να το μεταφέρετε ξανά στη δεξαμενή.
 2. 2
  Λάβετε φαρμακευτική αγωγή. Το Fluke, ένα είδος ασθένειας, μπορεί να προκαλέσει έναν ασυνήθιστο αριθμό γόνου. Είναι καλή ιδέα να έχετε στη διάθεσή σας φαρμακευτική αγωγή με ψεκασμό. Εάν παρατηρήσετε ότι τα τηγανητά πεθαίνουν γρήγορα, διανείμετε το φάρμακο.
  • Μπορείτε να αγοράσετε φάρμακα fluke σε ένα τοπικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Θα πρέπει να υπάρχουν οδηγίες στο κουτί σχετικά με τον τρόπο χορήγησης του φαρμάκου.
  • Όσο πιο γρήγορα κάνετε παρέμβαση, τόσο το καλύτερο. Μπορείτε να αποθηκεύσετε ένα καλό μέρος των τηγανητών σας με γρήγορη παρέμβαση σε περίπτωση εκδήλωσης εστίας.
 3. 3
  Προσθέστε αντιμυκητιακό υγρό στο νερό. Δεν είναι όλα τα αυγά του τηγανητού χρυσόψαρο γόνιμα. Τα άγονα αυγά θα αναπτύξουν μύκητα, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη γόνιμων αυγών. Μπορείτε να αγοράσετε ένα αντιμυκητιακό υγρό στο τοπικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων σας. Θα πρέπει να χορηγήσετε τη συνιστώμενη ποσότητα στη δεξαμενή μέσα σε λίγες ημέρες από την εκκόλαψη των αυγών. Συνήθως, προσθέτετε αρκετά ώστε το νερό να γίνει μπλε χρώμα.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

 • Τι μπορώ να ταΐσω τα τηγανητά μου, καθώς μόνο ένας επέζησε από τη διαδικασία. Μπορώ να ταΐσω αυγό και βρώμη, και πόσο μπορώ να το δώσω;
  Ποτέ μην τους δίνετε αυγά. Δώστε τους πλαγκτόν ή αποξηραμένα σκουλήκια. Τα στομάχια τους δεν μπορούν να αφομοιώσουν τα αυγά και θα μπορούσαν να πεθάνουν εάν τα ταΐζεις αυγό πολλές φορές.
 • Εάν τα τηγανητά είναι 2 μηνών, μπορώ να τα βάλω σε μια τροπική δεξαμενή με τροπικά ψάρια;
  Όχι, πάντα έχω ακούσει ότι δεν πρέπει ποτέ να αναμειγνύετε ψάρια κρύου νερού με τροπικά, οπότε μην το κάνετε. Κρατήστε τα μωρά σε ένα κουτί ψαριού μωρού ή σε μια μικρή δεξαμενή μέχρι να μεγαλώσουν.
 • Τα χρυσά ψάρια μου είναι μόλις 1 ημέρας. Πώς μπορώ να τα ταΐσω σωστά;
  Δεν υπάρχει ανάγκη να τα ταΐσετε, αφού αποθηκεύουν τη διατροφή στο στομάχι τους (το πορτοκαλί / κίτρινο πράγμα στο στομάχι του είναι η «αποθήκευση διατροφής»). Η αποθήκευσή του διαρκεί μερικές ημέρες. Μετά από αυτό συνθλίβουμε τα κανονικά τρόφιμα χρυσόψαρο σε μικροσκοπικά κομμάτια και τα ταΐζουμε. Σύντομα θα συνηθίσουν τα τρόφιμα χρυσόψαρο.
 • Τι γίνεται αν δεν παρατηρήσω ποτέ ότι το χρυσόψαρο μου έβαλε αυγά ή ότι ήταν ακόμη έγκυος;
  Η πιθανότητα είναι εάν τα ψάρια σας αναπαραχθούν στη δεξαμενή στην οποία ζουν θα καταναλώσουν τα αυγά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι θα βάλουν τα ψάρια ωοτοκίας σε διαφορετική δεξαμενή, θα τους επιτρέψουν να γεννήσουν και μετά θα τα μετακινήσουν πίσω αφήνοντας τα αυγά πίσω. Είναι δύσκολο να διαπιστώσετε εάν το χρυσόψαρο σας είναι «έγκυο» (φέρει αυγό), λίπος ή απλά φουσκωμένο. Κανονικά όταν τα θηλυκά μου είναι έτοιμα να γεννήσουν, θα φαίνονται πολύ φουσκωμένα και τα αρσενικά θα αρχίσουν να τα κυνηγούν γύρω από τη δεξαμενή ενθαρρύνοντάς την να απελευθερώσει τα αυγά. Μόλις τα βάλει όλα τα ψάρια επανέρχονται στο φυσιολογικό. Εάν είστε τυχεροί, μερικά από τα αυγά θα εκτονωθούν από τους ενήλικες και θα εκκολαφθούν εντός 2-7 ημερών, ανάλογα με τη θερμοκρασία του νερού.
 • Τι πρέπει να κάνω αν δεν είχα παρατηρήσει ότι το χρυσόψαρο μου έβαλε αυγά και τώρα υπάρχουν μωρά ψάρια που κολυμπούν με το γονικό χρυσόψαρο;
  Χρησιμοποιήστε ένα δίχτυ για να διαχωρίσετε τα μωρά και να τα τοποθετήσετε σε ξεχωριστή δεξαμενή, διαφορετικά τα μεγαλύτερα ψάρια θα τρώνε τα μωρά.
 • Μπορώ να ταΐσω τα ψάρια μου με τηγανητές αποξηραμένες γαρίδες;
  Ναί! Απλώς βεβαιωθείτε ότι τα τηγανητά είναι αρκετά μεγάλα και οι γαρίδες του εδάφους είναι αρκετά μικρές ώστε να μην δημιουργούν κίνδυνο πνιγμού.
 • Τα χρυσά ψάρια μου έβαλαν αυγά στο κάτω μέρος του διχτυού μου. Ένα από τα χρυσά ψάρια είναι προστατευτικό των αυγών (αρσενικό ή θηλυκό αβέβαιο). Τι να κάνω? Πώς ξέρω εάν γονιμοποιούνται;
  Μπορεί να θέλετε να αφαιρέσετε το χρυσόψαρο από τη δεξαμενή, καθώς το χρυσόψαρο μπορεί να τρώει τα μικρά τους. Ωστόσο, ορισμένα είδη μπορεί να τείνουν να φροντίζουν νεαρά τηγανητά. Ρωτήστε σε ένα τοπικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων τι είδους χρυσόψαρο έχετε. Εάν είναι ένα είδος που τείνει να φροντίζει τα νεαρά του, μπορείτε να διατηρήσετε με ασφάλεια το χρυσόψαρο στη δεξαμενή με τα τηγανητά του.
 • Θα ήταν το καλύτερο φαγητό για τα νέα τηγανητά;
  Τα τρόφιμα με βάση τη σκόνη είναι τα καλύτερα, αλλά μπορείτε επίσης να τα ταΐσετε με μικροσκώληκες, γαρίδες άλμης ή προνύμφες κουνουπιών.
 • Σε ποια ηλικία / μέγεθος μπορούν να επιστραφούν τα τηγανητά στην κύρια λίμνη γεμάτη με ενήλικα ψάρια;
  Μόλις τα τηγανητά είναι μεγαλύτερα από το στόμα των μεγαλύτερων ενήλικων ψαριών, μπορείτε να τα συνδυάσετε.
 • Πόσο χρονών πρέπει να είναι τα τηγανητά μου πριν τα πουλήσω;
  Είναι αρκετά ισχυρά για να πωληθούν, κατά τη γνώμη μου, όταν έχουν μέγεθος περίπου 5 cm. Εάν είναι μικρότερα, μπορεί να είναι πολύ αδύναμα για να μετακινηθούν.

Σχόλια (8)

 • trempel
  Πολύ χρήσιμο, καθώς είμαι νέος στις δεξαμενές ψαριών. Αφού διάβασα αυτό το άρθρο, πήρα κάποια ιδέα για το πώς να φροντίζω τα μωρά ψάρια. Σας ευχαριστώ.
 • josiane32
  Πρώτη φορά, τόσο ενθουσιασμένος για να τους μεγαλώσω υγιείς. Ευχαριστώ!
 • torphyjayde
  Αυτό με βοήθησε πολύ, καθώς είμαι πολύ νέος στη διατήρηση των ψαριών. Πολλά ευχαριστώ.
 • korakastriseuge
  Είστε υπέροχοι και μου δίνετε πολύ σημαντικές πληροφορίες. Ευχαριστώ.
 • zakary43
  Τα τηγανητά μου με χρυσόψαρο είναι άνω των 34 ημερών, και αυτό το άρθρο με βοήθησε να ρυθμίσω γρήγορα μέσα σε καλές παραμέτρους ώστε τα ψάρια να είναι υγιή. Σας ευχαριστώ! Θα προσθέσω ότι συνθλίβω τις νιφάδες, τα σκουλήκια αίματος και τις προνύμφες των σφαλμάτων με ένα γουδοχέρι και κονίαμα, ώστε τα κομμάτια να είναι μικρά.
 • ippokrates36
  Ποτέ δεν μπόρεσα να αφαιρέσω και να βγάλω με επιτυχία τα αυγά από τη μεγάλη λίμνη μου και να δω τα μωρά ψάρια να εξελιχθούν σε τέλεια μικρά ψάρια, οπότε σας ευχαριστώ πολύ για αυτό!
 • agapetos26
  Το Black Moore έβαλε αυγά σε ένα φυτό. Έβγαλα το φυτό σε ένα μικρό ενυδρείο όπου τα αυγά έχουν εκκολαφθεί. Δεν μπορώ να πιστέψω πόσα έχουν εκκολαφθεί. Έχω στη διάθεσή μου ένα ραβδί φυσαλίδων και τώρα άρχισα να τα ταΐζω. Ημέρα 3 από εκκολαφθέντα. Ευχήσου μου καλή τύχη.
 • rankoskosmas
  Καλή γνώση για τους λάτρεις των ψαριών.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail