Πώς να διδάξετε το Betta σας να πηδήξει;

Για να διδάξετε το betta σας να πηδάει, ξεκινήστε διαβρέχοντας το δάχτυλό σας και κολλώντας ένα κομμάτι της τροφής για ψάρια στο τέλος του. Στη συνέχεια, κρατήστε το δάχτυλό σας 2,50 cm πάνω από το νερό στη δεξαμενή του betta σας και περιμένετε να πηδήξει το betta σας και να πιάσει το φαγητό. Λάβετε υπόψη ότι μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να μπορέσετε να πηδήξετε άνετα από το νερό. Συνεχίστε να ασκείστε για μερικές εβδομάδες χρησιμοποιώντας το φαγητό και, στη συνέχεια, αφαιρέστε αργά το φαγητό, ώστε τα ψάρια σας να αρχίζουν να πηδούν κάθε φορά που κρατάτε το δάχτυλό σας πάνω από τη δεξαμενή του. Για να μάθετε πώς να συνδέεστε με το betta σας, συνεχίστε να διαβάζετε!

Για να διδάξετε το betta σας να πηδάει
Για να διδάξετε το betta σας να πηδάει, ξεκινήστε διαβρέχοντας το δάχτυλό σας και κολλώντας ένα κομμάτι τροφής ψαριών στο τέλος του.

Τα ψάρια Betta είναι πολύ έξυπνα ψάρια και μπορούν να μάθουν κάθε είδους κόλπα, όπως το άλμα από το νερό. Στην άγρια φύση, τα ψάρια betta πηδούν συχνά έξω από το νερό για τροφή, όπως κουνούπια. Σε μια δεξαμενή στο σπίτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο κίνητρο για να δωροδοκήσετε τα ψάρια σας έξω από το νερό.

Μέρος 1 από 2: γνωριμία με το betta σας

 1. 1
  Δώστε χρόνο στα ψάρια σας για να σας γνωρίσουν. Δηλαδή, μην αρχίσετε να μαθαίνετε τα ψάρια σας να πηδούν την πρώτη ημέρα που το παίρνετε. Αφήστε το να σας συνδέσει με τη σίτιση, ώστε να μάθει να σας εμπιστεύεται κάπως. Όταν τα ψάρια δεν φαίνονται φοβισμένα όταν βρίσκεστε κοντά και όταν εμφανιστεί αμέσως στην κορυφή της δεξαμενής όταν θέλετε να το ταΐσετε, είναι πιθανό να σας συνηθίσει.
  • Προσπαθήστε να περιμένετε μερικές εβδομάδες πριν επιχειρήσετε να το εκπαιδεύσετε. Ένας μήνας μπορεί να είναι καλύτερος, διότι θα δώσει την ευκαιρία στο betta σας να συνηθίσετε στο τανκ και σε εσάς.
 2. 2
  Παρατηρήστε τα ψάρια σας. Περάστε λίγο χρόνο παρακολουθώντας τα ψάρια σας και παρατηρώντας τη συμπεριφορά του. Το να γνωρίσετε τι αρέσει στα ψάρια σας μπορεί να σας βοηθήσει να το εκπαιδεύσετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να διδάξετε τα περισσότερα ψάρια να πηδούν, αλλά μπορεί επίσης να είστε σε θέση να το διδάξετε άλλα κόλπα με βάση το τι του αρέσει να κάνει, όπως το να διδάξετε σε έναν που του αρέσει να περνάει από στεφάνες πώς να κολυμπάει μέσα από μια στεφάνη κατόπιν εντολής.
 3. 3
  Περάστε έναν προς έναν χρόνο με τα ψάρια. Όταν προσπαθείτε να προπονηθείτε, ελαχιστοποιήστε άλλες περισπασμούς. Ζητήστε από άλλα άτομα να φύγουν από το δωμάτιο και να απενεργοποιήσουν τον θόρυβο. Θέλετε τα ψάρια να εστιάσουν σε εσάς και τι κάνετε, όχι τι άλλο συμβαίνει στο δωμάτιο.
Το betta δεν θα πηδήξει
Όταν κολλάω το φαγητό και το δείχνω πάνω από τη δεξαμενή, το betta δεν θα πηδήξει.

Μέρος 2 από 2: εκπαίδευση των ψαριών σας να πηδήσουν

 1. 1
  Περιμένετε μέχρι το χρόνο σίτισης. Αν και τα περισσότερα ψάρια θα τρώνε όποτε παρέχετε φαγητό, εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να περιμένετε έως ότου τα ψάρια σας πειναστούν να προσπαθήσουν να το εκπαιδεύσουν. Με αυτόν τον τρόπο, όταν χρησιμοποιείτε φαγητό για δωροδοκία ή επιβράβευση των ψαριών, θα ανταποκρίνεται σε αυτό πιο εύκολα από ό, τι αν το έχετε φάει.
 2. 2
  Χρησιμοποιήστε φαγητό ως δωροδοκία. Τοποθετήστε ένα κομμάτι φαγητού στο άκρο του δακτύλου σας για να το χρησιμοποιήσετε ως κίνητρο. Μπορείτε να βρέξετε το δάχτυλό σας λίγο, έτσι το κομμάτι του φαγητού θα κολλήσει στο τέλος. Το φαγητό είναι αυτό που θα κάνει τα ψάρια να πηδούν, καθώς τα περισσότερα ψάρια δεν θα πηδούν μόνο για ένα δάχτυλο ή κάτι ενδιαφέρον.
  • Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα ραβδί ή ένα άχυρο στη θέση του δακτύλου σας. Το betta δεν θα σε βλάψει, αλλά θα είσαι κοντά και προσωπικός με το ψάρι.
 3. 3
  Κρατήστε το δάχτυλό σας στη θέση του. Τοποθετήστε το δάχτυλό σας (ή ραβδί ή άχυρο) πάνω από το νερό. Δεν θέλετε να ανεβείτε πολύ ψηλά. Απλά τοποθετήστε την μια ίντσα περίπου πάνω από το νερό. Στην πραγματικότητα, όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά, ίσως θελήσετε να το βάλετε ακριβώς πάνω από την επιφάνεια του νερού, ώστε το betta σας να συνηθίσει σταδιακά την ιδέα.
  • Προσέξτε να μείνετε ακριβώς πάνω από το νερό. Διαφορετικά, το φαγητό θα αιωρείται από το δάχτυλό σας, το άχυρο ή το ραβδί σας.
  • Επίσης, προσπαθήστε να μην κάνετε το δάχτυλό σας πολύ ψηλό, καθώς το betta θα μπορούσε να πηδήξει από το νερό. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι το κάνετε στο κέντρο της δεξαμενής, οπότε υπάρχει λιγότερος κίνδυνος να πηδήξει το betta.
 4. 4
  Περιμένετε το betta. Τώρα ήρθε η ώρα να περιμένουμε το betta να κάνει το δικό του. Θα πρέπει να κολυμπήσει στην κορυφή και να πηδήξει για να βγάλει το φαγητό από το δάχτυλό σας. Εάν χρειάζεται λίγη ενθάρρυνση, πασπαλίζουμε μια νιφάδα ή δύο τροφές πάνω από το νερό ακριβώς κάτω από το δάχτυλό σου, έτσι έρχεται στη σωστή περιοχή.
  • Κρατήστε ακίνητο ενώ περιμένετε το betta. Η κίνηση μπορεί να τρομάξει τα ψάρια betta.
  • Εάν το betta σας φαίνεται ταραγμένο ή φοβισμένο, δοκιμάστε ξανά αργότερα.
 5. 5
  Συνεχίστε να εργάζεστε στο κόλπο. Εάν το betta σας δεν πάρει την ιδέα την πρώτη φορά που το κάνετε, συνεχίστε να εργάζεστε στο κόλπο. Προσπαθήστε να κρατάτε το φαγητό στα δάχτυλά σας δύο φορές κάθε μέρα για να δείτε αν μπορείτε τελικά να δελεάσετε το betta σας να έρθει να πάρει το φαγητό, ανεβαίνοντας.
  • Κάνετε μόνο μία ή δύο φορές κάθε φορά που το δοκιμάζετε, επειδή το betta έχει ένα μικρό στομάχι, περίπου το μέγεθος του βολβού του.
  Τα ψάρια betta πηδούν συχνά έξω από το νερό για τροφή
  Στην άγρια φύση, τα ψάρια betta πηδούν συχνά έξω από το νερό για τροφή, όπως κουνούπια.
 6. 6
  Πάρτε το φαγητό μακριά. Μόλις το betta σας καταλάβει ότι μπορεί να πηδήξει για φαγητό, πιθανότατα θα πηδήξει μόνο για το δάχτυλό σας, το άχυρο ή το popsicle stick που χρησιμοποιήσατε. Εξασκηθείτε για λίγες εβδομάδες με φαγητό και, στη συνέχεια, μπορείτε να δοκιμάσετε να αφαιρέσετε το φαγητό για να δείτε αν θα πηδήξει χωρίς αυτό. Εάν το betta πηδήξει, ανταμείψτε το με φαγητό. Τελικά, το betta μπορεί να μην χρειάζεται καν την ανταμοιβή.
  • Ίσως χρειαστεί να κολλήσετε με τη χρήση φαγητού ως δωροδοκία, ωστόσο, ανάλογα με τα ψάρια σας.
 7. 7
  Μην σταματάτε τη σίτιση. Εάν δεν μπορείτε να πάρετε τα ψάρια σας να πάρουν τα τρόφιμα από το δάχτυλό σας, φροντίστε να προχωρήσετε και να τα ταΐσετε. Είναι καταχρηστικό να παρακρατείτε φαγητό για να κάνετε τα ψάρια σας να κάνουν ένα κόλπο. Μπορείτε πάντα να δοκιμάσετε ξανά αργότερα με το κόλπο.
 8. 8
  Βεβαιωθείτε ότι το δοχείο είναι καλυμμένο. Επειδή τα ψάρια θα εξασκήσουν τα κόλπα που τα διδάσκετε όταν δεν είστε κοντά, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η δεξαμενή σας είναι καλυμμένη (με τρύπες για αερισμό). Διαφορετικά, τα ψάρια σας μπορεί να πηδήξουν έξω από τη δεξαμενή ή σε άλλο μέρος της δεξαμενής εάν έχετε εμπόδια. Εάν πηδήξει έξω, τα ψάρια θα μπορούσαν να πεθάνουν.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

 • Γιατί το betta μου είναι πάντα στο κάτω μέρος του μπολ;
  Αυτό συνήθως υποδηλώνει ότι το νερό είναι πολύ κρύο. Μπορεί επίσης να θέλετε να βεβαιωθείτε ότι έχετε οξυγονώσει επαρκώς το νερό. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί επίσης να είναι ενδεικτική ασθένειας ή τραυματισμού, επομένως εξετάστε προσεκτικά και παρακολουθήστε επίσης τα ψάρια σας.
 • Το Betta μου φοβάται να πηδά μερικές φορές και δεν τον βλάπτω ποτέ. Γιατί συμβαίνει αυτό?
  Πιθανότατα δεν είναι φοβισμένος, απλά χαρούμενος και άνετος. Ο Μπέτας θα πηδήξει μόνο για να προσπαθήσει να δραπετεύσει εάν βρει τη δεξαμενή τους πολύ μικρή ή αν προσφέρετε φαγητό. Εάν κρατάτε φαγητό και δεν θα πηδήξει, πιθανότατα δεν πεινάει.
 • Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να βλάψει τα ψάρια;
  Εκτός από τα ψάρια που χτυπούν στη δεξαμενή ή πηδούν έξω και πέφτουν σε μεσαία έως μεγάλη απόσταση, δεν πρέπει να τραυματιστούν. Έχουν την ικανότητα να αναπνέουν αέρα, οπότε θα παραμείνει ζωντανό για αρκετό καιρό σε περίπτωση που πέσει έξω από το νερό.
 • Μπορούν μόνο τα αρσενικά να πηδήξουν;
  Όχι, τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά μπορούν να πηδήσουν, αν και τα αρσενικά μπορεί να είναι πιο έμπειρα σε αυτό.
 • Όταν κολλάω το φαγητό και το δείχνω πάνω από τη δεξαμενή, το betta δεν θα πηδήξει. Κοιτάζει το φαγητό και περιμένει. Αν το αφήσω, θα φάει. Ποιο είναι το πρόβλημα?
  Εάν συνεχίζετε να απελευθερώνετε το φαγητό κάθε φορά, αυτό θα περιμένει το betta σας. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα νέο χρώμα ραβδιού, και αυτή τη φορά, όταν το κοιτάζει, περιμένετε. Κάνετε αυτό για ένα λεπτό περίπου, και εάν αυτός / αυτή δεν έχει πηδήξει, μην τον ταΐσετε. Επιστρέψτε μια ώρα περίπου και δοκιμάστε ξανά, και συνεχίστε να το κάνετε μέχρι να πηδήξει. Εάν ακόμα δεν το κάνει, ίσως προσπαθήστε να τον διδάξετε ένα διαφορετικό κόλπο. Εάν δεν έχει μάθει ακόμα βασική εκπαίδευση στόχου, τότε πρέπει να το μάθει πρώτα. Εκπαίδευση στόχου σημαίνει τοποθέτηση του ραβδιού στο νερό και όταν το αγγίζει, παίρνει μια απόλαυση.
 • Πόσο μεγάλο παίρνει ένα betta;
  Εξαρτάται από τον τύπο της betta. Οι στεφάνες αναβοσβήνουν περίπου 3-9 εκατοστά. Τα πέπλα είναι λίγο μικρότερα. Θα έλεγα ότι τα 2-8 εκατοστά είναι ο μέσος όρος για τα περισσότερα bettas.
 • Πήρα μόνο το betta μου πριν από τρεις ημέρες, αλλά συμμετέχω ενεργά στην προπόνηση, είναι εντάξει; Του αρέσουν οι σκουλήκια.
  Όσο το ψάρι είναι υγιές και είναι χαρούμενο για αυτό, τότε αυτό είναι εντάξει. Εάν φαίνεται φοβισμένος ή κρύβεται, δώστε του ένα διάλειμμα για λίγο, ώστε να μπορεί να συνηθίσει το νέο του περιβάλλον.
 • Χρειάζεται πολύς χρόνος;
  Όχι. Ορισμένα bettas είναι πιο έξυπνα από άλλα. Εξαρτάται πραγματικά από την υγεία των ψαριών και τη δική σας ικανότητα.
 • Εάν βάλω ένα κομμάτι χαρτόνι χωρίς τρύπες στο πάνω μέρος της δεξαμενής ψαριών μου, θα συνεχίσουν να επιβιώνουν τα ψάρια εάν είναι μέσα στο νερό;
  Εάν δεν υπάρχει αντλία που παρέχει αέρα στη δεξαμενή, το betta θα στερείται οξυγόνου, καθώς δεν υπάρχει ροή αέρα.
 • Αγόρασα ένα betta σήμερα. Πότε πρέπει να ξεκινήσω την εκπαίδευσή μου;
  Δώστε του λίγες μέρες για να εγκατασταθείτε και να συνηθίσετε πρώτα, ή μπορεί να είναι πολύ νευρικό για να δοκιμάσετε και να αρχίσετε να μαθαίνετε.

Σχετικά Άρθρα
 1. Πώς να αναπαράγετε τους καταδικασμένους κιχλίδες;
 2. Πώς να αγοράσετε ένα νέο ενυδρείο;
 3. Πώς να μεταφέρετε ψάρια;
 4. Πώς να θεραπεύσει το χρυσόψαρο;
 5. Πώς να πει εάν ένα ψάρι Betta είναι άρρωστο;
 6. Πώς να αυξήσετε τα τηγανητά χρυσόψαρο;
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail