Πώς να αναπαράγετε τους καταδικασμένους κιχλίδες;

Δεν συνιστάται να διατηρείτε καταδικασμένους κιχλίδες στην ίδια δεξαμενή με οποιαδήποτε άλλη φυλή ψαριών
Λόγω της επιθετικής ιδιοσυγκρασίας τους, δεν συνιστάται να διατηρείτε καταδικασμένους κιχλίδες στην ίδια δεξαμενή με οποιαδήποτε άλλη φυλή ψαριών.

Το Convict Cichlids, επίσης γνωστό ως ζέβρα κιχλίδες λόγω των όμορφων ασπρόμαυρων λωρίδων τους, είναι ένα ιδανικό ψάρι για αρχάριους. Είναι μια πολύ ανθεκτική φυλή ψαριών που μπορεί να προσαρμοστεί στις περισσότερες συνθήκες του νερού και είναι πολύ εύκολο να διατηρηθεί και να αναπαραχθεί σε ενυδρεία. Οι κατάδικοι θα φροντίσουν τους νέους και τους νέους να μείνουν με τους γονείς σε μια ομάδα. Επιλέγοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό, δημιουργώντας ένα κατάλληλο περιβάλλον για τους καταδίκους και φροντίζοντας τα νεογέννητα μωρά ψάρια, μπορείτε εύκολα να αναπαράγετε αυτά τα καταπληκτικά ψάρια!

Μέρος 1 από 3: προετοιμασία του ενυδρείου για αναπαραγωγή

 1. 1
  Επιλέξτε το ενυδρείο αναπαραγωγής. Αγοράστε μια ημι-μεγάλη δεξαμενή ψαριών, τουλάχιστον 20 γαλόνια (75,7 L). Μια δεξαμενή 30 λίτρων είναι ιδανική για ένα ζευγάρι καταδικασμένων αναπαραγωγής. Εάν έχετε το χώρο, μια δεξαμενή αναπαραγωγής 40 λίτρων είναι ιδανική, ειδικά αν σκοπεύετε να αναπαράγετε περισσότερα από ένα ζεύγη καταδικασμένων κιχλίδων.
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν υπερβαίνετε περισσότερα από ένα ζεύγος αναπαραγωγής ανά 20 γαλόνια (75,7 L) νερού. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη της επιθετικότητας μεταξύ ζευγαριών αναπαραγωγής ψαριών.
 2. 2
  Δημιουργήστε το ενυδρείο φυτωρίων. Ίσως θελήσετε να σκεφτείτε να δημιουργήσετε μια ξεχωριστή μικρότερη δεξαμενή για να τα βάλετε τα τηγανητά μόλις αρχίσουν να ωριμάζουν, προκειμένου να τα προστατεύσετε από το να τρώγονται από τους γονείς τους. Αυτή η δεξαμενή μπορεί να έχει χωρητικότητα από 5 έως 10 γαλόνια (18,9 έως 37,9 L).
  • Χρησιμοποιήστε ένα φίλτρο σφουγγαριών και ένα θερμαντήρα ενυδρείου σε αυτήν τη δεξαμενή φυτωρίων.
 3. 3
  Ελέγξτε τη δεξαμενή σας για σωστή διήθηση. Νέα μωρά ψάρια (επίσης γνωστά ως τηγανητά) θα γεννιούνται συνεχώς στη δεξαμενή σας, έτσι το βιο-φορτίο στο ενυδρείο σας θα αρχίσει να τεντώνεται. Το βιο-φορτίο είναι ένας όρος που αναφέρεται στα συσσωρευμένα απόβλητα που παράγονται από τα ψάρια σας, που θέτει ζήτηση στο σύστημα διήθησης του ενυδρείου σας.
  • Θα χρειαστείτε ένα φίλτρο ισχύος που έχει τη δυνατότητα να φιλτράρει τουλάχιστον το διπλάσιο του όγκου του ρεζερβουάρ σας. Εάν έχετε δεξαμενή 30 λίτρων, επιλέξτε ένα φίλτρο που μπορεί να καθαρίσει τουλάχιστον 60 γαλόνια (230 L) ανά ώρα.
 4. 4
  Διακοσμήστε τη δεξαμενή σας. Επειδή οι καταδικασμένοι κιχλίδες μπορεί να είναι ένα φυσικά επιθετικό ψάρι, θα θελήσετε να παρέχετε πολλές κρυψώνες στη δεξαμενή σας. Προσθέστε μερικές επίπεδες πέτρες και μια σπηλιά (ή γλάστρα) ή δύο στη δεξαμενή. Οι κατάδικοι θα βάλουν τα αυγά τους στις επίπεδες πέτρες και οι σπηλιές θα προσφέρουν καταφύγιο στους γόνους μόλις γεννηθούν.
 5. 5
  Προσθέστε μερικά ανθεκτικά φυτά στη δεξαμενή σας. Μπορείτε να επιλέξετε να προσθέσετε μερικά πιο σκληρά φυτά, όπως το φτέρη java ή το σπαθί του Αμαζονίου στη δεξαμενή για να προσθέσετε κάποια διακόσμηση και να κάνετε τα ψάρια να αισθάνονται πιο σαν στο σπίτι τους στο περιβάλλον τους. Τα περισσότερα άλλα φυτά θα ξεριζωθούν ή θα καταστραφούν από τους καταδίκους.
  • Η προσθήκη φυτών στο ενυδρείο σας θα βελτιώσει επίσης την περιεκτικότητα σε οξυγόνο της δεξαμενής σας και θα απομακρύνει το διοξείδιο του άνθρακα και το άζωτο που παράγουν τα ψάρια σας. Αυτό βοηθά στο να γίνει το ρεζερβουάρ σας ένα πιο υγιεινό περιβάλλον για τους καταδίκους σας και βοηθά στη μείωση της πίεσης στο σύστημα φιλτραρίσματος.
 6. 6
  Βελτιώστε το ενυδρείο σας με λίγο ξύλο. Το Driftwood κάνει μια εξαιρετική προσθήκη στη ρύθμιση του ενυδρείου σας. Παρέχει καταφύγιο στους καταδίκους σας, καθώς και μπλοκάρει την οπτική γωνία από το ένα άκρο του ενυδρείου στο άλλο, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της μάχης και του τραυματισμού των ψαριών σας. Το Driftwood προσθέτει επίσης οπτικό ενδιαφέρον στη δεξαμενή σας, και είναι πολύ πιο υγιεινό για τα ψάρια σας, καθώς και πιο αισθητικά ευχάριστο από τις πλαστικές διακοσμήσεις ενυδρείων.
 7. 7
  Δώστε καθαρό νερό στα ψάρια σας. Οι κιχλίδες καταδίκης αναπαραγωγής απαιτούν συνθήκες καθαρού νερού για τη διασφάλιση ενός υγιούς περιβάλλοντος διαβίωσης και αναπαραγωγής και για τη μείωση του στρες. Αλλάξτε το 20-25% του νερού στη δεξαμενή μία φορά κάθε 3 ημέρες.
 8. 8
  Αυξήστε τη θερμοκρασία του νερού στη δεξαμενή σας. Για να προωθήσετε την αναπαραγωγή, αυξήστε τη θερμοκρασία του νερού στη δεξαμενή σας μεταξύ 75-79 βαθμών. Προσέξτε να μην αυξήσετε τη θερμοκρασία στο ενυδρείο σας σε περισσότερους από 82 βαθμούς. η υψηλή θερμοκρασία θα αποτελέσει κίνδυνο για τα ψάρια σας.
  • Οι περισσότεροι θερμαντήρες ενυδρείων μπορούν να ρυθμιστούν για μια συγκεκριμένη θερμοκρασία. Ίσως θελήσετε να πάρετε και ένα θερμόμετρο, το οποίο θα σας επιτρέψει να ελέγξετε γρήγορα τη θερμοκρασία του νερού όποτε κοιτάζετε το ενυδρείο σας.
 9. 9
  Ελέγξτε το επίπεδο ph. Το pH στο ενυδρείο σας πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 6,5 και 8,0. Αν και οι καταδικασμένοι κιχλίδες είναι ανθεκτικά ψάρια και μπορούν να επιβιώσουν σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών pH, η διατήρηση ενός σταθερού pH σε αυτό το εύρος είναι ιδανική για αναπαραγωγικούς σκοπούς.
  • Δοκιμάστε το επίπεδο pH του ενυδρείου σας με εύχρηστες ταινίες μέτρησης χαρτιού που μπορούν να αγοραστούν σε οποιοδήποτε κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Για να χρησιμοποιήσετε τις λωρίδες, απλώς βυθίστε τις στο νερό του ενυδρείου σας και συγκρίνετε το προκύπτον χρώμα με ένα παρεχόμενο γράφημα.
Επειδή οι καταδικασμένοι κιχλίδες μπορεί να είναι ένα φυσικά επιθετικό ψάρι
Επειδή οι καταδικασμένοι κιχλίδες μπορεί να είναι ένα φυσικά επιθετικό ψάρι, θα θελήσετε να παρέχετε πολλές κρυψώνες στη δεξαμενή σας.

Μέρος 2 από 3: αναπαραγωγή των καταδικασμένων σας κιχλίδων

 1. 1
  Επιλέξτε τα ψάρια αναπαραγωγής σας. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με 6 καταδίκους, προκειμένου να επιτρέψετε τη σύζευξη να συμβεί φυσικά. Μπορείτε να διαπιστώσετε εάν ένας κατάδικος είναι γυναίκα με το έντονο κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα στην κοιλιά τους και τα σημεία στο ραχιαίο πτερύγιο τους. Τα χρωματικά μπαλώματα γίνονται πιο έντονα λίγο πριν από την ωοτοκία. Τα αρσενικά δεν έχουν το ίδιο φωτεινό χρώμα, αλλά είναι μεγαλύτερα και έχουν ένα πιο απότομο μέτωπο και μακρύτερα, πιο μυτερά πτερύγια από τα θηλυκά.
  • Λόγω της επιθετικής ιδιοσυγκρασίας τους, δεν συνιστάται να διατηρείτε καταδικασμένους κιχλίδες στην ίδια δεξαμενή με οποιαδήποτε άλλη φυλή ψαριών.
  • Υπάρχουν πολλές παραλλαγές χρώματος που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή των ψαριών σας. Οι κανονικές ασπρόμαυρες καταδικασμένες κιχλίδες είναι η ευκολότερη αναπαραγωγή, αλλά μια παραλλαγή αλμπίνο γνωστή ως ελεφαντόδοντο κιχλίδη και μια ροζ παραλλαγή είναι επίσης όμορφες επιλογές.
 2. 2
  Αφήστε τη φύση να ακολουθήσει την πορεία της. Η γυναίκα καταδικαστής θα αναλάβει την πρωτοβουλία στον κύκλο ζευγαρώματος. Αφού επιλέξει ένα σκοτεινό κρησφύγετο, το θηλυκό γοητεύει το αρσενικό και έπειτα γεννά τα αυγά της στα επίπεδα βράχια ή στο πλάι μιας γλάστρας.
  • Μόλις τεθούν, τα αυγά θα φυλάσσονται προσεκτικά από τους γονείς τους. Αυτό συμβαίνει όταν οι κατάδικοι εμφανίζουν την πιο επιθετική συμπεριφορά τους.
 3. 3
  Παρακολουθήστε και περιμένετε να εκκολάψουν τα αυγά. Τα αυγά, τα οποία κυμαίνονται κατά μέσο όρο περίπου 100 -200 ανά γέννα, θα εκκολαφθούν μετά από περίπου 3 ημέρες. Θα χρειαστούν άλλες μέρες για να αρχίσουν να κολυμπούν τα τηγανητά γύρω από τη δεξαμενή υπό την προστασία των γονιών τους.
  • Τα γονικά ψάρια θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τα τηγανητά στη θέση τους για 10 έως 14 ημέρες, μετά από αυτό το διάστημα μπορεί να είναι έτοιμα να αναπαραχθούν ξανά. Προς το παρόν, ίσως θελήσετε να σκεφτείτε να μεταφέρετε τα τηγανητά στη δική τους δεξαμενή, καθώς οι γονείς θα τρώνε μερικές φορές την πρώτη παρτίδα γόνου για να κάνουν χώρο για τα νέα αυγά.
Οι κιχλίδες καταδίκης αναπαραγωγής απαιτούν συνθήκες καθαρού νερού για να διασφαλίσουν ένα υγιές περιβάλλον
Οι κιχλίδες καταδίκης αναπαραγωγής απαιτούν συνθήκες καθαρού νερού για να διασφαλίσουν ένα υγιές περιβάλλον διαβίωσης και αναπαραγωγής και για τη μείωση του στρες.

Μέρος 3 από 3: φροντίδα των καταδικασμένων τηγανητών

 1. 1
  Περιμένετε λίγες μέρες μετά την εκκόλαψη των τηγανητών πριν τα ταΐσετε. Για τις πρώτες 5-7 ημέρες μετά την εκκόλαψη, τα τηγανητά μπορούν να επιβιώσουν εξ ολοκλήρου σε ό, τι απομένει από τον σάκο του κρόκου. Η τροφοδοσία τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα μολύνει μόνο την ποιότητα του νερού στη δεξαμενή σας, επειδή το φαγητό θα παραμείνει στη δεξαμενή χωρίς τροφή.
 2. 2
  Εισαγάγετε αργά νέα τρόφιμα στα τηγανητά. Μπορούν να φάνε nauplii γαρίδας άλμης για τις πρώτες εβδομάδες και στη συνέχεια να στραφούν σε θρυμματισμένα τρόφιμα νιφάδων ή ειδικές τροφές για τηγανητά. Θα τρώνε επίσης αίμα και σκουλήκια tubifex όταν γερνούν μερικές μέρες.
 3. 3
  Ορίστε ένα πρόγραμμα σίτισης. Βεβαιωθείτε ότι ταΐζετε τα ψάρια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Λόγω της επιθετικής τους φύσης, οι πεινασμένοι καταδικασμένοι κιχλίδες μπορεί να προσπαθήσουν να τρώνε ο ένας τον άλλον εάν χάσουν ένα γεύμα.
 4. 4
  Αφαιρέστε τα τηγανητά από το δοχείο μόλις ωριμάσουν. Αυτό συμβαίνει ώστε όταν τα γονικά ψάρια είναι έτοιμα να αναπαραχθούν ξανά, τα τηγανητά δεν θα διατρέχουν κίνδυνο να τρώγονται για να κάνουν χώρο για τα νέα μωρά. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από 10-14 ημέρες, οπότε φροντίστε να παρακολουθείτε σημάδια επιθετικότητας από τα γονικά ψάρια, τα οποία μπορεί να σηματοδοτούν ότι ετοιμάζονται να αναπαραχθούν ξανά.
Ειδικά αν σκοπεύετε να αναπαράγετε περισσότερα από ένα ζεύγη καταδικασμένων κιχλίδων
Εάν έχετε το χώρο, μια δεξαμενή αναπαραγωγής 40 λίτρων είναι ιδανική, ειδικά αν σκοπεύετε να αναπαράγετε περισσότερα από ένα ζεύγη καταδικασμένων κιχλίδων.

Συμβουλές

 • Μην προσπαθήσετε να το κάνετε αυτό για να κερδίσετε χρήματα. Αυτά τα ψάρια είναι πολύ εύκολο να αναπαραχθούν, έτσι πολλοί άνθρωποι το κάνουν. Εξαιτίας αυτού, τα καταστήματα ψαριών κατακλύζονται από αυτά και πιθανώς δεν θα τα αγοράσουν από εσάς. Αλλά αν είστε τυχεροί, μπορεί να λάβετε κάποια πίστωση στο κατάστημα για αυτούς.
 • Όσο μεγαλύτερη είναι η δεξαμενή, τόσο το καλύτερο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε την κατάλληλη διήθηση.
 • Οποιοσδήποτε τύπος κιχλίδας απαιτεί καθαρό νερό για να ζήσει και να αναπαραχθεί.
 • Αυτό το άρθρο μπορεί να εφαρμοστεί στα περισσότερα ψάρια του γένους Cryptoheros, Archocentrus, Amatitlania και Hypsophrys.

Προειδοποιήσεις

 • Βγάλτε τα τηγανητά αφού αρχίσουν να ωριμάζουν. Οι γονείς θα τρώνε τελικά την πρώτη παρτίδα γόνου για να κάνουν χώρο για την επόμενη παρτίδα αυγών.

Πράγματα που θα χρειαστείτε

 • Τουλάχιστον μια δεξαμενή ψαριών 20 γαλονιών (75,7 L)
 • Δεξαμενή φυτωρίου 5-10 γαλλονιών
 • Θερμοσίφωνες και φίλτρα για κάθε δεξαμενή
 • Αρσενικά και θηλυκά ζεύγη καταδικασμένων κιχλίδων
 • Ένα δοχείο ή μια σπηλιά για τους γονείς να γεννήσουν αυγά μέσα
 • Θαλασσινά
 • Αντλία αέρα (εάν χρησιμοποιείτε φίλτρο σφουγγαριών)

Ερωτήσεις και απαντήσεις

 • Σε ποιο στάδιο μπορεί η μητέρα να φάει τα τηγανητά;
  Η μητέρα θα φάει τα τηγανητά σε οποιοδήποτε στάδιο. Ο καλύτερος τρόπος να το αποφύγετε είναι να διαχωρίσετε αμέσως τα τηγανητά από όλα τα άλλα ψάρια!
 • Μπορώ να βγάλω τα αυγά και να τα βάλω σε ένα φυτώριο χωρίς τη μητέρα;
  Δεν είναι καλή ιδέα, καθώς αυτά τα ψάρια τείνουν στα αυγά τους να αποτρέψουν την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων που θα τα σκοτώσουν. Αφού έχουν εκκολαφθεί ίσως, αλλά ακόμη και αυτό θα ήταν καλύτερα να μην το ρισκάρετε.
 • Μπορεί ένας καταδικασμένος cichlid να έχει μια βολβοειδή κεφαλή;
  Ναί. Το αρσενικό μου άρχισε να μεγαλώνει. Όχι πολύ μεγάλο ακόμη, αλλά εξακολουθεί να αυξάνεται αισθητά.
 • Ποια είναι η καλύτερη θερμοκρασία για το νερό;
  Η καλύτερη θερμοκρασία είναι 28°C.
 • Το αρσενικό μου συνεχίζει να κυνηγά και να τονίζει το θηλυκό. Τι πρέπει να κάνω?
  Διαχωρίστε τα. Δοκιμάστε με ένα διαχωριστικό για να μπορούν να βλέπουν ο ένας τον άλλον, να μειώνουν τη θερμοκρασία λίγο για μια εβδομάδα περίπου και στη συνέχεια να την ανεβάζουν αργά σε λίγο πάνω από την αρχική τους. Αυτό πρέπει να προσομοιώνει το χειμώνα και μετά την άνοιξη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να τους προκαλέσει να θέλουν να γεννήσουν. Εάν γίνει ξανά επιθετικός, διαχωρίστε τους ξανά.
 • Πώς απαλλαγείτε από τις εκατοντάδες τηγανητά που θα έχουν αυτά τα ψάρια κάθε μήνα περίπου;
  Πουλήστε τα στο τοπικό κατάστημα ψαριών ή στην κοινότητα ψαριών. ΜΗΝ απελευθερώνετε σε τοπικές λίμνες ή υδάτινα σώματα.
 • Ποια είναι τα σημάδια ότι ο καταδικασμένος μου cichlid θα γεννήσει αυγά;
  Ένα κιχλίδη θα φτιάξει μια φυσαλίδα φωλιά και θα προετοιμαστεί για αυγά.
 • Έχω μια κοινοτική δεξαμενή cichlid. Η γυναίκα μου κατάδικη συνεχίζει να γεννά αυγά στη σπηλιά της. Τελικά τους τρώει. Υπάρχει τρόπος να τα σώσετε; Μπορώ να βγάλω τα αυγά από τη δεξαμενή χωρίς τη μητέρα;
  Εάν το κάνετε, βάλτε τα σε ένα φλιτζάνι κάτω από νερό πριν τα μετακινήσετε σε ξεχωριστή δεξαμενή. Τα περισσότερα αυγά ψαριών δεν θα επιβιώσουν ακόμη και σε μικρή έκθεση στον αέρα.
 • Τι ώρα της ημέρας καταδικάζουν τα κιχλίδες αυγά;
  Μπορούν να γεννήσουν αυγά οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
 • Ποιες είναι οι καλύτερες δύο κιχλίδες για διασταύρωση;
  Αυτό εξαρτάται από το είδος των ψαριών που θέλετε να φτιάξετε. Προτείνω να καταλάβω τι είδους ψάρι θέλετε να έχετε και στη συνέχεια να αναπαραγάγετε αυτόν τον τύπο ψαριού.

Σχόλια (2)

 • sienna73
  Πολύ ενημερωτικό για να μάθετε πώς να φροντίζετε τα τηγανητά. Είμαστε στη δεύτερη παρτίδα μας, πρέπει να ξέρουμε τι να κάνουμε, ώστε να μην τρώνε.
 • nickallen
  Έμαθα για αυτά τα ψάρια, είναι τόσο φοβερά.
Σχετικά Άρθρα
 1. Πώς να αγοράσετε ένα νέο ενυδρείο;
 2. Πώς να μεταφέρετε ψάρια;
 3. Πώς να θεραπεύσει το χρυσόψαρο;
 4. Πώς να πει εάν ένα ψάρι Betta είναι άρρωστο;
 5. Πώς να αυξήσετε τα τηγανητά χρυσόψαρο;
 6. Πώς να φτιάξετε μια βάση ενυδρείου;
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail