Πώς να μάθετε εάν ένα άλογο χρειάζεται δόντια να επιπλέουν;

Για να διαπιστώσετε εάν ένα άλογο πρέπει να επιπλέει τα δόντια του, ελέγξτε αν έχει δυσκολία στο φαγητό, το οποίο είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα στα άλογα που πρέπει να επιπλέουν τα δόντια τους. Επιπρόσθετα, προσέξτε ολόκληρα κομμάτια φαγητού στα περιττώματα του αλόγου σας, καθώς ο πόνος από τα οδοντικά κεντρίσματα μπορεί να κάνει το μάσημα δύσκολο. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι η αναπνοή του αλόγου σας είναι χειρότερη από το συνηθισμένο από σπασμένα κομμάτια φαγητού που παγιδεύονται στο στόμα του. Επιπλέον, προσέξτε σημάδια δυσπεψίας ή κολικού, τα οποία μπορεί να προκύψουν από ασβεστωμένες μπάλες φαγητού στο στομάχι του αλόγου σας. Για περισσότερες συμβουλές από τον συν-συγγραφέα της Κτηνιατρικής μας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου εξέτασης των δοντιών του αλόγου σας με προφορική φασαρία, συνεχίστε να διαβάζετε!

Για να διαπιστώσετε εάν ένα άλογο πρέπει να επιπλέει τα δόντια του
Για να διαπιστώσετε εάν ένα άλογο πρέπει να επιπλέει τα δόντια του, ελέγξτε αν έχει δυσκολία στο φαγητό, το οποίο είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα στα άλογα που πρέπει να επιπλέουν τα δόντια τους.

Τα δόντια των ιπποειδών είναι ανοιχτά ριζωμένα, πράγμα που σημαίνει ότι μεγαλώνουν συνεχώς και βασίζονται στο μάσημα για να τα διατηρούν κάτω στο σωστό μήκος. Σε έναν τέλειο κόσμο, ο ρυθμός φθοράς ισούται με τον ρυθμό ανάπτυξης και τα κύρια δόντια, οι γομφίοι, θα φορούσαν ομοιόμορφα για να παρέχουν την ιδανική επιφάνεια μάσησης. Ωστόσο, το κορυφαίο σετ γομφίων είναι μεγαλύτερο από το χαμηλότερο σετ, και τα άλογα μασούν σε κυκλική κίνηση, πράγμα που σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου, εάν το άλογο έχει ανομοιόμορφο δάγκωμα, μπορεί να αναπτυχθούν αιχμηρά γόνατα. Floating είναι η διαδικασία κατά την οποία τα spurs ή οι αιχμές "αιωρούνται" ή ξεφλουδίζονται με ένα οδοντικό αρχείο σχεδιασμένο για χρήση σε άλογα. Το να γνωρίζετε πότε πρέπει να επιπλέετε τα δόντια του αλόγου σας είναι πολύ σημαντικό για να αποφύγετε τον πόνο στο στόμα και να βεβαιωθείτε ότι το άλογό σας είναι υγιές συνολικά.

Μέρος 1 από 3: αξιολόγηση πρωτογενών σημείων

 1. 1
  Προσδιορίστε εάν το άλογό σας δυσκολεύεται να φάει. Τα οδοντικά κεντρίσματα στο στόμα του αλόγου σας μπορεί να σκάψουν στην στοματική (μάγουλο) ή τη γλωσσική (γλώσσα) επιφάνεια και να προκαλέσουν πόνο. Αυτό δείχνει ότι το άλογό σας χρειάζεται τα δόντια του να επιπλέουν.
  • Το άλογο μπορεί να είναι διστακτικό να τρώει ή να τρώει λιγότερο από ό, τι συνήθως τρώει.
  • Το άλογο μπορεί να πάρει πολύ χρόνο για να φάει και να ρίξει το κεφάλι του καθώς τρώει.
  • Το άλογο μπορεί επίσης να εμφανίζει άλλα σημάδια ότι δεν τρώει αρκετά, όπως η απώλεια βάρους.
 2. 2
  Σημειώστε ατημέλητη κατανάλωση για να εντοπίσετε πόνο στο στόμα. Το άλογό σας μπορεί να γίνει ένας άθικτος τρώγων, να χτυπάει και να ρίχνει φαγητό από το στόμα του. Για παράδειγμα, προσδιορίστε εάν το άλογό σας έχει διασκορπίσει τα τρόφιμα σε όλο το σταθερό πάτωμα.
  • Μερικά άλογα θα κρατήσουν το κεφάλι τους στη μία πλευρά καθώς μασούν, οδηγώντας σε βαριά σάλια. Δείτε αν το άλογό σας έχει συνεχώς βρεγμένο πηγούνι, από ντρίμπλα. Ντρίμπλα επειδή η κατάποση συνεπάγεται κίνηση της γλώσσας, η οποία μπορεί να είναι επώδυνη λόγω των κνησμάτων. Αντί να καταπιούν, προτιμούν να τρώνε.
  • Μερικές φορές το σάλιο λεκιάζει το αίμα λόγω της βλάβης της βλεννογόνου μεμβράνης στο στόμα.
 3. 3
  Ψάξτε για σημάδια πνιγμού. Ο πόνος από το στόμα κάνει το άλογο λιγότερο πρόθυμο να μασήσει, και το καθιστά πιο πιθανό να καταπιεί τρόφιμα που είναι εντελώς αναλυμένα και μόνο μερικώς αναμεμειγμένα με σάλιο. Αυτές οι ξηρές μπάλες φαγητού μπορεί να κολλήσουν στον οισοφάγο (ο σωλήνας που συνδέει το στόμα με το στομάχι) και να προκαλέσουν πνιγμό στο άλογό σας. Αυτό δημιουργεί ένα ορατό κομμάτι στην αριστερή πλευρά του λαιμού, σε μια γραμμή από τον οισοφάγο, που ταξιδεύει από τη γωνία της σιαγόνας στο σημείο του ώμου.
  • Δεν είναι η άμεση έκτακτη ανάγκη που πνίγεται στον άνθρωπο. Αυτό δεν εμποδίζει την τραχεία, έτσι το άλογο μπορεί ακόμα να αναπνεύσει. Ωστόσο, η απόφραξη των τροφίμων θα συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου, αναγκάζοντας το άλογο να βήξει υγρό και φαγητό, επιπλέον να προκαλέσει δυσφορία και πόνο.
  • Εάν ο οισοφάγος είναι μπλοκαρισμένος με μια σανό, το σάλιο δεν έχει πουθενά όταν το άλογο καταπιεί και έτσι το άλογο τείνει να τρώει έντονα.
  Αυτό δείχνει ότι το άλογό σας χρειάζεται τα δόντια του να επιπλέουν
  Αυτό δείχνει ότι το άλογό σας χρειάζεται τα δόντια του να επιπλέουν.
 4. 4
  Παρατηρήστε εάν το άλογό σας έχει πρησμένα μάγουλα από συσκευασίες μπάλες από γρασίδι ή σανό. Όταν ένα άλογο επιλύει έναν τρόπο να συσκευάζει μπάλες σανό ή γρασίδι ανάμεσα στο μάγουλο και τα δόντια, για να λειτουργήσει ως μαξιλάρι ή φράγμα, ονομάζεται quidding. Αυτό μετριάζει την επένδυση του μάγουλου καθώς μασούν και μειώνει την ενόχληση.
  • Αυτό μπορεί να φανεί εάν το άλογό σας έχει "χάμστερ" ή πρησμένα μάγουλα.
  • Το άλογό σας θα φτύσει επίσης αυτές τις μπάλες στο σταθερό πάτωμα περιστασιακά, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι τα δόντια του χρειάζονται πλωτά.
 5. 5
  Δείτε αν το άλογό σας αποφεύγει λίγο, το κομμάτι του αλόγου που πηγαίνει στο στόμα. Ένα άλογο με πονόλαιμο είναι πιθανό να είναι άβολο με λίγο στο στόμα της. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν το κομμάτι έρχεται σε επαφή με την πληγή στο στόμα του, το άλογο προσπαθεί να το προστατεύσει μετατοπίζοντας το κομμάτι σε διαφορετικό μέρος όπου είναι λιγότερο οδυνηρό. Έτσι, το άλογο ασχολείται με την αποφυγή του κομματιού και είτε ρίχνει το κεφάλι του γύρω, είτε λυγίζει το λαιμό του για να προσπαθήσει να ρίξει το κομμάτι έξω.
  • Αυτό μπορεί να μετατρέψει ένα συνήθως ήρεμο και καλά συμπεριφερόμενο ζώο, σε ένα που πετά το κεφάλι του γύρω όταν οδηγείται, ή προσπαθεί να αποφύγει το κομμάτι κάμπτοντας υπερβολικά το λαιμό του.

Μέρος 2 από 3: αξιολόγηση δευτερευόντων σημείων

 1. 1
  Ζυγίστε το άλογό σας. Ένα άλογο που χρειάζεται οδοντιατρική φροντίδα μπορεί να χάσει βάρος. Αυτό συμβαίνει επειδή το άλογο θα μάθει να τρώει επιλεκτικά τρόφιμα που απαιτούν λιγότερο μάσημα. Το άλογό σας μπορεί να αποφύγει το χονδροειδές σανό και τους σκληρούς κόκκους, και προτιμά να τρώει χύμα ή μαλακό γρασίδι.
  • Ένας άλλος λόγος που το άλογο μπορεί να χάσει βάρος είναι ότι δεν αλέθει καλά το φαγητό. Η λείανση σπάει τα κυτταρικά τοιχώματα και τις ίνες καθιστώντας ευκολότερο για το έντερο να αφομοιώσει τα τρόφιμα και να πάρει τη μέγιστη θρεπτική αξία.
  • Προσέξτε εάν το άλογό σας φαίνεται πολύ λεπτό ή λιμοκτονούν. Εάν το στόμα του αλόγου σας είναι ιδιαίτερα οδυνηρό, τότε μπορεί να τρώει μόνο το γυμνό ελάχιστο, ή ακόμη και να λιμοκτονεί παρά να αισθάνεται δυσφορία.
  • Το άλογο μπορεί επίσης να είναι πιο ληθαργικό από το συνηθισμένο, λόγω της έλλειψης ενέργειας τροφής.
 2. 2
  Προσέξτε για σημάδια δυσπεψίας και κολικού. Οι μπάλες των μη μασωμένων τροφίμων μπορούν να φτάσουν στο στομάχι, αλλά καταλήγουν στο έντερο και προκαλούν δυσπεψία ή κολικούς. Τα συμπτώματα αυτού περιλαμβάνουν την κοιλιακή δυσφορία, η οποία εκδηλώνεται ως ανησυχία, συνεχής στροφή, και κοιτάζοντας το πλευρό τους, κλωτσώντας την κοιλιά τους, γρήγορη ρηχή αναπνοή, γενική διέγερση, μεγάλα μάτια και φλεγμένα ρουθούνια.
  Εάν τα δόντια του λύκου στο άλογό μου είναι πολύ μεγαλύτερα από τα υπόλοιπα δόντια του
  Εάν τα δόντια του λύκου στο άλογό μου είναι πολύ μεγαλύτερα από τα υπόλοιπα δόντια του, χρειάζονται τα δόντια του να επιπλέουν;
 3. 3
  Αναζητήστε ολόκληρα κομμάτια φαγητού στα περιττώματα του αλόγου σας. Επειδή τα οδοντικά κεντρίσματα προκαλούν πόνο και έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερο λεπτομερή μάσημα, το άλογό σας θα καταπιεί περισσότερα γεμάτα κομμάτια φαγητού. Αυτή η κακή μάσηση τροφίμων περιλαμβάνει μεγαλύτερα κομμάτια σανού και πλήρη κομμάτια σιταριού, τα οποία το έντερο δεν μπορεί να διασπάσει πλήρως και να αφομοιώσει. Επομένως, η κοπριά του αλόγου θα περιέχει ολόκληρα κομμάτια δημητριακών ή κόκκων, καθώς και κομμάτια άψητου σανού.
 4. 4
  Μυρίστε την αναπνοή του αλόγου σας για να δείτε αν είναι χειρότερη από το συνηθισμένο. Εάν το άλογό σας έχει οδοντικά κρούσματα, το φαγητό είναι πιο πιθανό να παγιδευτεί στο στόμα. Στη συνέχεια, αυτό το φαγητό γίνεται ασταθές και αρχίζει να μυρίζει.
  • Επίσης, οι πληγές ή τα έλκη στο στόμα μπορούν να μολυνθούν και να οδηγήσουν σε δυσάρεστη αναπνοή (χαλάτωση).

Μέρος 3 από 3: άμεση εξέταση των δοντιών

 1. 1
  Πιέστε το άλογο για να βεβαιωθείτε ότι το στόμα του παραμένει ανοιχτό κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Η άμεση εξέταση των δοντιών περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός ειδικού gag στο στόμα του αλόγου έτσι ώστε το στόμα να διατηρείται σε ημι-ανοιχτή θέση. Αυτό εμποδίζει τη μορφή του αλόγου να μασά το δείγμα όταν εισάγεται και επιτρέπει σε όλα τα επίπεδα των δοντιών να επιθεωρούνται.
  Οπότε τελικά κάθε άλογο σε οποιαδήποτε τροφή θα πρέπει να επιπλέει τα δόντια του μια μέρα
  Τα άλογα αλέθουν τα δόντια τους, οπότε τελικά κάθε άλογο σε οποιαδήποτε τροφή θα πρέπει να επιπλέει τα δόντια του μια μέρα.
 2. 2
  Εξετάστε τα προβληματικά δόντια με ένα δείγμα για να επιβεβαιώσετε τη διάγνωση. Τα προβληματικά δόντια είναι οι γομφίοι ή τα δόντια λείανσης, που βρίσκονται στο πίσω μέρος του στόματος. Αυτά είναι πολύ πίσω για να δούμε χωρίς τη βοήθεια ενός ειδικού στοματικού δείγματος. Αυτό δεν είναι οδυνηρό και τα περισσότερα άλογα το ανέχονται πολύ καλά.
  • Το στοματικό δείγμα είναι ένα όργανο που μοιάζει με φακό με μια επίπεδη, στρογγυλεμένη λεπίδα που μπορεί να γλιστρήσει στο στόμα για σκοπούς εξέτασης των δοντιών.
  • Ένας κτηνίατρος ή οδοντοτεχνίτης ιπποειδών έχει πρόσβαση σε ένα τέτοιο δείγμα.
  • Εάν το άλογο είναι πιθανό να πετάξει το κεφάλι του, τότε ίσως είναι συνετό να τοποθετήσετε ένα καπάκι και να δέσετε το καλώδιο με το κεφάλι της σε ελαφρώς ανυψωμένη θέση, προκειμένου να περιορίσετε την κίνησή της και να επιτρέψετε την καλύτερη επιθεώρηση του στόματος.
 3. 3
  Ελέγχετε τακτικά το στόμα του αλόγου σας για να παρακολουθείτε τα συμπτώματα. Υπό την προϋπόθεση ότι δεν βλέπετε σημάδια στοματικής δυσφορίας, η επιθεώρηση για άλογα ηλικίας 5-20 ετών είναι μια φορά ετησίως. Εάν το άλογό σας βρίσκεται υπό τη φροντίδα ενός κτηνιάτρου, ζητήστε του να αξιολογήσει τα δόντια του αλόγου σας.
  • Κάτω των 5 ετών το άλογο συνεχίζει να μεγαλώνει και χρειάζονται πιο συχνές εξετάσεις για να βεβαιωθείτε ότι τα δόντια έχουν ξεφύγει καθαρά και ότι οι οδοντικές καμάρες είναι ευθυγραμμισμένες.
  • Ομοίως, μετά από 20 χρόνια το άλογο είναι πιο πιθανό να αρχίσει να έχει οδοντικές επιπλοκές, όπως ραγισμένες κορώνες ή λοίμωξη ρίζας των δοντιών, επομένως οι οδοντικοί έλεγχοι είναι δύο φορές το χρόνο.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

 • Μπορώ να το κάνω αυτό για το σκυλί μου;
  Όχι, αυτό δεν είναι κατάλληλο για σκύλους. Τα σκυλιά δεν χρειάζονται τα δόντια τους να επιπλέουν.
 • Του αρέσει να δαγκώνει τον μεταλλικό στύλο με τα μπροστινά δόντια του, γιατί; Τρώει επίσης το επίστεγο.
  Ακούγεται σαν ανεμόμυλο. Αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα με τα άλογα. Μπορείτε να ερευνήσετε πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να το σταματήσετε και απλά να επιλέξετε αυτόν που λειτουργεί καλύτερα για εσάς και το άλογό σας. Επίσης, εάν τρώει το επίστεγο, θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπάρχει κάτι που λείπει από τη διατροφή του.
 • Η κατανάλωση χονδροειδούς σανού με βαριά αποθέματα κάνει τα δόντια του αλόγου μου να έχουν αιχμηρές άκρες;
  Τα άλογα αλέθουν τα δόντια τους, οπότε τελικά κάθε άλογο σε οποιαδήποτε τροφή θα πρέπει να επιπλέει τα δόντια του μια μέρα.
 • Εάν τα δόντια του λύκου στο άλογό μου είναι πολύ μεγαλύτερα από τα υπόλοιπα δόντια του, χρειάζονται τα δόντια του να επιπλέουν;
  Ναί! Εάν το δόντι ενός αλόγου είναι πολύ μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα δόντια του, τότε σίγουρα χρειάζεται να επιπλέει. Οι πιθανότητες είναι ότι τα δόντια του αλόγου σας τον προκαλούν ήδη πόνο, οπότε είναι καλύτερο να το κάνετε το συντομότερο δυνατό.
 • Όταν το άλογό μου τρώει και πίνει, το φαγητό και το νερό βγαίνουν από τα ρουθούνια του. Ξέρετε τι είναι λάθος;
  Θα μπορούσε να υπάρξει κάποια απόφραξη στον οισοφάγο. Καλύτερα να επικοινωνήσετε με έναν κτηνίατρο ιπποειδών το συντομότερο δυνατό.
 • Το παλαιότερο άλογό μου έχει αρχίσει να χάνει βάρος και δεν θα φάει το σανό του. Τρώει ακόμα το σιτάρι του. Οποιεσδήποτε προτάσεις?
  Τα παλιά άλογα έχουν παλιά φθαρμένα δόντια που δεν κάνουν καλή δουλειά να μετατρέψουν το σανό σε εύπεπτα κομμάτια. Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να αλλάξετε το άλογό σας σε κύβους. Πρόκειται για κύβους σανού που έχουν κονιοποιηθεί. Μαλακώνουν και διαστέλλονται όταν εμποτίζονται με νερό και είναι εύκολο για τον παλιό φίλο σας να φάει και να αφομοιώσει.
 • Όταν το στόμα της φοράδας μου είναι κλειστό και εξετάζω το δάγκωμα της, η γλώσσα της είναι ορατή και τα δόντια δεν συναντιούνται. Χρειάζεται να επιπλέουν τα δόντια της;
  Ναί.
 • Πώς ξέρεις αν ένα άλογο χρειάζεται ένα άλλο ντεκολτέ, αμέσως μετά το ντεκολτέ;
  Συνήθως απομακρύνω τα άλογα μου δύο με τρεις φορές το χρόνο. Αλλά θα ήταν καλή ιδέα να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας, καθώς μπορεί να εξαρτάται από την τοποθεσία σας και τα περιστατικά των προσβολών από σκουλήκια που εντοπίζονται στην περιοχή σας.

Σχόλια (2)

 • violet99
  Είμαι ανακουφισμένος που μαθαίνω ότι τα άλογά μου δεν εμφανίζουν ενδείξεις ότι τα δόντια τους πρέπει να αιωρούνται. Θα ένιωθα απαίσια αν δεν είχα δει τόσο πολύ. Αλλά συνεχίζουν στα χρόνια τους, γεγονός που δεν είχα σκεφτεί. Ευχαριστώ!
 • efeest
  Πολύ πολύτιμες πληροφορίες! Οι εικόνες και τα διαγράμματα διευκόλυναν την κατανόηση. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail