Πώς να εντοπίσετε τα πρώτα σημάδια χωλότητας στα άλογα;

Για να εντοπίσετε πρώιμα σημάδια χωλότητας στο άλογό σας, τρέξτε τα χέρια σας πάνω από ολόκληρο το σώμα του και παρατηρήστε εάν αγγίζει ενώ αγγίζετε συγκεκριμένες περιοχές, ειδικά γύρω από τα πόδια. Θα πρέπει επίσης να παρακολουθείτε το άλογό σας καθώς κινείται για να δείτε εάν χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια ομοιόμορφα, καθώς το να προτιμάτε το ένα πόδι μπορεί να είναι ένα σημάδι χωλότητας. Εκτός από τα φυσικά σημάδια, προσέξτε για αλλαγές στη συμπεριφορά που προκαλούνται από πόνο, όπως είναι πιο αποσυρμένη ή πιο επιθετική. Για να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε την χωλότητα στο άλογό σας, διαβάστε περισσότερα από τον κτηνίατρο συν-συγγραφέα μας.

Μπορείτε να μάθετε πώς να εντοπίζετε τα πρώτα σημάδια χωλότητας στο άλογό σας παρατηρώντας τα φυσικά
Μπορείτε να μάθετε πώς να εντοπίζετε τα πρώτα σημάδια χωλότητας στο άλογό σας παρατηρώντας τα φυσικά χαρακτηριστικά του αλόγου σας καθώς και τη συμπεριφορά του.

Η χωλότητα στα άλογα είναι ένα κοινό ζήτημα, ειδικά μεταξύ των αλόγων που κάνουν έντονη προπόνηση, αγώνες ή άλματα. Το άλογό σας μπορεί να αλλάξει το βάδισμά του για να ελαχιστοποιήσει κάθε δυσφορία που μπορεί να αισθάνεται όταν κινείται. Μπορείτε να μάθετε πώς να εντοπίζετε τα πρώτα σημάδια χωλότητας στο άλογό σας παρατηρώντας τα φυσικά χαρακτηριστικά του αλόγου σας καθώς και τη συμπεριφορά του. Στη συνέχεια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η χωλότητα, ώστε να μην εξελιχθεί σε πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας για το άλογό σας.

Μέθοδος 1 από 3: κοιτάζοντας τα φυσικά χαρακτηριστικά του αλόγου σας

 1. 1
  Νιώστε για τυχόν ευαίσθητα σημεία στο σώμα του αλόγου σας. Ξεκινήστε τρέχοντας τα χέρια σας σε όλο το σώμα του αλόγου σας, από το κεφάλι και τα αυτιά του έως τον κορμό του και κάτω από κάθε πόδι. Παρατηρήστε εάν το άλογό σας ξεφλουδίζει, συρρικνώνεται, καρφώσει τα αυτιά του ή κουνάει το δέρμα του καθώς τοποθετείτε τα χέρια σας σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιοχές, ιδιαίτερα στα πόδια του. Εάν αντιδρά με δυσφορία ή πόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι ένας μυς είναι ερεθισμένος.
  • Θα πρέπει επίσης να αισθάνεστε για οποιοδήποτε προφανές πρήξιμο σε οποιεσδήποτε περιοχές ή θερμότητα που προέρχεται από συγκεκριμένο μυ ή σημείο. Όλα αυτά μπορεί να είναι σημάδια ερεθισμένου μυός που προκαλεί χωλότητα στο άλογό σας.
  • Μπορείτε να ελέγξετε εάν το άλογό σας φαίνεται λιγότερο μυϊκό από άκρη σε άκρη, καθώς οι μύες του μπορεί να είναι μικρότεροι και λιγότερο καλά καθορισμένοι εάν υπάρχει πόνος σε αυτό το πόδι από έλλειψη χρήσης.
 2. 2
  Ελέγξτε τις οπλές του αλόγου σας. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε για σημάδια χωλότητας κοιτάζοντας τα πόδια και τις οπλές του αλόγου σας. Το άλογό σας μπορεί να έχει χωλότητα στο μπροστινό του πόδι, για παράδειγμα, οδηγώντας σε πόνο στην οπλή του. Η οπλή του μπορεί να είναι μικρότερη από την αντίθετη οπλή, σημάδι πιθανής χωλότητας.
  • Θα πρέπει επίσης να αναζητήσετε ενδείξεις ότι τα παπούτσια ή οι τοίχοι με οπλές φορούν πιο γρήγορα στην άνετη πλευρά. Το άλογό σας μπορεί να βάζει το βάρος του περισσότερο στην άνετη πλευρά για να αποφύγει το βάρος στην οδυνηρή πλευρά ή το πόδι που προκαλεί την χωλότητα.
  Μπορείτε επίσης να ελέγξετε για σημάδια χωλότητας κοιτάζοντας τα πόδια
  Μπορείτε επίσης να ελέγξετε για σημάδια χωλότητας κοιτάζοντας τα πόδια και τις οπλές του αλόγου σας.
 3. 3
  Παρατηρήστε το άλογό σας να κινείται και να τρέχει. Κάντε το άλογό σας να κινείται σε κύκλο, και προς τις δύο κατευθύνσεις. Μπορεί να τον ζητήσετε να κινείται χωρίς αναβάτη και μετά με έναν αναβάτη. Το να τον μετακινήσεις σε διάφορες καταστάσεις μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις αν είναι κουτσός.
  • Παρατηρήστε εάν το άλογο φαίνεται χαλαρό και παίρνει ομαλά, γενναιόδωρα βήματα. Δώστε προσοχή στο πώς το κεφάλι και ο λαιμός του κινούνται σε ρυθμό με το λαιμό του. Εάν δεν λυγίζει ομαλά όταν πηγαίνει σε κύκλο ή κινείται με τον ίδιο τρόπο και προς τις δύο κατευθύνσεις, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι είναι κουτσός.
  • Ίσως σας φανεί χρήσιμο να παρακολουθείτε το άλογό σας σε ένα δαχτυλίδι με ένα φράχτη. Αυτό σας δίνει μια επίπεδη επιφάνεια για να κρίνετε το κεφάλι του ζώου και σας διευκολύνει να δείτε ένα κεφάλι βαρίδι.
  • Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι δεν έχει φυσιολογικές κινήσεις στο κεφάλι και ότι δεν προσγειώνεται ομοιόμορφα με τα πόδια του. Μπορεί επίσης να σέρνει μια οπλή ή να σκοντάψει όταν κινείται. Καθώς το άλογό σας τρέχει, κλείστε τα μάτια σας και ακούστε για να ακούσετε αν σέρνει μια οπλή καθώς κινείται. Αυτά είναι σημάδια χωλότητας.
  • Μπορείτε επίσης να τον παρακολουθήσετε να κινείται από πίσω. Κοιτάξτε το άκρο του αλόγου σας για να δείτε αν σηκώνεται και πέφτει εξίσου από αριστερά προς τα δεξιά. Μπορεί να δείτε μια έντονη πτώση ισχίου από τη μία πλευρά εάν δείχνει σημάδια χωλότητας. Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε αν τα πίσω πόδια του κινούνται προς τα εμπρός σε ευθεία γραμμή. Εάν ταλαντεύεται ή ασταθεί από τη μία πλευρά, είναι πιθανό να είναι κουτσός.
 4. 4
  Ελέγξτε εάν το άλογό σας ούρηση πιο συχνά. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι το άλογό σας πηγαίνει στο μπάνιο πιο συχνά από το συνηθισμένο, κάτι που συμβαίνει συνήθως όταν το άλογό σας αντιμετωπίζει άγχος ή πόνο. Το άλογό σας μπορεί να ουρήσει περισσότερο από το συνηθισμένο ή να αδειάζει πιο συχνά.
  • Τα άλογα που αντιμετωπίζουν πόνο στην πλάτη ή μυϊκό πόνο στην πλάτη μπορεί επίσης να πάνε στο μπάνιο πιο συχνά από το κανονικό όταν είναι σέλα και μεταφέρουν αναβάτη.

Μέθοδος 2 από 3: παρατηρώντας τη συμπεριφορά και τη συμπεριφορά του αλόγου σας

 1. 1
  Παρατηρήστε εάν το άλογό σας φαίνεται γκρινιάρης ή ευερέθιστο. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε σημάδια χωλότητας παρατηρώντας τη συμπεριφορά του αλόγου σας, καθώς τα άλογα συχνά αλλάζουν προσωπικότητα λόγω πόνου ή δυσφορίας. Παρακολουθήστε το άλογό σας για σημάδια γκρινιάρης ή ευερεθιστότητας. Το άλογό σας μπορεί να φαίνεται πιο ήρεμο ή αποσυρμένο. Μπορεί επίσης να γίνει πιο επιθετικός και να φαίνεται γκρινιάρης μέρα με τη μέρα.
  • Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το άλογό σας είναι λιγότερο παιχνιδιάρικο και ενδιαφέρεται για κίνηση ή σωματική προπόνηση. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι πονάει ή αισθάνεται δυσφορία λόγω χωλότητας.
  • Μπορεί να αναπνέει πιο έντονα από το συνηθισμένο και να ιδρώνει πιο έντονα από το κανονικό μετά από μια προπόνηση. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι πρέπει να εργαστεί πολύ πιο σκληρά κατά τη διάρκεια της προπόνησης λόγω χωλότητας.
  Το άλογό σας μπορεί να έχει χωλότητα στο μπροστινό του πόδι
  Το άλογό σας μπορεί να έχει χωλότητα στο μπροστινό του πόδι, για παράδειγμα, οδηγώντας σε πόνο στην οπλή του.
 2. 2
  Δώστε προσοχή στο πώς το άλογό σας αλληλεπιδρά με άλλους. Το άλογό σας μπορεί επίσης να απομονωθεί από τα άλλα άλογα ως μέρος της αντίδρασής του στο πόνο. Μπορείτε να προσπαθήσετε να τον επαναφέρετε στο κοπάδι και να δείτε εάν αποφεύγει την αλληλεπίδραση με τα άλλα άλογα. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι είναι άβολα και χρειάζεται ιατρική περίθαλψη.
  • Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το άλογό σας είναι επίσης πιο επιθετικό απέναντι σε άλλους εκπαιδευτές ή άτομα στην περιοχή ή το χώρο του. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι βιώνει πόνο και δεν θέλει να είναι κοντά στους άλλους.
 3. 3
  Αναζητήστε αλλαγές στην όρεξη του αλόγου σας και εργασιακή ηθική. Πρέπει να προσέχετε πόσο συχνά τρέφεται το άλογό σας. Ένα άλογο που είναι κουτσός μπορεί να έχει κακή όρεξη και να είναι λιγότερο ενθουσιώδες για το φαγητό. Μπορεί επίσης να έχει μια αλλαγή στην εργασιακή ηθική, όπου είναι λιγότερο ενθουσιασμένος για την άσκηση και τη σωματική προπόνηση.
  • Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι το άλογό σας ξαπλώνει συχνότερα από το συνηθισμένο. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πόνο στα πόδια ή χωλότητα. Μπορεί να προσπαθεί να μείνει μακριά από τα πόδια του για να αποφύγει τον πόνο.
  • Εάν το άλογό σας αρνείται τις κανονικές εντολές (θέλει να πάει πάνω από άλματα ή να πάρει συγκεκριμένα μολύβια), αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι πονάει και δεν θέλει να κάνει κάτι που θα βλάψει.

Μέθοδος 3 από 3: θεραπεία της χωλότητας στο άλογό σας

 1. 1
  Ελέγξτε το άλογό σας από τον κτηνίατρό σας. Εάν υποψιάζεστε ότι το άλογό σας μπορεί να είναι κουτσό, θα πρέπει να τον εξετάσετε από κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό. Δεν θέλετε το άλογό σας να υποφέρει άσκοπα ή για να επιδεινωθεί το ζήτημα. Ο κτηνίατρός σας θα κάνει μια βασική φυσική εξέταση του αλόγου σας, αισθάνεται τα πόδια, τα άκρα, την πλάτη και το λαιμό του για να ελέγξει για τυχόν πληγές.
  • Ο κτηνίατρός σας θα κάνει το άλογό σας να περπατά σε μια σκληρή επίπεδη επιφάνεια, για να ξεκινήσει, ώστε να μπορούν να παρατηρήσουν το βάδισμα του αλόγου σας. Ο κτηνίατρος θα θέλει στη συνέχεια την κορυφή του αλόγου σε άμμο ή μια μαλακή επιφάνεια, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει μικρή χωλότητα και να διευκολύνει την προβολή.
  • Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να ζητήσει να δει το άλογο να κινείται με έναν αναβάτη. Αυτό θα βοηθήσει τον κτηνίατρο να αξιολογήσει τον βαθμό της χωλότητας και να εντοπίσει πού ακριβώς το άλογό σας βιώνει πόνο. Θα πρέπει λοιπόν να φέρετε όλο το τακούνι σας (χαλινάρι, ηνία, περιφέρεια, σέλα και σέλα) στο ραντεβού, σε περίπτωση που ο κτηνίατρος ζητήσει να σας δει.
  Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε σημάδια χωλότητας παρατηρώντας τη συμπεριφορά του αλόγου σας
  Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε σημάδια χωλότητας παρατηρώντας τη συμπεριφορά του αλόγου σας, καθώς τα άλογα συχνά αλλάζουν προσωπικότητα λόγω πόνου ή δυσφορίας.
 2. 2
  Περιγράψτε τα συμπτώματα του αλόγου σας στον κτηνίατρο. Θα πρέπει επίσης να παρέχετε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα του αλόγου σας και το ιατρικό ιστορικό. Αυτό θα βοηθήσει τον κτηνίατρο να κάνει διάγνωση και να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του αλόγου σας.
  • Μπορείτε να πείτε στον κτηνίατρο πόσο καιρό υποψιάζεστε ότι κάτι δεν πάει καλά με το άλογό σας. Θα πρέπει επίσης να σημειώσετε τυχόν τραυματικά γεγονότα στη ζωή του αλόγου πρόσφατα ή στο παρελθόν που μπορεί να συνέβαλαν στην χωλότητα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ατυχήματα ρυμουλκούμενου, πτώσεις κατά την οδήγηση, κλοτσιές στους τοίχους ή κάνοντας ένα πόδι κάπου.
  • Θα πρέπει να πείτε στον κτηνίατρο για οποιαδήποτε παρόμοια χωλότητα που έχει βιώσει το άλογο στο παρελθόν και εάν η χωλότητα εμφανίζεται τώρα χειρότερη μετά την ανάπαυση του αλόγου ή μετά από μια προπόνηση με το άλογο.
 3. 3
  Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για τις επιλογές θεραπείας του αλόγου σας. Μόλις ο κτηνίατρός σας καθορίσει την ακριβή περιοχή στο άλογό σας που είναι κουτσός, θα προτείνουν μια θεραπεία. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να προτείνει παυσίπονα για το άλογό σας, καθώς και υποστηρίγματα βατράχων για τα πόδια του αλόγου σας.
  • Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να προτείνει ανάπαυση στο κρεβάτι για το άλογο, ώστε το άλογο να αναρρώσει. Αυτό σημαίνει απλώς περιορισμό σε περίπτερο με περπάτημα στο χέρι, εάν συνιστάται.
  • Ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε τη διατροφή του αλόγου κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης στο κρεβάτι, ώστε το άλογο να μην γίνει υπέρβαρο. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με αυτό.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail