Πώς να αντιμετωπίσετε τη στοματίτιδα σε χελώνες;

Εάν πιστεύετε ότι η χελώνα σας έχει στοματίτιδα, πάρτε την για να δείτε έναν κτηνίατρο μόλις παρατηρήσετε συμπτώματα, όπως μειωμένη όρεξη, σάλιασμα και έλκη στο στόμα. Ανάλογα με το τι ακριβώς προκαλεί τη στοματίτιδα της χελώνας σας, ο κτηνίατρός σας μπορεί είτε να καθαρίσει το στόμα του για να αφαιρέσει τον κατεστραμμένο ιστό είτε να σας δώσει ένα αντιβιοτικό ή αντιμυκητιασικό φάρμακο για χορήγηση στη χελώνα σας στο σπίτι. Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε τη χελώνα σας να επουλωθεί διασφαλίζοντας ότι έχει πάντα πρόσβαση σε καθαρό νερό και ότι το φαγητό του δεν είναι χαλασμένο, γεγονός που διασφαλίζει ότι το στόμα του παραμένει καθαρό. Για περισσότερη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου καθαρισμού του σπιτιού της χελώνας για να αποφευχθεί η επιδείνωση της στοματίτιδας, μετακινηθείτε προς τα κάτω!

Καθαρίστε τακτικά τη μόλυνση της χελώνας με αντισηπτικό σκούπισμα
Εάν το προτείνει ο κτηνίατρός σας, καθαρίστε τακτικά τη μόλυνση της χελώνας με αντισηπτικό σκούπισμα, ειδικά μετά το φαγητό του ζώου.

Η στοματίτιδα είναι μια λοίμωξη στο στόμα, η οποία συνήθως περιλαμβάνει πρήξιμο, ερυθρότητα και έλκη. Αυτή η οδυνηρή κατάσταση έχει ποικίλες αιτίες, όπως ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη που ριζώνεται μετά από κάποιο είδος στοματικού τραύματος. Εάν υποψιάζεστε ότι η χελώνα σας έχει στοματίτιδα, θα πρέπει να την πάρετε σε κτηνίατρο, ώστε να μπορεί να λάβει την κατάλληλη θεραπεία, καθώς όσο πιο νωρίς ξεκινάτε τη θεραπεία τόσο πιο εύκολο είναι να εξαλείψετε τη λοίμωξη.

Μέρος 1 από 3: λήψη κτηνιατρικής θεραπείας

 1. 1
  Λάβετε κτηνιατρική διάγνωση. Η στοματίτιδα είναι ένας γενικός όρος για λοίμωξη του στόματος, οπότε μπορεί να προκληθεί από διάφορα πράγματα. Οι κτηνιατρικές εξετάσεις πιθανότατα θα δώσουν στον κτηνίατρό σας κάποια στοιχεία σχετικά με τα υποκείμενα ζητήματα και τον τρόπο αντιμετώπισής τους.
  • Η στοματίτιδα είναι συνήθως μια βακτηριακή λοίμωξη, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλείται από λοίμωξη από έρπητα.
  • Μπορεί να υπάρχουν άλλοι παράγοντες εκτός από την κεντρική λοίμωξη που συμβάλλουν στη σοβαρότητα του προβλήματος. Για παράδειγμα, το τραύμα στο στόμα ή ακόμα και το άγχος που υποφέρει το ζώο μπορεί να προσθέσει το πρόβλημα.
 2. 2
  Αφήστε τον κτηνίατρό σας να καθαρίσει το στόμα της χελώνας. Η ασθένεια της χελώνας σας μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, οπότε ο κτηνίατρός σας θα μπορούσε να προτείνει διάφορες θεραπείες. Η απλούστερη από αυτές τις πιθανές θεραπείες είναι ο καθαρισμός της περιοχής καλά. Αυτός ο καθαρισμός περιλαμβάνει την αφαίρεση κατεστραμμένου ιστού.
  • Το να επιτρέψετε στον κτηνίατρό σας να καθαρίσει και να αφαιρέσει τον νεκρό ιστό από το στόμα της χελώνας σας είναι σημαντικό επειδή διαθέτουν τα εργαλεία και την τεχνογνωσία για να το κάνουν χωρίς να προκαλέσουν περαιτέρω ζημιά στους ευαίσθητους ιστούς του στόματος.
  Οι κτηνιατρικές εξετάσεις πιθανότατα θα δώσουν στον κτηνίατρό σας κάποιες ενδείξεις σχετικά με τα υποκείμενα
  Οι κτηνιατρικές εξετάσεις πιθανότατα θα δώσουν στον κτηνίατρό σας κάποιες ενδείξεις σχετικά με τα υποκείμενα ζητήματα και τον τρόπο αντιμετώπισής τους.
 3. 3
  Συζητήστε τα φάρμακα που μπορεί να χρειαστείτε η χελώνα σας. Ο κτηνίατρός σας προτείνω να δώσω αντιβιοτικά ή αντιμυκητιασικά φάρμακα με χελώνες. Αυτά μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το φάρμακο που αισθάνεται ο κτηνίατρός σας ότι θα λειτουργούσε καλύτερα για το συγκεκριμένο κατοικίδιο ζώο σας και τη συγκεκριμένη μόλυνση.
 4. 4
  Προσδιορίστε εάν η χελώνα σας χρειάζεται πρόσθετες παρεμβάσεις. Εάν η λοίμωξη της χελώνας σας είναι σοβαρή, ίσως χρειαστεί να κάνετε περισσότερα για να την βοηθήσετε να επουλωθεί. Για παράδειγμα, μπορεί να απαιτείται επεμβατική χειρουργική επέμβαση εάν η λοίμωξη είναι πολύ, πολύ σοβαρή και έχει ταξιδέψει στο κρανίο του ζώου.
  • Εάν η χελώνα σας έχει υποσιτιστεί σοβαρά από την αδυναμία της να φάει, μπορεί επίσης να χρειαστεί να τροφοδοτηθεί με βία ή να δοθεί τροφή μέσω IV στο κτηνιατρικό γραφείο.

Μέρος 2 από 3: συνεχής θεραπεία στο σπίτι

 1. 1
  Κρατήστε το στόμα της χελώνας σας καθαρό. Μέρος της θεραπείας για στοματίτιδα θα απαιτεί φροντίδα στο σπίτι. Το πιο σημαντικό μέρος αυτής της κατ ' οίκον φροντίδας είναι να διατηρείτε το στόμα της χελώνας σας καθαρό. Σε περιπτώσεις ήπιας λοίμωξης για πρώτη φορά, αυτή είναι η μόνη θεραπεία που λαμβάνει η χελώνα.
  • Εάν το προτείνει ο κτηνίατρός σας, καθαρίστε τακτικά τη μόλυνση της χελώνας με αντισηπτικό σκούπισμα, ειδικά μετά το φαγητό του ζώου.
  • Για να διατηρήσετε το στόμα της χελώνας σας καθαρό, βεβαιωθείτε ότι έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό ανά πάσα στιγμή.
  • Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το φαγητό της χελώνας είναι φρέσκο και δεν είναι χαλασμένο. Η διατήρηση όλων όσων πηγαίνουν στο στόμα του κατοικίδιου ζώου σας καθαρού θα βοηθήσει την λοίμωξη να επουλωθεί.
  Συμπεριλαμβανομένου του τρόπου καθαρισμού του σπιτιού της χελώνας για να αποφευχθεί η επιδείνωση της
  Για περισσότερη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου καθαρισμού του σπιτιού της χελώνας για να αποφευχθεί η επιδείνωση της στοματίτιδας, μετακινηθείτε προς τα κάτω!
 2. 2
  Δώστε το φάρμακο με χελώνες. Για να καθαρίσετε τη μόλυνση της χελώνας σας, δώστε του το φάρμακο που σας συνταγογραφήθηκε από τον κτηνίατρό σας. Αυτό το φάρμακο συνήθως εφαρμόζεται στο σημείο λοίμωξης, όπως μια κρέμα αντιβιοτικών που θα πρέπει να εφαρμόσετε.
  • Φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας για τη χορήγηση του φαρμάκου, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης όσων δόσεων συνιστώνται, ακόμη και αν δεν μπορείτε πλέον να δείτε σημάδια της λοίμωξης.
 3. 3
  Καθαρίζετε τακτικά το σπίτι της χελώνας σας. Μέρος της θεραπείας της χελώνας στο σπίτι θα διατηρεί το σπίτι της καθαρό. Πολλές φορές μικρές λοιμώξεις μπορούν να εκκαθαριστούν μόνες τους εάν διατηρείτε το σπίτι του κατοικίδιου καθαρού και υγειονομικού. Ωστόσο, εάν η χελώνα επιστρέψει σε ένα βρώμικο σπίτι, η λοίμωξη μπορεί να μην βελτιωθεί και να επιδεινωθεί.
  • Καθαρίστε το σπίτι της χελώνας σας, αντικαθιστώντας κάθε φαγητό και νερό καθημερινά, αντικαθιστώντας τυχόν κλινοσκεπάσματα ή δάπεδα και απολυμάνετε όλες τις επιφάνειες.
  • Πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο προϊόντα καθαρισμού που είναι ασφαλή για την χελώνα σας. Μπορείτε να παραλάβετε προϊόντα καθαρισμού ασφαλή για ερπετά σε οποιοδήποτε μεγάλο κατάστημα κατοικίδιων ζώων ή να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με τα προϊόντα που θα προτείνει.

Μέρος 3 από 3: εντοπισμός στοματίτιδας

 1. 1
  Δώστε προσοχή στα γενικά σημάδια ασθένειας. Ξεκινήστε με την αξιολόγηση της όρεξης της χελώνας σας. Εάν η χελώνα σας τρώει λιγότερο από το συνηθισμένο και δεν έχει κίνητρο από το φαγητό όσο συνήθως, μπορεί να είναι ένα σημάδι ασθένειας. Αυτό δεν σηματοδοτεί συγκεκριμένα τη στοματίτιδα, αλλά σηματοδοτεί ότι κάτι δεν πάει καλά με το κατοικίδιο ζώο σας.
  • Φέρτε το κατοικίδιο ζώο σας για αξιολόγηση από έναν κτηνίατρο εάν δεν τρώει και δεν ενεργεί όπως συνήθως.
  Εάν πιστεύετε ότι η χελώνα σας έχει στοματίτιδα
  Εάν πιστεύετε ότι η χελώνα σας έχει στοματίτιδα, πάρτε την για να δείτε έναν κτηνίατρο μόλις παρατηρήσετε συμπτώματα, όπως μειωμένη όρεξη, σάλιασμα και έλκη στο στόμα.
 2. 2
  Ψάξτε για σημάδια στοματίτιδας. Δώστε προσοχή σε σημάδια δυσφορίας όταν τρώει η χελώνα σας, αν και αυτά μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με το κατοικίδιο ζώο. Μπορεί επίσης να τσαλακώνει ή να ξεκουράζεται με το στόμα ανοιχτό, που είναι επίσης ενδείξεις ότι υπάρχει κάτι λάθος.
  • Κοιτάξτε στο στόμα της χελώνας σας αν μπορείτε. Εάν έχει στοματίτιδα θα υπάρχει φλεγμονή και έλκη, και πιθανώς λευκή βλέννα.
 3. 3
  Πάρτε την χελώνα σας σε κτηνίατρο. Όταν φέρετε την χελώνα σας, ο κτηνίατρός σας θα πρέπει να ξεκινήσει κάνοντας ένα κτηνιατρικό ιστορικό. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει αυτόν που θα σας ρωτάει τι συμπτώματα έχει η χελώνα σας και πότε τα παρατηρήσατε για πρώτη φορά. Θα πρέπει επίσης να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τη γενική υγεία της χελώνας σας και τον τρόπο με τον οποίο τη φροντίζετε.
  • Ο κτηνίατρός σας θα αξιολογήσει έπειτα την υγεία της χελώνας σας, κοιτάζοντας στο στόμα του και λαμβάνοντας επιχρίσματα της πληγείσας περιοχής για ανάλυση.
  • Επιπλέον, αυτός ή αυτή μπορεί να πάρει λίγο από το αίμα της χελώνας σας για να εξετάσει επιπτώσεις στη γενική υγεία του κατοικίδιου ζώου.

Σχόλια (1)

 • psaunders
  Από την αρχή έως το τέλος, όλα ήταν πολύ ενδιαφέροντα. Έχω μάθει μερικά ακόμη πράγματα για το κατοικίδιο ζώο μου. Σας ευχαριστώ πολύ, ήταν όλες πολύ χρήσιμες πληροφορίες.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail