Πώς να καθαρίσετε ένα μακρυμάλλη χάμστερ;

Το χάμστερ καθαρίζεται χρησιμοποιώντας λειαντικό ρύπο ή άμμο καθώς το νερό αποστραγγίζει τη γούνα
Στην άγρια φύση, το χάμστερ καθαρίζεται χρησιμοποιώντας λειαντικό ρύπο ή άμμο καθώς το νερό αποστραγγίζει τη γούνα των απαραίτητων λαδιών.

Τα χάμστερ είναι φυσικά καθαρά ζώα και συνήθως καθαρίζονται και καλλωπίζονται χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, τα χάμστερ με μακριά μαλλιά μπορεί περιστασιακά να κολλήσουν βρωμιά ή άλλα υλικά στη γούνα τους. Η καλύτερη επιλογή σας είναι να προσφέρετε στο χάμστερ σας ένα στεγνό λουτρό, επιτρέποντάς του να χρησιμοποιήσει λειαντική άμμο για να αποσπάσει ανεπιθύμητα υλικά από το παλτό του. Ωστόσο, σε περίπτωση που κολλήσει τοξικό υλικό στη γούνα του χάμστερ σας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια μικρή ποσότητα ζεστού νερού για να τον καθαρίσετε.

Μέθοδος 1 από 3: χρησιμοποιώντας ένα λουτρό με άμμο

 1. 1
  Συγκεντρώστε τις προμήθειές σας. Τα χάμστερ με μακριά μαλλιά μπορεί να χρειάζονται περισσότερο καθαρισμό από τα χάμστερ με κοντά μαλλιά. Εάν παρατηρήσετε ότι το χάμστερ σας φαίνεται βρώμικο, το ξηρό λουτρό ή το λουτρό με άμμο είναι η καλύτερη επιλογή σας. Στην άγρια φύση, το χάμστερ καθαρίζεται χρησιμοποιώντας λειαντική βρωμιά ή άμμο καθώς το νερό αποστραγγίζει τη γούνα των απαραίτητων λαδιών. Πάντα πηγαίνετε για μπάνιο με άμμο πάνω από ένα λουτρό νερού. Πριν δώσετε στο χάμστερ σας ένα λουτρό με άμμο, μαζέψτε τις προμήθειές σας.
  • Θα χρειαστείτε ένα μπολ ή λεκάνη αρκετά μεγάλο ώστε το χάμστερ σας να χωράει και να κυλάει άνετα. Θα πρέπει επίσης να είναι αρκετά ανθεκτικό ώστε να μην αναποδογυρίζει σε ανταπόκριση στις κινήσεις ενός χάμστερ. Αποφύγετε τα μπολ από ξύλο ή άλλα προϊόντα που μπορεί να μασήσουν χάμστερ. Βεβαιωθείτε ότι το χάμστερ σας μπορεί να ανεβεί μόνος του στο μπολ χωρίς βοήθεια.
  • Χρειάζεστε λουτρό με άμμο, το οποίο είναι ένα εμπορικό προϊόν ειδικά για χάμστερ και άλλα μικρά θηλαστικά. Μπορεί να αγοραστεί σε ένα τοπικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων ή σε απευθείας σύνδεση. Είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί τρίβοντας βρωμιά και άλλα βρώμικα από τη γούνα του χάμστερ σας. Μερικές φορές το λουτρό με άμμο ονομάζεται «λουτρό τσιντσιλά». Το προϊόν πρέπει να αναφέρει κάπου στην ετικέτα εάν είναι ασφαλές για χρήση σε χάμστερ.
 2. 2
  Προετοιμάστε το μπάνιο. Απορρίψτε ένα με δύο ίντσες λουτρό άμμου στο μπολ σας. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το στο κλουβί του χάμστερ σας. Κρατήστε το μακριά από περιοχές όπου τα χάμστερ αδαώνουν, καθώς τα χάμστερ μερικές φορές κάνουν λάθος με άμμο για ένα κουτί απορριμμάτων.
  Εάν παρατηρήσετε ότι το χάμστερ σας φαίνεται βρώμικο
  Εάν παρατηρήσετε ότι το χάμστερ σας φαίνεται βρώμικο, το ξηρό λουτρό ή το λουτρό με άμμο είναι η καλύτερη επιλογή σας.
 3. 3
  Αφήστε το χάμστερ σας να κυλήσει στο μπάνιο. Τα χάμστερ κολυμπούν σε χώμα και άμμο στην άγρια φύση. Επομένως, ένα λουτρό με άμμο απαιτεί πολύ λίγη δουλειά από την πλευρά σας πέρα από την προετοιμασία του μπάνιου. Η πλειονότητα των χάμστερ θα ανεβεί στο αμμώδες λουτρό χωρίς να ζητηθεί και να προχωρήσει στο κύλισμα και να κάνει μπάνιο στην άμμο. Η λειαντική φύση του λουτρού άμμου αφαιρεί τα σωματίδια νεκρού δέρματος και απορροφά περίσσεια λαδιών από τη γούνα του χάμστερ. Αφήστε το χάμστερ σας να κυλήσει στο μπάνιο του όσο θέλει. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το λουτρό με άμμο και πετάξτε ό, τι απομένει στο μπολ.
 4. 4
  Αντιμετώπιση προβλημάτων. Τα περισσότερα χάμστερ θα ανεβούν ενστικτωδώς στο λουτρό με άμμο χωρίς να το ζητήσουν. Ωστόσο, μερικά χάμστερ μπορεί να μην είναι σίγουροι τι είναι το μπάνιο. Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να πείσετε το χάμστερ σας στο μπάνιο.
  • Δώστε λίγο χάμστερ. Μπορεί να του πάρει λίγα λεπτά για να καταλάβει τι είναι το λουτρό με άμμο, ειδικά αν δεν το είχε χρησιμοποιήσει ποτέ πριν. Παρακολουθήστε τον για τα πρώτα λεπτά, αφήνοντάς τον μόνο με το λουτρό άμμου.
  • Εάν το χάμστερ σας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το μπάνιο, δοκιμάστε να τον πείσετε στο λουτρό με άμμο με λιχουδιές ή παιχνίδια. Είναι καλύτερο να πάρει ο χάμστερ να μπει στο λουτρό μόνος του παρά να τον πάρει και να τον τοποθετήσει στο μπάνιο. Το να αναγκαστείτε σωματικά στο λουτρό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο χάμστερ σας. Μόλις μπείτε στο μπάνιο, το χάμστερ σας πιθανότατα θα καταλάβει τον σκοπό του και θα αρχίσει να κυλά και να κολυμπάει.
  • Η πλειονότητα των χάμστερ απολαμβάνουν το κύλισμα σε ένα λουτρό με άμμο, αλλά μερικά χάμστερ μπορεί να μην τους αρέσει η διαδικασία. Εάν συμβαίνει αυτό με το χάμστερ σας, μπορείτε να προσπαθήσετε να βουρτσίζετε απαλά την άμμο στη γούνα του χρησιμοποιώντας οδοντόβουρτσα ή χτένα. Εάν χρησιμοποιείτε χτένα, βεβαιωθείτε ότι δεν έχει μεταλλικές τρίχες. Μια μικρή πλαστική χτένα με φαρδιά δόντια είναι ευκολότερη στη γούνα του χάμστερ σας.

Μέθοδος 2 από 3: αφαίρεση τοξικών υλικών από τη γούνα

 1. 1
  Αποφύγετε το υγρό μπάνιο εκτός εάν η κατάσταση είναι ακραία. Δεν συνιστάται η κολύμβηση χάμστερ σε βρεγμένο νερό. Το νερό αφαιρεί τη γούνα χάμστερ από αιθέρια έλαια, που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας και ακόμη και θάνατο. Θα πρέπει να λούζετε μόνο το χάμστερ σας σε περίπτωση που κολλήσει κάτι τοξικό στη γούνα του. Σε αυτήν την περίπτωση, θέλετε να ξεπλύνετε το υλικό πριν το χάμστερ αρχίσει να γλείφει τον εαυτό του.
  Εάν το χάμστερ σας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το μπάνιο
  Εάν το χάμστερ σας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το μπάνιο, δοκιμάστε να τον πείσετε στο λουτρό με άμμο με λιχουδιές ή παιχνίδια.
 2. 2
  Προσπαθήστε πρώτα να κόψετε τη βρώμικη γούνα. Μην πηδήσετε αμέσως σε βρεγμένο μπάνιο εάν κάτι κολλήσει στη γούνα του χάμστερ σας. Η ιδανική πορεία δράσης για την ασφάλεια του χάμστερ σας είναι να τραβήξετε ένα μικρό ψαλίδι και να κόψετε τη μολυσμένη γούνα.
  • Χειριστείτε το χάμστερ σας με προσοχή. Εάν ένα χάμστερ φοβάται κατά τη διαδικασία αποκοπής, μπορεί να στραγγίσει το οποίο μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα. Πιείτε απαλά το χάμστερ σας για λίγα λεπτά πριν τον πάρετε.
  • Κρατήστε το χάμστερ σας έτσι ώστε να παραμείνει σχετικά ακίνητο, αλλά να είστε ευγενικοί μαζί του. Τα χάμστερ είναι μικρά και ο χειρισμός τους πολύ σκληρά μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό.
  • Κόψτε αργά την μολυσμένη περιοχή της γούνας, φροντίζοντας να βγάζετε με ασφάλεια όλα τα ίχνη τοξικού υλικού από τη γούνα του χάμστερ. Οι χάμστερ περνούν περίπου το 20% του χρόνου τους καλλωπίζοντας τον εαυτό τους. Εάν το τοξικό υλικό παραμείνει στη γούνα ενός χάμστερ, είναι πολύ πιθανό να το γλείψει ή να το μασήσει.
 3. 3
  Καθαρίστε τη βρώμικη περιοχή εάν αποτύχει. Δεν θα συνεργάζονται όλοι οι χάμστερ όταν κόβονται. Εάν το χάμστερ σας δεν σταματήσει να σφίγγει, δεν θέλετε να κινδυνεύσετε να τον τραυματίσετε. Σε αυτήν την περίπτωση, η καλύτερη πορεία δράσης μπορεί να είναι το υγρό μπάνιο. Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να βυθίζετε χάμστερ σε ένα μπολ με νερό. Αντ 'αυτού, καθαρίστε την περιοχή.
  • Κατ 'αρχάς, πάρτε μια οδοντόβουρτσα με απαλές τρίχες. Προσθέστε λίγο ζεστό νερό και βουρτσίστε γύρω από τη μολυσμένη περιοχή. Ξεμπερδεύοντας οποιαδήποτε μπερδεμένη γούνα.
  • Στη συνέχεια, πάρτε ένα μικρό βαμβάκι. Προσθέστε ζεστό νερό και τρίψτε απαλά το υλικό από τη γούνα του χάμστερ. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει όλο το υλικό πριν τελειώσετε.
  • Ποτέ μην χρησιμοποιείτε σαμπουάν στη γούνα του χάμστερ, εκτός εάν συνιστάται ειδικά από κτηνίατρο. Δεδομένου ότι τα χάμστερ συνήθως δεν λούζονται, λίγα σαμπουάν για κατοικίδια κατασκευάζονται έχοντας κατά νου την ασφάλειά τους. Το σαμπουάν μπορεί να είναι δυνητικά τοξικό για τα χάμστερ.
 4. 4
  Στεγνώστε εντελώς το χάμστερ πριν τον επιστρέψετε στο κλουβί του. Τα μακρυμάλλη χάμστερ βασίζονται στη γούνα τους για να τα διατηρούν ζεστά. Δεν πρέπει ποτέ να επιστρέψετε ένα χάμστερ στο κλουβί του χωρίς να τον στεγνώσετε πρώτα. Πάρτε ένα καθαρό, στεγνό πανί και τρίψτε την υγρή περιοχή της γούνας του χάμστερ μέχρι να στεγνώσει πλήρως. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά. Ελέγξτε την περιοχή με τα δάχτυλά σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι στεγνή πριν επιστρέψετε το χάμστερ στο κλουβί του.
Πολλοί ειδικοί συμβουλεύουν να παρέχετε στο χάμστερ σας τη δυνατότητα να κάνετε μπάνιο με άμμο
Η παροχή λουτρού άμμου δεν είναι απαραίτητη, ωστόσο, πολλοί ειδικοί συμβουλεύουν να παρέχετε στο χάμστερ σας τη δυνατότητα να κάνετε μπάνιο με άμμο.

Μέθοδος 3 από 3: λήψη προφυλάξεων

 1. 1
  Πάρτε το χάμστερ σας στον κτηνίατρο εάν σταματήσει να καθαρίζεται. Είναι μη χαρακτηριστικό για τα μακρυμάλλη χάμστερ να σταματήσουν να καθαρίζονται. Ο καλλωπισμός είναι απαραίτητος για την υγεία και την ευημερία τους. Εάν το χάμστερ μακρυμάλλης σας σταματήσει ξαφνικά, αυτό είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον κτηνίατρό σας για επαγγελματική αξιολόγηση.
 2. 2
  Καθαρίζετε τακτικά το κλουβί του χάμστερ σας. Τα χάμστερ είναι σχετικά τακτοποιημένα ζώα που δεν χρειάζονται συχνά καθαρισμό. Ωστόσο, εάν το κλουβί του χάμστερ σας είναι βρώμικο, το χάμστερ μπορεί να καταλήξει με βρωμιά και συντρίμμια στη γούνα του. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε καθαρό ένα μακρυμάλλες χάμστερ είναι να πλένετε τακτικά το κλουβί του. Πρέπει να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε το κλουβί του χάμστερ σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
  • Αφαιρέστε το χάμστερ από το κλουβί του πριν το πλύνετε. Τοποθετήστε τον σε ένα ασφαλές περίβλημα όπου δεν μπορεί να ξεφύγει. Αφαιρέστε όλα τα παιχνίδια του, τα μπολ με φαγητό και νερό και τον εξοπλισμό άσκησης από το κλουβί. Πετάξτε τα παλιά κρεβάτια και τυχόν παιχνίδια που δεν μπορούν να πλυθούν ή να απολυμανθούν.
  • Χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό σπρέι που είναι ασφαλές για χάμστερ. Τα σπρέι για τον καθαρισμό του κλουβιού χάμστερ μπορούν να αγοραστούν από ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε νερό και λευκό ξύδι εάν ανησυχείτε για χημικές ουσίες. Ψεκάστε το κλουβί με το απολυμαντικό και τρίψτε το με ένα πανί. Ψεκάστε τις ράβδους του κλουβιού, καθώς και το δάπεδο. Θα πρέπει επίσης να απολυμάνετε τα αντικείμενα που αφαιρέσατε, όπως παιχνίδια και μπολ.
  • Βεβαιωθείτε ότι ξεπλύνετε και αφαιρέστε τυχόν απολυμαντικό που απομένει. Αφήστε το κλουβί και τα παιχνίδια να στεγνώσουν στον αέρα εντελώς πριν επιστρέψετε το χάμστερ στο κλουβί. Προσθέστε νέα στρωμνή και σκόνη πριονιού όταν τελειώσετε τον καθαρισμό.
 3. 3
  Χειριστείτε το χάμστερ σας με προσοχή. Εάν καθαρίζετε το χάμστερ ή το κλουβί του, είναι σημαντικό να τον χειρίζεστε. Τα χάμστερ μπορεί να είναι κοινωνικά ζώα, αλλά μπορεί να είναι επιδέξια ειδικά αν δεν σας γνωρίζουν καλά. Προσέξτε όταν αλληλεπιδράτε με το χάμστερ σας για να αποφύγετε το άγχος του χρόνου μπάνιου.
  • Πάντα προσπαθήστε να πάρετε ένα χάμστερ για να έρθετε πρώτα σε εσάς. Φτάστε το χέρι σας στο κλουβί του και κρατήστε την παλάμη σας. Αφήστε το χάμστερ σας να σας μυρίζει πρώτα πριν προσπαθήσετε να τον σηκώσετε ή να τον χειριστείτε.
  • Δώστε τα χάμστερ και τα παιχνίδια σας όταν αλληλεπιδράτε μαζί του. Αυτό θα τον βοηθήσει να αναπτύξει θετικές σχέσεις μαζί σας.
  • Προσέξτε τις απαντήσεις του χάμστερ σας. Εάν το χάμστερ σας φαίνεται επιδέξιο ή αναστατωμένο, αποφύγετε τον χειρισμό του. Εκτός αν υπάρχει κάτι τοξικό στη γούνα του, ίσως είναι καλύτερο να τον κρατήσουμε μέχρι να είναι ήρεμος. Δεν θέλετε ο χρόνος καθαρισμού να είναι αγχωτικός για το χάμστερ σας, καθώς είναι σημαντικό να διατηρεί το παλτό του καθαρό.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

 • Τι πρέπει να κάνω εάν το χάμστερ μου δεν ξέρει πώς να κυλά στο λουτρό με άμμο;
  Δοκιμάστε να το βάλετε στο λουτρό με άμμο μερικές φορές την ημέρα για να το εξοικειώσετε με την άμμο. Αν βγει, μην το αναγκάσετε να μείνει. Μπορείτε να δοκιμάσετε ξανά λίγο αργότερα.
 • Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να τα λούζω;
  Εάν μιλάτε για μπάνιο σε νερό, μην τα κολυμπάτε. Τα λουτρά νερού είναι περιττά και επιβλαβή για τα χάμστερ. Τα χάμστερ θα καθαριστούν. Αν μιλάτε για μπανιέρα σκόνης για νάνους χάμστερ, γεμίστε το μπάνιο τους 2-3 φορές την εβδομάδα. Προσέξτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα μπάνιου που δεν είναι πολύ λεπτό, διαφορετικά μπορεί να εισέλθει στους πνεύμονες του γούνινο φίλου σας και να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα.
 • Θα ήταν εντάξει να αφήσετε το κουτί άμμου ενώ βρίσκομαι στο σχολείο;
  Τα χάμστερ είναι νυχτερινά (είναι ξύπνια τη νύχτα), οπότε το χάμστερ σας δεν θα πάει στο μπανιέρα / άμμο επειδή θα κοιμάται Αλλά είναι εντάξει να το αφήσουμε εκεί για μερικές μέρες. Το χάμστερ σας θα λατρεύει να σκάβει μέσα του και να καθαρίζεται.
 • Πού μπορώ να βρω ένα λουτρό με άμμο; Το μόνο που έχω είναι ένα λουτρό σκόνης, το οποίο είναι επιβλαβές για τους πνεύμονές τους.
  Θα πρέπει να μπορείτε να βρείτε την κατάλληλη άμμο σε οποιοδήποτε κατάστημα κατοικίδιων ζώων, αλλά αν δεν μπορείτε, μπορείτε να την αγοράσετε στο Amazon.
 • Είναι εντάξει εάν δεν έχω μπάνιο με άμμο;
  Η παροχή λουτρού άμμου δεν είναι απαραίτητη, ωστόσο, πολλοί ειδικοί συμβουλεύουν να παρέχετε στο χάμστερ σας τη δυνατότητα να κάνετε μπάνιο με άμμο. Τα λουτρά με άμμο βοηθούν το χάμστερ σας να διατηρείται καθαρό και επίσης να τα διατηρεί χαρούμενα και ενεργά.

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail