Πώς να διδάξετε μια γάτα να ανοίξει μια πόρτα;

Χρησιμοποιήστε το ραβδί στόχου για να το διδάξετε να ανοίξει την πόρτα
Χρησιμοποιήστε το ραβδί στόχου για να το διδάξετε να ανοίξει την πόρτα.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι γάτες μπορούν να εκπαιδευτούν. Μπορείτε σίγουρα να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας για να κάνει πράγματα όπως να έρθετε όταν καλείτε, να καθίσετε ή να στοχεύετε ένα αντικείμενο. Η εκπαίδευση για να ανοίξει μια πόρτα μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολη, αλλά με λίγη υπομονή, πιθανότατα θα πετύχετε. Ξεκινήστε κάνοντας κλικ στη γάτα για να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας και, στη συνέχεια, επεξεργαστείτε τη για να χρησιμοποιήσετε ένα ραβδί στόχου. Χρησιμοποιήστε το ραβδί στόχου για να το διδάξετε να ανοίξει την πόρτα.

Μέρος 1 από 3: Εργασία στην εκπαίδευση κλικ

 1. 1
  Αποκτήστε ένα κλικ ή αναδιπλούμενο στυλό που κάνει θόρυβο. Το clicker είναι μια μικρή πλαστική συσκευή με κουμπί. Όταν κάνετε κλικ στο κουμπί, κάνει έναν θόρυβο κλικ. Οι κλικ κάνουν πιο εύκολο να εκπαιδεύσετε ζώα, επειδή μπορείτε να κάνετε κλικ πιο γρήγορα από ό, τι μπορείτε να τους δώσετε μια απόλαυση.
  • Ένα πτυσσόμενο στυλό θα κάνει επίσης το τέχνασμα, αρκεί να είναι αρκετά δυνατό.
  • Εάν έχετε μια κωφή γάτα, δοκιμάστε ένα δείκτη λέιζερ ή ένα φακό πένας. Κάντε κλικ επάνω και απενεργοποίηση όπως θα κάνατε κλικ.
 2. 2
  Κάντε τον ήχο του κλικ και προσφέρετε μια απόλαυση. Αυτήν τη στιγμή, απλώς προσπαθείτε να κάνετε τη γάτα σας να συσχετίσει το clicker με λιχουδιές. Κάντε κλικ στη λιχουδιά κοντά στη γάτα 5 φορές και προσφέρετε αμέσως μια θεραπεία μετά από κάθε κλικ. Δοκιμάστε να μετακινηθείτε έτσι ώστε εσείς και η γάτα σας να βρίσκεστε σε διαφορετικές θέσεις.
  • Χρησιμοποιήστε μικρές, νόστιμες λιχουδιές που σας αρέσει η γάτα σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να δοκιμάσετε κομμάτια απλού, βραστού κοτόπουλου ή μικρών ποσοτήτων παιδικής τροφής κοτόπουλου. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μικρές εμπορικές απολαύσεις. Ό, τι σας αρέσει η γάτα σας είναι μια χαρά! Δοκιμάστε πολλές διαφορετικές λιχουδιές μέχρι να βρείτε αυτό που η γάτα σας λατρεύει.
  • Για ορισμένες γάτες, ένα κλικ μπορεί να είναι πολύ δυνατό. Δοκιμάστε ένα αναδιπλούμενο στυλό ή βάλτε το clicker στην τσέπη σας.
  • Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία πολλές φορές την ημέρα και πολλές ημέρες στη σειρά.
 3. 3
  Ελέγξτε για να δείτε εάν το clicker λειτουργεί κάνοντας κλικ σε αυτό όταν η γάτα σας δεν φαίνεται. Περιμένετε μια στιγμή που η γάτα σας κοιτάζει μακριά σας. Κάντε τον ήχο κλικ. Εάν η γάτα κοιτάζει προς τα πάνω σας ή στρέφεται και περπατά προς το μέρος σας, είναι πιθανό να συσχετίσετε το κλικ με τις λιχουδιές τώρα.
Είναι φυσιολογικό εάν η γάτα μου ξέρει ήδη πώς να ανοίξει μια πόρτα;
Είναι φυσιολογικό εάν η γάτα μου ξέρει ήδη πώς να ανοίξει μια πόρτα;

Μέρος 2 από 3: χρήση ραβδί στόχου

 1. 1
  Φτιάξτε ή αγοράστε ένα ραβδί-στόχο. Μπορείτε να βρείτε ραβδιά στόχου online ή σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να κάνετε ένα απλό στο σπίτι. Δοκιμάστε να κόψετε μια μικρή τρύπα σε μια μπάλα πινγκ πονγκ και να την κολλήσετε σε ένα ξυλάκι ή ένα λεπτό πείρο.
  • Ένα ραβδί στόχος είναι κάτι που εκπαιδεύετε τη γάτα σας να ακολουθήσει. Στη συνέχεια, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να το διδάξετε άλλα κόλπα.
 2. 2
  Κρατήστε ή κουνήστε το ραβδί κοντά στη γάτα σας. Όταν η γάτα σας κοιτάζει προς το ραβδί, κάντε κλικ και δώστε μια απόλαυση. Στη συνέχεια, περιμένετε έως ότου η γάτα μυρίσει στο ραβδί ή πλησιάσει και, στη συνέχεια, κάντε κλικ και προσφέρετε μια μικρή απόλαυση.
  • Εάν χρειαστεί, δοκιμάστε να βάλετε λίγο βρεφική τροφή για γάτες ή παιδικές τροφές κοτόπουλου στο τέλος του ραβδιού. Αυτό θα ενθαρρύνει τη γάτα σας να την ελέγξει.
 3. 3
  Επιβραβεύστε τη γάτα σας όταν αγγίζει το ραβδί. Αφού μυρίσει και μετακινηθεί προς το ραβδί, ανταμείψτε τη γάτα σας μόνο αν την αγγίξει με τη μύτη. Όταν το κάνετε, προσφέρετε ένα κλικ και μια απόλαυση.
  • Για να ενθαρρύνετε τη γάτα σας να την αγγίξει, μπορείτε να την κυματίσετε λίγο. Οι περισσότερες γάτες θα έρθουν να ερευνήσουν!
  • Διατηρήστε τις συνεδρίες σας σύντομες. Δοκιμάστε να εργαστείτε με τη γάτα σας για 5 λεπτά κάθε φορά.
 4. 4
  Ονομάστε το κόλπο "άγγιγμα". Μόλις η γάτα σας αρχίσει να αγγίζει αξιόπιστα το ραβδί, ήρθε η ώρα να ονομάσετε το κόλπο. Μπορείτε να πείτε "αγγίξτε", "αγγίξτε" ή "στόχο", ό, τι προτιμάτε. Πείτε το όνομα και όταν η γάτα σας ακολουθεί αγγίζοντας το, κάντε ένα κλικ και απολαύστε.
  • Μετακινήστε το ραβδί πιο μακριά κάθε φορά που δοκιμάζετε το κόλπο. Επιβραβεύστε τη γάτα σας όταν πρόκειται να μυρίσετε το ραβδί!
  • Τώρα, κρατήστε πατημένο το ραβδί και δείτε αν θα ακολουθήσει η γάτα σας. Εάν ναι, είστε έτοιμοι να εργαστείτε για το άνοιγμα μιας πόρτας!

Μέρος 3 από 3: άνοιγμα πόρτας

 1. 1
  Διαλέξτε μια εύκολη πόρτα με μοχλό μοχλού. Εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε μια λαβή μοχλού για να δουλέψετε στην αρχή. Μια λαβή μοχλού θα είναι πιο εύκολο για τη γάτα σας να ανοίξει, καθώς μπορεί να χρησιμοποιήσει το βάρος της για να τραβήξει προς τα κάτω τη λαβή αντί να προσπαθεί να γυρίσει ένα κουμπί.
  Μπορείτε είτε να πάρετε μια πόρτα γάτας ή να αλλάξετε το πόμολο σε μια που τραβάτε προς τα κάτω
  Μπορείτε είτε να πάρετε μια πόρτα γάτας ή να αλλάξετε το πόμολο σε μια που τραβάτε προς τα κάτω για να ανοίξετε και να δέσετε ένα σχοινί σε αυτήν.
 2. 2
  Χρησιμοποιήστε το ραβδί στόχο και το κλικ για να τραβήξετε την προσοχή της γάτας σας. Πηγαίνετε στην πόρτα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και κάντε κλικ για να τραβήξετε την προσοχή της. Μετακινήστε το ραβδί στόχου γύρω και πείτε "αγγίξτε" ή τη λέξη-στόχο σας, ώστε να φτάσει εκεί που βρίσκεστε.
  • Εάν δεν τελειώσει, ίσως χρειαστεί να ασχοληθείτε με την εκπαίδευση στόχου λίγο περισσότερο.
 3. 3
  Αγγίξτε την πόρτα ακριβώς πάνω από τη λαβή με το ραβδί στόχου. Κάτι τέτοιο θα ενθαρρύνει τη γάτα σας να βάλει τα πόδια της στη λαβή. Μόλις το κάνει, κάντε κλικ και δώστε του μια απόλαυση για να σας δείξει αυτή τη συμπεριφορά.
  • Εάν η γάτα σας δεν αγγίζει αυτόματα τη λαβή με τα πόδια της, ανταμείψτε την για οποιαδήποτε συμπεριφορά που την κινεί προς την πόρτα. Για παράδειγμα, ανταμείψτε την για να μυρίσετε την πόρτα. Στη συνέχεια, ανταμείψτε το μόνο όταν αγγίζει την πόρτα. Τέλος, ανταμείψτε το μόνο όταν βάζει τα πόδια του στην πόρτα και ούτω καθεξής.
 4. 4
  Επιβραβεύστε τη γάτα όταν βάζει σταθερά τα πόδια της στη λαβή. Μόλις αρχίσει να καταλαβαίνει ότι θέλετε να είναι κοντά στην πόρτα, δώστε του λιχουδιές μόνο όταν αγγίζει τη λαβή. Αυτό θα το δείξει πού θέλετε να είναι τα πόδια του.
  • Χρησιμοποιήστε το ραβδί στόχου για να συνεχίσετε να το οδηγείτε, ενθαρρύνοντάς το να βάζει τα πόδια του επάνω στην πόρτα.
  • Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια απόλαυση για να την ενθαρρύνετε. Απλά κρατήστε την απόλαυση επάνω στην πόρτα ακριβώς πάνω από τη λαβή.
 5. 5
  Εργαστείτε για να γυρίσετε τη λαβή δίνοντας μια θεραπεία μόνο όταν εφαρμόζει βάρος. Αυτό το μέρος θα είναι το πιο δύσκολο και θα χρειαστεί λίγη υπομονή. Συνεχίστε να ενθαρρύνετε τη γάτα σας να βάλει τα πόδια της στη λαβή και να αρχίσετε να την ανταμείβετε με ένα κλικ και να την αντιμετωπίζετε μόνο όταν τραβάει προς τα κάτω.
  • Ίσως χρειαστεί να κουνηθείτε τη λαβή ή να την τραβήξετε προς τα κάτω, ώστε η γάτα σας να πάρει την ιδέα.
 6. 6
  Ονομάστε το κόλπο και κάντε υπομονή. Καθώς η γάτα σας βελτιώνεται, ονομάστε το τέχνασμα σαν "ανοιχτό". Χρησιμοποιήστε αυτήν τη λέξη όταν θέλετε να προσπαθήσετε να ανοίξετε την πόρτα. Συνεχίστε να εργάζεστε για να το βοηθήσετε να πάρει την ιδέα. Για παράδειγμα, αν χρειαστεί, μπορείτε να σηκώσετε τη γάτα και να χρησιμοποιήσετε τα πόδια της για να τραβήξετε προς τα κάτω τη λαβή του μοχλού ή να γυρίσετε το κουμπί.
Η εκπαίδευση για να ανοίξει μια πόρτα μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολη
Η εκπαίδευση για να ανοίξει μια πόρτα μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολη, αλλά με λίγη υπομονή, πιθανότατα θα πετύχετε.

Συμβουλές

 • Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το clicker όταν διδάσκετε το τέχνασμα "touch", επειδή η γάτα σας θα μπερδευτεί για το τι ανταμείβεται και πιθανότατα να μην αγγίξει ξανά το ραβδί.
 • Μόλις η γάτα σας ξέρει πώς να το κάνει αυτό, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε άλλες πόρτες στο σπίτι, οπότε βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι για να μπει σε άλλα δωμάτια που έχετε κλείσει!

Πράγματα που θα χρειαστείτε

 • Λιχουδιές
 • Clicker ή αναδιπλούμενη πένα
 • Στόχος ραβδί

Ερωτήσεις και απαντήσεις

 • Η γάτα μου φοβάται το ραβδί προσπαθώ να την αγγίξει. Το μύριζε μια φορά και έφυγε. Τώρα, δεν πλησιάζει κανένα ραβδί που προσπαθώ να χρησιμοποιήσω. Τι πρέπει να κάνω?
  Δοκιμάστε να καλύψετε το ραβδί στο catnip. Βάλτε το μπολ φαγητού κοντά του. (Μην μετακινείτε το ραβδί ενώ τρώει.)
 • Είναι φυσιολογικό εάν η γάτα μου ξέρει ήδη πώς να ανοίξει μια πόρτα;
  Σύμφωνα με την εμπειρία μου, ναι, αυτό μπορεί να είναι αρκετά φυσιολογικό.
 • Τι γίνεται αν η γάτα μου είναι πολύ μικρή και το κουμπί είναι πολύ δύσκολο να ανοίξει;
  Μπορείτε είτε να πάρετε μια πόρτα γάτας είτε να αλλάξετε το πόμολο σε μια που τραβάτε προς τα κάτω για να ανοίξετε και να δέσετε ένα σχοινί σε αυτήν.

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail