Πώς να αναγνωρίσετε μια βασίλισσα;

Για να προσδιορίσετε μια βασίλισσα, αναζητήστε τη μεγαλύτερη μέλισσα στην αποικία, καθώς η βασίλισσα θα είναι μεγαλύτερη και στενότερη από τις άλλες μέλισσες. Επίσης, σημειώστε ότι η κοιλιά της βασίλισσας έχει μυτερό σχήμα, ενώ οι άλλες μέλισσες έχουν αμβλύ κοιλιά. Επιπλέον, ενώ οι άλλες μέλισσες στέκονται με τα πόδια τους κάτω από αυτά, η βασίλισσα στέκεται με ανοιχτά, ορατά πόδια. Η τοποθεσία μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τη βασίλισσα. Συνήθως θα είναι κοντά στις προνύμφες δεδομένου ότι γεννά όλα τα αυγά για την αποικία. Για να μάθετε πώς να μαρκάρετε τη βασίλισσα σας, συνεχίστε να διαβάζετε!

Για να προσδιορίσετε μια βασίλισσα
Για να προσδιορίσετε μια βασίλισσα, αναζητήστε τη μεγαλύτερη μέλισσα στην αποικία, καθώς η βασίλισσα θα είναι μεγαλύτερη και στενότερη από τις άλλες μέλισσες.

Η βασίλισσα είναι ο ηγέτης μιας αποικίας μελισσών και η μητέρα των περισσότερων - αν όχι όλων - των εργαζομένων και των μελισσών. Μια υγιής βασίλισσα είναι απαραίτητη για την υγεία της κυψέλης. όταν μεγαλώσει ή πεθάνει, η κυψέλη θα πεθάνει επίσης αν δεν μπορεί να πάρει νέα βασίλισσα εγκαίρως. Για να διατηρήσουν τις κυψέλες τους, οι μελισσοκόμοι πρέπει να γνωρίζουν πώς να διακρίνουν μια βασίλισσα από τις άλλες και να το επισημάνουν μόλις αναγνωριστεί. Μάθετε πώς να αναγνωρίζετε και να επισημαίνετε τη βασίλισσα αναζητώντας διαφορές στη συμπεριφορά, την τοποθεσία και τα φυσικά χαρακτηριστικά.

Μέθοδος 1 από 4: ταυτοποίηση οπτικά

 1. 1
  Αναζητήστε τη μεγαλύτερη μέλισσα. Η βασίλισσα θα είναι σχεδόν πάντα η μεγαλύτερη μέλισσα στην αποικία. Μερικές φορές τα αεροσκάφη μπορεί να είναι τόσο μεγάλα ή ακόμα και μεγαλύτερα από τη βασίλισσα, αλλά μπορείτε να τα ξεχωρίσετε από το πάχος. Η βασίλισσα θα είναι μακρύτερη και στενότερη από οποιαδήποτε άλλη μέλισσα.
  ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΕΜΠΕΙΡΙΟΥ

  Ειδικό τέχνασμα: Για να εντοπίσετε τη βασίλισσα, περιμένετε έως ότου το πλαίσιο της κηρήθρας είναι σε πλήρη ηλιακή ακτινοβολία. Όταν οι μέλισσες βγαίνουν για να ζεσταθούν, θα πρέπει να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε εύκολα τη βασίλισσα, γιατί θα είναι η μεγαλύτερη μέλισσα στο μάτσο.

 2. 2
  Ελέγξτε για μυτερή κοιλιά. Η κοιλιά μιας μέλισσας είναι το κάτω μέρος του σώματός της, κοντά στο τσίμπημα. Οι μέλισσες έχουν αμβλείες κοιλιακές, αλλά η κοιλιά της βασίλισσας θα έχει πιο μυτερή μορφή. Μπορείτε εύκολα να ξεχωρίσετε τη βασίλισσα με αυτόν τον τρόπο.
 3. 3
  Αναζητήστε μια μέλισσα που στέκεται με τα πόδια. Οι εργάτες και οι κηφήνες έχουν πόδια που βρίσκονται ακριβώς κάτω από το σώμα τους - δεν θα μπορείτε να δείτε πολλά από τα πόδια τους αν τα κοιτάζετε από την κορυφή. Η βασίλισσα έχει πόδια που βλέπουν προς τα έξω, καθιστώντας τα πολύ πιο ορατά.
 4. 4
  Ψάξτε για ένα stinger χωρίς καρφιά. Υπάρχει μόνο μία βασίλισσα μελισσών ανά κυψέλη. Εάν βρείτε περισσότερες από μία μέλισσες που μπορεί να είναι η βασίλισσα, σηκώστε απαλά κάθε μέλισσα πάνω από τον θώρακα της (στο μέσον του σώματός της). Κρατήστε τα κάτω από ένα μεγεθυντικό φακό και ελέγξτε το τσίμπημά του. Οι εργαζόμενοι, οι κηφήνες και οι παρθένες βασίλισσες θα έχουν δάγκωμα στα τσιμπήματα τους. Το τσίμπημα της βασίλισσας μέλισσας είναι λείο και αγκαθωτό.
Η βασίλισσα θα είναι σχεδόν πάντα η μεγαλύτερη μέλισσα στην αποικία
Η βασίλισσα θα είναι σχεδόν πάντα η μεγαλύτερη μέλισσα στην αποικία.

Μέθοδος 2 από 4: κοιτάζοντας στα σωστά μέρη

 1. 1
  Εντοπίστε τις προνύμφες. Αφαιρέστε απαλά κάθε πλαίσιο κυψέλης και αναζητήστε προνύμφες. Μοιάζουν με μικρούς λευκούς γρίλιες, και συνήθως θα τους βλέπετε σε σωρούς το ένα δίπλα στο άλλο. Δεδομένου ότι η βασίλισσα γεννά όλα τα αυγά στην αποικία, πιθανότατα θα είναι κοντά.
  • Να είστε πολύ προσεκτικοί ανύψωση και αντικατάσταση των πλαισίων κυψελών. Θα μπορούσατε να σκοτώσετε ακούσια τη βασίλισσα.
 2. 2
  Ελέγξτε για κρυμμένα μέρη. Η βασίλισσα δεν θα κρέμεται στην άκρη της κυψέλης ή έξω. Πιθανότατα θα είναι βαθιά μέσα στην κυψέλη, μακριά από εξωτερικές διαταραχές. Εάν έχετε ένα κατακόρυφο κουτί κυψελών, πιθανότατα θα βρίσκεται σε ένα από τα κάτω πλαίσια. Εάν η κυψέλη σας είναι οριζόντια, αναζητήστε την προς το κέντρο.
 3. 3
  Αναζητήστε ασυνήθιστη δραστηριότητα στην κυψέλη. Η βασίλισσα μπορεί να κινείται μέσα στην κυψέλη της. Εάν παρατηρήσετε ασυνήθιστη δραστηριότητα μέσα στην κυψέλη, όπως οι μέλισσες συγκεντρώνονται μαζί ή οι προνύμφες όπου συνήθως δεν τις βλέπετε, η βασίλισσα μπορεί να βρίσκεται κοντά.
Η βασίλισσα τροφοδοτείται από την υπόλοιπη κυψέλη
Η βασίλισσα τροφοδοτείται από την υπόλοιπη κυψέλη και δεν έχει καθήκοντα εκτός από την ωοτοκία.

Μέθοδος 3 από 4: προσδιορισμός με συμπεριφορά

 1. 1
  Προσέξτε τις μέλισσες να κινούνται εκτός δρόμου. Οι εργαζόμενοι και οι κηφήνες θα πάνε πάντα εκτός δρόμου όταν η βασίλισσα κινείται. Αφού περάσει, θα συγκεντρωθούν όπου ήταν. Προσέξτε τις μέλισσες να κινούνται εκτός δρόμου.
 2. 2
  Ψάξτε για μια μέλισσα που δεν κάνει τίποτα. Η βασίλισσα τροφοδοτείται από την υπόλοιπη κυψέλη και δεν έχει καθήκοντα εκτός από την ωοτοκία. Προσέξτε για μια μέλισσα που δεν φαίνεται να έχει δουλειά. Είναι μάλλον η βασίλισσα.
 3. 3
  Ελέγξτε εάν οι μέλισσες τρέφουν μια συγκεκριμένη μέλισσα. Η βασίλισσα θα καλύψει όλες τις ανάγκες της από την υπόλοιπη κυψέλη. Ψάξτε για μέλισσες που δείχνουν την προσοχή και παρέχετε τροφή για μια άλλη μέλισσα. Αυτό μπορεί να μην είναι η βασίλισσα - θα μπορούσε να είναι μια παρθένα βασίλισσα ή μια νεαρή μέλισσα - αλλά οι πιθανότητες είναι καλές που είναι αυτή.
Η βασίλισσα είναι ηγέτης μιας αποικίας μελισσών
Η βασίλισσα είναι ηγέτης μιας αποικίας μελισσών και η μητέρα των περισσότερων - αν όχι όλων - των εργαζομένων και των μελισσών της.

Μέθοδος 4 από 4: σήμανση της βασίλισσας σας

 1. 1
  Επιλέξτε το σωστό χρώμα βαφής. Οι μελισσοκόμοι έχουν ορίσει χρώματα για να αναγνωρίσουν τις βασίλισσες που γεννήθηκαν σε συγκεκριμένα χρόνια. Αυτό σας βοηθά να διαλέξετε γρήγορα τη βασίλισσα και να μάθετε εάν η κυψέλη σας θα χρειαστεί σύντομα μια νέα βασίλισσα. Φροντίστε να επιλέξετε το σωστό χρώμα βαφής πριν επισημάνετε τη βασίλισσα σας.
  • Οποιαδήποτε βαφή με βάση το ακρυλικό είναι μια χαρά. Πολλοί μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν βαφή μοντέλου ή ακόμη και στυλό βαφής.
  • Το λευκό χρώμα χρησιμοποιείται για βασίλισσες που σημειώνονται σε έτη που λήγουν σε 1 ή 6.
  • Εάν το έτος τελειώσει σε 2 ή 7, χρησιμοποιήστε κίτρινο.
  • Χρησιμοποιήστε το κόκκινο για χρόνια που λήγει σε 3 ή 8.
  • Το πράσινο χρώμα χρησιμοποιείται για χρόνια που λήγει σε 4 ή 9.
  • Χρησιμοποιήστε το μπλε για χρόνια που λήγει σε 5 ή 0.
 2. 2
  Προετοιμάστε τα αναλώσιμα χρωμάτων σας. Οι μέλισσες μπορεί να ταλαιπωρηθούν ή ακόμη και να τραυματιστούν εάν τις κρατάτε πολύ καιρό, οπότε βεβαιωθείτε ότι το χρώμα σας είναι έτοιμο για σήμανση πριν πάρετε τη βασίλισσα. Κρατήστε το πινέλο ή το στυλό βαφής βυθισμένο και έτοιμο να πάει στο άλλο σας χέρι ή σε ένα μικρό τραπέζι δίπλα στην κυψέλη.
 3. 3
  Σηκώστε την απαλά από τα φτερά ή τον θώρακα. Σηκώστε απαλά τη βασίλισσα από τα φτερά ή τον θώρακα της. Να είστε πολύ, πολύ προσεκτικοί όταν την σηκώνετε - εάν αγωνίζεται, μπορείτε κατά λάθος να σκίσετε τα φτερά της ή να την συνθλίψετε.
  • Μερικά μελισσοκομικά πουλάνε κιτ σήμανσης που σας επιτρέπουν να περιορίσετε τη βασίλισσα σε ένα μικρό πλαστικό κουτί κατά τη διάρκεια της σήμανσης, αλλά αυτό δεν είναι απαίτηση.
 4. 4
  Κρατήστε την πάνω από την κυψέλη. Εάν ρίξετε κατά λάθος τη βασίλισσα, θα θέλετε να πέσει πίσω στην κυψέλη αντί στο γρασίδι ή στο κοστούμι μελισσοκομίας σας. Κρατήστε τη βασίλισσα στην κυψέλη όλη την ώρα που εργάζεστε μαζί της.
 5. 5
  Βάλτε μια μικρή κουκκίδα στο θώρακα της. Χτυπήστε μια μικρή κουκκίδα στο θώρακα της, ακριβώς ανάμεσα στα δύο μπροστινά πόδια της. Φορέστε αρκετό χρώμα για να κάνετε το σημάδι σας ορατό, αλλά μην το χρησιμοποιήσετε πάρα πολύ - θα μπορούσατε να κόψετε τα φτερά ή τα πόδια της με ξηρό χρώμα.
 6. 6
  Κόψτε τις άκρες των φτερών της (προαιρετικά). Μερικοί μελισσοκόμοι προτιμούν να κόβουν τα φτερά της βασίλισσας αντί να την σηματοδοτούν με χρώμα, αλλά αυτό είναι προαιρετικό. Εάν επιλέξετε να το κάνετε αυτό, σηκώστε την απαλά και κόψτε το κάτω τέταρτο και των δύο φτερών με ένα μικρό σετ μελισσοκόμων.

Συμβουλές

 • Ελέγχετε τακτικά την κυψέλη για να βεβαιωθείτε ότι η βασίλισσα είναι ακόμα εκεί.
 • Εκτός από τη συγκομιδή μελιού, δοκιμάστε να συλλέξετε βασιλικό πολτό για χρήση ως συμπλήρωμα.
 • Ποτέ μην πηγαίνετε χωρίς προστασία, ειδικά εάν είστε αλλεργικοί σε τσιμπήματα μελισσών!

Προειδοποιήσεις

 • Εάν επισημάνετε τη βασίλισσα σας ψαλιδίζοντας τα φτερά της, φροντίστε να κόψετε μόνο τα άκρα. Αν κάνετε πολύ κοντά, οι εργαζόμενοι μπορεί να πιστεύουν ότι τραυματίζεται και να τη σκοτώσει.
 • Να φοράτε πάντα προστατευτικό εξοπλισμό όταν εργάζεστε με μέλισσες.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

 • Πώς ξέρει ότι υπάρχει φίλος από εκεί δική του αποικία
  Οι μέλισσες από την ίδια αποικία εκπέμπουν την ίδια φερομόνη, ώστε να μπορούν να το ξεκαθαρίσουν.
 • Γιατί υπάρχουν μέλισσες στον τροφοδότη πουλιών μου;
  Δεν είμαι σίγουρος πώς μοιάζει ο τροφοδότης πουλιών σας ή ποια τροφή πουλιών διανέμει. Οι μέλισσες καθώς και τα πουλιά που τροφοδοτούν νέκταρ θα προσελκύσουν έναν τροφοδότη νέκταρ (συνήθως ένα αιωρούμενο μπουκάλι με κάποιο είδος δοχείου κατανάλωσης συνδεδεμένο στο ανοιχτό άκρο). Καθώς η περιεκτικότητα σε νέκταρ μειώνεται, αντικαθίσταται από αέρα. Αυτό δεν είναι πρόβλημα για ένα πλάσμα μεγέθους πουλιού. Μια μέλισσα είναι αρκετά μικρή για να πιαστεί στα ρεύματα του αέρα τραβώντας την μέσα από το άνοιγμα της φιάλης. Η τοποθέτηση ενός δικτυωτού υλικού μεταξύ του δοχείου και του υπόλοιπου μπουκαλιού θα αποτρέψει την έλξη των μελισσών στο υπόλοιπο διάλυμα στη φιάλη. Το δίχτυ παρέχεται από ορισμένους κατασκευαστές τροφοδοτών νέκταρ, αλλιώς ένα κομμάτι κάλτσας θα κάνει.
 • Ο χορός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι μέλισσες επικοινωνούν μεταξύ τους ή υπάρχουν πολλοί τρόποι, όπως οι φερομόνες;
  Ναι, ο χορός είναι ένας, συνήθως για να εξηγήσει πού είναι η πηγή τροφής και την απόσταση / κατευθύνσεις, καθώς και ποια είναι η καλύτερη τοποθεσία φωλιάσματος και να επικοινωνούν απειλές, αλλά επικοινωνούν συνεχώς μεταξύ τους μέσω φερομονών, κυρίως μέσα στην κυψέλη.
 • Με ποιον ζευγαρώνει η βασίλισσα;
  Η βασίλισσα συντρόφους με κηφήνες. Έχουν μόνο μία δουλειά: να ζευγαρώσουν με τη βασίλισσα.
 • Οι βασίλισσες ταξιδεύουν ποτέ μόνες;
  Γενικά όχι, εκτός εάν αναγκάζονται να βγουν από την κυψέλη τους. Οι περισσότερες βασίλισσες που απορρίπτονται από την κυψέλη τους σκοτώνονται.
 • Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας βασίλισσας μέλισσας και ενός σφήκα;
  Το καλύτερο ερώτημα είναι πιθανώς ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας μέλισσας και ενός σφήκα, καθώς είναι δύο ξεχωριστά είδη. Οι Hornets είναι ένας τύπος σφήκας: δεν είναι ασαφείς, όπως οι μέλισσες και σε αντίθεση με τις μέλισσες μπορούν να τσιμπήσουν τους ανθρώπους επανειλημμένα. Οι Hornets έχουν επίσης βασίλισσες.
 • Έχει μια βασίλισσα μέλισσα ξεχωριστά τέταρτα;
  Οχι. Απλώς θα περιπλανηθεί γύρω από την κυψέλη που γεννά αυγά όπου βρίσκει χώρο. Ωστόσο, συνήθως τείνει να βρίσκεται στο κάτω μέρος και στο κέντρο μιας κυψέλης.
 • Τι κάνουν οι βασίλισσες;
  Οι βασίλισσες είναι βασικά η πιο σημαντική μέλισσα σε μια κυψέλη. βάζοντας χιλιάδες αυγά την ημέρα, διατηρεί τον πληθυσμό των μελισσών (και την παραγωγή μελιού) για μια πιο επιτυχημένη κυψέλη. Ενώ το μόνο που κάνει είναι τα αυγά, είναι ο λόγος για μια υγιή κυψέλη. Οι συνοδευτικές μέλισσες τη φροντίζουν κάθε ανάγκη, ενώ οι κηφήνες είναι υπεύθυνοι για το ζευγάρωμα. Οι εργάτες (επίσης γυναίκες) ταξιδεύουν εκατοντάδες μίλια για να φτιάξουν μέλι. Εν ολίγοις, κάθε μέλισσα χρειάζεται για να διατηρήσει μια κυψέλη.
 • Πώς μπορώ να καταλάβω εάν μια βασίλισσα γεννάει αυγά;
  Πρέπει να τραβήξετε τα πλαίσια κυψελών από την κυψέλη και να τα ελέγξετε. Εάν δείτε ένα μικρό λευκό αυγό στο κάτω μέρος οποιουδήποτε κυττάρου, γεννά. Επίσης, εάν δείτε κεκλιμένα κεφάλια γόνου, είχατε μια βασίλισσα ωοτοκίας στην κυψέλη τις τελευταίες 72 ώρες. Τις περισσότερες φορές, εάν βλέπετε το ανώτατο όριο, υπάρχει μια βασίλισσα ωοτοκίας είτε μπορείτε να την βρείτε είτε όχι.
 • Πρόσφατα είδα ένα σμήνος μελισσών που αριθμούσε περίπου 1000 συνδεδεμένο σε έναν θάμνο. Πού θα ήταν η βασίλισσα;
  Θα ήταν ακριβώς στο κέντρο της μάζας. Το σμήνος την περιβάλλει για προστασία. Μόλις το σμήνος καθορίσει ένα καλό σπίτι, θα την οδηγήσει εκεί.

Σχόλια (17)

 • brekkejana
  Με βοήθησε ώστε οι μέλισσες να μην με τσιμπήσουν.
 • trikoupenephele
  Χρειαζόμουν πληροφορίες για τον τρόπο αναγνώρισης μιας βασίλισσας. Στην πραγματικότητα έψαχνα για πληροφορίες για μια βασίλισσα μέλισσα, αλλά η περιγραφή της βασίλισσας μέλισσας φαίνεται να είναι παρόμοια με το πώς να την ξεχωρίσω εκτός από τις εργάτες. Η περιγραφή σας επιβεβαίωσε τη βασίλισσα.
 • erin31
  Εικονογραφήσεις, κωδικοί χρώματος και ονομασία έτους για τις μέλισσες μελισσών, το νόημα της αποκοπής από αριστερά έναντι δεξιού πτέρυγας, γιατί και πώς πνίγεται μια βασίλισσα, διαφορά από χτυπήματα, αριθμός αυγών που γεννιούνται καθημερινά από μια υγιή βασίλισσα, τι συνέβη σε μια ηλικιωμένη βασίλισσα. Ευχαριστώ!!
 • gladys06
  Σαφές, εύκολο στην ανάγνωση και έδωσε εναλλακτικές λύσεις!
 • brice03
  Σκοπεύω να ξεκινήσω μια κυψέλη και τα άρθρα σας είναι πολύ χρήσιμα.
 • alkestispantaze
  Διδάσκω στα παιδιά για τις μέλισσες και αυτή είναι η καλύτερη επίδειξη ποτέ. Η οπτικοποίηση της δραστηριότητας της κυψέλης εργασίας και η εμφάνιση της βασίλισσας στη δραστηριότητά της ήταν καταπληκτική. Εκτιμώ το σεβασμό και την ειλικρίνεια του μελισσοκόμου για το έργο του μελισσών, το οποίο ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Η διαδήλωση της κυψέλης του είναι αποτυπωμένη στο μυαλό μου. Ευλογήστε την καρδιά του!
 • elodyweber
  Αυτό με δίδαξε πολύ περισσότερα για τη μελισσοκομία.
 • axanthopoulou
  Τώρα ξέρω τι σκάβει τρύπες δίπλα στο διάδρομο μου. Είναι μαύρο και κίτρινο και έχει μήκος περίπου 4 εκατοστά.
 • ppalmer
  Μου αρέσει η βασίλισσα excluder και η μέθοδος καπνού να βρίσκω τη βασίλισσα γρήγορα. Εάν γίνετε καλοί σε αυτό, θα είναι εύκολο να βρείτε τη βασίλισσα. Ποτέ δεν έχω ακούσει για αυτήν τη μέθοδο και νομίζω ότι θα ήταν πραγματικά χρήσιμη για τους ανθρώπους.
 • christophoraant
  Για μερικά χρόνια είχαμε μέλισσες στο πλάι του σπιτιού μας. Από τις υπέροχες φωτογραφίες σας, τώρα ξέρουμε τι να αναζητήσουμε και τι κοιτάζουμε.
 • gleichnerfreder
  Με ενδιέφερε να μάθω πώς να αναγνωρίζω μια βασίλισσα και το βίντεο και οι πληροφορίες κάτω από το βίντεο με βοήθησαν να το κάνω αυτό. Έμαθα επίσης περισσότερα για τις μέλισσες γενικά.
 • tchristiansen
  Πραγματικά χρήσιμο! Είμαι ξεκάθαρος με την οικονομία των μελισσών τώρα, ευχαριστώ πολύ!
 • ddourentes
  Ήταν πολύ χρήσιμο.
 • cjohnson
  Με βοήθησε να μάθω νέα στοιχεία για τις μέλισσες.
 • fredy61
  Νέα για τη μελισσοκομία και αυτό ήταν πολύ ενημερωτικό.
 • andy32
  Πέρυσι παρατήρησα προς τα κάτω τρύπες στο φράκτη της ιδιωτικής ζωής μας. Οι μέλισσες στράφηκαν γύρω μας. Μου πήρε όλο το χειμώνα για να προσδιορίσω τι είδους μέλισσες υπήρχαν. Προσπαθώντας να καταλήξω σε ένα σχέδιο για την έναρξη της άνοιξης, βρήκα ένα ξυλουργό σπίτι μελισσών.
 • hkunze
  Έχω κυψέλες μελισσών και αναρωτιέμαι πώς προσδιορίζουν τις αντίστοιχες κυψέλες τους. Βλέπω τώρα ότι κάθε βασίλισσα έχει κάποιο είδος επιρροής, και μέσω της μυρωδιάς οι μέλισσες παίρνουν το αντίκτυπό τους! Μεγάλος. Το αγκαθωτό τσίμπημα ήταν νέα για μένα, αλλά εξακολουθώ να αναρωτιέμαι γιατί έχουν πεθάνει μετά από τσίμπημα!
Σχετικά Άρθρα
 1. Πώς να πιάσετε γρήγορα ένα ιπτάμενο έντομο;
 2. Πώς να αναγνωρίσετε μια αράχνη Hobo;
 3. Πώς να αναγνωρίσετε μια αράχνη αχυρώνα;
 4. Πώς να αναπαραγάγετε ταραντούλες;
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail