Πώς να επιλέξετε ένα κατοικίδιο από ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων;

Πριν επιλέξετε ένα κατοικίδιο από ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων, μάθετε τι χρειάζεται για να φροντίσετε διαφορετικούς τύπους ζώων διαβάζοντας οδηγούς κατοικίδιων ζώων ή ζητώντας συμβουλές από ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων που γνωρίζετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγετε να σπεύσετε να λάβετε απόφαση από έναν υπάλληλο καταστήματος κατοικίδιων ζώων που μπορεί απλώς να θέλει να σας πουλήσει οτιδήποτε. Μόλις βρεθείτε στο κατάστημα, κάντε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με το κατοικίδιο ζώο που θέλετε να αγοράσετε, όπως το φαγητό που τρώει και πόσο καιρό θα ζήσει. Εάν αγοράζετε το κατοικίδιο για το παιδί σας, ρωτήστε αν το ζώο μπορεί να χειριστεί με ασφάλεια τα παιδιά. Πρέπει επίσης να ελέγξετε ότι το ζώο είναι φωτεινό και άγρυπνο και δεν εμφανίζει σημάδια κακής υγείας, όπως εκκρίσεις από τα μάτια ή κακή δομή των οστών. Για συμβουλές από τον συν-συγγραφέα της Κτηνιατρικής μας, συμπεριλαμβανομένου του πώς να βρείτε ένα καλό κατάστημα κατοικίδιων ζώων, διαβάστε!

Το προσωπικό σε ένα ποιοτικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να είναι ενημερωμένο για τα ζώα
Το προσωπικό σε ένα ποιοτικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να είναι ενημερωμένο για τα ζώα στο κατάστημα, τη φροντίδα των ζώων και τα προϊόντα που πωλούνται στο κατάστημα.

Ανεξάρτητα από το εάν είστε για πρώτη φορά ή έμπειρος ιδιοκτήτης κατοικίδιων ζώων, η αγορά κατοικιδίου μπορεί να είναι πολύ συναρπαστική. Αν και τα κατοικίδια ζώα μπορούν να φέρουν χαρά και διασκέδαση στη ζωή μας, η ιδιοκτησία των κατοικίδιων ζώων είναι μια σημαντική απόφαση που απαιτεί προσεκτική σκέψη και σχεδιασμό. Εάν έχετε επιλέξει να αγοράσετε το κατοικίδιο ζώο σας από ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων, βεβαιωθείτε ότι έχετε τη δέουσα επιμέλεια για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να αγοράσετε ένα χαρούμενο και υγιές κατοικίδιο που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας.

Μέρος 1 από 2: επιλογή ενός ποιοτικού καταστήματος κατοικίδιων ζώων

 1. 1
  Παρατηρήστε τις εγκαταστάσεις του καταστήματος κατοικίδιων ζώων. Η επιλογή ενός ποιοτικού καταστήματος κατοικίδιων ζώων είναι το κλειδί για την επιλογή ενός ευτυχούς και υγιούς κατοικιδίου. Όταν περπατάτε στο κατάστημα κατοικίδιων ζώων, σημειώστε την καθαρότητα και την καθαριότητά του. Εκτός από την εξέταση της συνολικής εμφάνισης του καταστήματος, κοιτάξτε τα κλουβιά και τα περιβλήματα των ζώων. Πρέπει να είναι καθαρά και τακτοποιημένα (π.χ. καθαρά και φρέσκα κλινοσκεπάσματα, χωρίς χαλασμένα τρόφιμα).
  • Το ίδιο το κατάστημα πρέπει να είναι φωτεινό.
  • Τα κλίτη ενός ποιοτικού καταστήματος κατοικίδιων ζώων πρέπει να είναι ευρύ και εύκολο στην πλοήγηση.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο να ρωτήσετε πόσο συχνά καθαρίζονται τα κλουβιά και τα ενυδρεία.
 2. 2
  Σημειώστε τι είδους ζώα βρίσκονται στο κατάστημα. Ένα καλό κατάστημα κατοικίδιων ζώων πιθανότατα δεν θα μεταφέρει όλους τους τύπους ζώων, λόγω της μεταβλητότητας και του κόστους της φροντίδας. Για παράδειγμα, τα γενικά καταστήματα κατοικίδιων ζώων πιθανότατα δεν θα φέρουν ερπετά και αμφίβια, καθώς είναι υψηλής συντήρησης και απαιτούν πιο εξειδικευμένη, δαπανηρή φροντίδα.
  • Ένα πιο γενικευμένο κατάστημα κατοικίδιων ζώων μπορεί να σας προτείνει να επισκεφθείτε ένα ειδικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων που πωλεί μόνο ερπετά και αμφίβια.
  • Τα καταστήματα ειδικών κατοικίδιων ζώων είναι πιο πιθανό να είναι τοπικά παρά μέρος μιας εθνικής αλυσίδας.
 3. 3
  Κοιτάξτε τα ζώα. Το προσωπικό σε ένα ποιοτικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων θα δώσει μεγάλη σημασία στη διατήρηση των ζώων υγιή. Καθώς περπατάτε γύρω από το κατάστημα, ελέγξτε για να δείτε εάν τα ζώα φαίνονται υγιή (π.χ. καλά τροφοδοτημένα, καθαρά, φωτεινά και σε εγρήγορση διάθεση). Παρόλο που τα καταστήματα κατοικίδιων ζώων μπορεί να έχουν άρρωστα ζώα, δεν πρέπει να τα βλέπετε στην οθόνη.
  • Τα ζώα που πωλούνται σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων μπορεί να αρρωστήσουν λόγω της μετάδοσης ασθενειών από άλλα ζώα στο κατάστημα. Ο μεγάλος όγκος των ζώων που εισέρχονται στο κατάστημα αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών.
  • Εάν τυχαίνει να δείτε ένα άρρωστο ζώο, σκεφτείτε να ρωτήσετε ένα από το προσωπικό για το πώς (και εάν) το ζώο αντιμετωπίζεται.
  • Ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων με μεγάλο αριθμό ασθενών ζώων στην οθόνη μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη έμφασης στην ποιότητα της φροντίδας των ζώων.
 4. 4
  Ρωτήστε το προσωπικό του καταστήματος κατοικίδιων ζώων πολλές ερωτήσεις. Το προσωπικό σε ένα ποιοτικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να είναι ενημερωμένο για τα ζώα στο κατάστημα, τη φροντίδα των ζώων και τα προϊόντα που πωλούνται στο κατάστημα. Θα πρέπει επίσης να έχουν καλή κατανόηση της πρόληψης και του ελέγχου των ασθενειών. Μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις - θέλετε να είστε σίγουροι ότι το προσωπικό θα είναι σε θέση να σας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη φροντίδα και την ιδιοκτησία κατοικίδιων.
  • Λάβετε υπόψη ότι το ποσοστό κύκλου εργασιών των εργαζομένων στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων της αλυσίδας μπορεί να είναι υψηλότερο από εκείνο στα τοπικά καταστήματα κατοικίδιων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπαλλήλους με λιγότερη σε βάθος γνώση σχετικά με συγκεκριμένα ζώα ή προϊόντα φροντίδας ζώων.
  • Φροντίστε να ρωτήσετε πού το κατάστημα κατοικίδιων ζώων λαμβάνει τα ζώα του. Για παράδειγμα, ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων μπορεί να αγοράσει τα κουτάβια του από κουταβιών, τα οποία είναι γνωστά για την αναπαραγωγή και την εκτροφή σκύλων σε άθλιες συνθήκες.
  • Μην αγοράζετε ένα ζώο από ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων που λαμβάνει τα ζώα του μέσω ανήθικων πηγών (π.χ. κουταβιών, άγριων αλιευμάτων).
  • Υπάρχουν πολλές άλλες ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε: Πόσο συχνά λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη τα ζώα; Πόσο συχνά καθαρίζονται τα περίβλημά τους; Πώς αποτρέπετε τη μετάδοση ασθενειών μεταξύ των ζώων; Ποια ζώα είναι τα πιο δημοφιλή;
Ένα καλό κατάστημα κατοικίδιων ζώων πιθανότατα δεν θα μεταφέρει όλους τους τύπους ζώων
Ένα καλό κατάστημα κατοικίδιων ζώων πιθανότατα δεν θα μεταφέρει όλους τους τύπους ζώων, λόγω της μεταβλητότητας και του κόστους της φροντίδας.

Μέρος 2 από 2: επιλογή κατοικιδίου από κατάστημα κατοικίδιων ζώων

 1. 1
  Κάντε την έρευνά σας. Αφού αισθανθείτε άνετα με ένα συγκεκριμένο κατάστημα κατοικίδιων ζώων, αρχίστε να ερευνάτε τον τύπο κατοικίδιου ζώου που θέλετε να αγοράσετε. Η αγορά ενός κατοικίδιου ζώου δεν πρέπει να είναι μια βιαστική απόφαση, οπότε αφιερώστε το χρόνο σας για να μάθετε όσο μπορείτε πριν κάνετε την αγορά. Αρκετοί καλοί πόροι περιλαμβάνουν οδηγούς για κατοικίδια, κτηνίατρο και γείτονες και φίλους που είναι ιδιοκτήτες κατοικίδιων.
  • Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την τοπική σας ανθρωπιστική κοινωνία ή ειδικές ομάδες διάσωσης (π.χ. κουνάβια, ινδικά χοιρίδια, κουνέλια) για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες.
  • Οι αξιόπιστοι κτηνοτρόφοι είναι μια άλλη καλή πηγή πληροφοριών.
  • Λάβετε υπόψη ότι, όσο έμπειρος είναι και το προσωπικό του καταστήματος κατοικίδιων ζώων, ο απώτερος στόχος τους είναι να σας πουλήσουν ένα κατοικίδιο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προκατάληψη στην απόφασή σας, επομένως μπορεί να είναι καλή ιδέα να αναζητήσετε πληροφορίες από περισσότερες πηγές από το κατάστημα κατοικίδιων ζώων.
  • Καθώς κάνετε έρευνα, λάβετε υπόψη όλες τις ιδιότητες ενός συγκεκριμένου ζώου και όχι μόνο τις επιθυμητές. Για παράδειγμα, αν και τα κοκτέιλ είναι πολύ έξυπνα και κοινωνικά, τα θηλυκά μπορούν να αναπτύξουν προβλήματα ωοτοκίας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία τους.
 2. 2
  Μην αγοράζετε το κατοικίδιο ως δώρο. Αντισταθείτε στον πειρασμό να εκπλήξετε κάποιον, ειδικά ένα παιδί, με ένα κατοικίδιο. Μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα, αλλά η αγορά κατοικίδιου ζώου ως δώρο θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά εάν το άτομο δεν είναι διατεθειμένο να αναλάβει τις ευθύνες της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων. Στην πραγματικότητα, ορισμένα καταστήματα κατοικίδιων ζώων δεν επιτρέπουν την υιοθέτηση κατοικίδιων ζώων γύρω από μεγάλες διακοπές (π.χ. Χριστούγεννα, Πάσχα).
  • Δυστυχώς, πολλά ζώα επιστρέφουν στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων μετά τις διακοπές, επειδή το άτομο στο οποίο δόθηκε το ζώο δεν μπόρεσε να δεσμευτεί για τη μακροχρόνια φροντίδα του.
  • Εάν θέλετε να δώσετε το κατοικίδιο ως δώρο, η Ανθρωπιστική Εταιρεία της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία για την Πρόληψη της Σκληρότητας στα Ζώα συνιστούν να αγοράσετε πρώτα τα αξεσουάρ για κατοικίδια (π.χ. κλουβί, κρεβάτι σκύλου) και να τα παρουσιάσετε ως δώρα. Στη συνέχεια, μπορείτε να συζητήσετε την ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων και να αποφασίσετε εάν είναι καλή ιδέα.
 3. 3
  Κάντε ερωτήσεις σχετικά με το μεμονωμένο κατοικίδιο. Όταν έχετε περιορίσει την αναζήτησή σας σε ένα συγκεκριμένο κατοικίδιο, κάντε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τη φροντίδα του. Ρωτήστε για τη βασική κτηνοτροφία (π.χ. διατροφή, στέγαση, παιχνίδια), τα απαιτούμενα ιατρικά και πόσο μεγάλο θα πάρει το ζώο. Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε πόσο καιρό αναμένεται να ζήσει το ζώο - ορισμένα ζώα (π.χ. μεγάλα πουλιά) μπορούν να ζήσουν για αρκετές δεκαετίες και άλλα, όπως τα κατοικίδια ζώα τσέπης, ζουν για λίγα μόνο χρόνια.
  • Εάν έχετε παιδιά, σκεφτείτε να ρωτήσετε ποια ζώα θα ήταν ασφαλή και εύχρηστα για τα παιδιά. Για παράδειγμα, τα ερπετά μπορεί να μην είναι μια καλή επιλογή για τα παιδιά, επειδή έχουν υψηλή συντήρηση και θα μπορούσαν να μεταδώσουν σαλμονέλα μέσω των περιττωμάτων τους.
  • Ίσως έχετε ήδη βρει αυτές τις πληροφορίες κατά τη διάρκεια της έρευνάς σας. Ωστόσο, μπορείτε να μετρήσετε περαιτέρω τις γνώσεις του προσωπικού του καταστήματος κατοικίδιων ζώων, κάνοντας αυτές τις ερωτήσεις όταν βρίσκεστε στο κατάστημα.
  • Ακούστε για άμεσες και ειλικρινείς απαντήσεις. Θέλετε να είστε σίγουροι ότι το προσωπικό απαντά στις ερωτήσεις σας με τρόπο που παρέχει χρήσιμες πληροφορίες και όχι ενθαρρύνει την πώληση.
 4. 4
  Εξετάστε το ζώο. Η εξέταση της φυσικής υγείας και της συμπεριφοράς ενός ζώου είναι πάντα σημαντική, είτε αγοράζετε από κατάστημα κατοικίδιων ζώων, κτηνοτρόφο ή καταφύγιο ζώων. Αν και ορισμένα φυσικά χαρακτηριστικά θα ποικίλλουν μεταξύ των ειδών, ένα υγιές ζώο θα φαίνεται φωτεινό και άγρυπνο στο περίβλημά του, θα φαίνεται καλά τροφοδοτημένο και δεν θα έχει σημάδια κακής υγείας (π.χ. εξάντληση, απόρριψη από τα μάτια ή τη μύτη, κακή οστική δομή).
  • Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα ψάρι, τα υγιή χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητήσετε περιλαμβάνουν φωτεινά χρώματα, ένα καλά στρογγυλό στομάχι και καθαρά μάτια.
  • Ένα υγιές ερπετό θα έχει τέτοια χαρακτηριστικά, όπως η κοιλιά που δεν έχει εγκαύματα και το δέρμα που δεν έχει γρατζουνιές και τσιμπήματα.
  • Εάν δεν είστε σίγουροι για το πώς φαίνεται «υγιές» σε ένα συγκεκριμένο είδος, ζητήστε καθοδήγηση από έναν κτηνίατρο ή έναν ειδικό ζώων.
 5. 5
  Πάρτε το κατοικίδιο ζώο σας στον κτηνίατρό σας. Αφού επιλέξετε το κατοικίδιό σας από το κατάστημα, προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό. Εάν ο κτηνίατρός σας εντοπίσει ορισμένα προβλήματα υγείας με το κατοικίδιο ζώο σας, ενδέχεται να μπορείτε να επιστρέψετε το κατοικίδιο στο κατάστημα.
  • Ρωτήστε για την πολιτική επιστροφής των ζώων πριν αγοράσετε το κατοικίδιο. Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε την ευθύνη σας (και την ευθύνη του καταστήματος) εάν εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα υγείας μετά την αγορά του κατοικίδιου ζώου σας.
Ένα πιο γενικευμένο κατάστημα κατοικίδιων ζώων μπορεί να σας προτείνει να επισκεφθείτε ένα ειδικό κατάστημα
Ένα πιο γενικευμένο κατάστημα κατοικίδιων ζώων μπορεί να σας προτείνει να επισκεφθείτε ένα ειδικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων που πωλεί μόνο ερπετά και αμφίβια.

Συμβουλές

 • Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας ή έναν φίλο που κατέχει κατοικίδια για συστάσεις σχετικά με τα καταστήματα κατοικίδιων ζώων.
 • Τα τοπικά καταστήματα κατοικίδιων ζώων τείνουν να έχουν πιο υγιή ζώα από τα εθνικά καταστήματα κατοικίδιων ζώων. Το μικρότερο μέγεθος και ο μικρότερος όγκος ζώων ενός τοπικού καταστήματος κατοικίδιων ζώων θα μπορούσε να σημαίνει ότι το προσωπικό του μπορεί να αφιερώσει περισσότερη ενέργεια για να διασφαλίσει την υγεία των ζώων στο κατάστημα.
 • Μπορεί να είναι χρήσιμο να επισκεφθείτε πολλά καταστήματα κατοικίδιων ζώων πριν εγκατασταθείτε σε ένα. Συγκρίνετε και αντιπαραθέστε τι έχει να προσφέρει ο καθένας.
 • Με την ησυχία σου. Μην απογοητευτείτε εάν δεν βλέπετε το κατοικίδιο ζώο που θέλετε στο κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Ίσως χρειαστεί να επιστρέψετε πολλές φορές προτού το κατοικίδιο ζώο που θέλετε είναι διαθέσιμο.
Πριν επιλέξετε ένα κατοικίδιο από ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων
Πριν επιλέξετε ένα κατοικίδιο από ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων, μάθετε τι χρειάζεται για να φροντίσετε διαφορετικούς τύπους ζώων διαβάζοντας οδηγούς κατοικίδιων ζώων ή ζητώντας συμβουλές από ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων που γνωρίζετε.

Προειδοποιήσεις

 • Τα ζώα στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων μπορεί να αρρωστήσουν από το άγχος του να βρίσκονται στο κατάστημα κατοικίδιων ζώων, καθώς και μέσω της μετάδοσης ασθενειών από άλλα ζώα.
 • Τα ζώα σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων που προέρχονται από ανήθικες πηγές (π.χ. κουτάβια, άγρια αλιεύματα) είναι πολύ πιο πιθανό να είναι άρρωστα και σε κακή κατάσταση. Μην αγοράζετε ζώα από ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων που δεν αποκτά τα ζώα του από υπεύθυνες πηγές.
Σχετικά Άρθρα
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail