Πώς να γίνετε φίλοι με ένα εχθρικό σκυλί;

Για να γίνετε φίλοι με έναν εχθρικό σκύλο, προσπαθήστε να αλληλεπιδράσετε μαζί του σε ένα ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον. Προσεγγίστε το σκυλί αργά και ελάτε ελαφρώς από το πλάι, κινούμενοι σε ένα μαλακό τόξο, αντί να περπατάτε κατ 'ευθείαν πάνω του. Κρατήστε τα μάτια σας αναποδογυρισμένα, καθώς το να κοιτάτε απευθείας στα μάτια του μπορεί να ερμηνευθεί ως επιθετικότητα. Στη συνέχεια, σκύψτε ή σκύψτε κάτω στα γόνατά σας για να αντιμετωπίσετε το σκυλί αντί να ψηλώνετε πάνω του. Τέλος, να είστε ευγενικοί και να του μιλάτε με μια χαλαρωτική φωνή. Για να μάθετε πώς να αναγνωρίζετε προειδοποιητικά σημάδια επίθεσης, διαβάστε παρακάτω!

Για να γίνετε φίλοι με έναν εχθρικό σκύλο
Για να γίνετε φίλοι με έναν εχθρικό σκύλο, προσπαθήστε να αλληλεπιδράσετε μαζί του σε ένα ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον.

Εάν συναντήσετε ή έχετε έναν εχθρικό σκύλο, μπορεί να είναι μια πρόκληση να δημιουργήσετε μια θετική αλληλεπίδραση. Ωστόσο, είναι δυνατό (με τα περισσότερα σκυλιά) εάν παρακολουθείτε προσεκτικά τις ενέργειές σας και προχωράτε αργά. Όταν συνδέεστε με το κατοικίδιο ζώο κάποιου άλλου, είναι καλύτερο να ακολουθείτε την καθοδήγηση του ιδιοκτήτη. Όταν αλληλεπιδράτε με το σκυλί σας, θέλετε να αγαπάτε και να ενθαρρύνετε μικρές νίκες, όπως ένα γρήγορο αγκαλιά, χωρίς να είστε πιεστικοί. Η συμβουλή με τον κτηνίατρό σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν υπάρχει ένας υποκείμενος ιατρικός λόγος πίσω από τη φιλικότητα.

Μέθοδος 1 από 3: αλληλεπίδραση με άγνωστο σκύλο

 1. 1
  Λάβετε την άδεια του κατόχου να πλησιάσετε. Εάν ο ιδιοκτήτης είναι παρών, φροντίστε να ρωτήσετε εάν είναι εντάξει να αλληλεπιδράσετε με τον σκύλο τους. Μερικά σκυλιά εκπαιδεύονται ή φοβούνται να αγγίξουν, οπότε είναι καλύτερο να το ελέγξετε πρώτα. Εάν ο σκύλος τρέχει χωρίς επίβλεψη, τότε πρέπει να ακολουθήσετε την κρίση σας σχετικά με την προσέγγιση ή την κλήση για διάσωση ζώων για βοήθεια.
  • Όταν μιλάτε με τον ιδιοκτήτη, μπορείτε να πείτε, "Τι χαριτωμένο σκυλί! Είναι εντάξει αν τον ζωώσω;"
 2. 2
  Εξερευνήστε την άμεση αιτία φιλίας. Όταν παρατηρήσετε για πρώτη φορά ότι ο σκύλος συμπεριφέρεται με επιθετικό ή επιθετικό τρόπο, κοιτάξτε γύρω σας για να εντοπίσετε πιθανές εξωτερικές αιτίες αυτής της συμπεριφοράς. Υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα γύρω από τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν άγχος; Εάν αποφασίσετε ότι είστε η αιτία της φιλικότητας, τότε θα πρέπει να πλησιάσετε με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή.
  • Σε αυτό το σημείο μπορείτε να ζητήσετε από τον ιδιοκτήτη (εάν υπάρχει) για συμβουλές σχετικά με το πώς να αλληλεπιδράσει με τον σκύλο του. Μπορεί να προτείνουν, για παράδειγμα, ότι διατηρείτε την απόσταση σας για λίγο.
 3. 3
  Προσέγγιση σε τόξο. Όταν αποφασίζετε να κάνετε φιλική επαφή (είτε για πρώτη φορά είτε μετά από πολλές αλληλεπιδράσεις) αποφύγετε να έρθετε στο κεφάλι του σκύλου. Αυτό τοποθετεί τους δυο σας σε αντιπαράθεση και μπορεί να αυξήσει την άμυνα του σκύλου. Αντ 'αυτού, ελάτε στο σκύλο πολύ αργά και ελαφρώς προς τα πλάγια, κινώντας σε ένα μαλακό τόξο.
 4. 4
  Κρατήστε τα μάτια σας μακριά. Αποφύγετε την άμεση επαφή με τα μάτια όταν αλληλεπιδράτε με έναν εχθρικό σκύλο. Κρατώντας τα μάτια ενός σκύλου μπορεί να θεωρηθεί κυρίαρχη κίνηση και μπορεί να τους κάνει να αποσυρθούν από την κοινωνική επαφή μαζί σας. Αντίθετα, γυρίστε τα μάτια σας περιστασιακά, αλλά γενικά κρατήστε τα αλλού. Μπορεί να βοηθήσει στην εστίαση στο αυτί του σκύλου, για παράδειγμα.
  Είναι καλύτερο να δώσετε ένα εχθρικό σκυλί μεταχειρίζεται με έμμεσο τρόπο
  Είναι καλύτερο να δώσετε ένα εχθρικό σκυλί μεταχειρίζεται με έμμεσο τρόπο.
 5. 5
  Μπείτε στο επίπεδο του σκύλου. Όταν ξοδεύετε χρόνο με το σκυλί προσπαθήστε να το κάνετε στο επίπεδό τους. Σκύψτε κάτω ή λυγίστε στα γόνατά σας για να τα αντιμετωπίσετε. Αυτό σας βάζει σε ίση θέση με τον δυνητικό φίλο σας. Επιτρέπει στο σκυλί να γνωρίζει ότι έχουν επίσης δύναμη, η οποία αφαιρεί μέρος της πίεσης αυτών των αλληλεπιδράσεων και του επιτρέπει να χαλαρώσουν.
  • Μόλις φτάσετε σε θέση σκύψιμο ή καθιστή, χάνετε μεγάλο μέρος της ικανότητάς σας να υποχωρείτε γρήγορα. Δεν συνιστάται να αναλάβετε αυτήν τη θέση εάν ο σκύλος ενεργεί υπερβολικά επιθετικός.
 6. 6
  Να είστε προσεκτικοί όταν χτυπάτε. Μόλις είστε σε θέση, επεκτείνετε αργά ένα μόνο χέρι, παλάμη προς τα πάνω για να σκύψει ο σκύλος και να επιθεωρήσει. Αφήστε το χέρι σας να αιωρείται στον αέρα, κοντά στο κεφάλι του σκύλου. Μην μετακινηθείτε αμέσως στο κατοικίδιο ζώο του σκύλου. Αφού ο σκύλος μυρίζει λίγο μπορείτε να αφαιρέσετε το χέρι σας και να επαναλάβετε τη διαδικασία.
  • Όταν το σκυλί χαλαρώσει επιτέλους, μπορείτε να μετακινήσετε το χέρι σας προς τα εμπρός για ένα απαλό κατοικίδιο. Ωστόσο, συνεχίστε να αποφεύγετε την περιοχή του προσώπου. Αυτό κάνει ένα σκυλί να αισθάνεται ευάλωτο. Αντ 'αυτού, τρίψτε απαλά την πλευρά ή την πλάτη τους.
  • Εάν σε οποιοδήποτε σημείο αυτής της διαδικασίας ο σκύλος σκύψει τα δόντια του, ρυτίδες στη μύτη του ή γρυλίζει θα πρέπει να υποχωρήσετε και να προσπαθήσετε ξανά αργότερα.
 7. 7
  Πήγαινε αργά. Κάθε φορά που προσπαθείτε να γίνετε φίλοι με ένα φιλικό σκυλί, πρέπει να προχωρήσετε μεθοδικά και αργά. Βρίσκεστε στο χρονοδιάγραμμά τους. Εάν προσπαθήσετε να επιταχύνετε τη διαδικασία, ο δεσμός δεν θα είναι τόσο βαθύς και ο σκύλος μπορεί να υποχωρήσει σε επιθετικότητα ή ντροπή.
 8. 8
  Προσφορά λιχουδιών. Εάν ο ιδιοκτήτης του σκύλου έχει λιχουδιές, ρωτήστε αν μπορείτε να προσφέρετε μερικά στο κατοικίδιο ζώο του. Εάν ο σκύλος τρέχει σόλο και έχετε λιχουδιές, τότε μπορείτε επίσης να τους προσφέρετε (με προσοχή). Είναι καλύτερο να δώσετε ένα εχθρικό σκυλί μεταχειρίζεται με έμμεσο τρόπο. Πετάξτε μερικές λιχουδιές στο έδαφος μπροστά από τον σκύλο κοιτάζοντας λίγο μακριά.
  • Αν ο σκύλος αρχίζει να συνδέσει την παρουσία σας με το φαγητό, τότε θα σημειώσει πρόοδο στη μάχη της συγκόλλησης.
 9. 9
  Αγνοήστε ένα δειλό σκυλί. Μια άλλη επιλογή είναι να προσποιηθείτε ότι ο σκύλος δεν είναι εκεί και να συνεχίσετε την επιχείρησή σας ως συνήθως. Μπορείτε να το κάνετε αυτό για σύντομο χρονικό διάστημα ή μπορείτε να ενεργήσετε έτσι σε πολλές ξεχωριστές αλληλεπιδράσεις προτού ξεκινήσετε μια προσπάθεια χάιδεμα. Εάν ο σκύλος σας μυρίζει, σταθείτε ακίνητοι και αφήστε το να συμβεί. Είναι ένα καλό σημάδι ότι είναι περίεργοι για εσάς.

Μέθοδος 2 από 3: αλληλεπίδραση με το σκύλο σας

 1. 1
  Γνωρίστε την ιστορία του σκύλου σας. Η κατάχρηση ή η έλλειψη κοινωνικοποίησης μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός φιλικού σκύλου. Βοηθά στη συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών σχετικά με το τι βίωσε το σκυλί σας στο παρελθόν. Αυτό θα σας επιτρέψει να συνδεθείτε με τον σκύλο ενώ εργάζεστε στις περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά αποφεύγετε προφανείς προκλητικές συμπεριφορές.
  • Για παράδειγμα, εάν ο σκύλος σας κακοποιήθηκε φυσικά από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του (που ήταν άντρας) τότε (αν είστε άντρας) μπορεί να αντιμετωπίσετε μια ακόμη πιο απότομη ανηφορική μάχη για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Θυμηθείτε αυτό και να είστε ακόμη πιο υπομονετικοί όταν ξεκινάτε επαφή με το σκυλί σας.
  • Εάν το σκυλί σας είναι μόνο εχθρικό για φαγητό, για παράδειγμα, ίσως θελήσετε να το αφήσετε μόνο του αυτές τις στιγμές. Προσπαθήστε να κάνετε ενόχληση σε άλλες στιγμές.
 2. 2
  Αλληλεπιδράστε σε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον. Μερικά σκυλιά είναι εχθρικά επειδή πάσχουν από αισθητηριακή υπερφόρτωση. Για να ελαχιστοποιήσετε αυτό και να μειώσετε το άγχος όλων, κάντε το σπίτι σας όσο πιο χαλαρωτικό και χαλαρωτικό γίνεται. Κρατήστε την τηλεόραση χαμηλή. Αποφύγετε την έκρηξη του ραδιοφώνου. Προσπαθήστε να μην φωνάζετε εάν χρειάζεστε κάτι. Ζητήστε από άλλα μέλη του νοικοκυριού σας να βοηθήσουν με αυτόν τον στόχο.
  • Μέρος αυτού θα πιέσει επίσης το κουμπί "re-set" του σκύλου σας και θα σηματοδοτήσει ότι πρόκειται για ένα νέο περιβάλλον που απαιτεί νέους τύπους αλληλεπιδράσεων, σε σύγκριση με το προηγούμενο.
  Εάν συναντήσετε ή έχετε έναν εχθρικό σκύλο
  Εάν συναντήσετε ή έχετε έναν εχθρικό σκύλο, μπορεί να είναι μια πρόκληση να δημιουργήσετε μια θετική αλληλεπίδραση.
 3. 3
  Να είστε υπομονετικοί ανά πάσα στιγμή. Το σκυλί σας πιθανότατα θα κάνει λάθη και αυτά θα είναι δοκιμές του δεσμού σας και της φιλίας σας. Πρέπει να αντιδράτε υπομονετικά και ήρεμα όταν το σκυλί σας έχει ατύχημα. Προσφέρετε ένα απαλό αλλά σταθερό "Όχι" και μετά προχωρήστε.
 4. 4
  Αφήστε το σκυλί σας να σας πλησιάσει πρώτα. Ενώ αλληλεπιδράτε στο σπίτι σας, αφήστε το σκυλί σας μόνο του ως επί το πλείστον (τουλάχιστον έως ότου αρχίσουν να ρίχνουν τη φιλικότητά τους). Περιμένετε από το σκυλί σας να σας πλησιάσει σε τυχαίες στιγμές για να σας «ελέγξει» μυρίζοντας. Είναι καλύτερο να σταματήσετε αυτές τις στιγμές και να αφήσετε το σκυλί σας να ολοκληρώσει την επιθεώρηση.
  • Για να λειτουργήσει αυτό θα πρέπει πραγματικά να σταθείτε ακίνητοι. Μην κάνετε κίνηση. Μην προσπαθήσετε να τρυπήσετε το σκυλί σας. Μην φτάσετε.
 5. 5
  Παρέχετε θετική ενθάρρυνση. Είναι δύσκολο να είσαι θετικός εάν ο σκύλος σου αντιστέκεται στην αφή, αλλά μπορείς ακόμα να είσαι υποστηρικτική παρουσία στη ζωή τους. Αντί να τους προσφέρετε μια αγκαλιά απευθείας, ίσως αγκαλιάσετε ένα από τα παιχνίδια τους πριν το βάλετε μπροστά. Μην φοβάστε να χρησιμοποιήσετε λιχουδιές επίσης. Τα περισσότερα σκυλιά ανταποκρίνονται θετικά σε μικρά κομμάτια κοτόπουλου ή άλλα ερεθίσματα.
  • Μπορείτε να πετάξετε απαλά τη λιχουδιά στο πάτωμα ή μπορείτε να την τοποθετήσετε στην ανοιχτή παλάμη σας για να πάρει το σκυλί σας.
 6. 6
  Απολαύστε χαμηλού επιπέδου δραστηριότητες. Η άσκηση μπορεί μερικές φορές να χαλαρώσει ένα φιλικό σκυλί, αλλά μπορεί επίσης να διεγείρει την επιθετικότητα σε ορισμένες περιπτώσεις. Λοιπόν, προσέξτε και ακολουθήστε τις επιλογές χαμηλού κλειδιού για τα καλύτερα αποτελέσματα. Πάρτε το σκυλί σας σε μια μεγάλη βόλτα ή πεζοπορία. Παίξτε Frisbee στην αυλή σας. Απλά ξαπλώστε και παρακολουθήστε τον ήλιο.
 7. 7
  Συμμετέχετε σε μια τάξη υπακοής. Η εκμάθηση νέων πραγμάτων μπορεί να σας συνδέσει με το σκυλί σας. Ωστόσο, πρέπει να διατηρήσετε τα στοιχήματα χαμηλά και να κάνετε οποιεσδήποτε κατηγορίες που λαμβάνετε ένα χαλαρό γεγονός. Η εύρεση και εγγραφή σε μια τάξη τοπικής υπακοής είναι ένας τρόπος για να αλλάξετε πιθανώς την προοπτική του σκύλου σας. Ένας πιστοποιημένος εκπαιδευτής σκύλων μπορεί συχνά να δημιουργήσει μοναδικές δραστηριότητες που θα αναδείξουν τις μοναδικές δυνάμεις του σκύλου σας ενώ εργάζονται για τις αδυναμίες τους.
  • Για να βρείτε μια καλή τάξη υπακοής, μπορείτε να ελέγξετε τον κτηνίατρό σας ή μπορείτε να καλέσετε το τοπικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων σας. Μπορείτε επίσης να κοιτάξετε στο διαδίκτυο πληκτρολογώντας το όνομα της πόλης σας και τα "μαθήματα υπακοής".

Μέθοδος 3 από 3: παρακολούθηση προειδοποιητικών σημείων

 1. 1
  Δώστε προσοχή στην τοποθέτηση σώματος. Εάν το σκυλί με το οποίο αλληλεπιδράτε αρχίζει να σκύβει, σαν να προετοιμάζεται για επίθεση, τότε πρέπει να υποχωρήσετε αμέσως. Ή, εάν ο σκύλος συμπεριφέρεται χαλαρά και στη συνέχεια σκληραίνει ξαφνικά είναι πιθανό να ανταποκριθούν επιθετικά επίσης. Χαμηλώνοντας το κεφάλι τους ή κινούνται πίσω σας για καλύτερη γωνία είναι επίσης αρνητικά σημάδια.
 2. 2
  Παρακολουθήστε τα δόντια και τα μάτια. Ένας σκύλος που ωθείται πέρα από τα όριά του πιθανότατα θα αρχίσει να μεγαλώνει και να γυρίζει τα δόντια του. Αυτή είναι μια προειδοποίηση που έρχεται συχνά αμέσως πριν από μια κίνηση δαγκώματος εάν αφεθεί χωρίς ενέργεια. Θα δείτε επίσης την προσπάθεια του σκύλου να κάνει και να διατηρήσει άμεση επαφή με τα μάτια μαζί σας. Διακοπή αυτής της επαφής διατηρώντας στενά τον κυνόδοντα.
  Εάν ασχολείστε με ένα μεγαλύτερο σκυλί
  Εάν ασχολείστε με ένα μεγαλύτερο σκυλί, μπορεί να είναι χρήσιμο το άρθρο του οδηγού για το πώς να χειριστείτε μια επίθεση σκύλου.
 3. 3
  Κοιτάξτε την ουρά του σκύλου. Ένας χαρούμενος, φιλικός σκύλος συνήθως κουνάει την ουρά του και κουνάει γενικά. Η ουρά που κινείται σε μεγάλους, ανεξέλεγκτους κύκλους είναι γενικά ένα θετικό σημάδι. Εάν ο σκύλος αρχίσει να τοποθετεί την ουρά τους με πιο σκληρό τρόπο, αυτό είναι ένα σημάδι οικοδόμησης της έντασης. Η ουρά μπορεί ακόμα να κινείται ή να "κουνάει", αλλά αυτή είναι μια κίνηση που προκαλείται από ταραχή και όχι ένα φιλικό wag.
 4. 4
  Συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο. Εάν έχετε συνεργαστεί με το σκύλο σας και απλά δεν μπορείτε να σπάσετε αυτό το δεσμευτικό εμπόδιο, τότε ίσως είναι καιρός να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας. Μπορούν να προτείνουν κάποια κόλπα συμπεριφοράς που μπορεί να σας βοηθήσουν. Μπορούν επίσης να εξετάσουν πιθανές ιατρικές αιτίες για τυχόν επίμονη φιλικότητα. Ο σκύλος σας μπορεί να έχει πόνο λόγω διαταραχής κατάσχεσης ή άλλης πάθησης και αυτό θα μπορούσε να είναι η βασική αιτία των προβλημάτων.
  • Ακόμη και μια αλλαγή διατροφής έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος σε ορισμένα σκυλιά, οδηγώντας σε μια πιο θετική εμπειρία για τους ιδιοκτήτες τους.

Συμβουλές

 • Τα σκυλιά παρατηρούν πώς αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι. Να είστε ήρεμοι και φιλικοί με αυτά τα άτομα και τα κατοικίδια ζώα γύρω σας και ο σκύλος θα αρχίσει να σας εμπιστεύεται περισσότερο ως συνεπή παρουσία.
 • Η συζήτηση με χαλαρωτικό τόνο μπορεί επίσης να βοηθήσει να χαλαρώσετε ένα φιλικό σκυλί.

Προειδοποιήσεις

 • Αποφύγετε να πλησιάζετε σκύλους που κοιμούνται ή τρώνε.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

 • Τι πρέπει να κάνετε εάν ένα σκυλί προσπαθεί να σας δαγκώσει;
  Εάν ένας σκύλος ενεργεί ανοιχτά επιθετικά, είναι καλύτερο να μην το προσεγγίσετε. Δώστε λίγο χρόνο για να ηρεμήσετε και, στη συνέχεια, επανεκτιμήστε την κατάσταση. Ψάξτε για σωματικά σημάδια επιθετικότητας όπως γρύλισμα και ανταποκριθείτε ανάλογα. Εάν δαγκώσετε θα θελήσετε να θεραπεύσετε την πληγή και ενδεχομένως να λάβετε ιατρική βοήθεια, ανάλογα με την έκταση του δαγκώματος.
 • Τι πρέπει να κάνω όταν το σκυλί επιτίθεται;
  Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του σκύλου. Εάν είναι ένα μικρό σκυλί, δεν έχετε απολύτως τίποτα να ανησυχείτε: τα περισσότερα μικρά σκυλιά έχουν όλα φλοιό και δεν δαγκώνουν. Εάν ασχολείστε με ένα μεγαλύτερο σκυλί, μπορεί να είναι χρήσιμο το άρθρο του οδηγού για το πώς να χειριστείτε μια επίθεση σκύλου.
 • Ένας σκύλος που πλησίασα πρώτα κούνησε την ουρά του και μετά προσπάθησε να με δαγκώσει. Γιατί συνέβη αυτό;
  Ίσως απλώς να το φοβάσαι, ή να προσπαθούσες να παίξεις. Βάλτε το χέρι σας και αφήστε το σκυλί να μυρίζει το χέρι σας. Μιλήστε με μια ήρεμη, καθησυχαστική φωνή. Μην φοράτε γυαλιά ηλίου και καπέλα και μην αιωρείτε το σκυλί.
 • Τι γίνεται αν το σκυλί μου γαβγίζει;
  Μείνετε ακίνητοι και περιμένετε να σταματήσει να γαβγίζει ο σκύλος. Αφήστε το σκυλί να έρθει σε εσάς. Η προσφορά αντιμετωπίζει αν είναι εντάξει με τον ιδιοκτήτη του σκύλου.
 • Τι πρέπει να κάνετε εάν ο σκύλος τρέχει από εσάς;
  Εξαρτάται πραγματικά από τη συγκεκριμένη κατάσταση. Εάν είστε έξω και αυτό είναι ένα άγνωστο ζώο για εσάς, τότε είναι ίσως καλύτερο να ζητήσετε βοήθεια ή να ζητήσετε από άλλους ανθρώπους να σας βοηθήσουν να ακολουθήσετε το σκυλί. Το τρέξιμο είναι ένα σημάδι φόβου, ωστόσο, θα θελήσετε να είστε πολύ προσεκτικοί όταν πλησιάζετε για δεύτερη φορά. Εάν αυτό είναι το κατοικίδιο ζώο σας, τότε ίσως θέλετε να του δώσετε λίγο χώρο. Μπορείτε πάντα να δοκιμάσετε ξανά όταν όλα έχουν ηρεμήσει.
 • Νοικιάζω ένα δωμάτιο. Οι ιδιοκτήτες σπιτιού έχουν ένα ενήλικο, θηλυκό ταύρο. Είναι πάντα γαβγίζει τα πάντα και θέλει να με φάει. Πώς μπορώ να το αφήσω μόνο μου; Θέλω να το χτυπήσω!
  Μπορεί να είναι μόνο εδαφικό. Ο σκύλος πιθανότατα δεν θέλει να "σε φάει". Μπορεί απλώς να προστατεύει αυτό που βλέπει ως έδαφος της. Δοκιμάστε να μιλήσετε με τους ιδιοκτήτες για αυτό. Επίσης, μην το χτυπάς. Σίγουρα θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail