Πώς να δώσετε τα νεογέννητα γατάκια;

Για να δώσετε μακριά στα νεογέννητα γατάκια, περιμένετε έως ότου είναι τουλάχιστον 8 εβδομάδων, καθώς θα είναι καλύτερα να μείνουν με τη μητέρα τους για όσο το δυνατόν περισσότερο. Εν τω μεταξύ, φροντίστε να εμβολιάσετε τα γατάκια και να σπρώξετε ή να στειρώσετε, ώστε να είναι υγιή όταν τα χορηγείτε. Στη συνέχεια, μετά από 8 εβδομάδες, προσπαθήστε να βρείτε φίλους, μέλη της οικογένειας, συναδέλφους ή γείτονες που ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν ένα γατάκι. Εάν πρόκειται να δώσετε τα γατάκια σας σε ξένους, βεβαιωθείτε ότι τα έχετε συνεντεύξει πρώτα για να βεβαιωθείτε ότι είναι αξιόπιστα. Για περισσότερες συμβουλές από τον συν-συγγραφέα της Κτηνιατρικής μας, όπως πώς να επιλέξετε μια χρέωση για χρέωση για τα γατάκια σας, μετακινηθείτε προς τα κάτω!

Για να δώσετε μακριά στα νεογέννητα γατάκια
Για να δώσετε μακριά στα νεογέννητα γατάκια, περιμένετε μέχρι να είναι τουλάχιστον 8 εβδομάδων, καθώς θα είναι καλύτερα να μείνουν με τη μητέρα τους για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τα νεογέννητα γατάκια είναι αξιολάτρευτα, αλλά και πολλή δουλειά. Θα πρέπει να αποφασίσετε τι να κάνετε με τα γατάκια, εάν η γάτα σας έχει γεννήσει ή έχετε βρει εγκαταλελειμμένα γατάκια. Το να δώσεις γατάκια δεν είναι τόσο απλό όσο να τα αφήσεις κάπου. Πρέπει να φροντίζετε τα νεογέννητα γατάκια έως ότου είναι αρκετά μεγάλα για να πάνε σε ένα νέο σπίτι. Είναι επίσης δική σας ευθύνη να διασφαλίσετε ότι πηγαίνουν σε ένα σταθερό σπίτι όπου θα λάβουν φροντίδα και προσοχή.

Μέρος 1 από 2: φροντίδα για τα γατάκια

 1. 1
  Κρατήστε τα νεογέννητα γατάκια με τη μητέρα. Εάν η γάτα σας μόλις γεννήθηκε, θα φροντίσει τα γατάκια. Παρέχετε άφθονο φαγητό και ένα ασφαλές μέρος, ώστε να μπορεί να φροντίζει τα γατάκια της. Η μητέρα θα διδάξει επίσης τα γατάκια στην τουαλέτα και να κοινωνικοποιηθούν. Δεδομένου ότι δεν θα τρώνε στερεά τρόφιμα, θα τα θηλάσει τις πρώτες εβδομάδες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η μητέρα γάτα δεν μπορεί ή δεν θα φροντίσει τα γατάκια της (λόγω μαστίτιδας, συγκρατημένου πλακούντα, αίσθημα συγκλονισμού ή απλά τα παραμελεί). Ζητήστε από τη μητέρα ιατρική βοήθεια για τη θεραπεία σωματικών προβλημάτων και φροντίστε τα γατάκια εάν δεν τα φροντίζει.
  • Αν και δεν θα χρειαστεί να ταΐσετε τα νεογέννητα γατάκια, θα πρέπει να διατηρήσετε το χώρο τους καθαρό. Ελέγχετε συχνά το χώρο των γατακιών για να δείτε εάν πρέπει να αλλάξετε κρεβάτι. Μπορούν να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το κουτί απορριμμάτων ηλικίας περίπου 4 εβδομάδων.
 2. 2
  Φροντίδα για εγκαταλελειμμένα νεογέννητα γατάκια. Εάν φροντίζετε νεογέννητα γατάκια που δεν έχουν μητέρα γάτα, βεβαιωθείτε πρώτα ότι έχει εξαφανιστεί. Πριν μαζέψετε τα γατάκια, κρατήστε μια μεγάλη απόσταση και περιμένετε αρκετές ώρες για να επιστρέψει η μητέρα. Εάν δεν το κάνει ή τα γατάκια βρίσκονται σε κίνδυνο, τυλίξτε τα προσεκτικά σε πετσέτες και τοποθετήστε τα σε μεταφορείς με καλή κυκλοφορία αέρα. Μόλις τα γατάκια είναι ζεστά, μπουκάλι τροφοδοτούν τους τύπου αντικατάστασης γάλακτος γατάκι κάθε 3 ώρες.
  • Θα πρέπει επίσης να το κάνετε αυτό για όλα τα γατάκια που μια μητρική γάτα παραμελεί, ακόμα κι αν είναι ακόμα γύρω.
  • Θα πρέπει επίσης να βοηθήσετε τα γατάκια να χρησιμοποιούν την τουαλέτα. Χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί ή ένα κομμάτι γάζας και σκουπίστε το στα γεννητικά όργανα μέχρι να καθαριστεί. Στεγνώστε τα γατάκια.
 3. 3
  Κοινωνικοποιήστε τα γατάκια. Μια φροντίδα της μητέρας γάτας μειώνει το άγχος του γατάκι. Εάν η μητέρα δεν είναι κοντά ή τις παραμελεί, θα πρέπει να φροντίσετε τα νεογέννητα. Αυτό είναι κρίσιμο κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής, οπότε αν μπορείτε, προσπαθήστε να δώσετε τα γατάκια σε κάποιον που έχει μια γάτα που θηλάζει. Εάν πρέπει να κοινωνικοποιήσετε τα γατάκια, ξεκινήστε αργά και κερδίστε την εμπιστοσύνη τους. Ξεκινήστε σταδιακά να κρατάτε τα γατάκια, να τα εισαγάγετε σε άλλα άτομα και να παίζετε μαζί τους καθώς μεγαλώνουν.
  • Εάν ανησυχείτε για το ξεκίνημα, αφήστε τα γατάκια να εξοικειωθούν μαζί σας ενώ τα ταΐζετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα συνδυάσουν τα συναισθήματα άνεσης και εμπιστοσύνης μαζί σας.
  Τα γατάκια μου είναι 3 εβδομάδων
  Τα γατάκια μου είναι 3 εβδομάδων, μπορώ να τα δώσω ακόμη;
 4. 4
  Εμβολιάστε τα γατάκια. Τα γατάκια θα πάρουν αντισώματα από το γάλα της μητέρας τους, αλλά θα χρειαστούν εμβόλια μετά από μερικές εβδομάδες. Είναι καλή ιδέα να εμβολιάσετε γατάκια προτού τα δώσετε. Όχι μόνο θα βελτιώσει τις πιθανότητές σας να βρείτε ένα σπίτι για αυτούς, αλλά θα διασφαλίσετε επίσης ότι λαμβάνουν σημαντική ιατρική περίθαλψη. Ακολουθήστε αυτό το πρώιμο πρόγραμμα για νεογέννητα γατάκια:
  • 8 εβδομάδων: Εμβόλιο FVRCP (Feline Viral Rhinotracheitis Calicivirus and Panleukopenia), έναρξη καρδιακών σκουληκιών, ψύλλων και προληπτικών κροτώνων
  • 12 εβδομάδων: Αναμνηστικό εμβόλιο FVRCP, εμβόλιο ιού λευχαιμίας αιλουροειδών (FELV)
  • 16 εβδομάδων: FVRCP booster, FELV booster, rabies εμβόλιο
  • Να θυμάστε ότι τα πρωτόκολλα εμβολίων ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τη μάρκα εμβολίων που χρησιμοποιείτε.
 5. 5
  Ψεκάστε ή στειρώστε τα γατάκια. Πρέπει να προχωρήσετε και να σπρώξετε ή να στείλετε τα γατάκια πριν τα ξανασκεφτείτε. Αυτό διασφαλίζει την ολοκλήρωσή του και μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να θέλει κάποιος να τα υιοθετήσει. Εάν δίνετε τα γατάκια σε φίλους ή συγγενείς, θα μπορούσατε να το συζητήσετε μαζί τους για να δείτε αν θα ήθελαν να καλύψουν το κόστος.
  • Φροντίστε να περιμένετε έως ότου τα γατάκια απογαλακτιστούν ή τουλάχιστον 2 μηνών πριν το σπρέι ή το στειρώσετε.
  • Πολλές πολιτείες έχουν κλινικές σπανίων / ουδέτερου κόστους. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο ή χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για να βρείτε μια πλησίον σας.
 6. 6
  Περιμένετε μέχρι τα γατάκια να είναι 8 εβδομάδων πριν τα δώσετε. Τα γατάκια θα επωφεληθούν από τη διαμονή με τη μητέρα τους για όσο το δυνατόν περισσότερο. Η μητέρα τους θα τους θηλάσει, θα τους διδάξει να εξαλείψει και να τους βοηθήσει να μάθουν πολύτιμες δεξιότητες κοινωνικοποίησης.
  • Οι νόμοι σχετικά με το πόσο νωρίς μπορείτε να πουλάτε γατάκια ποικίλλουν, επομένως ελέγξτε τους νόμους της πολιτείας σας. Γενικά, προσπαθήστε να περιμένετε έως ότου τα γατάκια απογαλακτιστούν, περίπου 8 εβδομάδες.
  • Ακόμα κι αν μεγαλώνετε με το χέρι τα γατάκια (δεν υπάρχει μητέρα), θα πρέπει να περιμένετε 8 εβδομάδες πριν τα δώσετε. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζετε ότι λαμβάνουν κατάλληλη ιατρική περίθαλψη και κοινωνικοποίηση.

Μέρος 2 από 2: εύρεση ενός καλού σπιτιού

 1. 1
  Συγκεντρώστε πληροφορίες σχετικά με τα γατάκια. Οι πιθανοί υιοθέτες θα θέλουν την ιστορία των γατακιών. Εάν έχετε πολλά γατάκια, ίσως θελήσετε να δώσετε μια φωτογραφία καθενός από αυτά μαζί με μια σύντομη περιγραφή της προσωπικότητας. Παρακολουθήστε σημαντικές πληροφορίες σε ένα αρχείο που μπορείτε να δώσετε στον υιοθέτη. Συμπεριλάβετε αυτές τις πληροφορίες:
  • Ημερομηνία γέννησης
  • Ιατρικό ιστορικό, συμπεριλαμβανομένων εμβολιασμών και προληπτικών
  • Χειρουργικές επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένου του ψεκασμού ή της στείρωσης
  • Λίστα δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του εάν τα γατάκια εκπαιδεύονται στο σπίτι
  Η γιαγιά μου προσπαθεί να δώσει ένα από τα γατάκια
  Η γιαγιά μου προσπαθεί να δώσει ένα από τα γατάκια, αλλά είναι μόλις έξι εβδομάδων.
 2. 2
  Βρείτε κάποιον να υιοθετήσει τα γατάκια. Ρωτήστε τους φίλους και την οικογένειά σας εάν ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν τα γατάκια. Μπορεί να είναι ευκολότερο να τοποθετήσετε τα γατάκια αν βρείτε άτομα που εμπιστεύεστε ήδη. Εάν κανείς δεν δείχνει ενδιαφέρον, αρχίστε να ρωτάτε συναδέλφους ή γείτονες. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τον κτηνίατρο να συστήσει άτομα που θέλουν να υιοθετήσουν γατάκια.
  • Προσπαθήστε να ρωτήσετε αυτοπροσώπως πριν από τη διαφήμιση. Ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διευκολύνουν τη διαφήμιση γατάκια, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να βρείτε ένα αξιόπιστο, αξιόπιστο άτομο για να τα πάρετε.
 3. 3
  Συνέντευξη του δυνητικού υιοθετή. Εάν κάποιος που δεν είναι φίλος ή οικογένεια θέλει να υιοθετήσει τα γατάκια σας, πάρτε συνέντευξη από το άτομο. Ζητήστε να συναντηθείτε σε δημόσιο χώρο και σκεφτείτε να ζητήσετε αναφορές. Ο στόχος της συνέντευξης είναι να καθορίσει εάν το άτομο μπορεί να εμπιστευτεί τα γατάκια, εάν το άτομο μπορεί να τα παρέχει και αν το άτομο θα τα διατηρήσει μακροπρόθεσμα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να θέσετε αυτές τις ερωτήσεις:
  • Πόσο προτίθεστε να ξοδέψετε στα κατοικίδια σας;
  • Έχετε κτηνίατρο;
  • Έχετε άλλα κατοικίδια; Εάν ναι, πόσο καιρό τα έχετε;
  • Εχετε παιδιά?
  • Εάν νοικιάζετε, επιτρέπεται να έχετε κατοικίδια;
  • Όταν είναι μεγαλύτερες, οι γάτες θα έχουν πρόσβαση στο ύπαιθρο; Εάν ναι, έχετε περιφραγμένη αυλή;
 4. 4
  Χρεώστε μια μικρή χρέωση. Ενώ μπορεί να πιστεύετε ότι θα ήταν ευκολότερο να δώσετε τα γατάκια δωρεάν, είναι καλύτερα να ζητήσετε οπουδήποτε από 15 έως 45€ για αυτά. Αυτό αποτρέπει τους αναξιόπιστους ανθρώπους απλώς να πάρουν δωρεάν γατάκια και να τα κακοποιήσουν ή να τα πουλήσουν σε εργαστήρια. Η αμοιβή μπορεί επίσης να εξαλείψει άτομα που δεν ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν.
  • Μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε την αμοιβή για να πληρώσετε για πρόωρη κτηνιατρική φροντίδα (βολές, σπάτουλα ή στείρα). Εναλλακτικά, μπορείτε να παραιτηθείτε από την αμοιβή μόλις βρείτε έντιμους και αξιόπιστους υιοθετητές.
 5. 5
  Επικοινωνήστε με μια οργάνωση ζώων. Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν και δεν μπορείτε να βρείτε κάποιον αξιόπιστο να υιοθετήσει τα γατάκια, βρείτε έναν οργανισμό για να πάρετε τα γατάκια. Ένα τοπικό καταφύγιο ζώων, μια ανθρώπινη κοινωνία ή ένας οργανισμός διάσωσης μπορεί να είναι σε θέση να πάρει τα γατάκια. Σημειώστε ότι ορισμένοι ενδέχεται να χρεώσουν μια μικρή χρέωση ή να μην δέχονται γατάκια.
  • Πριν ρίξετε τις γάτες σε καταφύγιο ζώων, ερευνήστε αν είναι καταφύγιο χωρίς σκοτώσεις. Ορισμένα καταφύγια μπορεί να ευθανατίζουν τα ζώα εάν δεν έχουν αρκετό χώρο.
Εάν φροντίζετε νεογέννητα γατάκια που δεν έχουν μητέρα γάτα
Εάν φροντίζετε νεογέννητα γατάκια που δεν έχουν μητέρα γάτα, βεβαιωθείτε πρώτα ότι είναι πραγματικά εξαφανισμένη.

Συμβουλές

 • Σκεφτείτε να πάρετε τα γατάκια μικροτσίπ. Αυτό θα διευκολύνει τους νέους ιδιοκτήτες να εντοπίσουν τα γατάκια, σε περίπτωση που χαθούν ποτέ.

Προειδοποιήσεις

 • Δώστε προσοχή στις πρώιμες ασθένειες στα νεογέννητα γατάκια. Ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε ένα γατάκι που βρίσκεται μακριά από τα συντρίμμια, δεν θηλάζει, φαίνεται ανήσυχο ή συχνά κλαίει.
 • Τα νεογέννητα γατάκια χρειάζονται μητρικό γάλα ή γατάκι γάλακτος αντικαταστάτη (KMR). Δώστε μόνο αγελαδινό γάλα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας πώς να δώσετε στα νεογέννητα γατάκια ένα μείγμα αγελαδινού γάλακτος και κρόκου αυγού μέχρι να πάρετε KMR.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

 • Τα γατάκια μου είναι 3 εβδομάδων, μπορώ να τα δώσω ακόμη;
  Όχι, δεν πρέπει να δώσετε τα γατάκια σας ακόμα. Σε τρεις εβδομάδες, εξακολουθούν να πίνουν το γάλα της μητέρας τους. Περιμένετε έως ότου απογαλακτιστούν, περίπου 6-8 εβδομάδες.
 • Η γιαγιά μου προσπαθεί να δώσει ένα από τα γατάκια, αλλά είναι μόλις έξι εβδομάδων. Τι να κάνω?
  Εξηγήστε τους ότι είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι να είναι οκτώ εβδομάδων, για χάρη της υγείας των γατακιών. Δείξτε τους αυτό το άρθρο για απόδειξη. Πες της να ζητήσει από το άτομο που θέλει το γατάκι να περιμένει δύο ακόμη εβδομάδες. Εάν τα γατάκια δίνονται πριν απογαλακτιστούν σωστά, μπορεί να αρνηθούν να φάνε στα νέα τους σπίτια και αυτό θα μπορούσε να είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση.
 • Σε ποιον μπορώ να δω το γατάκι μου;
  Ρωτήστε ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο σας εάν θέλουν το γατάκι ή αν γνωρίζουν κάποιον από ένα υπεύθυνο σπίτι που μπορεί να το θέλει.
 • Πώς μπορώ να βρω κλινική για να εμβολιαστεί και να στειρωθεί το γατάκι μου; Θα με βοηθήσει η κλινική με την τιμολόγηση; Είμαι άνεργος.
  Ρωτήστε γύρω από την περιοχή σας για να δείτε εάν υπάρχουν κλινικές spay / neuter χαμηλού κόστους. Μερικές φορές αυτές οι κλινικές κάνουν επίσης εμβολιασμούς, σε μειωμένη τιμή. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε εμβολιασμούς αμέσως, σκεφτείτε να κρατήσετε το γατάκι σας μέσα μέχρι να μπορείτε.
 • Θα σταματήσει η μητέρα να παράγει γάλα μόνη της αφού δώσω τα γατάκια; Ανησυχώ για το πρήξιμο της ή κάτι τέτοιο.
  Θα σταματήσει να παράγει γάλα όταν τα γατάκια σταματήσουν να θηλάζουν, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτό.
 • Έδωσα ένα γατάκι σε έναν γείτονα και επέστρεψε μια νύχτα (η μητρική γάτα υποψιάζεται ότι τον έφερε πίσω). Πρέπει να περιμένω μερικές ακόμη εβδομάδες και αν ναι, πόσες; Είναι ήδη 6-7 εβδομάδων.
  Αυτό είναι πολύ νέο. Θα περίμενα έως ότου η γάτα είναι ανεξάρτητη. Η ηλικία των γατακιών μου ήταν ανεξάρτητη και έτοιμη να πάει σε ένα νέο σπίτι ήταν περίπου 11 εβδομάδες, αν και ήταν πολύ μικρή όταν γεννήθηκαν.
 • Πόσο παλιά πρέπει να είναι τα γατάκια πριν εγκριθούν;
  Θα πρέπει να είναι 8 εβδομάδες ή περισσότερο για να μειώσουν την πιθανότητα να πεθάνουν.
 • Τι θα συμβεί εάν τα γατάκια δεν θέλουν να είναι κοντά σε κανέναν εκτός από τη μητέρα τους;
  Πιθανότατα δεν είναι έτοιμοι να αφήσουν τη μητέρα τους ακόμα. Όταν είναι, θα αρχίσουν να επιδεικνύουν κάποια ανεξαρτησία.
 • Πώς φροντίζω τη μητέρα και τα σκουπίδια των πέντε που πρόκειται να γεννηθούν σύντομα;
  Βεβαιωθείτε ότι η μητέρα τρέφεται καλά, ώστε τα γατάκια να τρέφονται επίσης. Τότε πάρτε τη μητέρα στον κτηνίατρο.
 • Η έγκυος γάτα μου είχε πέντε γατάκια. Πώς πρέπει να τα φροντίζω;
  Απλώς βεβαιωθείτε ότι βρίσκονται σε ασφαλές και ξηρό μέρος. Η μητέρα θα τα φροντίσει έως ότου είναι έτοιμα να πάνε σε ένα δικό τους σπίτι. Μπορείτε να τα πάρετε σε καταφύγιο ζώων.

Σχόλια (4)

 • nward
  Δώστε προσοχή στα νεογέννητα γατάκια.
 • adamantiosgeorg
  Ήμουν καλά ενημερωμένος πότε να δώσω τα γατάκια. Πολύ σημαντικές πληροφορίες!
 • rubye50
  Θα επρόκειτο να υιοθετήσω ένα γατάκι αύριο και θα γεννηθούσα 7 εβδομάδες στις 5 Μαρτίου 2020, έχω την αίσθηση μετά την ανάγνωση αυτού του άρθρου ότι πρέπει να περιμένω μερικές ακόμη εβδομάδες. Για το γατάκι Σας ευχαριστώ.
 • mollyreid
  Πολύ χρήσιμο άρθρο. Σας ευχαριστώ.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail