Πώς να θεραπεύσετε μια γάτα με βελονισμό;

Εάν η γάτα σας πάσχει από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του χρόνιου πόνου, της αρθρίτιδας, του άσθματος και των αλλεργιών, σκεφτείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με έναν βελονιστή για να δείτε εάν θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Για να βρείτε έναν καλό βελονισμό για γάτες, ζητήστε παραπομπή στον κτηνίατρό σας ή δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κτηνιατρικού Βελονισμού για να αναζητήσετε διαπιστευμένους βελονιστές στην περιοχή σας. Καλύψτε τις βάσεις σας διαβάζοντας σχόλια Yelp και συνάντηση με τους βελονιστές που σκέφτεστε προτού κάνετε μια οριστική επιλογή. Επίσης, αναζητήστε έναν βελονιστή που είναι κτηνίατρος με πιστοποιητικό από ένα διαπιστευμένο πρόγραμμα βελονισμού, όπως το Veterinary Acupuncture Society ή το Chi Institute. Για περισσότερες συμβουλές από τον συν-συγγραφέα της Κτηνιατρικής μας, συμπεριλαμβανομένου του πώς να δοκιμάσετε μια παραλλαγή βελονισμού για τη θεραπεία της γάτας σας, συνεχίστε να διαβάζετε!

Επικοινωνήστε με έναν εξουσιοδοτημένο βελονισμό ζώων για να μπορέσει η γάτα σας να λάβει θεραπεία
Εάν η γάτα σας έχει μια ασθένεια που χρειάζεται κτηνιατρική θεραπεία, συζητήστε την επιλογή χρήσης βελονισμού με τον κτηνίατρό σας και επικοινωνήστε με έναν εξουσιοδοτημένο βελονισμό ζώων για να μπορέσει η γάτα σας να λάβει θεραπεία.

Ο βελονισμός είναι μια ιατρική θεραπεία που χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για τη θεραπεία μιας ευρείας ποικιλίας ασθενειών. Χρησιμοποιείται συνήθως σε ανθρώπους, αλλά έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ χρήσιμο και για τη θεραπεία ζώων. Η βασική προϋπόθεση του βελονισμού είναι ότι οι θεραπευτικές λειτουργίες του σώματος μπορούν να διεγερθούν εάν οι βελόνες βελονισμού εφαρμόζονται σε περιοχές που περιέχουν πολλά νεύρα και αιμοφόρα αγγεία. Αυτές οι βελόνες είναι τόσο μικρές που διεγείρουν τα κύτταρα αλλά δεν διεγείρουν τους υποδοχείς πόνου. Εάν η γάτα σας έχει μια ασθένεια που χρειάζεται κτηνιατρική θεραπεία, συζητήστε την επιλογή χρήσης βελονισμού με τον κτηνίατρό σας και επικοινωνήστε με έναν εξουσιοδοτημένο βελονιστή ζώων για να μπορέσει η γάτα σας να λάβει θεραπεία.

Μέρος 1 από 4: ολοκλήρωση του βελονισμού

 1. 1
  Προετοιμάστε τη γάτα σας για θεραπεία. Κατά τη διάρκεια του βελονισμού είναι καλύτερο για τη γάτα σας να είναι πολύ χαλαρή. Αυτό θα επιτρέψει στον βελονισμό να ολοκληρώσει τη θεραπεία εύκολα. Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας είναι ικανοποιημένη παρηγορητική, δίνοντάς της περιποιήσεις και γενικά κάνει ό, τι μπορείτε για να μειώσετε το άγχος της.
  • Ρωτήστε εάν ο βελονιστής σας προσφέρει τηλεφωνικές κλήσεις εάν η γάτα σας πιέζεται υπερβολικά όταν πηγαίνει σε κτηνιατρικό γραφείο.
 2. 2
  Φέρτε τη γάτα σας για θεραπεία. Κάντε ένα ραντεβού για τη θεραπεία της γάτας σας και φέρτε τη γάτα στην καθορισμένη ώρα. Ο βελονιστής σας θα κάνει πρώτα μια αξιολόγηση για το πού πρέπει να τοποθετηθούν οι βελόνες βελονισμού και μετά θα τοποθετήσει τις βελόνες. Μόλις ο βελονιστής πιστεύει ότι οι βελόνες έχουν διαρκέσει αρκετά, θα τις αφαιρέσουν από τη γάτα σας.
  • Η διάρκεια του ραντεβού για τον βελονισμό στη γάτα σας θα ποικίλει ανάλογα με το πόσο καιρό πρέπει να αφήνονται οι βελόνες βελονισμού στη θέση τους. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θεραπείας, ο βελονιστής θα δώσει στη γάτα σας μια πλήρη αξιολόγηση, η οποία θα κάνει το ραντεβού μεγαλύτερο.
  • Μπορεί να σας ζητηθεί να μείνετε με τη γάτα σας για να την διατηρήσετε ήρεμη και να την καθησυχάσετε. Ωστόσο, επειδή οι θεραπείες βελονισμού δεν είναι επώδυνες, πολλά κατοικίδια ζώα είναι ήρεμα και χαλαρά από αυτά.
  • Ο βελονισμός διεγείρει συχνά το φυσικό στρες του σώματος και τις αντιφλεγμονώδεις οδούς που προκαλεί υπνηλία στον ασθενή. Για αυτόν τον λόγο, το κατοικίδιο ζώο σας συνήθως δεν χρειάζεται να καταπραΰνει για θεραπεία.
  • Συνήθως, θα χρειαστεί να φέρετε τη γάτα σας για αρκετές συνεδρίες θεραπείας. Για ένα οξύ ζήτημα, όπως η θεραπεία του πόνου λόγω τραυματισμού, η γάτα σας μπορεί να χρειαστεί 3 έως 5 συνεδρίες.
 3. 3
  Χρησιμοποιήστε βελονισμό σε συνδυασμό με παραδοσιακές κτηνιατρικές θεραπείες. Ο βελονισμός μπορεί να είναι μια εξαιρετική συμπληρωματική θεραπεία για γάτες που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, εάν η γάτα σας έχει χρόνιο πόνο, η χρήση βελονισμού σε συνδυασμό με άλλους τύπους κτηνιατρικής, όπως η φαρμακευτική αγωγή ή η φυσιοθεραπεία, μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον πόνο και την ταλαιπωρία της γάτας ενισχύοντας την ανοσολογική της απόκριση.
  • Επειδή ο βελονισμός δεν έχει παρενέργειες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με όλους τους τύπους φαρμάκων χωρίς τον κίνδυνο επιπλοκών ή κακών αλληλεπιδράσεων.
  • Για αυτόν τον λόγο, ο βελονισμός είναι επίσης μια εξαιρετική θεραπεία για γάτες με άλλα προβλήματα του συστήματος οργάνων που μπορεί να μην είναι σε θέση να λαμβάνουν παραδοσιακό πόνο και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Συμπεριλαμβανομένου του πώς να δοκιμάσετε μια παραλλαγή βελονισμού για τη θεραπεία της γάτας σας
Για περισσότερες συμβουλές από τον συν-συγγραφέα της Κτηνιατρικής μας, συμπεριλαμβανομένου του πώς να δοκιμάσετε μια παραλλαγή βελονισμού για τη θεραπεία της γάτας σας, συνεχίστε να διαβάζετε!

Μέρος 2 από 4: αξιολόγηση της ανάγκης για βελονισμό

 1. 1
  Αξιολογήστε τα προβλήματα υγείας της γάτας σας. Εάν η γάτα σας έχει προβλήματα υγείας και άλλοι τύποι θεραπείας δεν έχουν λειτουργήσει, ίσως θελήσετε να θεωρήσετε τον βελονισμό ως επιλογή θεραπείας. Ο βελονισμός μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος για τη θεραπεία διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως:
  • Χρόνιος πόνος
  • Αρθρίτιδα
  • Ασθμα
  • Αλλεργίες
  • Πεπτικά προβλήματα
  • Προβλήματα στα νεφρά
  • Προβλήματα στο ήπαρ
  • Δερματικά προβλήματα
 2. 2
  Συζητήστε τον βελονισμό με τον κτηνίατρό σας. Εάν αντιμετωπίζετε τη γάτα σας από κτηνίατρο, συζητήστε μαζί σας την επιλογή του βελονισμού. Ο κτηνίατρος μπορεί να υποστηρίζει την ιδέα του βελονισμού ως επιλογής θεραπείας, ειδικά εάν άλλοι τύποι θεραπείας δεν έχουν εξαλείψει ή μειώσει επιτυχώς τα προβλήματα υγείας της γάτας σας.
  • Ακόμα κι αν ο κτηνίατρός σας δεν πιστεύει ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει τη γάτα σας, εξακολουθείτε να έχετε το δικαίωμα να λάβετε μια δεύτερη γνώμη. Δεν γνωρίζουν όλοι οι κτηνίατροι σχετικά με τον βελονισμό και τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει, οπότε σε κάποιον που θα εκτιμήσει εάν μπορεί να βοηθήσει τη γάτα σας είναι καλή ιδέα.
 3. 3
  Συζητήστε τον βελονισμό με έναν εξειδικευμένο κτηνιατρικό βελονισμό. Στα περισσότερα μέρη, εκείνοι που κάνουν βελονισμό σε ζώα πρέπει να περάσουν από κτηνιατρική σχολή, όπως κάνουν και άλλοι κτηνίατροι. Αυτό σημαίνει ότι οι κτηνιατρικοί βελονιστές είναι απόλυτα κατάλληλοι για να αξιολογήσουν τα προβλήματα υγείας και να προτείνουν θεραπείες για τη γάτα σας.
  • Ρωτήστε τον βελονιστή σας από ποια είναι τα προσόντα τους και από πού πήραν την εκπαίδευσή τους. Θα πρέπει να έχουν πιστοποίηση από μια μακρόχρονη σχολή βελονισμού όπως το Ινστιτούτο Chi ή η Διεθνής Εταιρεία Κτηνιατρικού Βελονισμού.
  • Ενώ οι κτηνιατρικοί βελονιστές είναι πιθανό να προτείνουν τον βελονισμό ως επιλογή θεραπείας περισσότερο από άλλους κτηνιάτρους, έχουν επίσης γνώση άλλων τύπων κτηνιατρικών θεραπειών και μπορεί να προτείνουν και αυτές.
 4. 4
  Αποδεχτείτε τα όρια του βελονισμού. Οποιοσδήποτε εκπαιδευμένος βελονιστής θα σας πει ότι υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να κάνει ο βελονισμός. Γι 'αυτό είναι υπέροχο όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλους τύπους θεραπείας. Δεν θα θεραπεύσει τα σπασμένα οστά ή θα εξαλείψει αμέσως μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη, αλλά μπορεί να είναι ένα χρήσιμο μέρος της θεραπείας για αυτά τα προβλήματα.
  • Ωστόσο, ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα ή τις παρενέργειες αυτών των καταστάσεων. Για παράδειγμα, εάν η γάτα σας πονάει από ένα σπασμένο οστό, ένας βελονιστής μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση αυτού του πόνου.
Η διάρκεια του ραντεβού για τον βελονισμό στη γάτα σας θα ποικίλει ανάλογα με το πόσο καιρό πρέπει
Η διάρκεια του ραντεβού για τον βελονισμό στη γάτα σας θα ποικίλει ανάλογα με το πόσο καιρό πρέπει να αφήνονται οι βελόνες βελονισμού στη θέση τους.

Μέρος 3 από 4: εύρεση βελονιστή

 1. 1
  Λάβετε παραπομπή από τον κτηνίατρό σας. Συνήθως, ο ευκολότερος τρόπος για να βρείτε έναν εξουσιοδοτημένο και έμπειρο βελονισμό για τη γάτα σας είναι να ζητήσετε παραπομπή από τον κτηνίατρό σας. Ο κτηνίατρός σας είναι πιθανό να γνωρίζει τους καλύτερους και πιο έμπειρους στην περιοχή σας.
  • Ανάλογα με το πού ζείτε, μπορεί να μην υπάρχουν κτηνιατρικοί βελονιστές κοντά. Σε αυτήν την περίπτωση, ο κτηνίατρός σας πιθανότατα δεν θα μπορεί να σας παραπέμψει.
  • Δεν χρειάζεστε παραπομπή από κτηνίατρο για να δείτε έναν κτηνιατρικό βελονισμό. Συνήθως είναι ο ευκολότερος τρόπος για να βρείτε ένα καλό στην περιοχή σας.
  • Επιπλέον, μια παραπομπή από έναν κτηνίατρο είναι χρήσιμη επειδή θα μπορούν να προτείνουν βελονιστές με τους οποίους έχουν συνεργαστεί. Αυτό σημαίνει ότι ο κτηνίατρός σας πιθανότατα θα συζητήσει την περίπτωση του κατοικίδιου ζώου σας με τον βελονισμό.
 2. 2
  Ερευνήστε σε απευθείας σύνδεση βελονιστές κατοικίδιων ζώων. Εάν πρέπει να βρείτε έναν βελονισμό χωρίς τη βοήθεια του κτηνιάτρου σας, ξεκινήστε την αναζήτησή σας στο διαδίκτυο. Μεταβείτε στους ιστότοπους επαγγελματικών οργανώσεων για βελονιστές κατοικίδιων ζώων, όπως στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κτηνιατρικού Βελονισμού και αναζητήστε λίστες με διαπιστευμένους κτηνιατρικούς βελονιστές.
  • Οι περισσότερες επαγγελματικές οργανώσεις έχουν λίστες μελών στο Διαδίκτυο. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για την εξεύρεση ειδικευμένου βελονιστή.
  • Διαβάστε τις κριτικές σε ιστότοπους όπως το Yelp! και τις Κριτικές Google για να ρίξουμε μια ειλικρινή ματιά στην εμπειρία των ανθρώπων με διαφορετικούς βελονιστές.
 3. 3
  Γνωρίστε με εξειδικευμένους βελονιστές. Μόλις εντοπίσετε τους βελονιστές κατοικίδιων ζώων στην περιοχή σας, θα πρέπει να συναντηθείτε μαζί τους για να επιλέξετε ποιος θα θεραπεύσει τη γάτα σας. Συζητήστε τη φιλοσοφία της θεραπείας, την εμπειρία και την εκπαίδευσή τους, καθώς και το κόστος των θεραπειών τους, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας. Θα πρέπει να είναι κτηνίατρος και να έχουν συμπληρώσει πιστοποιητικό κτηνιατρικού βελονισμού από διαπιστευμένο πρόγραμμα, όπως η Διεθνής Εταιρεία Κτηνιατρικού Βελονισμού, το Ινστιτούτο Chi ή ο Ιατρικός Βελονισμός για τους Κτηνιάτρους.
  • Εάν νιώθετε άνετα με όλες τις απαντήσεις τους, προχωρήστε στη θεραπεία της γάτας σας
  • Η εύρεση ενός βελονιστή που έχει αντιμετωπίσει θέματα που είναι παρόμοια με τα προβλήματα της γάτας σας θα βελτιώσει την πιθανότητα η θεραπεία τους να λειτουργήσει στη γάτα σας.

Μέρος 4 από 4: χρήση παραλλαγής βελονισμού

 1. 1
  Δώστε στη γάτα σας βελονισμό. Υπάρχουν μερικές θεραπείες υγείας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε γάτες που σχετίζονται στενά με τον βελονισμό. Το Acupressure είναι ένα από αυτά, που είναι μια τεχνική στην οποία ασκείται πίεση στα σημεία βελονισμού. Αυτό προορίζεται να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με τον βελονισμό, αλλά δεν απαιτεί βελόνες ή την υπομονή ότι υπάρχουν βελόνες στη θέση τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
  • Το Acupressure μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για γάτες που είναι ανθεκτικές στον βελονισμό ή για τοποθεσίες στο σώμα μιας γάτας που είναι δύσκολο να εφαρμοστούν.
 2. 2
  Πραγματοποιήστε το aquapuncture (ένεση νερού κάτω από το δέρμα) στη γάτα σας. Το Aquapuncture είναι παρόμοιο με τον βελονισμό εκτός από το ότι χρησιμοποιεί υγρό, το οποίο περιέχει βιταμίνες ή ομοιοπαθητικά, που εγχέεται σε σημεία βελονισμού αντί για βελόνες βελονισμού. Αυτό συμβαίνει ώστε οι βιταμίνες που εγχέονται στον ιστό να συνεχίσουν να διεγείρουν τις περιοχές που έχουν υποστεί αγωγή ακόμη και μετά την αφαίρεση των βελόνων. Το Aquapuncture είναι μια πολύ νεότερη τεχνική από τον βελονισμό, αλλά μπορεί να είναι αποτελεσματική για γάτες που δεν μπορούν να καθίσουν ακίνητες για θεραπεία βελονισμού.
  • Μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε έναν επαγγελματία ενυδρείου στην περιοχή σας. Ρωτήστε τον βελονιστή σας εάν κάνουν αυτό το είδος θεραπείας ή αν γνωρίζουν κάποιον που το κάνει.
 3. 3
  Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ηλεκτροδιέγερση. Η ηλεκτροδιέγερση είναι μια τεχνική στην οποία πολύ μικρές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας εισάγονται στο σώμα μέσω δύο βελόνων βελονισμού. Αυτή η ηλεκτρική ενέργεια διεγείρει τους μύες, οι οποίοι μπορούν να είναι πολύ καλοί για γάτες που πάσχουν από νευρική βλάβη ή τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των νευρικών συνδέσεων.
  • Συζητήστε με τον βελονισμό και τον κτηνίατρό σας για να μάθετε εάν αυτή η θεραπεία θα βοηθούσε τη γάτα σας.
Το Aquapuncture είναι παρόμοιο με τον βελονισμό εκτός από το ότι χρησιμοποιεί υγρό
Το Aquapuncture είναι παρόμοιο με τον βελονισμό εκτός από το ότι χρησιμοποιεί υγρό, το οποίο περιέχει βιταμίνες ή ομοιοπαθητικά, που εγχέεται σε σημεία βελονισμού αντί για βελόνες βελονισμού.

Προειδοποιήσεις

 • Μην προσπαθήσετε να κάνετε τον βελονισμό στο κατοικίδιό σας μόνο εάν είστε κτηνίατρος που έχει εκπαιδευτεί σε τεχνικές βελονισμού. Ο βελονισμός απαιτεί μια προηγμένη γνώση του σώματος και τις συνδέσεις μεταξύ ορισμένων κηλίδων στο σώμα και της ικανότητας θεραπείας τους. Ακόμα κι αν είστε ανθρώπινος βελονιστής, λάβετε υπόψη ότι οι γάτες και τα σκυλιά έχουν εντελώς διαφορετική ανατομία από τους ανθρώπους. Αυτά τα σημεία δεν βρίσκονται στα ίδια σημεία σε όλα τα είδη, επομένως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε σχετικά με αυτά στις γάτες.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail