Πώς να ξέρετε αν το σκυλί σας είναι αρκετά υγιές για αναπαραγωγή;

Πριν επιχειρήσετε να αναπαράγετε το σκυλί σας, κλείστε ραντεβού με τον κτηνίατρό σας για να ελέγξετε για τυχόν προβλήματα υγείας που μπορεί να μεταδοθούν στα κουτάβια του. Για να πάρετε μια καλύτερη ιδέα για το τι πρέπει να ελέγξετε, ερευνήστε πρώτα τη φυλή του σκύλου σας για να μάθετε για κοινά γενετικά ζητήματα. Θα πρέπει επίσης να αξιολογήσετε τη συνολική υγεία του σκύλου σας, οπότε ζητήστε και μια γενική φυσική. Κατά τη διάρκεια της φυσικής, μάθετε εάν ο σκύλος σας έχει μεταδοτικές ασθένειες και βεβαιωθείτε ότι τα εμβόλια του είναι ενημερωμένα. Εάν ο σκύλος σας είναι γυναίκα, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας εάν είναι σε αρκετά καλή κατάσταση για να μεταφέρει σκουπίδια κουταβιών. Θα πρέπει να έχει υγιές βάρος και να έχει καλό μυϊκό τόνο, οπότε μιλήστε στον κτηνίατρό σας σχετικά με τις αλλαγές στη διατροφή της ή την άσκηση ρουτίνας εάν είναι απαραίτητο. Για περισσότερες συμβουλές από τον συν-συγγραφέα της Κτηνιατρικής μας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου έρευνας της γενεαλογίας του σκύλου σας, διαβάστε!

Τότε ίσως θέλετε να επανεκτιμήσετε εάν θέλετε να αναπαράγετε το σκυλί σας
Εάν ο σκύλος σας έχει ιστορικό συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας για τη φυλή, τότε ίσως θέλετε να επανεκτιμήσετε εάν θέλετε να αναπαράγετε το σκυλί σας.

Όταν αποφασίζετε εάν θα εκτρέφετε το σκυλί σας ή όχι, θα πρέπει να λάβετε υπόψη την υγεία του. Ένα σκυλί που δεν είναι αρκετά υγιές για αναπαραγωγή θα μπορούσε να παράγει ανθυγιεινά κουτάβια ή θα μπορούσε να έχει προβλήματα υγείας λόγω της εγκυμοσύνης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να ελέγξετε την υγεία του σκύλου σας και το οικογενειακό ιστορικό υγείας του πριν το αναπαραγάγετε. Εάν το κάνετε αυτό και λάβετε μέτρα για να το διατηρήσετε υγιές πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη, τότε είναι πιο πιθανό να έχετε θετικά αποτελέσματα αναπαραγωγής.

Μέθοδος 1 από 3: μάθηση σχετικά με την γενεαλογία της υγείας του σκύλου σας

 1. 1
  Μάθετε για προβλήματα υγείας που είναι κοινά με τη φυλή του σκύλου σας. Για να εκτιμήσετε εάν το σκυλί σας είναι αρκετά υγιές για αναπαραγωγή, πρέπει να γνωρίζετε τι είδους προβλήματα πρέπει να αναζητήσετε. Μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζετε τι να ψάχνετε κατά την αξιολόγηση του ιστορικού γενεαλογικού σκύλου σας για προβλήματα που είναι κοινά στη φυλή του.
  • Εάν ο σκύλος σας έχει ιστορικό συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας στη φυλή, τότε ίσως θελήσετε να επανεκτιμήσετε εάν θέλετε να αναπαράγετε το σκυλί σας.
  • Αυτές οι πληροφορίες μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε τον τύπο σκύλου που θέλετε να χρησιμοποιήσετε για αναπαραγωγή με το σκύλο σας. Εάν ο σκύλος σας έχει κίνδυνο για ένα συγκεκριμένο ζήτημα για συγκεκριμένη φυλή, τότε θέλετε να βεβαιωθείτε ότι ένας πιθανός σύντροφος δεν έχει ιστορικό αυτού.
 2. 2
  Μάθετε για το γενεαλογικό σας σκυλί. Όταν σκέφτεστε την αναπαραγωγή του σκύλου σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν θα μεταδώσει κληρονομικά προβλήματα υγείας. Αυτό σημαίνει ότι, αν είναι δυνατόν, θα πρέπει να μάθετε για το ιστορικό του σκύλου σας και εάν έχουν προβλήματα υγείας στο παρασκήνιο που θα μπορούσαν να μεταδοθούν.
  • Εάν έχετε ένα καθαρόαιμο σκυλί που εκτράφηκε από έναν ηθικό κτηνοτρόφο, τότε θα έπρεπε να έχετε πρόσβαση στο γενεαλογικό σκυλί σας όταν το υιοθετήσατε.
  • Εάν το σκυλί σας δεν είναι καθαρόαιμο ή το έχετε πάρει από μια πηγή που δεν παρείχε γενεαλογικό, τότε μπορεί να είναι δύσκολο και αδύνατο να εντοπιστεί το γενεαλογικό του.
  Αυτές οι πληροφορίες μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε τον τύπο του σκύλου που θέλετε
  Αυτές οι πληροφορίες μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε τον τύπο του σκύλου που θέλετε να χρησιμοποιήσετε για αναπαραγωγή με το σκύλο σας.
 3. 3
  Δοκιμάστε τη γενετική του σκύλου σας. Εάν δεν μπορείτε να εντοπίσετε το γενεαλογικό σας σκυλί ή απλά θέλετε να βεβαιωθείτε ότι αναπαράγετε ένα σκυλί χωρίς γενετικά προβλήματα, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε το σκυλί. Αυτές οι δοκιμές μπορούν να σας δείξουν τυχόν αρνητικά γενετικά χαρακτηριστικά ή προβλήματα υγείας που το μητρικό σκυλί θα μπορούσε να περάσει στους απογόνους του.
  • Η αναπαραγωγή καθαρόαιμων σκύλων μπορεί να είναι ιδιαίτερα γεμάτη με γενετικά προβλήματα λόγω της αναπαραγωγής. Εάν σκοπεύετε να αναπαραγάγετε καθαρόαιμα σκυλιά, πρέπει να είστε ιδιαίτερα σαφείς σχετικά με τη γενετική ιστορία του σκύλου σας, ώστε να μπορείτε να αποφύγετε τα κουτάβια με γενετικά προβλήματα υγείας.
  • Η κατανόηση εάν το σκυλί σας είναι πιθανό να μεταδώσει κάποια κακά χαρακτηριστικά απαιτεί να γνωρίζετε λίγα για τα γονίδια και πώς λειτουργούν. Ορισμένα γενετικά χαρακτηριστικά θεωρούνται «κυρίαρχα». Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να μεταδοθούν εάν μόνο ένας γονέας έχει τα γονίδια γι 'αυτούς. Ορισμένα γενετικά χαρακτηριστικά θεωρούνται «υπολειπόμενα». Αυτά τα χαρακτηριστικά παίρνουν γονίδια και από τους δύο γονείς για να μεταδοθούν.
  • Λάβετε υπόψη ότι πολλά κληρονομικά χαρακτηριστικά δεν έχουν ακόμη διαθέσιμο γενετικό τεστ. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλύτερο να βασίζεστε στο οικογενειακό ιατρικό ιστορικό του σκύλου σας και στην τρέχουσα υγεία.

Μέθοδος 2 από 3: αξιολόγηση της τρέχουσας υγείας του σκύλου σας

 1. 1
  Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν έχει κληρονομικά προβλήματα υγείας. Ακόμα κι αν ο σκύλος σας δεν έχει προβλήματα υγείας στο οικογενειακό ιστορικό του, μπορεί να έχει δικά του ζητήματα που θα μπορούσαν να μεταδοθούν στους απογόνους του. Ελέγξτε το σκυλί σας για τυχόν σοβαρά προβλήματα υγείας, ειδικά για εκείνα που είναι κοινά στη φυλή του.
  • Εάν δεν είστε βέβαιοι για το τι πρέπει να ελεγχθεί το σκυλί σας, μπορείτε να δείτε τους ιστότοπους ειδικών ή διαπιστευμένων ενώσεων για μια λίστα με τα χαρακτηριστικά που πρέπει να δοκιμάσετε η συγκεκριμένη φυλή σας.
  • Για παράδειγμα, εάν σκέφτεστε να αναπαράγετε έναν Γερμανό βοσκό, θα πρέπει να εξετάσετε το σκυλί σας για πιθανά προβλήματα με τους γοφούς και τα άκρα του, το πάγκρεας, το δέρμα και τα μάτια του.
 2. 2
  Κάντε το σκυλί σας ένα γενικό σωματικό. Ο σκύλος σας θα πρέπει να κάνει μια ενδελεχή φυσική εξέταση ένα μήνα πριν σκοπεύετε να το αναπαραγάγετε. Όλοι οι πιθανοί σκύλοι αναπαραγωγής θα πρέπει να ελέγχονται για μεταδοτικές ασθένειες, πρέπει να είναι ενημερωμένοι σχετικά με τους εμβολιασμούς τους και πρέπει να βρίσκονται γενικά σε καλή υγεία.
  • Ο κτηνίατρός σας θα πρέπει να είναι σε θέση να σας πει εάν η φυσική υγεία του σκύλου σας είναι αρκετά καλή για αναπαραγωγή ή ποιες πτυχές της υγείας του πρέπει να εργαστείτε πριν επιχειρήσετε να το αναπαραγάγετε.
  Για να εκτιμήσετε εάν το σκυλί σας είναι αρκετά υγιές για αναπαραγωγή
  Για να εκτιμήσετε εάν το σκυλί σας είναι αρκετά υγιές για αναπαραγωγή, πρέπει να γνωρίζετε τι είδους προβλήματα πρέπει να αναζητήσετε.
 3. 3
  Βεβαιωθείτε ότι τα θηλυκά σκυλιά μπορούν να φέρουν σκουπίδια. Τα θηλυκά σκυλιά θα πρέπει να αξιολογούνται για το αν είναι αρκετά ισχυρά για να φέρουν σκουπίδια κουταβιών. Θα πρέπει να έχουν υγιές βάρος και θα πρέπει να έχουν καλό μυϊκό τόνο για να μεταφέρουν πιο εύκολα κουτάβια.
  • Συζητήστε την υγεία του θηλυκού σκύλου σας με τον κτηνίατρό σας. Εάν υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ικανότητά της για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη, τότε συζητήστε πώς μπορείτε να τα επιτύχετε. Για παράδειγμα, εάν ο σκύλος σας πρέπει να χάσει βάρος, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα σχέδιο απώλειας βάρους με τον κτηνίατρο.
  • Εάν ένας σκύλος είχε προηγούμενο σκουπίδια, τότε θα πρέπει να αξιολογείται για φυσική κατάσταση υπό το φως της προηγούμενης διαδικασίας εργασίας. Εάν ο σκύλος είχε σκληρή εγκυμοσύνη και τοκετό την τελευταία φορά, αυτό μπορεί να επηρεάσει την επόμενη εγκυμοσύνη και τοκετό.

Μέθοδος 3 από 3: φροντίδα για την υγεία ενός εγκύου σκύλου

 1. 1
  Φροντίστε για την υγεία του καθ 'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν έχετε ένα θηλυκό σκυλί που αναπαράγετε, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνει κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη καθ 'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης του. Αυτό σημαίνει ότι ακολουθείτε τις προτάσεις του κτηνιάτρου σας σχετικά με την προγεννητική και μεταγεννητική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας που πρέπει να υποβάλλεται για κτηνιατρική εξέταση.
  • Ένας κτηνίατρος θα είναι σε θέση να αξιολογήσει εάν η εγκυμοσύνη πηγαίνει καλά και εάν χρειάζονται αλλαγές στην υγειονομική περίθαλψη ή τη διατροφή του σκύλου.
  • Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να κάνει υπερηχογράφημα ή ακτινογραφία του σκύλου για να δει πόσα κουτάβια θα πρέπει να περιμένει ο σκύλος.
 2. 2
  Τροφοδοτήστε σωστά το σκυλί. Πρέπει να τροφοδοτείτε ένα υψηλής ποιότητας φαγητό σε ένα σκυλί που προσπαθείτε να αναπαραγάγετε. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι παίρνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να έχει ένα αναπαραγωγικό σύστημα υψηλής λειτουργίας. Μόλις ο σκύλος είναι έγκυος, θα πρέπει να μετατραπεί σε τροφή κουταβιού με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες για να πάρει αρκετή διατροφή.
  • Επιπλέον, θα πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη τροφής του σκύλου σας καθ 'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης του. Γενικά, η τροφή ενός εγκύου σκύλου θα πρέπει να αυξηθεί κατά δεκαπέντε έως είκοσι πέντε τοις εκατό καθ 'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης του.
  Ένα σκυλί που δεν είναι αρκετά υγιές για αναπαραγωγή θα μπορούσε να παράγει ανθυγιεινά κουτάβια
  Ένα σκυλί που δεν είναι αρκετά υγιές για αναπαραγωγή θα μπορούσε να παράγει ανθυγιεινά κουτάβια ή θα μπορούσε να έχει προβλήματα υγείας λόγω της εγκυμοσύνης.
 3. 3
  Αξιολογήστε την υγεία του σκύλου κατά τη διάρκεια της εργασίας και της παράδοσης Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της εργασίας και του τοκετού, ώστε να μπορείτε να εκτιμήσετε εάν πηγαίνουν καλά ή εάν υπάρχει πρόβλημα. Ενώ ο σκύλος είναι σε εργασία και ενώ παραδίδει τα κουτάβια του, θα πρέπει να είστε παρών εάν είναι δυνατόν και να παρακολουθείτε το ενεργειακό επίπεδο και τη γενική υγεία του σκύλου σας.
  • Ενώ ο σκύλος σας είναι έγκυος, συζητήστε τι να περιμένετε με τον κτηνίατρό σας και ρωτήστε τον για τυχόν ερωτήσεις που έχετε σχετικά με τη διαδικασία.
  • Καλέστε αμέσως το κτηνιατρικό σας γραφείο εάν υποψιάζεστε ότι υπάρχει πρόβλημα υγείας με τον σκύλο σας ενώ γεννά. Το κτηνιατρικό προσωπικό θα πρέπει να είναι σε θέση να συζητήσει τα προβλήματα που σας απασχολούν και θα πρέπει να είναι σε θέση να προτείνει εάν θα φέρει το σκυλί σας ή όχι στο κτηνιατρικό γραφείο.

Προειδοποιήσεις

 • Η αναπαραγωγή του σκύλου σας μπορεί να είναι μια ακριβή διαδικασία. Εάν ο σκύλος σας είναι γυναίκα, θα χρειαστεί επιπλέον κτηνιατρική φροντίδα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.
 • Ορισμένες φυλές σκύλων (π.χ. αγγλικό μπουλντόγκ) δεν μπορούν να γεννήσουν χωρίς τομή (χειρουργική επέμβαση). Βεβαιωθείτε ότι είστε προετοιμασμένοι για αυτό το επιπλέον κόστος προτού αναπαράγετε το σκυλί σας.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail