Πώς να διαγνώσετε προβλήματα πρωκτού σκύλου σκύλου;

Για να διαγνώσετε προβλήματα πρωκτού σκύλου σκύλου, παρατηρήστε το σκυλί σας για κοινά συμπτώματα, όπως ερεθισμό του πρωκτού, πόνος κατά την αφόδευση, μυρωδιά πύου ή κολλώδης γύρω από τον πρωκτό, ευαισθησία στο άκρο του πίσω άγγιγμα ή εξέταση, και κηρώδης έκκριση από τον πρωκτό. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, πάρτε το σκυλί σας στον κτηνίατρο για εξέταση. Μέχρι να φτάσετε σε έναν κτηνίατρο, μπορείτε να δοκιμάσετε να εφαρμόσετε ένα ζεστό θαλασσινό κατάπλασμα στους πρωκτικούς σάκους του σκύλου σας για να του δώσετε κάποια ανακούφιση, αλλά σταματήστε εάν στενοχωρείται Για περισσότερες συμβουλές από τον συν-συγγραφέα της Κτηνιατρικής μας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου εντοπισμού των πρωκτικών σάκων του σκύλου σας για παρακολούθηση προβλημάτων, διαβάστε!

Εάν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας έχει προβλήματα πρωκτού
Εάν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας έχει προβλήματα πρωκτού, ο κτηνίατρος θα πρέπει να εξετάσει το ορθό του σκύλου σας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τη θέα δύο σκύλων που χαιρετούν ο ένας τον άλλον, ρουθουνίζοντας τα πίσω άκρα του άλλου. Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι τα σκυλιά ανιχνεύουν τις ατομικές υπογραφές αρώματος του άλλου. Αυτό το άρωμα εκκρίνεται από τους πρωκτικούς σάκους του σκύλου και είναι μοναδικό για κάθε σκύλο. Οι πρωκτικοί σάκοι παίζουν σημαντικό ρόλο στη σήμανση της περιοχής ενός σκύλου, καθώς τα σκυλιά μπορούν να ταιριάξουν αυτό το άρωμα με τα κόπρανα που συναντούν. Όλα τα σκυλιά έχουν πρωκτικούς σάκους (ή πρωκτικούς αδένες) και πολλά δεν έχουν ποτέ προβλήματα. Μερικά σκυλιά έχουν επεισόδια μικρής δυσφορίας ή εξάρσεις. Όμως, περίπου το 12% των σκύλων έχουν τακτικά προβλήματα πρωκτού.

Μέρος 1 από 2: παρακολούθηση προβλημάτων πρωκτού

 1. 1
  Εντοπίστε τους πρωκτικούς σάκους του σκύλου σας. Αναζητήστε δύο σάκους και στις δύο πλευρές του πρωκτού του σκύλου σας, στη θέση "είκοσι οκτώ" σε ένα πρόσωπο ρολογιού. Οι σάκοι θα πρέπει ο καθένας να έχουν το μέγεθος ενός μικρού σταφυλιού και να κάθονται ακριβώς κάτω από το δέρμα.
  • Οι πρωκτικοί σάκοι του σκύλου σας αποστραγγίζονται στα κόπρανά του μέσω μικρών αγωγών. Όταν ο σκύλος σας χρειάζεται τουαλέτα, η δράση συμπίεσης αναγκάζει μερικές σταγόνες της δύσοσμης έκκρισης από τους σάκους και σε κάθε κίνηση του εντέρου.
 2. 2
  Προσέξτε για συμπτώματα προβλημάτων πρωκτού σάκου. Πιθανότατα θα παρατηρήσετε ότι το σκυλί σας είναι άβολο, ειδικά όταν χρειάζεται να αφοδεύσει. Τα κοινά σημάδια ότι ο σκύλος σας έχει προσβληθεί ή έχει λοίμωξη περιλαμβάνουν:
  • Ερεθισμός γύρω από τον πρωκτό: Ο σκύλος σας μπορεί να σταματήσει και να ξαφνικά κοιτάξει το πίσω άκρο του ή να καθίσει και να αρχίσει να γλείφει το κάτω μέρος του.
  • Πόνος κατά τη διάρκεια της αφόδευσης: Ο σκύλος σας μπορεί να φωνάξει ή να προσπαθήσει να σταματήσει ενώ αφόδευσε εάν αισθάνεται πόνο. Οι πρωκτικοί σάκοι γίνονται ζεστοί και μαλακοί κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης.
  • Αλλαγή συμπεριφοράς: Με μια μόλυνση, ο σκύλος σας μπορεί να γίνει γκρινιάρης αν προσπαθήσετε να κοιτάξετε κοντά στο πίσω άκρο του ή μπορεί να αρνηθεί να φάει. Ο σκύλος σας πονάει και φοβάται ότι θα αγγίξετε την τρυφερή περιοχή.
  • Κολλητικότητα γύρω από τον πρωκτό: Εάν ο πρωκτικός θύλακας σπάσει, θα δείτε μυρωδιά με λεκιασμένο πύον αίματος που μπορεί να είναι κίτρινο-πράσινο. Μόλις εκραγεί, το σκυλί σας πιθανότατα θα αρχίσει να αισθάνεται πιο άνετα από την απελευθέρωση της πίεσης, αν και το σκυλί σας θα χρειαστεί ακόμα αντιβιοτικά από τον κτηνίατρο.
  Πολλά δεν έχουν ποτέ προβλήματα
  Όλα τα σκυλιά έχουν πρωκτικούς σάκους (ή πρωκτικούς αδένες) και πολλά δεν έχουν ποτέ προβλήματα.
 3. 3
  Προσέξτε για τον περινιακό πόνο. Εάν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας σέρνει το πίσω άκρο του κατά μήκος του εδάφους (scooting), μπορεί να προσπαθεί να ανακουφίσει τον ερεθισμό. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο σκύλος σας έχει περιπρωκτικό ερεθισμό αντί για προβλήματα πρωκτού.
  • Το να σύρετε το κάτω μέρος του ή να κάνετε scooting μπορεί επίσης να σημαίνει ότι ο σκύλος σας πάσχει από αλλεργίες, παρασιτική λοίμωξη ή μεταναστευτικά πακέτα αυγών.
 4. 4
  Σκεφτείτε εάν ο σκύλος σας έχει καρκίνο του πρωκτού. Ο σκύλος σας μπορεί να πάσχει από προχωρημένο καρκίνο του πρωκτού χωρίς θεραπεία, εάν παρατηρήσετε έντονο πρήξιμο κοντά στον πρωκτό. Αυτό το σκληρό πρήξιμο μπορεί να ωθήσει την πλευρά του ορθού, καθιστώντας δύσκολο για τον σκύλο σας να αφοδεύσει. Ο σκύλος σας μπορεί να τεντωθεί και να αφιερώσει πολύ χρόνο αδειάζοντας το έντερο. Εάν ο σκύλος σας έχει καρκίνο του πρωκτού, μπορεί να χάσει βάρος (λόγω δευτερογενών όγκων στο ήπαρ) ή βήχα (λόγω δευτερογενών όγκων στους πνεύμονες).
  • Οίδημα και δυσκολία στην αφόδευση μπορεί επίσης να προκληθούν από δυσκοιλιότητα ή προβλήματα προστάτη. Είναι καλύτερο να εξετάσετε το σκυλί σας διεξοδικά από τον κτηνίατρο εάν υποψιάζεστε καρκίνο.
 5. 5
  Εξετάστε το σκυλί σας. Εάν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας έχει προβλήματα πρωκτού, ο κτηνίατρος θα πρέπει να εξετάσει το ορθό του σκύλου σας. Ο κτηνίατρος θα ελέγξει για σημάδια πόνου ή πρήξιμο με απαλή πίεση. Αυτό θα αδειάσει τους σάκους και ο κτηνίατρος μπορεί να ελέγξει την έκκριση για συμπτώματα όπως ανώμαλη κιτρινοπράσινη ή μυρωδιά απόρριψη.
  • Εάν ο σκύλος σας βιώνει το πρώιμο στάδιο της μόλυνσης, μπορεί να είναι δύσκολο να κάνετε διάγνωση. Ο κτηνίατρος ενδέχεται να χρειαστεί να στείλει ένα δείγμα της έκκρισης για βακτηριακές δοκιμές.
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο σκύλος σας έχει περιπρωκτικό ερεθισμό αντί για προβλήματα πρωκτού
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο σκύλος σας έχει περιπρωκτικό ερεθισμό αντί για προβλήματα πρωκτού.

Μέρος 2 από 2: εξέταση συγκεκριμένων προβλημάτων

 1. 1
  Ψάξτε για σημάδια πρόσκρουσης. Μόλις διαπιστώσετε ότι ο σκύλος σας έχει πρόβλημα πρωκτού, ελέγξτε αν είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα. Η πρόσκρουση συμβαίνει όταν οι πρωκτικοί σάκοι κάνουν περισσότερη έκκριση από ότι αποστραγγίζονται. Αυτό αυξάνει επίσης την πίεση στον πρωκτικό σάκο. Ελέγξτε την έκκριση του σκύλου για μικρά κομμάτια κηρώδους ουσίας. Αυτή η κηρώδης έκκριση μπορεί να μπλοκάρει τον πρωκτικό αδένα, προκαλώντας αύξηση της πίεσης. Αυτό τεντώνει τον πρωκτικό σάκο που είναι δυσάρεστο για το σκυλί σας.
  • Η πρόσκρουση μπορεί να συμβεί όταν ο σκύλος σας εκκρίνει κανονικά, αλλά για κάποιο λόγο δεν εκκρίνεται στα κόπρανα (κάτι που μπορεί να συμβεί όταν ο σκύλος σας έχει διάρροια).
 2. 2
  Προσδιορίστε εάν ο σκύλος σας έχει λοίμωξη από πρωκτό σάκο. Πιθανότατα θα παρατηρήσετε ότι το σκυλί σας γίνεται ευαίσθητο στο να αγγίζει ή να κοιτάζει το πίσω άκρο του. Όταν κοιτάζετε, μπορεί να παρατηρήσετε αποκρουστική απόρριψη. Εάν η λοίμωξη επιδεινωθεί ή αφεθεί χωρίς θεραπεία, θα δημιουργηθεί ένα επώδυνο απόστημα (συλλογή πύου) στον σάκο. Η συσσώρευση πίεσης μπορεί να προκαλέσει το ρήγμα του αποστήματος στο δέρμα. Εάν συμβεί αυτό, θα δείτε λεκιασμένο πύον γύρω από το κάτω μέρος του σκύλου σας και το ακατέργαστο δέρμα, όπου το δέρμα έχει σπάσει ή σπάσει. Λάβετε κτηνιατρική φροντίδα εάν συμβεί αυτό.
  • Οι λοιμώξεις προκαλούνται συνήθως από βακτήρια που ταξιδεύουν μέσω αγωγών που συνδέουν το ορθό με τους πρωκτικούς σάκους.
 3. 3
  Δοκιμάστε το σκυλί σας για καρκίνο του πρωκτού. Τα πρώτα στάδια του καρκίνου είναι συχνά χωρίς συμπτώματα, αλλά ο κτηνίατρός σας μπορεί να παρατηρήσει έναν ασυνήθιστο πρωκτικό σάκο κατά τη διάρκεια ενός τακτικού ελέγχου. Ένας καρκινικός σάκος μπορεί να είναι μεγαλύτερος ή σκληρότερος από έναν υγιή, μαλακά διογκωμένο σάκο. Εάν υπάρχει υποψία για καρκίνο, ο κτηνίατρος θα ηρεμήσει ή θα αναισθητοποιήσει το σκυλί σας πριν πάρετε ένα γάντι για να εξετάσετε απαλά το εσωτερικό του ορθού. Αυτό επιτρέπει στον κτηνίατρο να συγκρίνει το μέγεθος και τη συνοχή των σάκων.
  • Οι ακτίνες Χ και οι υπέρηχοι χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του στήθους και της κοιλιάς για δευτερογενή εξάπλωση καρκίνου.
  • Ο κτηνίατρος θα αφαιρέσει τον ύποπτο πρωκτικό σάκο και θα τον στείλει για έλεγχο για να επιβεβαιώσει εάν ο σκύλος σας έχει καρκίνο.
  Συμπεριλαμβανομένου του τρόπου εντοπισμού των πρωκτικών σάκων του σκύλου σας για παρακολούθηση προβλημάτων
  Για περισσότερες συμβουλές από τον συν-συγγραφέα της Κτηνιατρικής μας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου εντοπισμού των πρωκτικών σάκων του σκύλου σας για παρακολούθηση προβλημάτων, διαβάστε!
 4. 4
  Δώστε στο σκυλί σας κάποια ανακούφιση. Ενώ περιμένετε για ένα κτηνιατρικό ραντεβού, μπορείτε να παρηγορήσετε το σκυλί σας εφαρμόζοντας ένα ζεστό νερό θαλασσινό κατάπλασμα στην περιοχή. Κάνετε αυτό μόνο εάν το δέρμα δεν έχει σπάσει. Δεδομένου ότι η περιοχή είναι πληγή, μην εκπλαγείτε εάν το σκυλί σας προσπαθεί να δαγκώσει ή είναι στενοχωρημένο όταν προσπαθείτε να εφαρμόσετε το κατάπλασμα. Εάν είναι στενοχωρημένος, σταματήστε και περιμένετε για το ραντεβού.
  • Για να εμποδίσετε το σκυλί σας να γλείψει αυτήν την ευαίσθητη περιοχή, καλύψτε τον πυθμένα του με ένα ζευγάρι σορτς μπόξερ ή βάλτε ένα κολάρο.

Συμβουλές

 • Ο πρωκτικός καρκίνος του σάκου είναι σπάνιος, αλλά όταν συμβαίνει μπορεί να είναι σοβαρός. Ορισμένες φυλές, όπως το Cocker Spaniel, εκπροσωπούνται υπερβολικά σε σχέση με τα σκυλιά που πάσχουν από καρκίνο του πρωκτού.

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail