Πώς να παρέχετε προληπτική κτηνιατρική φροντίδα για το σκυλί σας;

Για να παρέχετε προληπτική κτηνιατρική φροντίδα για το σκυλί σας, μεταφέρετε το σκυλί σας στον κτηνίατρο μία φορά το χρόνο για ετήσιες εξετάσεις. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο κτηνίατρός σας θα ελέγξει για καρδιακό σκουλήκι και άλλα εντερικά παράσιτα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τη ροή του αίματος, την αναπνοή και τη λειτουργία του ήπατος του σκύλου σας. Μπορούν επίσης να χορηγήσουν τυχόν προγραμματισμένους εμβολιασμούς κατά ιών όπως η λύσσα και ο διαστολέας. Επιπλέον, μιλήστε στον κτηνίατρό σας σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τη φυλή του σκύλου σας, όπως προβλήματα αναπνοής ή δερματικές παθήσεις, ώστε να μπορείτε να μάθετε πώς να φροντίζετε τις συγκεκριμένες ανάγκες του σκύλου σας. Για περισσότερες συμβουλές από τον συν-συγγραφέα της Κτηνιατρικής μας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου μείωσης του κόστους της προληπτικής φροντίδας για το σκυλί σας, συνεχίστε να διαβάζετε!

Παρέχετε προληπτική φροντίδα για το σκυλί σας
Παρέχετε προληπτική φροντίδα για το σκυλί σας, βρίσκοντας έναν καλό κτηνίατρο και ενημερώνοντας για τις συγκεκριμένες ανάγκες υγείας του σκύλου σας.

Παρέχετε προληπτική φροντίδα για το σκυλί σας, βρίσκοντας έναν καλό κτηνίατρο και ενημερώνοντας για τις συγκεκριμένες ανάγκες υγείας του σκύλου σας. Ζητήστε από τους κοντινούς φίλους ή την οικογένειά σας να συστήσουν κτηνίατρο ή να συμβουλευτείτε το κλαμπ φυλής της περιοχής σας εάν έχετε καθαρόαιμο. Επιλέξτε έναν κτηνίατρο που ταιριάζει στον προϋπολογισμό και τις προσδοκίες σας για υπηρεσίες και φροντίστε να προγραμματίσετε εξετάσεις τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Για όλες τις φυλές, η ρουτίνα προληπτικής κτηνιατρικής περίθαλψης περιλαμβάνει εμβολιασμούς, οδοντιατρική περίθαλψη, φυσική αξιολόγηση και πρόληψη καρδιακών σκουληκιών και άλλων παρασίτων. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο του σκύλου σας για τη φυλή, την ηλικία, τον τρόπο ζωής και άλλες ειδικές ανάγκες του σκύλου σας, προκειμένου να αναπτύξετε μια προσιτή ρουτίνα προληπτικής φροντίδας.

Μέθοδος 1 από 3: δημιουργία προγράμματος πρόληψης

 1. 1
  Πάρτε το σκυλί σας στον κτηνίατρο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Κάθε σκύλος πρέπει να βλέπει έναν κτηνίατρο τουλάχιστον ετησίως, ανεξάρτητα από τη φυλή. Εκτός από τα ζητήματα που σχετίζονται με την ηλικία και τη φυλή, μια γενική ρουτίνα προληπτικής φροντίδας περιλαμβάνει:
  • Εμβολιασμοί.
  • Δοκιμή καρδιακών σκουληκιών και εσωτερικών παρασίτων.
  • Διαβούλευση και αξιολόγηση της συμπεριφοράς και της διατροφής.
  • Φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης της οδοντικής, του σώματος και της μυϊκής κατάστασης.
  • Διαβούλευση σχετικά με τον ψεκασμό και τη στείρωση ή την παροχή συμβουλών σχετικά με την αναπαραγωγή και την αναπαραγωγική υγεία, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας.
 2. 2
  Κάντε τον σκύλο σας εμβολιασμένο και ενημερώστε τα εμβόλια. Οι βασικοί εμβολιασμοί διαφέρουν ανάλογα με τους κανονισμούς της δικαιοδοσίας σας. Στις περισσότερες τοποθεσίες, ο σκύλος σας θα χρειαστεί εμβόλια κατά της λύσσας, του διανομέα και του παρβοϊού.
  • Συζητήστε με τον κτηνίατρό του σκύλου σας για μη βασικούς εμβολιασμούς κατά των μικροβίων που είναι πιο συχνές σε συγκεκριμένες περιοχές. Παραδείγματα μη βασικών εμβολιασμών που μπορεί να συστήσει ο κτηνίατρός σας περιλαμβάνουν εμβόλια κατά των βακτηρίων Bordetella bronchiseptica, Borrelia burgdorferi και Leptospira.
  • Μόλις ολοκληρώσετε τους αρχικούς εμβολιασμούς, οι ετήσιες εξετάσεις κτηνιάτρων θα διασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν ενημερωμένοι.
 3. 3
  Αποτρέψτε τον καρδιακό σκουλήκι και άλλα εσωτερικά παράσιτα. Το Heartworm, που μεταφέρεται από τα κουνούπια, μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος, την αναπνοή και τις λειτουργίες των νεφρών και του ήπατος. Ο κτηνίατρος του σκύλου σας θα το δοκιμάσει για εσωτερικά παράσιτα όπως καρδιακό σκουλήκι και θα παρέχει προληπτικά φάρμακα, όπως ένα μηνιαίο χάπι.
  • Τα συμπτώματα της λοίμωξης από παράσιτα είναι συχνά δύσκολο να αναγνωριστούν ή να μην υπάρχουν, ειδικά σε πρώιμα στάδια. Σε μεταγενέστερα στάδια, το σκυλί σας μπορεί να δείξει δυσκολία στην αναπνοή, βήχα ή ελαστικό.
  • Η προληπτική θεραπεία παρασίτων για κουτάβια πρέπει να ξεκινά μεταξύ έξι και οκτώ εβδομάδων.
  • Τα εσωτερικά παράσιτα όπως το καρδιακό σκουλήκι είναι απειλητικά για τη ζωή, αλλά είναι απολύτως προληπτικά με τη συνήθη φροντίδα κτηνιάτρου
  Για να παρέχετε προληπτική κτηνιατρική φροντίδα για το σκυλί σας
  Για να παρέχετε προληπτική κτηνιατρική φροντίδα για το σκυλί σας, μεταφέρετε το σκυλί σας στον κτηνίατρο μία φορά το χρόνο για ετήσιες εξετάσεις.
 4. 4
  Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο του σκύλου σας για τις συγκεκριμένες ανάγκες υγείας του. Εκτός από τη γενική υγειονομική περίθαλψη σκύλων, το σχέδιο προληπτικής φροντίδας του σκύλου σας θα πρέπει να περιλαμβάνει πιο προσαρμοσμένη προσοχή για τη συγκεκριμένη φυλή, την ηλικία και τον τρόπο ζωής του.
  • Θυμηθείτε, η επιλογή ενός κτηνιάτρου που είναι εξοικειωμένος με τη φυλή του σκύλου σας και τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία για τη φυλή είναι απαραίτητος για την υγεία του.
  • Ένας κτηνίατρος θα παρέχει εξέταση αίματος και φυσικές εκτιμήσεις εάν ο σκύλος σας έχει προδιάθεση για προβλήματα όπως διαταραχές των αρθρώσεων, προβλήματα οργάνων ή αδένων ή φούσκωμα και άλλα προβλήματα πέψης.
  • Θα προσφέρουν επίσης συγκεκριμένες προτάσεις τοποθεσίας. Για παράδειγμα, μπορούν να σας ενημερώσουν εάν η πρόληψη ψύλλων και κροτώνων είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας στην τοποθεσία σας και εάν ορισμένα προϊόντα είναι πιο αποτελεσματικά κατά των πληθυσμών παρασίτων στην περιοχή σας.
 5. 5
  Εξοικειωθείτε με τους συγκεκριμένους κινδύνους για την υγεία του σκύλου σας. Παρόλο που είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν καλό κτηνίατρο που να είναι εξοικειωμένος με τη γενική φροντίδα των σκύλων και τις ειδικές ανάγκες της φυλής, θα πρέπει επίσης να ενημερώσετε τον εαυτό σας για πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Πραγματοποιήστε αναζήτηση στο διαδίκτυο για πληροφορίες σχετικά με τους κοινούς κινδύνους για την υγεία των σκύλων και για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φυλή του σκύλου σας ή το συνδυασμό συγκεκριμένων κινδύνων φυλών.
  • Για παράδειγμα, ορισμένα σκυλιά παιχνιδιών με μικρότερα δόντια είναι πιο επιρρεπή σε σοβαρές ασθένειες των ούλων. Τα κυνηγόσκυλα Basset, Dachshunds και άλλες φυλές με εξαιρετικά τροποποιημένες μορφές σώματος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης κοινών προβλημάτων. Οι φυλές Brachycephalic ή "smush-face" όπως τα μπουλντόγκ και τα πατημασιά έχουν προβλήματα αναπνοής, με ερεθισμό του δέρματος και λοιμώξεις και με την παραμονή δροσερή σε ζεστό καιρό.
  • Η τοπική ομάδα φυλής ή ομάδα διάσωσης μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα των συγκεκριμένων αναγκών του σκύλου σας.
  • Όταν αγοράζετε ένα σκυλί από έναν κτηνοτρόφο, φροντίστε να ζητήσετε τα ιατρικά αρχεία των γονιών του. Το ιατρικό ιστορικό τους θα σας ενημερώσει για πιθανές γενετικές διαταραχές και θα βοηθήσει εσάς και τον κτηνίατρο του σκύλου σας να δημιουργήσετε μια πιο προσαρμοσμένη ρουτίνα προληπτικής φροντίδας.

Μέθοδος 2 από 3: εύρεση κτηνιάτρου

 1. 1
  Ζητήστε από φίλους, οικογένεια ή γείτονες να συστήσουν κτηνίατρο. Σκεφτείτε άτομα που εμπιστεύεστε που κατέχουν σκύλο και μπορεί να έχουν προσδοκίες υπηρεσίας παρόμοιες με τη δική σας. Ρωτήστε τους ποιος είναι ο κτηνίατρός τους και γιατί επέλεξαν αυτόν τον κτηνίατρο. Εάν είστε αρκετά άνετοι με αυτό το άτομο, ρωτήστε τους πόσο πληρώνουν για υπηρεσίες πρόληψης.
 2. 2
  Επικοινωνήστε με ένα τοπικό κλαμπ φυλής για να βρείτε κτηνίατρο για τον καθαρόαιμο σας. Αναζήτηση στο διαδίκτυο για μια ομάδα φυλών ή ομάδα διάσωσης φυλής στην περιοχή σας. Επικοινωνήστε μαζί τους και ρωτήστε εάν έχουν συστάσεις ή εάν έχουν στενή σχέση με έναν τοπικό κτηνίατρο.
  • Ρωτήστε αν μπορούν να συστήσουν έναν κτηνίατρο που είναι καλά πεπειραμένος για τους κινδύνους για την υγεία του σκύλου σας.
  Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο του σκύλου σας για τη φυλή
  Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο του σκύλου σας για τη φυλή, την ηλικία, τον τρόπο ζωής και άλλες ειδικές ανάγκες του σκύλου σας, προκειμένου να αναπτύξετε μια προσιτή ρουτίνα προληπτικής φροντίδας.
 3. 3
  Επιλέξτε έναν κτηνίατρο που είναι βολικό και προσιτό. Λάβετε υπόψη σας ώρες λειτουργίας, τοποθεσίας και στάθμευσης όταν επιλέγετε κτηνίατρο. Ρωτήστε για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που προσφέρουν και ζητήστε παραπομπή σε κλινική έκτακτης ανάγκης εάν επιλέξετε κτηνίατρο που δεν προσφέρει περίθαλψη έκτακτης ανάγκης.
  • Το κατάστημα γύρω και συγκρίνουν το κόστος της προληπτικής φροντίδας. Ρωτήστε αξιόπιστους φίλους ή την οικογένεια πόσο πληρώνουν για τον κτηνίατρό τους. Βρείτε πολλές επιλογές και βεβαιωθείτε ότι η επιλογή σας ταιριάζει στον προϋπολογισμό σας.
  • Αναζητήστε έναν κτηνίατρο διαπιστευμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσοκομείων Ζώων (AAHA).
 4. 4
  Ρωτήστε τον τρέχοντα κτηνίατρο του σκύλου σας για παραπομπή εάν μετεγκαθιστάτε. Θα πρέπει να βρείτε έναν καλό κτηνίατρο στη νέα σας τοποθεσία για να διατηρήσετε την προληπτική φροντίδα του σκύλου σας. Ρωτήστε τον κτηνίατρο του σκύλου σας εάν έχουν συναδέλφους ή συνιστώνται κτηνίατροι σε άλλες πόλεις.
  • Εάν δεν έχουν συστάσεις, επικοινωνήστε με κατόχους κατοικίδιων ζώων που γνωρίζετε στη νέα σας τοποθεσία. Καλέστε ένα τοπικό καταφύγιο ζώων ή ένα κλαμπ φυλής, εάν είναι απαραίτητο.
  • Ζητήστε από τον τρέχοντα κτηνίατρο του σκύλου σας να στείλει φαξ στα ιατρικά του αρχεία στον νέο κτηνίατρο αφού επιλέξετε.

Μέθοδος 3 από 3: μείωση του κόστους της προληπτικής φροντίδας

 1. 1
  Συνεχίστε με προληπτική φροντίδα για να αποφύγετε δαπανηρές ιατρικές παθήσεις. Να θυμάστε ότι η προληπτική φροντίδα είναι λιγότερο δαπανηρή από τη θεραπεία μιας απειλητικής για τη ζωή ασθένειας. Κάντε το καλύτερο δυνατό για να προγραμματίσετε και να διατηρήσετε τις εξετάσεις κτηνιάτρων του σκύλου σας, να παρακολουθείτε τους εμβολιασμούς, να παρακολουθείτε τα παράσιτα και να διατηρείτε άλλα στοιχεία της υγειονομικής περίθαλψης των σκύλων.
  • Για παράδειγμα, ο εμβολιασμός του σκύλου σας από μια ασθένεια, ακόμη και αν το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό, είναι πολύ λιγότερο ακριβό από την παροχή θεραπείας εάν ο σκύλος σας αρρωστήσει.
  • Η παρακολούθηση του σκύλου σας για παράσιτα και η παροχή προληπτικής φαρμακευτικής αγωγής θα κοστίσει λιγότερο μακροπρόθεσμα από ό, τι η φροντίδα ενός σκύλου με καρδιακή σκουλήκι.
  Η ρουτίνα προληπτικής κτηνιατρικής φροντίδας περιλαμβάνει εμβολιασμούς
  Για όλες τις φυλές, η ρουτίνα προληπτικής κτηνιατρικής φροντίδας περιλαμβάνει εμβολιασμούς, οδοντιατρική περίθαλψη, φυσική αξιολόγηση και πρόληψη καρδιακών σκουληκιών και άλλων παρασίτων.
 2. 2
  Συνεχίστε με την περιποίηση του σκύλου σας. Η διατήρηση της υγιεινής και της περιποίησης του σκύλου σας θα μειώσει τον κίνδυνο ασθένειας, κάτι που θα συμβάλει στη μείωση του συνολικού κόστους υγειονομικής περίθαλψης.
  • Βουρτσίστε τα δόντια του σκύλου σας καθημερινά, όπως θα βουρτσίζετε τα δόντια σας. Χρησιμοποιήστε γάζα ή ένα πανί, νερό και οδοντόκρεμα για σκύλους. Μην χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα που προορίζεται για άτομα στο σκυλί σας.
  • Κόψτε τα νύχια του σκύλου σας εάν αρχίσετε να ακούτε κλικ όταν περπατά. Τα νύχια που είναι πολύ μεγάλα παρεμβαίνουν στο βάδισμά του και είναι επιβλαβή για τον αστράγαλο και τις αρθρώσεις του γόνατος.
  • Εάν ο σκύλος σας έχει πτυχές του δέρματος, καθαρίστε τους εβδομαδιαίως για να αποφύγετε τον ερεθισμό και τη μόλυνση. Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και ένα πανί για να σκουπίσετε οποιαδήποτε συσσώρευση και μετά στεγνώστε καλά την πετσέτα.
 3. 3
  Βρείτε οργανισμούς που προσφέρουν οικονομική βοήθεια. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την προληπτική φροντίδα του σκύλου σας, υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που μπορούν να προσφέρουν βοήθεια. Εάν ζείτε στην Ευρώπη, μπορείτε να αναζητήσετε τη λίστα πόρων της Ευρωπαϊκής Ανθρωπιστικής Εταιρείας, η οποία προσφέρει δεκάδες εθνικούς και κρατικούς οργανισμούς.
  • Αναζητήστε στο διαδίκτυο ομάδες χρηματοοικονομικής βοήθειας για συγκεκριμένες φυλές ή επικοινωνήστε με το τοπικό σας κλαμπ φυλής και ρωτήστε για τις επιλογές βοήθειας.
  • Μπορείτε επίσης να έρθετε σε επαφή με το τοπικό καταφύγιο ζώων και να ρωτήσετε σχετικά με άλλες επιλογές οικονομικής βοήθειας στη συγκεκριμένη περιοχή σας εάν η προληπτική φροντίδα γίνει προσιτή.
  • Η ασφάλιση κατοικίδιων ζώων μπορεί επίσης να κάνει την προληπτική φροντίδα πιο προσιτή και να βοηθήσει με δαπανηρές θεραπείες εάν ο σκύλος σας αρρωστήσει ή τραυματιστεί.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail