Πώς να φτιάξετε το κουνάβι σας ή να στειρωθεί;

Για να ψεκάσετε ή να στειρώσετε το κουνάβι σας, φροντίστε να κλείσετε ραντεβού με έναν κτηνίατρο που ειδικεύεται σε μικρά εξωτικά ζώα. Στη συνέχεια, την ημέρα του ραντεβού σας, ετοιμαστείτε να αφήσετε το κουνάβι σας και να το παραλάβετε αργότερα την ίδια ημέρα. Μόλις φέρετε το κατοικίδιο ζώο σας, ακολουθήστε τις οδηγίες μετεγχειρητικής φροντίδας που σας έδωσε ο κτηνίατρός σας. Για παράδειγμα, πιθανότατα θα σας συμβουλεύσει να διατηρήσετε το κουνάβι σας ζεστό με επένδυση του κιβωτίου του με ένα μπουκάλι ζεστού νερού τυλιγμένο σε πετσέτες και να του δώσετε άφθονο νερό για τις πρώτες 48 ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Για περισσότερες συμβουλές από τον κτηνιατρικό μας αναθεωρητή, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο μπορείτε να κρατήσετε το κουνάβι σας να μην τραυματιστεί αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση, συνεχίστε να διαβάζετε!

Για να ψεκάσετε ή να στειρώσετε το κουνάβι σας
Για να ψεκάσετε ή να στειρώσετε το κουνάβι σας, φροντίστε να κλείσετε ραντεβού με έναν κτηνίατρο που ειδικεύεται σε μικρά εξωτικά ζώα.

Τα κουνάβια είναι αξιαγάπητα κατοικίδια, αλλά η αναπαραγωγή τους είναι δύσκολη και συνιστάται μόνο για ειδικούς. Το να γίνετε ο γούνινος φίλος σας ή να στειρωθεί είναι το καλύτερο για την υγεία του, ειδικά για τα θηλυκά κουνάβια. Ενώ τα περισσότερα κουνάβια είναι ήδη στερεωμένα πριν πωληθούν, ορισμένοι κτηνοτρόφοι αφήνουν άθικτα τα κιτ τους ή τα νεαρά κουνάβια. Εάν το κουνάβι σας χρειάζεται να στερεωθεί, προσπαθήστε να χαλαρώσετε όταν φέρετε το κουνάβι σας για την επέμβαση. Θυμηθείτε ότι ο ψεκασμός και η στείρωση είναι ασφαλείς και ρουτίνες και ότι τα κουνάβια επουλώνονται γρήγορα. Με λίγη μετεγχειρητική φροντίδα, το κατοικίδιο ζώο σας θα επιστρέψει στην κανονική του ρουτίνα σε μία ή δύο ημέρες.

Μέρος 1 από 3: προγραμματισμός της διαδικασίας

 1. 1
  Βεβαιωθείτε ότι το κουνάβι σας δεν έχει ήδη σπάσει ή στειρωθεί. Τα κουνάβια που πωλούνται σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων είναι σχεδόν πάντα ήδη στειρωμένα ή στειρωμένα. Πολλοί κτηνοτρόφοι επίσης σπέρνουν ή ουδέτερα κιτ, ή νεαρά κουνάβια, πριν τα πουλήσουν.
  • Η αγορά ενός κουνάβι που είναι ήδη σπυρωμένο ή στειρωμένο είναι προς το συμφέρον σας, καθώς η λειτουργία μπορεί να κοστίσει πολλά χρήματα.
  • Εάν το κατάστημα είναι αβέβαιο, μπορείτε επίσης να πάρετε το κουνάβι στον κτηνίατρο. Ο κτηνίατρος μπορεί να σας πει εάν έχει σπυρωθεί ή όχι.
 2. 2
  Ψεκάστε ή στειρώστε το κουνάβι σας όταν είναι τεσσάρων έως έξι μηνών. Οι περισσότεροι εξωτικοί κτηνίατροι μικρών ζώων συνιστούν να σπρώχνουν ή να στειρώνουν ένα κουνάβι μεταξύ τεσσάρων και έξι μηνών ή πριν φτάσει στη σεξουαλική ωριμότητα. Αυτό επιτρέπει αρκετό χρόνο για ένα νεαρό κουνάβι να μεγαλώνει κανονικά, αλλά μειώνει τον κίνδυνο για θέματα υγείας και συμπεριφοράς που σχετίζονται με τη σεξουαλική ωριμότητα.
  • Τα περισσότερα κουνάβια που πωλούνται σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων ψεκάζονται ή στειρώνονται σε τρεις εβδομάδες, κάτι που πιθανότατα είναι πολύ νωρίς. Παρόλο που δεν είναι καλά κατανοητό, υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του ψεκασμού ή της στειρώσεως ενός κουνάβι σε νεαρή ηλικία και των επινεφριδίων.
 3. 3
  Προγραμματίστε τη διαδικασία με έναν έμπειρο κτηνίατρο με μικρά ζώα. Πραγματοποιήστε αναζήτηση στο διαδίκτυο, ζητήστε από φίλους που έχουν κουνάβια ή συμβουλευτείτε την τοπική ομάδα ιδιοκτητών κουνάβι για παραπομπή σε έναν εξωτικό κτηνίατρο. Τα κουνάβια έχουν γίνει δημοφιλή κατοικίδια ζώα, οπότε δεν είναι δύσκολο να βρείτε κτηνίατρο κουνάβι στις περισσότερες περιοχές.
  • Ενώ ο ψεκασμός και η στείρωση είναι διαδικασίες ρουτίνας, είναι σημαντικό να έχετε έναν έμπειρο κτηνίατρο να εκτελεί τη λειτουργία.
  • Καλέστε το γραφείο του κτηνιάτρου για να κλείσετε ραντεβού για τη διαδικασία και για τυχόν απαιτούμενες προκαταρκτικές εξετάσεις.
  Βεβαιωθείτε ότι το κουνάβι σας δεν έχει ήδη σπάσει ή στειρωθεί
  Βεβαιωθείτε ότι το κουνάβι σας δεν έχει ήδη σπάσει ή στειρωθεί.
 4. 4
  Ρωτήστε τον κτηνίατρο εάν κατέβηκαν τα κουνάβια κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης με σπάτουλα ή με ουδέτερο. Όταν κάνετε το ραντεβού, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο για να κατεβείτε το κουνάβι σας. Η αφυδάτωση είναι όταν οι πρωκτικοί αδένες αφαιρούνται μαζί με τα αναπαραγωγικά όργανα. Ενώ τα περισσότερα κουνάβια καταστημάτων κατοικίδιων ζώων κατεβαίνουν, υπάρχει κάποια συζήτηση σχετικά με το αν είναι απαραίτητη και ανθρώπινη διαδικασία.
  • Ο ψεκασμός και η στείρωση μόνοι σας βοηθούν στη μείωση της μυρωδιάς που παράγουν τα κουνάβια. Η διαβόητη μυρωδιά κουνάβι παράγεται από αδένες του δέρματος και όχι από τους πρωκτικούς αδένες.
  • Όταν ένα κουνάβι αισθάνεται απειλητικό, ψεκάζει μια έκκριση από τους πρωκτικούς αδένες του. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει σπάνια και η μυρωδιά εξαφανίζεται γρήγορα, τόσοι κτηνίατροι και οργανώσεις κουνάβι είναι αντίθετοι στην απομάκρυνση των πρωκτικών αδένων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κουνάβι, για παράδειγμα, αντιτίθεται στην κατάβαση εκτός εάν κινδυνεύει η υγεία ενός κουνάβι.

Μέρος 2 από 3: φέρνοντας το κουνάβι σας στον κτηνίατρο

 1. 1
  Αφαιρέστε το φαγητό και το νερό τρεις έως τέσσερις ώρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Γρήγορα το κουνάβι σας για τρεις έως τέσσερις ώρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Δεν πρέπει να νηστεύετε ένα κουνάβι περισσότερο από τέσσερις ώρες, οπότε διατηρείτε το φαγητό και το νερό προσβάσιμο το βράδυ πριν από την επέμβαση.
  • Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας για το πότε το κουνάβι θα αναισθητοποιηθεί, ώστε να μπορείτε να πάρετε το φαγητό και το νερό μακριά εγκαίρως.
  • Η νηστεία για πολύ καιρό μπορεί να αποδυναμώσει το κουνάβι σας εάν έχει υποκείμενες συνθήκες.
 2. 2
  Φέρτε το κουνάβι σας στον κτηνίατρο το πρωί της διαδικασίας. Όταν παίρνετε το κουνάβι σας στον κτηνίατρο, θα κάνουν προκαταρκτικές εξετάσεις για να βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά υγιές για να υποβληθεί σε αναισθησία. Στη συνέχεια θα αναισθητοποιήσουν το κουνάβι σας, θα εισαγάγουν έναν καθετήρα IV και θα εκτελέσουν τη λειτουργία.
  • Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον κτηνίατρο. Μπορεί να κάνουν αίμα, ακτινογραφίες ή υπερήχους με βάση τις ανάγκες και την υγεία του κουνάβι σας.
  • Ο κτηνίατρος θα σας ενημερώσει τι ώρα μπορείτε να παραλάβετε το κατοικίδιό σας. Τα κουνάβια μπορούν σχεδόν πάντα να πάνε σπίτι την ίδια μέρα με τη διαδικασία.
 3. 3
  Χαλαρώστε και θυμηθείτε ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις στείρωσης είναι ρουτίνες διαδικασίες. Είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε νευρικοί σχετικά με το ψεκασμό, τη στείρωση ή οποιαδήποτε άλλη ιατρική διαδικασία. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι το σπάσιμο και η στείρωση είναι ρουτίνα και ασφαλή. Εάν έχετε ένα θηλυκό κουνάβι, το ψεκασμό θα μπορούσε να είναι μια σωτήρια πράξη.
  • Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας πολλές ερωτήσεις πριν από τη χειρουργική επέμβαση για να καθησυχάσετε το μυαλό σας. Μπορείτε να ρωτήσετε πόσο καιρό θα χρειαστεί η χειρουργική επέμβαση ή πόσες προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις έχουν κάνει στο νυφίτσες πριν.
  • Τα θηλυκά κουνάβια έχουν ένα μοναδικό αναπαραγωγικό σύστημα. Πηγαίνουν στη ζέστη συνεχώς μέχρι να ζευγαρώσουν, γεγονός που προκαλεί επικίνδυνη συσσώρευση ορμονών φύλου. Η ζέστη για πάνω από τρεις εβδομάδες μπορεί να προκαλέσει πέτρες και λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, ανεπάρκεια μυελού των οστών, αναιμία και θάνατο.
  Το κουνάβι σας πιθανότατα θα τρέξει
  Το κουνάβι σας πιθανότατα θα τρέξει και θα κυνηγήσει τα πράγματα την επόμενη μέρα μετά το σπρέι ή το στειρωμένο.
 4. 4
  Πάρτε το κουνάβι σας και ρωτήστε για μετεγχειρητική φροντίδα. Μετά τη διαδικασία, ο κτηνίατρος θα σας καλέσει να σας ενημερώσει και θα σας ενημερώσει πότε θα παραλάβετε το κουνάβι σας. Όταν πηγαίνετε στο γραφείο για να φέρετε το κατοικίδιο ζώο σας, ο κτηνίατρος θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες μετεγχειρητικής φροντίδας και θα απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχετε.
  • Τα κουνάβια αναρρώνουν γρήγορα από τη χειρουργική επέμβαση και ο γούνινος φίλος σας πιθανότατα θα επιστρέψει στην κανονική του ρουτίνα εντός 24 ωρών.
  • Τα κουνάβια διατρέχουν κίνδυνο υποθερμίας μετά τη χειρουργική επέμβαση. Για να διατηρήσετε το κουνάβι σας ζεστό, τυλίξτε ένα μπουκάλι ζεστό νερό σε πετσέτες και τοποθετήστε το στο κλουβί του.
  • Το κουνάβι σας χρειάζεται άφθονο νερό για έως και 48 ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Βεβαιωθείτε ότι έχουν συνεχή πρόσβαση σε καθαρό, γλυκό νερό. Αλλάζετε το νερό τους συχνά.

Μέρος 3 από 3: παροχή μετεγχειρητικής φροντίδας

 1. 1
  Προσφέρετε στο κουνάβι σας ζεστό, μαλακό φαγητό για να το ενθαρρύνετε να τρώει. Επιλέξτε ένα προϊόν που περιέχει μόνο κρέας, όπως μια κρεατική παιδική τροφή. Φούρνο μικροκυμάτων για 10-20 δευτερόλεπτα. Ξεκινήστε να προσφέρετε το κουνάβι σας όταν ξυπνήσει. Εάν δεν τρώνε αρχικά, συνεχίστε να προσφέρετε το φαγητό περιοδικά έως ότου το κουνάβι αρχίσει να τρώει.
  • Μετά το φούρνο μικροκυμάτων, δοκιμάστε το φαγητό με το δάχτυλό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ ζεστό.
 2. 2
  Απολυμάνετε το σαλόνι του κουνάβι σας και παρέχετε φρέσκα κλινοσκεπάσματα. Καθαρίστε καλά το περίβλημα του κουνάβι σας προτού το αφήσετε στο κρεβάτι για να κοιμηθεί από την αναισθησία του. Διαχωρίστε το, ξεπλύνετε με σαπούνι και ζεστό νερό και απολυμάνετε με ένα ήπιο διάλυμα λευκαντικού. Ξεπλύνετε το απολυμαντικό και στη συνέχεια ξανασυναρμολογήστε το περιβάλλον και προσθέστε φρέσκο κρεβάτι.
 3. 3
  Ελέγξτε το χειρουργικό σημείο για προβλήματα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για μια εβδομάδα. Τα κουνάβια επουλώνονται γρήγορα, αλλά θα πρέπει να ελέγξετε τη χειρουργική περιοχή για σημεία επιπλοκών. Αναζητήστε πρήξιμο, ερυθρότητα, αιμορραγία ή εκκρίσεις. Καλέστε αμέσως τον κτηνίατρο εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα.
  Η αγορά κουναβιού που έχει ήδη σπυρωθεί ή στειρωθεί είναι προς το συμφέρον σας
  Η αγορά κουναβιού που έχει ήδη σπυρωθεί ή στειρωθεί είναι προς το συμφέρον σας, καθώς η λειτουργία μπορεί να κοστίσει πολλά χρήματα.
 4. 4
  Αποφύγετε την επίπονη δραστηριότητα για μία εβδομάδα. Το κουνάβι σας πιθανότατα θα τρέξει και θα κυνηγήσει τα πράγματα την επόμενη μέρα μετά το σπρέι ή το στειρωμένο. Προσπαθήστε να το αποθαρρύνετε από το να γίνει πολύ τραχύ και κρατήστε το περιβάλλον του όσο το δυνατόν πιο ήσυχο και χωρίς άγχος. Η έντονη δραστηριότητα θα μπορούσε να βλάψει τη χειρουργική περιοχή.
 5. 5
  Ζητήστε από τον κτηνίατρο να αφαιρέσει τα ράμματα εάν είναι απαραίτητο. Ο κτηνίατρος πιθανότατα θα χρησιμοποιεί απορροφήσιμα ράμματα που δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν. Εάν χρησιμοποιούσαν ράμματα από νάιλον ή ανοξείδωτο ατσάλι, θα χρειαστεί να φέρετε το κουνάβι σας στο γραφείο μετά από επτά έως δέκα ημέρες για να τα αφαιρέσετε.
  • Ανάλογα με το πώς πήγε η χειρουργική επέμβαση, ο κτηνίατρος μπορεί να σας ζητήσει να προγραμματίσετε μια επίσκεψη παρακολούθησης ακόμα κι αν χρησιμοποιούσαν απορροφήσιμα ράμματα.
Σχετικά Άρθρα
 1. Πώς να κρατήσετε ένα κουνάβι ευτυχισμένο;
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail