Πώς να θεραπεύσει το χρυσόψαρο;

Για να θεραπεύσετε το χρυσόψαρο, ξεκινήστε βαθμιαία αυξάνοντας τη θερμοκρασία του νερού του ενυδρείου σας μέχρι να φτάσει τους 30°C, καθώς η θερμότητα εμποδίζει τα παράσιτα που προκαλούν την αναπαραγωγή του ιχ. Ταυτόχρονα, μειώστε τη στάθμη νερού της δεξαμενής για να διατηρήσετε τα επίπεδα οξυγόνου υψηλά. Στη συνέχεια, σκοτώστε το υπάρχον ich προσθέτοντας 1 κουταλιά της σούπας αλάτι ενυδρείου για κάθε 5 γαλόνια νερού δεξαμενής. Διατηρήστε τη δεξαμενή στους 30°C για 10 ημέρες, αλλάζοντας το νερό και προσθέτοντας περισσότερο αλάτι κάθε δύο ημέρες. Μετά από αυτό, μειώστε τη θερμοκρασία της δεξαμενής κατά -17°C κάθε μέρα μέχρι να κρυώσει στους 18°C. Για πληροφορίες από τον κτηνιατρικό μας αξιολογητή σχετικά με τον τρόπο χρήσης φαρμάκων για τη θεραπεία του χρυσόψαρου σας, διαβάστε!

Ξεκινήστε βαθμιαία αυξάνοντας τη θερμοκρασία του νερού του ενυδρείου σας μέχρι να φτάσει τους 30°C
Για να θεραπεύσετε τα χρυσόψαρα, ξεκινήστε βαθμιαία αυξάνοντας τη θερμοκρασία του νερού του ενυδρείου σας μέχρι να φτάσει τους 30°C, καθώς η θερμότητα εμποδίζει τα παράσιτα που προκαλούν την αναπαραγωγή του ιχ.

Το Goldfish ich (Ichthyophthirius multifiliis) είναι ένα από τα πιο κοινά παράσιτα ψαριών που βρίσκονται στα ενυδρεία. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ενυδρείων θα πρέπει να αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή το χρυσόψαρο και γρήγορα, καθώς αφήνοντας χωρίς θεραπεία μπορεί να σκοτώσει το χρυσόψαρο σας. Το χρυσόψαρο είναι επίσης γνωστό ως ασθένεια λευκού σημείου, καθώς ένα από τα βασικά συμπτώματα του ich είναι λευκές κηλίδες σε όλο το χρυσόψαρο σας. Ευτυχώς υπάρχει μια φυσική θεραπεία και μια επαγγελματική θεραπεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βοηθήσετε το χρυσόψαρο σας να εμφανιστεί ξανά λαμπερό και χρυσό πορτοκάλι.

Μέθοδος 1 από 3: αναγνώριση των συμπτωμάτων του χρυσόψαρου

 1. 1
  Ελέγξτε για μικρά λευκά σημεία στο χρυσόψαρο σας. Τα παράσιτα Ich μπορεί να μην είναι πολύ ορατά όταν αρχίζουν να σχηματίζονται. Αλλά μόλις αρχίσουν να τρέφονται με τα σωματικά υγρά του δέρματος και των πτερυγίων των ψαριών σας, θα εγκλωβιστούν και θα εμφανίζονται ως μικρά κηλίδες ή λευκές κηλίδες. Μπορεί να φαίνεται ότι το χρυσόψαρο σας έχει ξεσκονιστεί με αλάτι ή ζάχαρη, αλλά στην πραγματικότητα υποφέρουν από ich.
  • Εάν δεν παρατηρήσετε την θεραπεία νωρίς, μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλα λευκά μπαλώματα στις κλίμακες και τα πτερύγια του ψαριού σας. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι τα παράσιτα έχουν προσκολληθεί στο χρυσόψαρο σας.
 2. 2
  Σημειώστε εάν το χρυσόψαρο βουρτσίζει τα αντικείμενα ή τις πλευρές της δεξαμενής. Το χρυσόψαρο θα προκαλέσει φαγούρα στο χρυσόψαρο σας! Μπορεί να βουρτσίσει το σώμα του πάνω σε αντικείμενα στη δεξαμενή ή στις πλευρές της δεξαμενής σε μια προσπάθεια να σταματήσει η φαγούρα.
 3. 3
  Κοιτάξτε τα βράγχια του χρυσόψαρου σας. Επειδή το χρυσόψαρο σας βρίσκεται σε κίνδυνο, μπορεί να μην παίρνει αρκετό οξυγόνο στη δεξαμενή. Αυτό θα αναγκάσει τα βράγχιά του να περάσουν σε υπερβολική κίνηση και να οδηγήσουν σε βαριά και γρήγορη κίνηση των βράγχων του καθώς προσπαθεί να αναπνεύσει.
Το χρυσόψαρο θα προκαλέσει φαγούρα στο χρυσόψαρο σας
Το χρυσόψαρο θα προκαλέσει φαγούρα στο χρυσόψαρο σας!

Μέθοδος 2 από 3: χρησιμοποιώντας αλάτι

 1. 1
  Αυξήστε τη θερμοκρασία του νερού του ενυδρείου σας στους 30°C. Αυξήστε τη θερμοκρασία του νερού αργά σε διάστημα 48 ωρών σε μικρές αυξήσεις -17°C ή 1 βαθμού C κάθε ώρα. Αυτό θα δώσει στον χρυσόψαρο σας χρόνο να προσαρμοστεί στην αυξανόμενη θερμοκρασία και να αποτρέψει τον σοκ του.
  • Η ζέστη θα εμποδίσει το Iich να εξελιχθεί σε πολύ περισσότερα παράσιτα αφού αποκολληθεί από τα ψάρια σας. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα εξουδετερώσουν αποτελεσματικά τα παράσιτα και θα τα εμποδίσουν να αναπαραχθούν.
  • Μην συνδυάζετε δύο θεραπείες ich, κάνετε μόνο μία θεραπεία κάθε φορά.
 2. 2
  Διατηρήστε τα επίπεδα οξυγόνου υψηλά στο νερό. Θα πρέπει να αντισταθμίσετε την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού παρέχοντας περισσότερο οξυγόνο στο νερό για τα ψάρια σας. Κάντε το από:
  • Μείωση της στάθμης του νερού στη δεξαμενή.
  • Στοχεύοντας κεφαλές ισχύος στην επιφάνεια του νερού της δεξαμενής.
  • Τοποθετώντας επιπλέον πέτρες αέρα, ή στολίδια ενσωματωμένα με πέτρες αέρα, στο νερό της δεξαμενής.
 3. 3
  Προσθέστε αλάτι ενυδρείου στο νερό. Ορισμένοι ιδιοκτήτες ενυδρείων υποστηρίζουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού σταδιακά αρκεί για να αποσυνδεθεί και να σκοτωθεί το ich. Αλλά ένα λουτρό με αλάτι μπορεί να βοηθήσει τα ψάρια σας να αναπτύξουν το παλτό του με λάσπη, το οποίο θα αποτρέψει την επανάληψη του ich. Ο συνδυασμός αλατιού και θερμότητας θα επιτεθεί σε οποιαδήποτε ελεύθερη κολύμβηση στη δεξαμενή μέχρι να σκοτωθούν όλοι.
  • Χρησιμοποιείτε μόνο αλάτι ενυδρείου που παρασκευάζεται ειδικά για ψάρια γλυκού νερού, όχι επιτραπέζιο αλάτι ή οποιοδήποτε άλλο αλάτι. Μπορείτε να αγοράσετε αλάτι ενυδρείου online ή στο τοπικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων.
  • Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας ή τρία κουταλάκια του γλυκού αλάτι ενυδρείου για κάθε πέντε γαλόνια (19 λίτρα) νερού δεξαμενής. Αν θέλετε να δοκιμάσετε λιγότερο αλάτι ενυδρείου, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα κουταλάκι του γλυκού ανά γαλόνι νερού.
  • Εάν έχετε άλλα ψάρια ή ασπόνδυλα στη δεξαμενή με το μολυσμένο χρυσόψαρο, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ευαίσθητα στο αλάτι πριν προσθέσετε αλάτι στο νερό. Μερικά ψάρια δεν μπορούν να αντέξουν μεγάλες δόσεις αλατιού.
 4. 4
  Διατηρήστε την υψηλή θερμοκρασία του νερού και αλλάξτε το νερό κάθε δύο ημέρες. Διατηρήστε τη θερμοκρασία σταθερή στους 30°C για 10 ημέρες. Στην αρχή της θεραπείας, όταν τα συμπτώματα είναι πολύ ορατά στα ψάρια σας, αλλάξτε το 25% του νερού κάθε δύο ημέρες. Αυτό θα διασφαλίσει ότι το νερό είναι καλά οξυγονωμένο και θα βοηθήσει να απαλλαγούμε από τυχόν υπερβολικά παράσιτα. Προσθέστε την κατάλληλη δόση αλατιού ενυδρείου μετά από κάθε αλλαγή νερού.
  • Πάνω από 10 ημέρες, τα σημάδια του ich θα μειωθούν στα ψάρια σας και το νερό της δεξαμενής θα καθαριστεί αργά από το ich. Συνεχίστε να διατηρείτε την υψηλή θερμοκρασία και προσθέστε τις δόσεις αλατιού ενυδρείου τρεις έως πέντε ημέρες μετά την εξαφάνιση των τελευταίων σημείων ich για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα παράσιτα έχουν σκοτωθεί.
  Σκοτώστε το υπάρχον ich προσθέτοντας 1 κουταλιά της σούπας αλάτι ενυδρείου για κάθε 5 γαλόνια νερού
  Στη συνέχεια, σκοτώστε το υπάρχον ich προσθέτοντας 1 κουταλιά της σούπας αλάτι ενυδρείου για κάθε 5 γαλόνια νερού δεξαμενής.
 5. 5
  Μειώστε τη θερμοκρασία του νερού έως ότου επιστρέψει στους 18°C. Μετά από 15 ημέρες από τη φυσική επεξεργασία, το χρυσόψαρο σας θα πρέπει να κολυμπά κανονικά και χωρίς λευκή κηλίδα στη δεξαμενή. Ήρθε η ώρα να επαναφέρετε τη θερμοκρασία του νερού στην κανονική της θερμοκρασία σε βήματα των -17°C (1 βαθμός C) κάθε ώρα πάνω από 48 ώρες.
  • Κάντε μια τελευταία αλλαγή νερού 25% στο τέλος της φυσικής επεξεργασίας και μετά συνεχίστε τις κανονικές εβδομαδιαίες αλλαγές νερού.

Μέθοδος 3 από 3: χρήση φαρμάκων χρυσόψαρου

 1. 1
  Αλλάξτε το 25 τοις εκατό του νερού της δεξαμενής και αφαιρέστε τυχόν απορρίμματα στη δεξαμενή. Χρησιμοποιήστε ένα σιφόνι νερού για να αδειάσετε το χαλίκι. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τυχόν ενεργό άνθρακα για το φίλτρο νερού. Η μείωση της στάθμης του νερού θα αυξήσει την επιφανειακή ανάδευση του νερού και θα βοηθήσει στην κυκλοφορία του ich φαρμάκου όταν το προσθέτετε στο νερό.
  • Πρέπει επίσης να ελέγξετε για να βεβαιωθείτε ότι το φίλτρο νερού στη δεξαμενή ωθεί μια ισχυρή, σταθερή ροή νερού στη δεξαμενή.
 2. 2
  Αυξήστε τη θερμοκρασία του νερού του ενυδρείου σας στους 30°C. Αυξήστε τη θερμοκρασία του νερού αργά σε διάστημα 48 ωρών σε μικρές αυξήσεις -17°C ή 1 βαθμού C κάθε ώρα. Αυτό θα δώσει στον χρυσόψαρο σας χρόνο να προσαρμοστεί στην αυξανόμενη θερμοκρασία και να αποτρέψει τον σοκ του.
  • Σε αντίθεση με τη φυσική επεξεργασία, ο σκοπός της αύξησης της θερμοκρασίας του νερού δεν είναι να σκοτώσει το ich με θερμότητα, αλλά να επιταχύνει τον κύκλο ζωής του ich. Προσπαθείτε να αναγκάσετε κάθε παράσιτο να εξελιχθεί πολύ γρήγορα στο στάδιο της ελεύθερης κολύμβησης, ώστε το φάρμακο που μπορεί να τα σκοτώσει, χωρίς να βλάψει τα ψάρια σας.
 3. 3
  Χρησιμοποιήστε φάρμακα. Υπάρχουν πολλές εμπορικές ich θεραπείες διαθέσιμες στο διαδίκτυο ή στο τοπικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων σας. Μερικά φάρμακα βασίζονται σε χαλκό, οπότε δεν λεκιάζουν όπως κάποια άλλα φάρμακα. Ωστόσο, το χαλκό με βάση το χαλκό μπορεί να είναι επιβλαβές για άλλα ασπόνδυλα ή φυτά στο μολυσμένο ενυδρείο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα του φαρμάκου για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα βλάψει τα άλλα κατοικίδια ζώα του ενυδρείου σας.
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες δοσολογίας στην ετικέτα για να εφαρμόσετε το φάρμακο στο νερό της δεξαμενής.
  Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ενυδρείων θα πρέπει να αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή το χρυσόψαρο
  Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ενυδρείων θα πρέπει να αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή το χρυσόψαρο και γρήγορα, καθώς το να αφήσετε χωρίς θεραπεία μπορεί να σκοτώσει το χρυσόψαρο σας.
 4. 4
  Προσθέστε αλάτι στο νερό της δεξαμενής. Εάν θέλετε να προσθέσετε επίσης αλάτι στο νερό για να ενισχύσετε το λάσπη του χρυσόψαρου σας και να επιταχύνετε τη θανάτωση του ich, μπορείτε να το κάνετε αφού βάλετε το φάρμακο.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα άλλα ψάρια και τα ασπόνδυλα στη δεξαμενή δεν είναι ευαίσθητα στις θεραπείες με αλάτι. Εάν ανησυχείτε το αλάτι βλάπτει τα άλλα ψάρια στη δεξαμενή, μην το χρησιμοποιείτε. Κολλήστε μόνο στο ich φάρμακο.
 5. 5
  Περιμένετε μερικές εβδομάδες για να εξαφανιστεί το ich. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για το ich φάρμακο να απαλλαγεί από τη δεξαμενή του ich, καθώς κάθε παράσιτο πρέπει να βρίσκεται στο στάδιο ελεύθερης κολύμβησης προτού να σκοτωθεί. Μετά από μερικές εβδομάδες, οι λευκές κηλίδες στα ψάρια σας πρέπει να εξαφανιστούν και η δεξαμενή πρέπει να είναι ελεύθερη.
 6. 6
  Μειώστε τη θερμοκρασία του νερού έως ότου επιστρέψει στους 18°C. Μετά από μερικές εβδομάδες από την επαγγελματική θεραπεία, το χρυσόψαρο σας θα πρέπει να κολυμπά κανονικά και χωρίς λευκή κηλίδα στο δοχείο. Ήρθε η ώρα να επαναφέρετε τη θερμοκρασία του νερού στην κανονική της θερμοκρασία σε βήματα των -17°C (1 βαθμός C) κάθε ώρα πάνω από 48 ώρες.
  • Κάντε μια τελευταία αλλαγή νερού 25% στο τέλος της φυσικής επεξεργασίας και μετά συνεχίστε τις κανονικές εβδομαδιαίες αλλαγές νερού.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

 • Δεν έχω θερμαντήρα. Τι μπορώ να κάνω?
  Πηγαίνετε στον τοπικό κτηνίατρό σας ή σε ένα κατάστημα ψαριών και αγοράστε έναν αποτελεσματικό αλλά φτηνό θερμαντήρα.
 • Τι συμβαίνει εάν τα ψάρια παραμένουν στο κάτω μέρος της δεξαμενής;
  Είναι άρρωστο. Ελέγξτε τη θερμοκρασία του νερού, την αμμωνία και όλους αυτούς τους παράγοντες. Τα χρυσόψαρα είναι γενικά πολύ ενεργά.
 • Μπορώ να χρησιμοποιήσω μαγειρικό αλάτι για αυτό;
  Όχι, σίγουρα δεν μπορείτε, γιατί θα βλάψει το χρυσόψαρο. Πρέπει να πάτε στο τοπικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων σας και να πάρετε αλάτι που έχει χαρακτηριστεί ως ασφαλές για το κατοικίδιο ζώο σας.
 • Υπάρχει μια πιθανή μέθοδος θεραπείας που δεν απαιτεί θερμαντήρα;
  Ναί. Τα φάρμακα διατίθενται στα περισσότερα καταστήματα ψαριών και ενυδρείων.
 • Πρέπει να ακολουθήσω και τις δύο μεθόδους ή μόνο μία;
  Ακολουθήστε μία από τις δύο μεθόδους.
 • Μπορώ να χρησιμοποιήσω αλάτι epsom για ich σε χρυσόψαρο;
  Μην χρησιμοποιείτε αυτό το είδος αλατιού για ich.
 • Μπορώ να χρησιμοποιώ ταυτόχρονα αλάτι και ιατρική θεραπεία ενυδρείου;
  Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε μόνο ένα κάθε φορά. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα και αν δεν λειτουργεί, χρησιμοποιήστε το άλλο.
 • Πρέπει να αυξήσετε τη θερμοκρασία εάν χρησιμοποιείτε φάρμακο;
  Δεν χρειάζεται, αλλά βοηθά στην επιτάχυνση του κύκλου ζωής των παρασίτων ώστε να αποκολληθούν από τα ψάρια σας, έτσι ώστε η θεραπεία αυτή να μπορεί να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά.
 • Μπορώ να χρησιμοποιήσω ιωδιούχο αλάτι;
  Όχι, αυτό θα το κάνει απλά αλμυρό νερό. Το αλάτι ενυδρείου είναι ειδικά για ενυδρεία.
 • Πόσες φορές πρέπει να προσθέσω το αλάτι;
  Μια φορά, εκτός αν αλλάζετε νερό. Δεδομένου ότι το αλάτι δεν εξατμίζεται με το νερό, μην προσθέτετε άλλο όταν γεμίζετε το δοχείο. Εάν αλλάζετε το νερό, προσθέστε μόνο τη σωστή ποσότητα για να αντικαταστήσετε αυτό που πήρατε. Μετά από μερικές εβδομάδες, θα πρέπει να αφαιρέσετε όλο το επεξεργασμένο νερό και να το αντικαταστήσετε με νερό χωρίς αλάτι.

Σχόλια (6)

 • elwin60
  Αυτός ο ιστότοπος ήταν καλός. Τα ψάρια μου πρέπει να ζήσουν για άλλες 12 ώρες έως ότου ανοίξουν τα καταστήματα για τη Δευτέρα το πρωί. Σήμερα το πρωί ξύπνησα και είχε ένα αφράτο λευκό πράγμα στην ουρά της, το οποίο τώρα ξέρω ότι είναι κάποιο είδος ιού ή ασθένειας.
 • lucas76
  Αγόρασα ένα χρησιμοποιημένο δοχείο από κάποιον και αποδείχθηκε ότι μολύνθηκε με ich. Έχασα 3 χρυσόψαρα προτού συνειδητοποιήσω ότι η ασθένεια ήταν στη δεξαμενή. Χρησιμοποίησα ένα υγρό φάρμακο, μαζί με την αύξηση της θερμοκρασίας και το αλατισμένο νερό. Ακολούθησα τις οδηγίες για το φάρμακο και συνέχισα το ζεστό, αλατισμένο νερό με 25% αλλαγές κάθε 2 ημέρες για 10 ημέρες. Η δεξαμενή και τα ψάρια είναι απόλυτα υγιή τώρα.
 • olgakalybas
  Δούλεψε για μένα! Ευχαριστώ που σώσατε τον πολύτιμο χρυσόψαρο μου.
 • bikentia08
  Αυτό το άρθρο ήταν πολύ χρήσιμο καθώς όλα τα ψάρια μου έχουν λευκές κηλίδες αυτή τη στιγμή και τονίζω λίγο.
 • soultanaargyrou
  Αυτό το άρθρο ήταν πολύ καλό! Τα φτωχά μου ψάρια έχουν παράσιτα και πρέπει πραγματικά να τα βοηθήσω. Ξέρετε από πού παίρνετε το ich φάρμακο;
 • ernsermarlee
  Είμαι ενθουσιασμένος που μαθαίνω πώς να βοηθήσω τα ψάρια μου. Είμαι έτοιμος να πάρω τα προμήθειες αυτή τη στιγμή.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail