Πώς να αντιδράσετε όταν δαγκώνει ή γρατζουνίζει το Gerbil;

Εάν το gerbil σας σας έχει δαγκώσει ή γρατσουνίσει, προσπαθήστε να μην τσακίζετε ή να το απομακρύνετε, καθώς αυτό μπορεί να τρομάξει το gerbil σας και να το κάνει να ξαναγίνει. Για να σταματήσετε το δάγκωμα ή το ξύσιμο του γερβίλου σας, δοκιμάστε να φυσάτε αέρα στο πρόσωπό του. Θα πρέπει επίσης να σταματήσετε να χαϊδεύετε ή να το κρατάτε, καθώς είναι πιθανώς ερεθισμένο. Για να φροντίσετε την πληγή, πλύνετε τα χέρια σας χρησιμοποιώντας αντιβακτηριακό σαπούνι και επικοινωνήστε με έναν γιατρό εάν δείτε ερυθρότητα ή πύον. Για περισσότερες συμβουλές από τον συν-συγγραφέα της Κτηνιατρικής μας, όπως πώς να χειριστείτε ένα επιθετικό gerbil, συνεχίστε να διαβάζετε!

Εάν έχετε ένα gerbil που δαγκώνει συνεχώς
Εάν έχετε ένα gerbil που δαγκώνει συνεχώς και γρατζουνίζει, μπορεί να είναι καλύτερο να αποφύγετε γενικά να το πάρετε.

Οι Γερβίλοι μπορούν να δώσουν τα πάντα, από μια παιχνιδιάρικη μύτη έως μια επώδυνη γρατσουνιά έως ένα σοβαρό δάγκωμα. Εάν η συμπεριφορά σας έχει κακή δάγκωμα ή ξύσιμο, το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να αντιδράσετε ήρεμα. Οι Γερβίλοι είναι ευαίσθητοι αναγνώστες του συναισθήματος, και αν ο δικός σας πιστεύει ότι φοβάσαι ή θυμώνεις, μπορεί να γίνει αναστατωμένος και να επιτεθεί ξανά. Για να αποφύγετε προβλήματα στο μέλλον, μείνετε πάντα ήρεμοι γύρω από το κατοικίδιο ζώο σας και δώστε του χρόνο να συνηθίσετε πριν το χειριστείτε πολύ.

Μέθοδος 1 από 2: άμεση αντίδραση σε δάγκωμα ή γρατσουνιές

 1. 1
  Φυσήξτε αέρα στο γέρβιλ σας. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας γίνει επιθετικό (τσιμπήματα ή γρατζουνιές), φυσάστε μια ριπή αέρα στο πρόσωπό του. Το gerbil σας θα το βρει αυτό δυσάρεστο και θα πρέπει να σταματήσει να δαγκώνει ή να γρατζουνίζει.
  • Αυτή η ίδια τεχνική λειτουργεί αν το γέρβιλ σας απλώς χτυπάει.
 2. 2
  Μην τσακίζετε εάν δαγκώσετε. Τα τσιμπήματα μπορεί να είναι επώδυνα, ειδικά αν σπάσουν το δέρμα. Η πρώτη σας σκέψη μπορεί να είναι να απομακρυνθείτε. Αυτό μπορεί να κάνει το gerbil να θέλει να δαγκώσει ξανά, ωστόσο. Είναι καλύτερα να αντιδράσετε ήρεμα.
  • Οι Γερβίλοι δεν δαγκώνουν να είναι κακοί. Το δάγκωμα είναι συνήθως ένα σημάδι ότι ο γέρβις είναι φοβισμένος. Φωνάζοντας ή φλερτάρετε μπορεί να κάνει το γέρπιλ πιο φοβισμένο και πιο πιθανό να δαγκώσει ξανά.
  • Οι Γερβίλοι είναι καλοί αναγνώστες του συναισθήματος. Μπορούν να αισθανθούν αν φοβάσαι ή φοβάσαι, κάτι που μπορεί να τους αναστατώσει.
  Για να σταματήσετε το δάγκωμα ή το ξύσιμο του γερβίλου σας
  Για να σταματήσετε το δάγκωμα ή το ξύσιμο του γερβίλου σας, δοκιμάστε να φυσάτε αέρα στο πρόσωπό του.
 3. 3
  Σταματήστε να ερεθίζετε το gerbil σας εάν σας τσιμπήσει. Όταν ένας γερβίλος γλιστράει, θα σφίξει τα σαγόνια του με μία κίνηση. Αυτό δεν θα είναι τόσο οδυνηρό όσο και καταστροφικό όπως ένα δάγκωμα, αν και μπορεί ακόμα να βλάψει λίγο. Εάν ο γερβίλος σας σας τσιμπήσει, είναι ένα σημάδι ότι θέλει να σταματήσετε να κάνετε κάτι. Αφήστε το να είναι και τα άκρα πρέπει να σταματήσουν.
  • Για παράδειγμα, το gerbil σας μπορεί να σας τσιμπήσει εάν το κρατάτε και θέλει κάτω.
  • Μπορείτε επίσης να φυσάτε αέρα στο γέρπιλο για ένα τσιμπήμα, αλλά φροντίστε να σταματήσετε επίσης να κάνετε αυτό που ερεθίζει τον γούνινο φίλο σας.
  • Το nibble είναι μια ανώδυνη, επαναλαμβανόμενη κίνηση μάσησης. Μην το κάνετε λάθος για τσιμπήματα ή τσιμπήματα.
 4. 4
  Πλύνετε το δάγκωμα ή το μηδέν. Τα γερβίλια μπορούν να μεταφέρουν μικρόβια, όπως και κάθε πλάσμα. Για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης, φροντίστε να πλύνετε το δάγκωμα ή να γρατζουνίσετε την πληγή με αντιβακτηριακό σαπούνι και ζεστό νερό το συντομότερο δυνατό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν το δέρμα σας είναι σπασμένο.
  • Καλύψτε ένα ήπιο κόψιμο με αντιβακτηριακή αλοιφή και έναν επίδεσμο μετά το πλύσιμο.
  • Εάν δείτε σημάδια λοίμωξης (πύον, ερυθρότητα, ζεστασιά), επικοινωνήστε αμέσως με έναν γιατρό.
  • Είναι απίθανο ένα gerbil κατοικίδιων ζώων να φέρει λύσσα, αλλά ίσως θελήσετε να πάρετε ένα ενισχυτικό εμβολίου για κάθε περίπτωση.

Μέθοδος 2 από 2: αποτροπή περαιτέρω δαγκωμάτων και γρατσουνιών

 1. 1
  Ενημερώστε το gerbil σας ότι θέλετε να το πάρετε. Οι Γερβίλοι μπορούν να φοβηθούν και να δαγκώσουν ή να γρατσουνίσουν αν τα σηκώσετε χωρίς προειδοποίηση. Προσεγγίστε αργά το gerbil σας, αρχίστε να το μιλάτε με ήρεμη φωνή και κρατήστε το χέρι σας. Εάν ο φίλος σας φαίνεται ήρεμος, μπορείτε να το πάρετε.
  • Μην τραβάτε γρήγορα το γέρβι σας, καθώς αυτό μπορεί να το κάνει να γίνει επιθετικό.
  • Κρατήστε το φίλο σας αρκετά καλά ώστε να μην πέσει, αλλά όχι τόσο σκληρά που το πιέζετε.
  Εάν το κατοικίδιο ζώο σας γίνει επιθετικό (δαγκώματα ή γρατζουνιές)
  Εάν το κατοικίδιο ζώο σας γίνει επιθετικό (δαγκώματα ή γρατζουνιές), φυσάστε μια ρουφή αέρα στο πρόσωπό του.
 2. 2
  Καθαρίστε τα χέρια σας πριν χειριστείτε το κατοικίδιο ζώο σας. Τα γερβίλια μπορεί να γίνουν επιθετικά επειδή μυρίζουν ένα άλλο γέρπη στα χέρια σας. Ομοίως, εάν έχετε φαγητό στα χέρια σας, το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί κάλλιστα να αρχίσει. Το πλύσιμο των χεριών σας προτού χειριστείτε το gerbil θα πρέπει να φροντίσει αυτές τις αιτίες συμπεριφοράς δαγκώματος και γρατσουνίσματος.
 3. 3
  Περάστε χρόνο κάθε μέρα με ένα νέο gerbil, ώστε να σας συνηθίσει. Ξεκινήστε κάθονται δίπλα στο κλουβί, έτσι ώστε ο γέρμπελ να μάθει ποιοι είστε. Μπορείτε να διαβάσετε ή να μιλήσετε στο gerbil για να το συνηθίσετε στη φωνή σας. Μετά από λίγες μέρες, δώστε στο gerbil μια απόλαυση, όπως ένας ηλιόσπορος, μέσα από τα κάγκελα. Αφήστε το gerbil να έρθει στο χέρι σας για να φάει την απόλαυση.
  • Με την πάροδο του χρόνου, το gerbil θα σας φοβάται όλο και λιγότερο. Σύντομα, μπορεί να είστε σε θέση να δώσετε στο gerbil μια απόλαυση από ανοιχτό χέρι ή το gerbil μπορεί πρόθυμα να πάει στο χέρι σας όταν το κρατάτε έξω.
 4. 4
  Χειριστείτε πρώτα ένα επιθετικό γέρβι με γάντια. Μερικά gerbils θα δαγκώσουν από φόβο μέχρι να σας γνωρίσουν. Φοράτε γάντια όταν κρατάτε τα δικά σας, μιλήστε το με καταπραϋντικό τρόπο και δώστε του λιχουδιές. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να δείτε ότι σταματά να δαγκώνει τα γάντια. Όταν φαίνεται ήρεμο γύρω σας, δοκιμάστε να το σηκώσετε και να το κρατήσετε γυμνό.
  • Τα περισσότερα gerbils δεν θα κάνουν τη συνήθεια να ξύσουν, αλλά αν το κάνετε, τα γάντια θα σας εμποδίσουν να τραυματιστείτε.
  • Τα γάντια οποιουδήποτε υλικού είναι ωραία, αρκεί να είναι αρκετά παχύ για να αποτρέψουν δαγκώματα και γρατζουνιές.
  Μετά έχω ένα δεύτερο gerbil μετά από ένα χρόνο
  Εάν έχω ένα gerbil και μετά έχω ένα δεύτερο gerbil μετά από ένα χρόνο, τι είναι πιο πιθανό να συμβεί σε αυτούς;
 5. 5
  Αποφύγετε να χειρίζεστε ένα gerbil που σας φαίνεται φοβισμένο. Εάν έχετε ένα gerbil που δαγκώνει συνεχώς και γρατζουνιές, είναι καλύτερο να αποφύγετε γενικά να το πάρετε. Μπορείτε να πάρετε ένα άλλο gerbil έτσι ώστε να έχει έναν σύντροφο για να παίξει και να χρησιμοποιήσετε γάντια όταν πρέπει να το πάρετε.
  • Εάν έχετε ένα gerbil που έχει τη συνήθεια να επιτεθεί στο χέρι σας, μπορείτε επίσης να το αφήσετε να πηδήξει στο μανίκι σας αντί να το σηκώσετε και να το κρατήσετε στα χέρια σας. Μπορεί να αισθάνεται πιο άνετα με αυτόν τον τρόπο.
 6. 6
  Δείτε έναν κτηνίατρο εάν δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί το gerbil σας είναι επιθετικό. Μερικά γερβίλια θα επιτεθούν επειδή είναι άρρωστα. Εάν δεν μπορείτε να δείτε έναν σαφή λόγο για τη συμπεριφορά του κατοικίδιου ζώου σας, μεταβείτε σε έναν κτηνίατρο για εξέταση για να δείτε εάν υπάρχει κάποια υποκείμενη αιτία.
  • Οποιαδήποτε ασθένεια μπορεί να προκαλέσει επιθετική γέρπη σας. Εάν η συμπεριφορά συνοδεύεται από διάρροια, αλλαγή βάρους, απώλεια γούνας, δερματικά προβλήματα ή αδράνεια, είναι ακόμη πιο πιθανό να ευθύνεται μια ασθένεια.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

 • Εάν έχω ένα gerbil και μετά έχω ένα δεύτερο gerbil μετά από ένα χρόνο, τι είναι πιο πιθανό να συμβεί σε αυτούς;
  Πιθανότατα θα πολεμήσουν, οπότε πάρτε ένα διαχωριστικό και θα το βάλετε στη μέση του κλουβιού, ώστε να έχουν ίση περιοχή. Βεβαιωθείτε ότι είναι ορατά ώστε να μπορούν να βλέπουν ο ένας τον άλλον. Κρατήστε το έτσι για λίγο και μετά ανοίξτε το για 10 λεπτά κάθε μέρα, ώστε να αισθάνονται πιο άνετα. Τότε τελικά αφαιρέστε το για πάντα. Εάν ξεσπάσει ένας αγώνας, φορέστε γάντια και διαχωρίστε τα δύο γερβίλια μέχρι να ηρεμήσουν και τα δύο. Εάν συνεχίσουν να πολεμούν, βάλτε ξανά το διαχωριστικό και επιστρέψτε στην αρχική ρύθμιση. Κάνε υπομονή.
 • Τι συμβαίνει εάν δεν σταματήσει ποτέ να δαγκώνει;
  Μερικά gerbils θα δαγκώσουν από φόβο μέχρι να σας γνωρίσουν. Τα περισσότερα gerbils δεν θα κάνουν τη συνήθεια να ξύσουν, αλλά αν το κάνετε, τα γάντια θα σας εμποδίσουν να τραυματιστείτε. Τα γάντια οποιουδήποτε υλικού είναι ωραία, αρκεί να είναι αρκετά παχύ για να αποτρέψουν δαγκώματα και γρατζουνιές.
 • Γιατί με τρελάνουν όταν μόλις βάζω το χέρι μου και τους αφήνω να με μυρίσουν;
  Το Nibbling είναι μόνο μέρος του τρόπου που εξερευνούν τον κόσμο. Είναι απλώς περίεργοι για σένα.
 • Μπορούν οι γερβίλοι να τρελαθούν από το να μην βγαίνουν ποτέ από το κλουβί τους;
  Πιθανότατα δεν θα «τρελαθούν», αλλά θα είναι κοινωνικά άσχημα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορείτε να τα χειριστείτε πολύ εύκολα επειδή θα σας φοβίσουν. Μπορεί επίσης να γίνουν καταθλιπτικοί ή στρες, και οι δύο κάνουν ένα γερβίλιο πιο ευαίσθητο στην ασθένεια.

Σχόλια (1)

 • einowisoky
  Μου έδωσε πολλές πληροφορίες για το gerbil μου που δεν ήξερα. Τώρα έχω έναν τόνο νέων τρόπων για να διασφαλίσω ότι το gerbil μου είναι ευτυχισμένο και ζει την καλύτερη ζωή του. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail