Πώς να εντοπίσετε σημάδια παγκρεατίτιδας σε σκύλους;

Για να εντοπίσετε σημάδια παγκρεατίτιδας σε σκύλους, προσέξτε για πεπτική δυσχέρεια, όπως ναυτία, έμετο και διάρροια. Επιπλέον, σημειώστε τυχόν συμπτώματα συμπεριφοράς, όπως μειωμένη όρεξη, κατάθλιψη ή λήθαργο. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας χτυπάει την πλάτη του λόγω κοιλιακού πόνου. Εάν υποψιάζεστε ότι το σκυλί σας πάσχει από παγκρεατίτιδα, μεταφέρετέ το στον κτηνίατρο για εξέταση και αίμα. Μόλις επιβεβαιωθεί η διάγνωση, η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της παγκρεατίτιδας, αλλά πιθανότατα θα χρειαστεί να δώσετε στο σκύλο σας φάρμακο και ειδική δίαιτα ενώ αναρρώνει. Για περισσότερες συμβουλές από τον συν-συγγραφέα της Κτηνιατρικής μας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου σίτισης ενός σκύλου που αναρρώνει από παγκρεατίτιδα, συνεχίστε να διαβάζετε!

Για να εντοπίσετε σημάδια παγκρεατίτιδας σε σκύλους
Για να εντοπίσετε σημάδια παγκρεατίτιδας σε σκύλους, προσέξτε για πεπτική δυσχέρεια, όπως ναυτία, έμετο και διάρροια.

Η παγκρεατίτιδα είναι μια ασθένεια στην οποία το πάγκρεας ερεθίζεται και φλεγμονή. Αυτή η φλεγμονή συμβαίνει επειδή τα ένζυμα που απελευθερώνονται από το πάγκρεας ενεργοποιούνται πολύ σύντομα, καταστρέφοντας το ίδιο το όργανο που τα παρήγαγε. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του σκύλου σας. Για να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν πάσχει από παγκρεατίτιδα, θα πρέπει να γνωρίζετε τα σημάδια της νόσου και να είστε πρόθυμοι να αναζητήσετε κτηνιατρική βοήθεια για τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Μέρος 1 από 2: εντοπισμός παγκρεατίτιδας

 1. 1
  Προσέξτε για πεπτική δυσφορία. Εάν ο σκύλος σας έχει παγκρεατίτιδα, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει προβλήματα στην πέψη της τροφής του. Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την πεπτική δυσφορία περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο και διάρροια.
  • Εάν ο σκύλος σας ανατραπεί μία φορά ή έχει ένα περιστατικό διάρροιας, τότε θα πρέπει απλώς να παρακολουθείτε τον σκύλο για να βεβαιωθείτε ότι τα προβλήματα εκκαθαρίζονται. Εάν ο σκύλος σας έχει επανειλημμένα περιστατικά ανατίναξης και διάρροιας, τότε αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει παγκρεατίτιδα.
 2. 2
  Ψάξτε για συμπτώματα συμπεριφοράς. Όταν ο σκύλος σας είναι άρρωστος με παγκρεατίτιδα, η δυσφορία της κατάστασης μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά του σκύλου σας. Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν στη συμπεριφορά του σκύλου σας που σχετίζονται με την παγκρεατίτιδα περιλαμβάνουν λήθαργο, μειωμένη όρεξη και κατάθλιψη.
  • Δώστε προσοχή στις αλλαγές στην προσωπικότητα του σκύλου σας. Εάν αποσυρθεί ασυνήθιστα ή σιωπηλό, τότε αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα πρόβλημα υγείας.
  • Η παγκρεατίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει χαμηλή κατανάλωση ενέργειας στο σκυλί σας. Εάν αγαπάει συνήθως να παίζει ή να περπατάει και αυτή τη στιγμή είναι ανθεκτική σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα πρόβλημα υγείας.
  Εάν υποψιάζεστε ότι το σκυλί σας πάσχει από παγκρεατίτιδα
  Εάν υποψιάζεστε ότι το σκυλί σας πάσχει από παγκρεατίτιδα, μεταφέρετέ το στον κτηνίατρο για εξέταση και αίμα.
 3. 3
  Κοιτάξτε τη στάση του σκύλου σας. Ένας σκύλος που έχει προσβολή παγκρεατίτιδας μπορεί να έχει καμπούρα πίσω λόγω κοιλιακού πόνου. Αυτό μερικές φορές ονομάζεται «θέση προσευχής», με την ουρά του σκύλου σας να καταλήγει στον αέρα ενώ το μπροστινό του άκρο χαμηλώνει στο έδαφος.
  • Ο σκύλος μπαίνει σε αυτή τη στάση ως απόκριση στον πόνο που προκαλείται από την παγκρεατίτιδα, καθώς αυτή η στάση μειώνει τον πόνο.
 4. 4
  Ελέγξτε το σκυλί σας για πυρετό. Ο πυρετός είναι ένα σύμπτωμα παγκρεατίτιδας. Εάν μπορείτε να μετρήσετε τη θερμοκρασία του σκύλου σας, κάντε το. Η θερμοκρασία ενός σκύλου κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 99,5 και 102,5F. Εάν ο σκύλος σας έχει αυξημένη θερμοκρασία, αυτό είναι ένα άλλο σημάδι ότι ο σκύλος σας μπορεί να έχει παγκρεατίτιδα.
  • Για να ελέγξετε τη θερμοκρασία του σκύλου σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θερμόμετρο ορθού ή αυτιού.
 5. 5
  Αξιολογήστε τους παράγοντες κινδύνου του σκύλου σας. Είναι πιο πιθανό ότι ο σκύλος σας έχει παγκρεατίτιδα εάν έχει μερικούς από τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την πάθηση. Αυτά περιλαμβάνουν:
  • Ευσαρκία
  • Υποθυρεοειδισμός
  • Αμβλύ τραύμα στην περιοχή του παγκρέατος
  • Διαβήτης
  • Οικογενειακό ιστορικό παγκρεατίτιδας
  • Τρώτε ένα γεύμα με πολύ λιπαρά
  • Λήψη ορισμένων φαρμάκων
Μια ήπια διατροφή που λειτουργεί καλά για σκύλους που αναρρώνουν από παγκρεατίτιδα είναι μαγειρεμένο λευκό
Μια ήπια διατροφή που λειτουργεί καλά για σκύλους που αναρρώνουν από παγκρεατίτιδα είναι μαγειρεμένο λευκό ρύζι και μαγειρεμένα στήθη κοτόπουλου χωρίς δέρμα.

Μέρος 2 από 2: διάγνωση και θεραπεία της παγκρεατίτιδας

 1. 1
  Πάρτε το σκυλί σας στον κτηνίατρό του. Εάν υποψιάζεστε ότι το σκυλί σας έχει παγκρεατίτιδα, θα πρέπει να το εξετάσετε από έναν κτηνίατρο. Όταν συναντιέστε με τον κτηνίατρο, ενημερώστε τον για τα συμπτώματα του σκύλου σας, όπως πότε ξεκίνησαν και πόσο συχνά εμφανίζονται.
  • Εάν το κτηνιατρικό σας γραφείο δεν είναι ανοιχτό όταν παρατηρήσετε τα συμπτώματα της παγκρεατίτιδας, θα πρέπει να μεταφέρετε το σκυλί σας σε ιατρικό νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης.
 2. 2
  Λάβετε μια διάγνωση. Ο κτηνίατρός σας θα προσπαθήσει να πάρει μια οριστική διάγνωση για την ασθένεια του σκύλου σας. Εάν ο κτηνίατρος υποψιάζεται παγκρεατίτιδα, είναι πιθανό να κάνουν φυσική εξέταση και στη συνέχεια να μετρήσουν την ποσότητα του ενζύμου του παγκρέατος στο αίμα του σκύλου. Αυτό το ένζυμο είναι γνωστό ως παγκρεατική λιπάση.
  • Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το σκυλί σας μπορεί να έχει παγκρεατίτιδα. Αυτά περιλαμβάνουν: τραύμα στο πάγκρεας, παρενέργεια από φάρμακα, υπερτριγλυκεριδαιμία, κατανάλωση γεύματος με υπερβολικά υψηλά λιπαρά ή λόγω άλλης ασθένειας. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις παγκρεατίτιδας δεν μπορεί να εντοπιστεί η αιτία.
 3. 3
  Αντιμετωπίστε την παγκρεατίτιδα. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της παγκρεατίτιδας, η θεραπεία θα ποικίλλει. Για πολύ ήπια παγκρεατίτιδα, η θεραπεία είναι συνήθως απλώς υποστηρικτική, πράγμα που σημαίνει ότι επιτρέπετε στο σώμα του σκύλου να ανακάμψει φυσικά. Ωστόσο, το πάγκρεας μπορεί να χρειαστεί να «κλείσει» προσωρινά για να μπορέσει να αναρρώσει. Αυτό θα απαιτήσει την απόκρυψη όλων των τροφίμων και υγρών έτσι ώστε το πάγκρεας του σκύλου να μην εκκρίνει ένζυμα.
  • Εάν παραμείνει τροφή, ο σκύλος θα πρέπει να λάβει ενδοφλέβια υγρά και ηλεκτρολύτες. Αυτό θα διατηρήσει τα επίπεδα υγρών του σταθερά και θα το βοηθήσει να ανακάμψει από οποιαδήποτε διάρροια ή έμετο που έχει αντιμετωπίσει.
  • Επιπλέον, ο σκύλος μπορεί να λάβει φάρμακα για τον έλεγχο της διάρροιας και του εμέτου του, καθώς και του πόνου. Εάν ο κτηνίατρος υποψιάζεται μια επιπλέον λοίμωξη, μπορεί επίσης να συνταγογραφηθεί αντιβιοτικά στον σκύλο σας.
  Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν στη συμπεριφορά του σκύλου σας που σχετίζονται με την παγκρεατίτιδα
  Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν στη συμπεριφορά του σκύλου σας που σχετίζονται με την παγκρεατίτιδα περιλαμβάνουν λήθαργο, μειωμένη όρεξη και κατάθλιψη.
 4. 4
  Δώστε υποστηρικτική φροντίδα στο σπίτι. Καθώς το σκυλί σας αναρρώνει από την παγκρεατίτιδα, θα πρέπει να εισαχθεί αργά η τροφή. Ο κτηνίατρός σας θα σας δώσει οδηγίες για τη σίτιση του σκύλου σας, αλλά αυτό συνήθως περιλαμβάνει πολύ μικρά γεύματα ή μια ήπια διατροφή.
  • Μια ήπια διατροφή που λειτουργεί καλά για σκύλους που αναρρώνουν από παγκρεατίτιδα είναι μαγειρεμένο λευκό ρύζι και μαγειρεμένα στήθη κοτόπουλου χωρίς δέρμα. Αυτά τα τρόφιμα είναι πολύ εύκολο να αφομοιώσει ο σκύλος.

Προειδοποιήσεις

 • Η παγκρεατίτιδα μπορεί να είναι ένας ακραίος κίνδυνος για την υγεία του σκύλου σας. Εάν η επίθεση είναι σοβαρή και δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να συμβεί θάνατος. Αυτό σημαίνει ότι εάν υποψιάζεστε παγκρεατίτιδα, θα πρέπει να πάρετε το σκύλο σας σε κτηνίατρο αμέσως.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

 • Είναι η παγκρεατίτιδα μια μόνιμη κατάσταση;
  Μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά μπορεί να διαπιστώσετε ότι το κατοικίδιο ζώο είναι επιρρεπές σε φλεγμονή εάν έχει έναν αγώνα.

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail