Πώς να θεραπεύσετε μια τραχεία που καταρρέει στα Τσιουάουα;

Για να θεραπεύσετε μια τραχεία που καταρρέει στο Τσιουάουα σας, ξεκινήστε εξετάζοντας το σκυλί σας από τον κτηνίατρό σας. Ανάλογα με την κατάσταση του σκύλου σας, ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει διάφορα φάρμακα για τη μείωση της φλεγμονής στους αεραγωγούς του. Επιπλέον, συντομεύστε τους περιπάτους και διαχειριστείτε το βάρος του για να αποφύγετε την υπερβολική πίεση στο αναπνευστικό σύστημα. Εάν η κατάσταση του σκύλου σας δεν βελτιωθεί, μιλήστε στον κτηνίατρό σας σχετικά με χειρουργικές επιλογές, όπως το να τοποθετήσετε ένα stent μέσα στην τραχεία για να το κρατήσετε ανοιχτό. Για περισσότερες συμβουλές από τον συν-συγγραφέα της Κτηνιατρικής μας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου φροντίδας του σκύλου σας μετά τη χειρουργική επέμβαση, συνεχίστε να διαβάζετε!

Δεδομένου ότι μια τραχεία που καταρρέει συνήθως επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου
Η ιατρική διαχείριση λειτουργεί στα περισσότερα σκυλιά με τραχεία που καταρρέει. Ωστόσο, δεδομένου ότι μια τραχεία που καταρρέει συνήθως επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, μπορεί τελικά να χρειαστεί χειρουργική θεραπεία.

Η τραχεία είναι ένας εύκαμπτος σωλήνας που μεταφέρει αέρα σε όλο το αναπνευστικό σύστημα (μύτη, στόμα, πνεύμονες). Περιέχει δακτυλίους χόνδρου σχήματος C, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης της τραχείας γίνονται αδύναμοι και επιπεδωμένοι και τελικά καταρρέουν. Τα σκυλιά μικρής φυλής, συμπεριλαμβανομένων των Τσιουάουα, είναι επιρρεπή σε κατάρρευση της τραχείας. Εάν το Τσιουάουα σας έχει καταρρεύσει τραχεία, θα χρειαστεί κτηνιατρική θεραπεία ώστε να μπορεί να ζήσει όσο το δυνατόν πληρέστερη ζωή.

Μέρος 1 από 3: αναγνώριση των σημείων της κατάρρευσης της τραχείας

 1. 1
  Ακούστε τον βήχα του τσιουάουα σας. Ένα από τα πιο συνηθισμένα σημάδια της κατάρρευσης τραχείας είναι ο βήχας «χήνας». Ο βήχας είναι ξηρός και συνήθως έρχεται μετά από ένα σκύλο που είναι ενεργό, ενθουσιασμένο ή γρήγορα πόσιμο νερό. Εάν το Τσιουάουα σας αρχίσει να ακούγεται περιστασιακά σαν χήνα, πιθανότατα έχει τραχεία.
  • Ο ζεστός καιρός μπορεί να επιδεινώσει το βήχα του Τσιουάουα.
 2. 2
  Παρατηρήστε την αναπνοή του τσιουάουα σας. Η δυσκολία στην αναπνοή είναι ένα άλλο κοινό σημάδι μιας τραχείας που καταρρέει. Όταν οι τραχειακοί δακτύλιοι γίνονται αδύναμοι και καταρρέουν στην τραχεία, ο αέρας είτε παγιδεύεται στους πνεύμονες είτε δεν μπορεί να φτάσει στους πνεύμονες. Το Τσιουάουα σας μπορεί να αναπνέει πιο γρήγορα και να έχει ανώμαλους ήχους αναπνοής. Επιπλέον, οι κοιλιακοί μύες του μπορεί να γίνουν τεταμένοι από την επιπλέον προσπάθεια που κάνει για να αναπνεύσει.
  • Οι μη φυσιολογικοί ήχοι αναπνοής περιλαμβάνουν κλικ όταν αναπνέετε και συριγμό όταν αναπνέετε.
  • Η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να οδηγήσει σε κυάνωση, η οποία συμβαίνει όταν το δέρμα ή οι βλέννες δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο και γίνονται μπλε.
 3. 3
  Παρακολουθήστε τη δραστηριότητα του chihuahua σας. Εάν το Τσιουάουα σας γίνει λιγότερο ενεργό, μπορεί να έχει καταρρεύσει τραχεία. Χωρίς την ικανότητα να αναπνέετε πολύ καλά, το Τσιουάουα σας δεν θα μπορούσε να ασκηθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αν όχι καθόλου. Επιπλέον, επειδή το να είσαι ενεργός και ενθουσιασμένος μπορεί να επιδεινώσει τα σημάδια μιας τραχείας που καταρρέει, το Τσιουάουα μπορεί απλώς να αποφασίσει να μείνει ακίνητο.
 4. 4
  Πάρτε το τσιουάουα σας στον κτηνίατρό σας. Παρόλο που ένας βήχας χήνας είναι σαφές σημάδι μιας τραχείας που καταρρέει, το Τσιουάουα σας θα χρειαστεί μια διεξοδική επεξεργασία από τον κτηνίατρό σας. Αυτός ή αυτή θα αναλύσει το αίμα του Τσιουάουα σας για να αξιολογήσει τη γενική υγεία του και να κάνει ακτινογραφίες στο στήθος. Οι ακτινογραφίες στο στήθος δεν δείχνουν πάντα μια καταρρέουσα τραχεία, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στον αποκλεισμό άλλων αιτιών αναπνευστικών προβλημάτων.
  • Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο κτηνίατρός σας πιθανότατα θα αγγίξει την τραχεία του Τσιουάουα για να τονώσει τον βήχα.
  • Εκτός από τις ακτινογραφίες, ο κτηνίατρός σας μπορεί να θέλει να χρησιμοποιήσει άλλες οπτικές διαγνωστικές μεθόδους (π.χ. φθοροσκόπηση, ενδοσκόπηση, βρογχοσκόπηση) για να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στους αεραγωγούς του Τσιουάουα και να προσδιορίσετε εάν ο αεραγωγός του έχει μολυνθεί με βακτήρια.
Πώς αντιμετωπίζετε μια τραχεία που καταρρέει;
Πώς αντιμετωπίζετε μια τραχεία που καταρρέει;

Μέρος 2 από 3: θεραπεία μιας τραχείας που καταρρέει χωρίς χειρουργική επέμβαση

 1. 1
  Συζητήστε τις επιλογές ιατρικής θεραπείας με τον κτηνίατρό σας. Η κατάρρευση της τραχείας είναι είτε ιατρική (μη χειρουργική) είτε χειρουργική. Γενικά, η ιατρική διαχείριση περιλαμβάνει διαχείριση βάρους και χρήση διαφόρων φαρμάκων για τη θεραπεία της αναπνευστικής οδού και άλλων σχετικών παθήσεων. Η ιατρική διαχείριση λειτουργεί στα περισσότερα σκυλιά με τραχεία που καταρρέει. Ωστόσο, δεδομένου ότι μια τραχεία που καταρρέει συνήθως επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, μπορεί τελικά να χρειαστεί χειρουργική θεραπεία.
  • Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με ιατρική διαχείριση και, στη συνέχεια, να εξετάσετε τη χειρουργική επέμβαση εάν επιδεινωθεί η κατάσταση.
  • Ο κτηνίατρός σας θα εξετάσει κάθε ένα από τα φάρμακα μαζί σας και θα δείξει ποια από αυτά πιθανότατα θα λειτουργούν καλύτερα για το Τσιουάουα σας.
 2. 2
  Νοσοκομειακή σας chihuahua, εάν είναι απαραίτητο. Η κατάρρευση των τραχείων μπορεί να κυμαίνεται σε σοβαρότητα. Εάν η τραχειακή κατάρρευση του Τσιουάουα σας είναι σοβαρή (η τραχεία έχει καταρρεύσει 75-100%), ο κτηνίατρός σας πιθανότατα θα θέλει να τον νοσηλεύσει και να του δώσει εντατική φροντίδα. Η εντατική φροντίδα περιλαμβάνει επιπλέον οξυγόνο και βαριά καταστολή. Η καταστολή θα ηρεμήσει το Τσιουάουα σας και θα τον κρατήσει από την καταπολέμηση των αναπνευστικών προβλημάτων και άλλων θεραπειών.
  • Η διάρκεια της νοσηλείας εξαρτάται από το πόσο καιρό χρειάζεται ο κτηνίατρός σας για να σταθεροποιήσει το Τσιουάουα σας και να τον πάρει αρκετά καλά για φροντίδα στο σπίτι.
 3. 3
  Αντιμετωπίστε τους αεραγωγούς του τσιουάουα σας. Εάν η τραχειακή κατάρρευση του Τσιουάουα σας είναι ήπια έως μέτρια, μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι. Η θεραπεία των αεραγωγών του έχει διάφορους στόχους: μείωση της φλεγμονής και των βρογχικών σπασμών, χαλάρωση των αεραγωγών, καταστολή του βήχα και εξάλειψη υπερβολικών εκκρίσεων. Ο κτηνίατρός σας θα συνταγογραφήσει τα φάρμακα, θα περιγράψει τον τρόπο λειτουργίας τους και θα εξηγήσει τον τρόπο χορήγησής τους.
  • Το στέλεχος του βήχα θα μπορούσε να βλάψει την ευαίσθητη επένδυση των αεραγωγών του Τσιουάουα σας. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα θα μειώσουν τη βλάβη και τη φλεγμονή.
  • Οι βρόγχοι είναι οι δύο κύριοι κλάδοι της τραχείας που φέρνουν αέρα στους πνεύμονες. Οι βρογχικοί σπασμοί προκαλούν στενότητα των βρόγχων.
  • Τα φάρμακα για τη χαλάρωση των αεραγωγών και την ανακούφιση των σπασμών ονομάζονται βρογχοδιασταλτικά. Ανοίγουν τους βρογχικούς αεραγωγούς και χαλαρώνουν τους μυς των πνευμόνων.
  • Εάν ο κτηνίατρός σας βρήκε αναπνευστική λοίμωξη, θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικά.
  • Τα φάρμακα μπορεί να χρειαστούν λίγες μέρες για να αρχίσουν να λειτουργούν. Μόλις αρχίσουν να εργάζονται, θα αρχίσετε να βλέπετε συγκεκριμένη βελτίωση στην αναπνοή του Τσιουάουα σας.
 4. 4
  Αντιμετωπίστε άλλες ασθένειες που μπορεί να έχετε το τσιουάουα σας. Μικρά σκυλιά με τραχεία που καταρρέουν έχουν συχνά καρδιακές παθήσεις. Άλλες καταστάσεις που μπορεί να υπάρχουν είναι διογκωμένοι λεμφαδένες γύρω από την τραχεία, οδοντική νόσο και ηπατική νόσο. Η αντιμετώπιση των άλλων καταστάσεων και η κατάρρευση της τραχείας ταυτόχρονα μπορεί να βελτιώσει το συνολικό αποτέλεσμα και την πρόγνωση της Chihuahua.
 5. 5
  Περιορίστε τη δραστηριότητα του chihuahua σας. Δεδομένου ότι η δραστηριότητα μπορεί να επιδεινώσει μια τραχεία που καταρρέει, θα πρέπει να περιορίσετε τη δραστηριότητα του Τσιουάουα έως ότου η κατάσταση του είναι πιο σταθερή. Για παράδειγμα, συντομεύστε τους περιπάτους και περπατήστε τον πιο αργά. Αντί να παίζετε ένα ενεργό παιχνίδι μαζί του, σκεφτείτε να περάσετε ποιοτικό ήσυχο χρόνο μαζί του. Ο κτηνίατρός σας θα σας ενημερώσει πότε μπορείτε να αρχίσετε να αυξάνετε το επίπεδο δραστηριότητάς του (αν όχι καθόλου).
 6. 6
  Μειώστε το άγχος του τσιουάουα σας. Το Τσιουάουα σας μπορεί να αισθάνεται ανήσυχο για να μην μπορεί να αναπνεύσει πολύ καλά. Για να ανακουφίσει αυτό το άγχος, ο κτηνίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο κατά του άγχους. Όσο λιγότερο ανήσυχος αισθάνεται το Τσιουάουα σας, τόσο πιο εύκολο θα είναι να τον κρατήσετε ήρεμο κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
 7. 7
  Διαχειριστείτε το βάρος του chihuahua σας. Τα υπέρβαρα σκυλιά είναι επιρρεπή σε καταρρέουσες τραχείες. Εάν το Τσιουάουα σας είναι υπέρβαρο, βοηθήστε τον να χάσει βάρος αλλάζοντας τον σε δίαιτα απώλειας βάρους (διαθέσιμο στο εμπόριο ή στο γραφείο του κτηνιάτρου σας), ελαχιστοποιώντας τις λιχουδιές του και εξαλείφοντας τα απορρίμματα από τη διατροφή του. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας ποιο θα πρέπει να είναι το ιδανικό βάρος του Τσιουάουα σας και πόσο καιρό θα χρειαστεί για να φτάσετε στο ιδανικό βάρος.
Για να θεραπεύσετε μια τραχεία που καταρρέει στο Τσιουάουα σας
Για να θεραπεύσετε μια τραχεία που καταρρέει στο Τσιουάουα σας, ξεκινήστε εξετάζοντας το σκυλί σας από τον κτηνίατρό σας.

Μέρος 3 από 3: θεραπεία χειρουργικής τραχείας που καταρρέει

 1. 1
  Βρείτε έναν κτηνίατρο. Όταν η ιατρική διαχείριση της τραχείας της Chihuahua που καταρρέει δεν λειτουργεί πλέον καλά, θα χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική διόρθωση μιας τραχείας που καταρρέει είναι πολύ περίπλοκη και μπορεί να είναι πέρα από τις χειρουργικές ικανότητες του δικού σας κτηνιάτρου. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να συνεργαστείτε με έναν κτηνίατρο χειριστή με πιστοποίηση.
  • Οι κτηνίατροι σε νοσοκομεία κτηνιατρικής διδασκαλίας και εξειδικευμένες κτηνιατρικές χειρουργικές κλινικές είναι πιστοποιημένες από το συμβούλιο. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ζητήσετε συστάσεις για τον κτηνίατρό σας σχετικά με τους κτηνιάτρους.
 2. 2
  Μάθετε για τις επιλογές χειρουργικής θεραπείας. Δύο χειρουργικές θεραπείες είναι διαθέσιμες για την κατάρρευση τραχείων. Το πρώτο είναι η χειρουργική τοποθέτηση πλαστικών δακτυλίων ή σπειρών στο εξωτερικό της τραχείας. Η δεύτερη επιλογή είναι να τοποθετήσετε ένα stent (συσκευή τύπου ελατηρίου) στην τραχεία για να το κρατήσετε ανοιχτό. Ένα πλεονέκτημα των στεντ είναι ότι η τοποθέτησή τους δεν απαιτεί χειρουργική τομή.
  • Δεν θα ωφεληθούν όλα τα σκυλιά από τη χειρουργική επέμβαση. Τα μεγαλύτερα σκυλιά, τα σκυλιά με άλλα σοβαρά ιατρικά προβλήματα και εκείνα με μεγάλο ποσοστό της τραχείας τους δεν θα κάνουν καλούς υποψήφιους χειρουργικής επέμβασης.
 3. 3
  Συζητήστε τους κινδύνους της χειρουργικής επέμβασης. Η χειρουργική θεραπεία μιας κατάρρευσης τραχείας δεν είναι χωρίς κίνδυνο. Πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν αιμορραγία μέσα στην τραχεία και πρήξιμο γύρω από την τραχεία. Άλλες επιπλοκές είναι ο συνεχιζόμενος βήχας (ερεθισμός από το stent) και η παράλυση του λάρυγγα.
  • Μπορεί να είναι δύσκολο για τον κτηνίατρό σας να ξέρει πόσο πιθανός είναι αυτός ο κίνδυνος με το Τσιουάουα σας. Ωστόσο, όσο πιο έμπειρος είναι ο χειρουργός με την κατάρρευση της τραχείας, τόσο λιγότερο πιθανό το Chihuahua θα έχει σοβαρές χειρουργικές επιπλοκές.
 4. 4
  Εκτελέστε φροντίδα στο σπίτι μετά από χειρουργική επέμβαση. Εάν το Τσιουάουα σας υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες φροντίδας στο σπίτι που παρέχονται από τον κτηνίατρο. Παραδείγματα φροντίδας στο σπίτι είναι η ιατρική διαχείριση, η διατήρηση του σκύλου σας μακριά από τον καπνό του τσιγάρου, η χρήση καλωδίου σώματος αντί για κολάρο για περιπάτους και η παρακολούθηση του τακτικού κτηνιάτρου σας.
Τόσο λιγότερο πιθανό το Chihuahua θα έχει σοβαρές χειρουργικές επιπλοκές
Ωστόσο, όσο πιο έμπειρος είναι ο χειρουργός με την κατάρρευση της τραχείας, τόσο λιγότερο πιθανό το Chihuahua θα έχει σοβαρές χειρουργικές επιπλοκές.

Συμβουλές

 • Δεν ανταποκρίνονται όλα τα σκυλιά το ίδιο στην ιατρική αντιμετώπιση μιας τραχείας που καταρρέει. Επομένως, η θεραπεία του Τσιουάουα σας πρέπει να εξατομικεύεται και να προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες.
 • Η κατάρρευση της τραχείας έχει καλή πρόγνωση εάν διαγνωστεί νωρίς.
 • Το Chihuahua σας μπορεί να βήχει περιστασιακά μετά τη θεραπεία.
 • Η ιατρική αντιμετώπιση μιας τραχείας που καταρρέει είναι συνήθως ισόβια.

Προειδοποιήσεις

 • Η θεραπεία του Chihuahua για τραχεία που καταρρέει μπορεί να προκαλέσει οικονομική πίεση.
 • Μια σοβαρή περίπτωση κατάρρευσης της τραχείας μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικά για τη ζωή αναπνευστικά προβλήματα και βήχα.
 • Μετά τη θεραπεία για μια τραχεία που καταρρέει, το Τσιουάουα σας μπορεί να μην είναι σε θέση να ασκηθεί για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

 • Η θεραπεία μιας τραχείας που καταρρέει είναι πολύ ακριβή;
  Είναι σχετικά ακριβό, αλλά το αποτέλεσμα είναι συχνά καλό.
 • Όταν το τσιουάουα μου ενθουσιαστεί, κάνει έναν ήχο που είναι δύσκολο να ελεγχθεί. Τι θα μπορούσε να το προκαλεί;
  Είναι πιθανό το σκυλί σας να έχει αναπνευστικά προβλήματα. Η κατάρρευση της τραχείας είναι ένα κοινό πρόβλημα σε μικρά σκυλιά. Πάρτε το σκυλί σας στον κτηνίατρο για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι εντάξει.
 • Μπορεί ένας σκύλος να πεθάνει από την κατάρρευση της τραχείας;
  Η τραχειακή κατάρρευση, όπως υποδηλώνει το όνομα, σημαίνει ότι ο αγωγός καταρρέει από μόνος του. Για τα περισσότερα σκυλιά, αυτό σημαίνει ότι παίρνουν δύσπνοια εάν ασκούνται και ασκούνται υπερβολικά. Μόνο οι πιο σοβαρές περιπτώσεις κινδυνεύουν από ασφυξία, διότι ο αγωγός είναι τόσο πεπλατυσμένος που δεν μπορούν να αναπνεύσουν καθόλου.
 • Είναι μια τραχεία τραυματισμένη επώδυνη για σκύλους;
  Η κατάρρευση της τραχείας δεν είναι επώδυνη, αλλά εάν η στένωση είναι σοβαρή, μπορεί να είναι ενοχλητική. Γίνεται δύσκολο να αναπνέει, οπότε ο σκύλος μπορεί να δυσκολευτεί να αναπνεύσει, κάτι που είναι προφανώς ανησυχητικό για τον σκύλο.
 • Τι αποτρέπει την κατάρρευση της τραχείας;
  Μια κανονική τραχεία δεν κατέρρευσε λόγω δύο πραγμάτων: η δυσκαμψία των δακτυλίων του χόνδρου που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας της τραχείας και η σταθερή στήριξη που παρέχεται από τους συνδέσμους που γεφυρώνουν το κενό. Μόνο όταν είτε οι δακτύλιοι του χόνδρου είναι πολύ μαλακοί ή οι σύνδεσμοι τεντώνονται, η τραχεία καταρρέει.
 • Πώς αντιμετωπίζετε μια τραχεία που καταρρέει;
  Σοβαρές περιπτώσεις χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση ευέλικτης στήριξης γύρω από (ή εντός - ανάλογα με την τεχνική) του σωλήνα. Οι ήπιες περιπτώσεις μπορούν να ελεγχθούν παρακολουθώντας το βάρος του κατοικίδιου ζώου, περιορίζοντας την άσκηση και χρησιμοποιώντας αντιφλεγμονώδη φάρμακα όταν χρειάζεται.

Σχόλια (2)

 • anguspfannersti
  Εκτίμησα τις πληροφορίες σχετικά με την καταρρέουσα τραχεία. Έκανε ευκολότερο να εξετάσω το πρόβλημα του chihuahua μου Είχε για πάντα βήχα, αλλά μόνο όταν ενθουσιαστεί. Κανένας κτηνίατρος δεν τον έχει διαγνώσει. Τώρα θα με ανησυχεί περισσότερο.
 • beatricedicki
  Ανησυχούσα πολύ για τον ήχο που μου έκανε το Τσιουάουα και οι πληροφορίες για την κατάρρευση της τραχείας ήταν πολύ χρήσιμες. Θα πάρω τον κτηνίατρό μου για να το ελέγξω.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail