Πώς να διαχειριστείτε τη γνωστική δυσλειτουργία σε ηλικιωμένους σκύλους;

Εάν έχετε παρατηρήσει τα σημάδια γνωστικής δυσλειτουργίας στον ηλικιωμένο σκύλο σας, όπως να χαθεί γύρω από το σπίτι ή την αυλή ή να τρομάξει εύκολα από ανθρώπους, μπορείτε να διαχειριστείτε τα συμπτώματά του στο σπίτι με μερικές μικρές προσαρμογές. Για παράδειγμα, αποφύγετε να μετακινείτε τα έπιπλα, καθώς αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στο σκυλί σας. Το σκυλί σας θα κάνει επίσης καλύτερα με μια ρουτίνα φαγητού και περπατήματος, η οποία μπορεί να του δώσει μια αίσθηση ασφάλειας. Εκτός από τη διατήρηση του σκύλου σας σε ένα πρόγραμμα, δοκιμάστε να το ταΐσετε με διατροφικές συνταγές ανώτερης ποιότητας ή συμπληρώματα που περιλαμβάνουν Ωμέγα-3, βιταμίνη Ε και C και σελήνιο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μνήμη του. Για περισσότερες συμβουλές από τον συν-συγγραφέα της Κτηνιατρικής μας, συμπεριλαμβανομένου του πώς να μιλήσετε στον κτηνίατρό σας σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή για τη γνωστική δυσλειτουργία του σκύλου σας, συνεχίστε να διαβάζετε!

Τα συμπτώματα της γνωστικής δυσλειτουργίας σκύλου είναι παρόμοια με άλλες καταστάσεις που μπορεί
Τα συμπτώματα της γνωστικής δυσλειτουργίας σκύλου είναι παρόμοια με άλλες καταστάσεις που μπορεί να προσβάλλουν ηλικιωμένους σκύλους.

Η γνωστική δυσλειτουργία σκύλου (CCD) είναι το ισοδύναμο του Αλτσχάιμερ για σκύλους. Αυτό συμβαίνει σε μεγαλύτερα σκυλιά όταν η γνωστική και διανοητική λειτουργία τους αρχίζει να επιδεινώνεται. Για να χειριστείτε το CCD, θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από τον κτηνίατρό σας για να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα θεραπείας, να καθορίσετε ρουτίνες και εξοικείωση και να ενθαρρύνετε την ψυχική εμπλοκή μέσω της άσκησης και του παιχνιδιού.

Μέθοδος 1 από 3: αναζήτηση ιατρικής περίθαλψης

 1. 1
  Δώστε στο σκύλο σας φάρμακα. Υπάρχει ένα φάρμακο που οι κτηνίατροι χρησιμοποιούν για τη θεραπεία της γνωστικής δυσλειτουργίας. Αυτό το φάρμακο ονομάζεται deprenyl (Anipryl) και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά με τα συμπτώματα και αυξάνει τη συγκέντρωση του εγκεφάλου σε σκύλους.
  • Ωστόσο, δεν λειτουργεί με όλα τα σκυλιά. Μερικά σκυλιά δεν θα έχουν ελάχιστη βελτίωση.
  • Το φάρμακο μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες για να λειτουργήσει.
 2. 2
  Αναπτύξτε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας για το σκυλί σας. Όταν μεταφέρετε το σκυλί σας στον κτηνίατρο, θα πρέπει να μιλήσετε μαζί τους για το πώς να κάνετε ένα σχέδιο φροντίδας για το σκυλί σας. Ο κτηνίατρος μπορεί να σας δώσει προτάσεις σχετικά με δραστηριότητες και τρόφιμα για να δώσει στο σκυλί σας να σας βοηθήσει να επιβραδύνει την πρόοδο της CCD.
  • Για παράδειγμα, ο κτηνίατρός σας θα σας δώσει ένα πρόγραμμα άσκησης για το σκυλί σας και θα προτείνει παιχνίδια που θα βοηθήσουν στην ψυχική διέγερση.
 3. 3
  Αποκλείστε άλλους όρους. Τα συμπτώματα της γνωστικής δυσλειτουργίας σκύλου είναι παρόμοια με άλλες καταστάσεις που μπορεί να προσβάλλουν ηλικιωμένους σκύλους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μεταφέρετε το σκυλί σας στον κτηνίατρο για έλεγχο. Αν και δεν υπάρχει επίσημη δοκιμή για CDS, ο κτηνίατρός σας μπορεί να αποκλείσει οποιαδήποτε άλλη κατάσταση.
  • Ο κτηνίατρός σας μπορεί να κάνει εξετάσεις αίματος, ανάλυση υγρών ή εξετάσεις απεικόνισης. Με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών, την ηλικία του σκύλου σας και τα συμπτώματα, ο κτηνίατρός σας μπορεί να εγκατασταθεί στη διάγνωση της CCD.
  Η γνωστική δυσλειτουργία του σκύλου (CCD) είναι το αντίστοιχο του Αλτσχάιμερ για σκύλους
  Η γνωστική δυσλειτουργία του σκύλου (CCD) είναι το αντίστοιχο του Αλτσχάιμερ για σκύλους.
 4. 4
  Αξιολογήστε την ποιότητα ζωής του σκύλου σας. Η γνωστική δυσλειτουργία μπορεί να έχει κακή πρόγνωση. Γενικά, η κατάσταση ενός σκύλου θα επιδεινωθεί καθώς συνεχίζει να μεγαλώνει. Ενώ το σκυλί σας μπορεί να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή για λίγο, μπορεί να υπάρξει μια στιγμή που το μυαλό του σκύλου δεν λειτουργεί αρκετά για να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή.
  • Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με τις επιλογές περίθαλψης κατοικίδιων ζώων ή ευθανασίας για το πότε η κατάσταση του σκύλου σας γίνεται πολύ άσχημη για αυτούς.

Μέθοδος 2 από 3: διαχείριση CCD στο σπίτι

 1. 1
  Αποφύγετε να μετακινείτε πράγματα στο σπίτι σας. Τα σκυλιά με CCD μπορεί να μπερδευτούν εάν τα πράγματα είναι διαφορετικά από ό, τι συνήθως. Οποιαδήποτε αλλαγή στο σπίτι μπορεί να τους αναστατώσει. Για βοήθεια, αποφύγετε την αναδιάταξη των επίπλων σας.
  • Προσπαθήστε να μην προσθέσετε νέα έπιπλα στο σπίτι, ειδικά αν αυτό σημαίνει αντικατάσταση επίπλων στα οποία ξοδεύει ο σκύλος σας χρόνο.
 2. 2
  Καθιερώστε ένα πρόγραμμα για το σκυλί σας. Για να βοηθήσετε το σκυλί σας με σύγχυση, προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια ρουτίνα για αυτούς. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή εκπλήξεων και να σας βοηθήσει να μάθετε πότε το σκυλί σας θα φάει, θα πιει και ίσως χρειαστεί ακόμη και το μπάνιο.
  • Μια ρουτίνα μπορεί επίσης να βοηθήσει να δώσει στο σκυλί σας μια αίσθηση ασφάλειας.
 3. 3
  Τροφοδοτήστε το σκυλί σας με μια ειδική ανώτερη γνωστική διατροφή. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να προτείνει να ταΐσετε στο σκυλί σας μια ειδική διατροφή για ηλικιωμένους και τη γνωστική τους λειτουργία. Αυτά τα τρόφιμα στοχεύουν να βοηθήσουν στη μνήμη και τη μάθηση του σκύλου. Ορισμένες μάρκες που μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων και τα υπερκείμενα διατίθενται στην αγορά μόνο για ανώτερη γνωστική λειτουργία.
  • Μερικές φορές, ένας κτηνίατρος μπορεί να προτείνει να δώσετε στο σκύλο σας συμπληρώματα, όπως βιταμίνη Ε και C, σελήνιο, βήτα καροτένιο, ωμέγα-3, ακόμη και λάδι καρύδας.
  • Μην δίνετε στο σκυλί σας συμπληρώματα και μην αλλάζετε τη διατροφή του πριν μιλήσετε στον κτηνίατρό σας.
 4. 4
  Άσκηση του σκύλου σας. Τα σκυλιά με CCD χρειάζονται διανοητική διέγερση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της άσκησης. Μπορείτε να περπατήσετε το σκυλί σας στη γειτονιά σας ή ακόμα και στην αυλή σας. Μπορείτε να παίξετε φέτος ή διελκυστίνδα μαζί τους. Προσπαθήστε να ενεργοποιήσετε το σκυλί σας στο συγκεκριμένο επίπεδο.
  • Πάντα να μιλάτε στον κτηνίατρό σας για ένα πρόγραμμα άσκησης κατάλληλο για το σκυλί σας.
  Συμπεριλαμβανομένου του πώς να μιλήσετε στον κτηνίατρό σας σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή για τη γνωστική
  Για περισσότερες συμβουλές από τον συν-συγγραφέα της Κτηνιατρικής μας, συμπεριλαμβανομένου του πώς να μιλήσετε στον κτηνίατρό σας σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή για τη γνωστική δυσλειτουργία του σκύλου σας, συνεχίστε να διαβάζετε!
 5. 5
  Δώστε τα παιχνίδια παζλ στο σκυλί σας. Ο σκύλος σας μπορεί να έχει ψυχική διέγερση από παιχνίδια παζλ και παιχνίδια. Μπορείτε να προσπαθήσετε να δώσετε στον σκύλο σας παιχνίδια τροφής που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ψυχική σας εμπλοκή. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε περιστρεφόμενα παιχνίδια κάθε εβδομάδα για να διατηρήσετε το σκυλί σας ενδιαφέρον και αφοσίωση.
  • Το να περνάς χρόνο μαζί σου και ένα παιχνίδι μπορεί να προσφέρει κάποια ψυχική διέγερση για το σκυλί σου.
 6. 6
  Κάντε το φαγητό και το νερό εύκολα προσβάσιμο. Λόγω της γνωστικής κατάστασης του σκύλου σας, μπορεί να έχουν πρόβλημα να βρουν το φαγητό ή το μπολ με νερό. Πρέπει να τοποθετήσετε τα μπολ του σκύλου σε μια ανοιχτή περιοχή όπου μπορεί να βρεθεί εύκολα.
  • Ίσως χρειαστεί να κάνετε ρυθμίσεις για να τοποθετήσετε τα μπολ μπροστά από το σκυλί σας κατά τη διάρκεια του φαγητού ή να οδηγήσετε το σκυλί σας στα μπολ.
 7. 7
  Αποτελέστε μια περιοχή μπάνιου. Πολλά ανώτερα σκυλιά έχουν ατυχήματα στο σπίτι. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν δεν συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν πάει έξω ή δεν θυμούνται να πάνε έξω για να χρησιμοποιήσουν το μπάνιο. Για να το βοηθήσετε αυτό, ίσως θελήσετε να τοποθετήσετε το σκυλί σας σε μια περιοχή μπάνιου που έχετε φτιάξει στο σπίτι σας μόνο για αυτούς.
  • Μπορείτε να τοποθετήσετε κουτάβια ή εφημερίδα στο πάτωμα για να χαλάσει το σκυλί σας.
  • Μπορεί να θέλετε να βγάζετε συχνά το σκυλί σας για να αποφύγετε τυχόν περιττά ατυχήματα.

Μέθοδος 3 από 3: εντοπισμός συμπτωμάτων γνωστικής δυσλειτουργίας σκύλου

 1. 1
  Σκεφτείτε την ηλικία του κατοικίδιου ζώου σας. Η γνωστική δυσλειτουργία του σκύλου εμφανίζεται σε ηλικιωμένα κατοικίδια. Ανάλογα με τη φυλή του σκύλου σας, αυτό μπορεί να σημαίνει περίπου οκτώ ετών. Κατά τη διάγνωση της CCD, ο κτηνίατρός σας θα εξετάσει τα άλλα συμπτώματα παράλληλα με την ηλικία του κατοικίδιου ζώου σας.
  • Τα σκυλιά μεγαλύτερης ηλικίας μεγαλώνουν με γρηγορότερο ρυθμό από ό, τι οι μικρότερες φυλές. Μια μεγάλη φυλή μπορεί να θεωρηθεί ηλικιωμένη στην ηλικία των επτά, ενώ μια μικρή φυλή μπορεί να είναι ηλικιωμένη έως 10 έως 12 ετών.
 2. 2
  Ελέγξτε για σύγχυση. Όταν ο σκύλος σας έχει γνωστική δυσλειτουργία, μπορεί να εμφανίζει σημάδια σύγχυσης. Μπορεί να χαθούν γύρω από το σπίτι ή στην αυλή. Μπορεί να μην απαντήσουν εάν καλέσετε το όνομά τους ή τους δώσετε εντολή.
  • Ο σκύλος μπορεί να μπερδευτεί και να σταθεί στη γωνία ενός δωματίου. Μπορεί να αποπροσανατολιστούν και να καταλήξουν πίσω από τον καναπέ ή τις καρέκλες και να μην μπορούν να βγουν.
  • Ο σκύλος σας μπορεί να μην μπορεί να βρει πόρτες ή σκάλες που είχαν χρησιμοποιήσει πολλές φορές πριν.
  Μπορείτε να διαχειριστείτε τα συμπτώματά του στο σπίτι με μερικές μικρές προσαρμογές
  Εάν έχετε παρατηρήσει τα σημάδια γνωστικής δυσλειτουργίας στον ηλικιωμένο σκύλο σας, όπως να χαθεί γύρω από το σπίτι ή την αυλή ή να τρομάξει εύκολα από ανθρώπους, μπορείτε να διαχειριστείτε τα συμπτώματά του στο σπίτι με μερικές μικρές προσαρμογές.
 3. 3
  Παρατηρήστε οποιαδήποτε διανοητική επιδείνωση. Όταν ο σκύλος σας έχει CCD, η ψυχική του κατάσταση θα είναι αδύναμη. Ο σκύλος μπορεί να μην είναι σε θέση να μάθει νέα πράγματα, όπως νέες εργασίες ή διαδρομές σε μέρη. Μπορεί να μην είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα μέλη της οικογένειας ή τα παιχνίδια τους.
  • Ο σκύλος σας μπορεί απλώς να κοιτάζει στο διάστημα.
  • Ο σκύλος μπορεί να τρομάξει από ανθρώπους, θορύβους ή φωτισμό
 4. 4
  Παρατηρήστε τυχόν αλλαγές συμπεριφοράς. Ο σκύλος σας μπορεί να εμφανίσει αλλαγή συμπεριφοράς λόγω της κατάστασής του. Μπορεί να σταματήσουν να κάνουν δραστηριότητες που απολαμβάνουν, όπως να περπατούν ή να παίζουν. Μπορεί να περνούν λιγότερο χρόνο μαζί σας και την οικογένειά σας.
  • Ο σκύλος μπορεί να κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας και να είναι ξύπνιος τη νύχτα. Μπορεί να περπατούν άσκοπα γύρω από το σπίτι τη νύχτα.
  • Ο σκύλος μπορεί να μην θέλει να φάει ή να πιει όσο συνήθως.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail