Πώς να ξέρετε αν ο σκύλος σας ονειρεύεται;

Για να μάθετε αν ο σκύλος σας ονειρεύεται, κοιτάξτε προσεκτικά τα μάτια του για να δείτε αν κινείται, πράγμα που σημαίνει ότι το σκυλί σας έχει ένα όνειρο. Επίσης, προσέξτε το σκυλί σας για να δείτε αν το σώμα του κινείται καθόλου, καθώς τα σκυλιά τείνουν να συστρέφονται και να κινούνται τα πόδια τους όταν ονειρεύονται κάτι. Μπορείτε επίσης να ακούσετε ελαφριά γαβγίζει, κλαψούρισμα ή κλάμα, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο σκύλος σας ονειρεύεται. Για περισσότερες συμβουλές από τον συν-συγγραφέα της Κτηνιατρικής μας, όπως πώς να απαντήσετε όταν ο σκύλος σας ονειρεύεται, μετακινηθείτε προς τα κάτω!

Για να μάθετε αν ο σκύλος σας ονειρεύεται
Για να μάθετε αν ο σκύλος σας ονειρεύεται, κοιτάξτε προσεκτικά τα μάτια του για να δείτε αν κινείται, πράγμα που σημαίνει ότι το σκυλί σας έχει ένα όνειρο.

Αναρωτηθήκατε ποτέ αν τα σκυλιά θα μπορούσαν να ονειρευτούν; Έχετε κοιτάξει ποτέ το σκύλο σας όταν κοιμόταν, αναρωτιέστε αν κυνηγούσε κάτι; Είναι ενδιαφέρον ότι οι εγκεφαλικές δραστηριότητες ενός ύπνου σκύλου και ενός ύπνου ανθρώπου είναι πολύ παρόμοιες, καθιστώντας λογικό να πιστεύουμε ότι τα σκυλιά όντως ονειρεύονται. Παρόλο που ο σκύλος σας δεν μπορεί να σας πει με λόγια τι ονειρεύεται, μπορείτε να παρατηρήσετε τη γλώσσα του σώματός του για να κατανοήσετε καλύτερα τα όνειρά του.

Μέρος 1 από 2: εκμάθηση της γλώσσας του σώματος «όνειρο» του σκύλου σας

 1. 1
  Μάθετε τα διαφορετικά στάδια ύπνου. Όπως και οι άνθρωποι, τα σκυλιά έχουν διαφορετικά στάδια ύπνου: ύπνος μικρού κύματος (SWS) και γρήγορη κίνηση των ματιών (REM). Το REM θεωρείται ο «ύπνος του σώματος», όταν το σώμα είναι χαλαρό αλλά το μυαλό είναι πολύ ενεργό. Τα σκυλιά ονειρεύονται κατά τη διάρκεια της REM.
  • Το SWS είναι γνωστό ως «ύπνος του μυαλού», όταν οι εγκεφαλικές δραστηριότητες έχουν μειωθεί, αλλά ο μυϊκός τόνος εξακολουθεί να υπάρχει.
  • Θα ήταν κάπως δύσκολο να ξυπνήσετε το σκυλί σας κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, αλλά πιθανότατα θα ξυπνούσε πιο εύκολα κατά τη διάρκεια του SWS.
 2. 2
  Παρατηρήστε τις κινήσεις των ματιών του σκύλου σας. Τα σκυλιά τείνουν να αρχίζουν να ονειρεύονται περίπου 20 λεπτά μετά τον ύπνο τους. Η γρήγορη κίνηση των ματιών είναι ένα από τα πιο εμφανή σημάδια που ονειρεύεται το σκυλί σας. Αν κοιτάξετε αρκετά κοντά, μπορεί να δείτε τα μάτια του σκύλου σας να κινούνται κάτω από τα βλέφαρά του. Αυτή η κίνηση οφείλεται στο γεγονός ότι το σκυλί σας βλέπει πραγματικά τις εικόνες των ονείρων του σαν να συνέβαιναν στην πραγματική ζωή.
  • Τα μάτια του σκύλου σας μπορεί να είναι πλήρως ή μερικώς κλειστά όταν ονειρεύεται.
  Πώς ξέρετε εάν ο σκύλος σας έχει κρίση;
  Πώς ξέρετε εάν ο σκύλος σας έχει κρίση;
 3. 3
  Παρακολουθήστε τις κινήσεις του σκύλου σας. Φυσικά, τα σκυλιά ονειρεύονται τυπικές δραστηριότητες σκύλου (π.χ. τρέξιμο, σκάψιμο τρύπας και μάχη με έναν φανταστικό διαρρήκτη). Οι κινήσεις του σώματός του όταν ονειρεύεται πιθανότατα θα αντικατοπτρίζουν τι συμβαίνει στο όνειρό του. Για παράδειγμα, εάν τρέχει ή / και κυνηγά κάτι στο όνειρό του, πιθανότατα θα δείτε όλα τα πόδια του να κινούνται σε κίνηση.
  • Οι κινήσεις του σκύλου σας πιθανότατα θα είναι ήπιες και διαλείπουσες όταν ονειρεύεται, ακόμα κι αν «τρέχει».
  • Το σκυλί σας μπορεί επίσης να έχει περιστασιακά μυϊκές συσπάσεις κατά τη διάρκεια του ονείρου του. Αυτές οι συσπάσεις θα φαίνονται νευρικές και δεν θα διαρκέσουν πολύ. Θα επιστρέψει γρήγορα σε μια πιο χαλαρή κατάσταση.
  • Ακόμα κι αν ο σκύλος σας μπορεί να κινείται περιστασιακά ενώ ονειρεύεται, η συνολική του στάση του σώματος θα υποδηλώνει ότι είναι χαλαρός και ήρεμος.
 4. 4
  Ακούστε τα φωνητικά του σκύλου σας. Το σκυλί σας μπορεί να αρχίσει να κάνει διάφορους θορύβους όταν ονειρεύεται. Για παράδειγμα, μπορεί να γαβγίζει, να κλαίει ή να κλαίει, ανάλογα με το τι ονειρεύεται. Συνήθως, αυτές οι φωνές θα είναι σύντομες και σπάνιες και δεν θα τον ξυπνήσουν από το όνειρό του.
  • Το σκυλί σας μπορεί επίσης να αναπνέει διαφορετικά κατά τη διάρκεια ενός ονείρου. Για παράδειγμα, μπορεί να αρχίσει να αναπνέει γρήγορα ή να έχει σύντομες περιόδους όταν κρατάει την αναπνοή του.
  • Η αναπνοή του σκύλου σας μπορεί επίσης να γίνει ρηχή.

Μέρος 2 από 2: γνωρίζοντας τι να κάνεις όταν ο σκύλος σου ονειρεύεται

 1. 1
  Μην ξυπνάτε το σκυλί σας όταν ονειρεύεται. Όσο εκτιμάτε ότι έχετε αδιάκοπο ύπνο, το σκυλί σας θα εκτιμούσε επίσης αν δεν τον ξυπνήσετε. Παρόμοια με τα ανθρώπινα όνειρα, τα όνειρα του σκύλου σας λειτουργούν για να επεξεργαστούν και να αναδιοργανώσουν ό, τι έκανε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιτρέποντας στον σκύλο σας να κοιμάται και να ονειρεύεται αδιάλειπτα, ο εγκέφαλός του θα είναι σε θέση να επεξεργάζεται πληροφορίες.
  • Ένα χρήσιμο ρητό που πρέπει να θυμάστε όταν ο σκύλος σας ονειρεύεται είναι "Αφήστε τα ύπνα σκυλιά να ψέματα."
  • Ίσως χρειαστεί να τον ξυπνήσετε αν μοιάζει να έχει ένα κακό όνειρο ή εφιάλτη (π.χ. φωνητικά που υποφέρουν από άγχος). Εάν συμβαίνει αυτό, καλέστε απαλά το όνομά του (χωρίς να τον αγγίξετε) για να τον ξυπνήσετε. Όταν είναι ξύπνιος, μιλήστε τον με μια καθησυχαστική φωνή για να τον βοηθήσετε να ηρεμήσει.
  Πώς ξέρετε εάν το σκυλί σας έχει ένα κακό όνειρο;
  Πώς ξέρετε εάν το σκυλί σας έχει ένα κακό όνειρο;
 2. 2
  Μην αγγίζετε το σκυλί σας όταν ονειρεύεται. Ανάλογα με το τι ονειρεύεται το σκυλί σας, μπορεί να βρίσκεται σε σχετικά ενεργή κατάσταση όταν κοιμάται. Εάν προσπαθήσετε να τον ξυπνήσετε αγγίζοντας τον, μπορεί να αντιδράσει αμυντικά και να προσπαθήσει να σας ξύσει ή να σας δαγκώσει.
 3. 3
  Μάθετε πώς φαίνεται μια κρίση. Με την πρώτη ματιά, οι κινήσεις και οι φωνητικές εντολές του σκύλου σας κατά τη διάρκεια ενός ονείρου μπορεί να φαίνονται ενοχλητικές και ίσως αναρωτιέστε εάν έχει μια κρίση. Η αναγνώριση της εμφάνισης μιας κρίσης θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν ο σκύλος σας έχει επιληπτική κρίση ή απλά έχει ένα πολύ ενεργό όνειρο. Για παράδειγμα, εάν ο σκύλος σας έχει επιληπτική κρίση, το σώμα του θα γίνει άκαμπτο και μπορεί να αρχίσει να τρέμει βαριά ή να έχει βίαιη μυϊκή δραστηριότητα.
  • Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, ο σκύλος σας μπορεί να αρχίσει να κοιμάται υπερβολικά και μπορεί να κάνει εμετό, ούρηση ή αφόδευση.
  • Εάν ο σκύλος σας έχει μια επιληπτική κρίση, τα μάτια του μπορεί να είναι ανοιχτά αλλά να έχουν ένα κενό βλέμμα. Μπορεί επίσης να αρχίσει να έχει δυνατά, ακούσια φωνητικά (γκρίνια, ουρλιαχτά, ουρλιάζοντας). Αυτά τα φωνητικά μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικά για εσάς, αλλά δεν είναι σημάδια πόνου και δυσφορίας.
  • Σε αντίθεση με ένα όνειρο, το σκυλί σας πιθανότατα θα χάσει τη συνείδησή του εάν έχει μια κρίση. Εξαιτίας αυτού, δεν θα σας απαντούσε αν καλέσατε το όνομά του.
  • Εάν ο σκύλος σας είχε επιληπτική κρίση, θα ήταν πολύ αποπροσανατολισμένος και μπερδεμένος αφού ξαναζήσει τη συνείδησή του. Αυτό είναι διαφορετικό από ένα όνειρο, από το οποίο το σκυλί σας θα ξυπνούσε και δεν θα αισθανόταν αποπροσανατολισμένο.
  • Εάν ο σκύλος σας έχει επιληπτική κρίση, μείνετε ήρεμοι και μείνετε μακριά από το κεφάλι και το στόμα του. Καθαρίστε οποιοδήποτε αντικείμενο, όπως έπιπλα, στο οποίο θα μπορούσε να τραυματιστεί. Ακόμα κι αν μπορεί να είναι αναίσθητος, μιλήστε τον με μια χαλαρωτική φωνή έως ότου τελειώσει η κρίση. Όταν τελειώσει η κρίση, κρυώστε τον με έναν ανεμιστήρα και καλέστε τον κτηνίατρό σας.
  • Οι επιληπτικές κρίσεις απαιτούν άμεση ιατρική βοήθεια.

Συμβουλές

 • Τα κουτάβια τείνουν να ονειρεύονται περισσότερα από τα ενήλικα σκυλιά, πιθανότατα επειδή έχουν περισσότερες νέες εμπειρίες και έχουν περισσότερες πληροφορίες για επεξεργασία σχετικά με το νέο τους περιβάλλον.
  Μερικές φορές ένα σκυλί που έχει ένα ιδιαίτερα συναρπαστικό όνειρο που περιλαμβάνει κυνηγητό μπορεί
  Μερικές φορές ένα σκυλί που έχει ένα ιδιαίτερα συναρπαστικό όνειρο που περιλαμβάνει κυνηγητό μπορεί να μοιάζει λίγο με ένα σκυλί που έχει επιληπτική κρίση.
 • Για άγνωστους λόγους, βρέθηκαν μικρά σκυλιά να ονειρεύονται περισσότερα από τα μεγαλύτερα σκυλιά.

Προειδοποιήσεις

 • Οι επιληπτικές κρίσεις είναι μια σοβαρή ιατρική διαταραχή. Εάν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας έχει επιληπτικές κρίσεις, πάρτε τον αμέσως στον κτηνίατρό σας για ενδελεχή ιατρική εξέταση.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

 • Τι ονειρεύονται τα σκυλιά;
  Το όνειρο είναι ένας τρόπος επεξεργασίας θεαμάτων, ήχων και εμπειριών που αντιμετώπισε ο σκύλος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα, αλλά φαίνεται πιθανό ότι τα σκυλιά ονειρεύονται σκυλάκια όπως κυνηγώντας μια μπάλα, γαβγίζει σε εισβολείς ή ακόμα και θηλάζει γάλα από τη μητέρα τους.
 • Πρέπει να ξυπνήσεις ένα σκύλο που ονειρεύεται;
  Όχι, αφήστε τους να κοιμηθούν. Τα σκυλιά έχουν παρόμοια μοτίβα ύπνου με τους ανθρώπους και τα όνειρα είναι ένα φυσιολογικό μέρος του τρόπου με τον οποίο επεξεργάζονται αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Πώς ξέρετε εάν το σκυλί σας έχει ένα κακό όνειρο;
  Ψάξτε για σημάδια ταλαιπωρίας στη γλώσσα του σώματός τους και αν φαίνονται ταραγμένα ή όχι. Τα σκυλιά μπορούν να έχουν ωραία ή άσχημα όνειρα όπως οι άνθρωποι.
 • Πρέπει να ξυπνήσω το σκυλί μου εάν έχει έναν εφιάλτη;
  Ναι, καλώντας το όνομά της με απαλό τόνο (μην την αγγίξετε, γιατί αυτό θα μπορούσε να την τρομάξει). Όταν είναι ξύπνια, μιλήστε απαλά μαζί της με μια καθησυχαστική φωνή και την απαλή της.
 • Δεν καταλαβαίνω. Μπορείτε να διευκρινίσετε;
  Μερικές φορές ένα σκυλί που έχει ένα ιδιαίτερα συναρπαστικό όνειρο που περιλαμβάνει κυνηγητό μπορεί να μοιάζει λίγο με ένα σκυλί που έχει επιληπτική κρίση. Ενώ ένα σκυλί που έχει ένα όνειρο δεν είναι τίποτα να ανησυχεί, εάν το σκυλί σας έχει επιληπτική κρίση τότε, θα πρέπει να δει έναν κτηνίατρο. Και στις δύο περιπτώσεις (είτε πρόκειται για όνειρο είτε για κατάσχεση), μην ξυπνάτε ή ενοχλείτε τον σκύλο. Εάν δεν είστε σίγουροι ποιο είναι, τότε βιντεοσκοπήστε το συμβάν στο smartphone σας και δείξτε το στον κτηνίατρο.
 • Το σκυλί μου έχει κακό όνειρο ή κατάσχεση;
  Τα κακά όνειρα τείνουν να περιλαμβάνουν αποφλοίωση, γρύλισμα ή αλλαγές στην έκφραση του προσώπου Το σώμα του σκύλου θα είναι κυρίως χαλαρό, με τα πόδια να κινούνται. Ωστόσο, μια κρίση είναι πιο γενικευμένη με όλους τους μυς να είναι τεταμένοι.
 • Πώς ξέρετε εάν ο σκύλος σας έχει κρίση;
  Οι επιληπτικές κρίσεις παρουσιάζουν συμπτώματα όπως: απώλεια συνείδησης, κατάρρευση στο έδαφος, πτώση στο πλάι, κωπηλασία των άκρων, τράνταγμα, τρόμος, συσπάσεις, δυσκαμψία ή άκρα και μύες, σάλιασμα ή αφρισμός στο στόμα και μάσημα της γλώσσας. Συχνά θα κάνουν αφόδευση ή ούρηση κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.
 • Πώς ξέρετε εάν ο σκύλος σας έχει κρίση;
  Οι επιληπτικές κρίσεις είναι αρκετά διακριτικές και, μόλις τις δείτε, δεν ξεχνιούνται ποτέ. Είναι πολύ πιο βίαιοι από ένα κακό όνειρο. Εάν έχετε αμφιβολίες, βιντεοσκοπήστε το επεισόδιο και δείξτε το σε έναν κτηνίατρο.
 • Πώς ξέρετε εάν ο σκύλος σας έχει κρίση;
  Οι επιληπτικές κρίσεις παρουσιάζουν συμπτώματα όπως: απώλεια συνείδησης, κατάρρευση στο έδαφος, πτώση στο πλάι, κωπηλασία των άκρων, τράνταγμα, τρόμος, συσπάσεις, δυσκαμψία των άκρων και των μυών, σάλιασμα ή αφρισμός στο στόμα και chomping και μάσημα της γλώσσας. Συχνά θα κάνουν αφόδευση ή ούρηση κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.
 • Πώς μπορώ να πω αν ο σκύλος μου έχει έναν εφιάλτη;
  Εάν ο σκύλος σας γρυλίζει, κλαίει, κάνει θόρυβους από αναστάτωση, ουρλιάζει ή απλώς φαίνεται ενοχλημένος στον ύπνο του, είναι ασφαλές να υποθέσετε ότι το σκυλί σας έχει έναν εφιάλτη.

Σχόλια (1)

 • josephrogers
  Πραγματικά βοήθησε πολύ, λόγω των όνειρων και των αναπνοών που ακούγεται.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail