Πώς να αποφύγετε τα μικρόβια όταν καθαρίζετε ένα κουτί απορριμμάτων;

Κατά τον καθαρισμό ενός κουτιού απορριμμάτων, μπορείτε να αποφύγετε τα μικρόβια φορώντας γάντια και μάσκα προσώπου. Εάν φοράτε επαναχρησιμοποιήσιμα λαστιχένια γάντια, φροντίστε να τα πλένετε σε ζεστό νερό και απορρυπαντικό, διαφορετικά, χρησιμοποιείτε ένα νέο ζευγάρι γάντια μιας χρήσης κάθε φορά που καθαρίζετε το κουτί απορριμάτων. Όσο για τη σέσουλα, πλύντε το όπως κάνατε τα γάντια σας και φυλάξτε το σε μια σφραγισμένη πλαστική σακούλα για να αποτρέψετε την εξάπλωση μικροβίων. Αφού καθαρίσετε το κουτί απορριμμάτων σας, απορρίψτε τα απορρίμματα στη δική του σακούλα απορριμμάτων, η οποία θα πρέπει να δεθεί και να τοποθετηθεί απευθείας στο δοχείο απορριμμάτων. Για περισσότερες συμβουλές από τον συν-συγγραφέα της Κτηνιατρικής μας, όπως πώς να απολυμάνετε το κουτί απορριμμάτων σας, διαβάστε!

Ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να αποφύγετε τα μικρόβια όταν καθαρίζετε το κιβώτιο απορριμάτων της γάτας
Ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να αποφύγετε τα μικρόβια όταν καθαρίζετε το κιβώτιο απορριμάτων της γάτας σας είναι να φοράτε γάντια όταν καθαρίζετε το κουτί απορριμάτων.

Ο καθαρισμός κουτιού απορριμμάτων είναι απαραίτητη δουλειά. Αν και ένα κουτί απορριμμάτων είναι ένας ασφαλής, καθαρός τρόπος για τη γάτα εσωτερικού χώρου να χρησιμοποιεί το μπάνιο, εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα μικροβίων. Μάθετε πώς μπορείτε να αλλάξετε με ασφάλεια το κουτί απορριμμάτων της γάτας σας, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο έκθεσης σε μικρόβια.

Μέθοδος 1 από 3: καθαρισμός κατάλληλου κουτιού απορριμμάτων

 1. 1
  Καθαρίζετε καθημερινά το κουτί απορριμμάτων. Η γάτα σας θα χρησιμοποιεί το κουτί απορριμμάτων καθημερινά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καθαρίζετε το κουτί απορριμμάτων καθημερινά. Δεν πρέπει να αφήνετε τα κόπρανα σε κουτιά απορριμμάτων επειδή περιέχουν βακτήρια και παράσιτα.
  • Εάν έχετε περισσότερες από μία γάτες, πρέπει να καθαρίζετε το κουτί απορριμμάτων δύο φορές την ημέρα.
  • Σκεφτείτε να καθαρίσετε το κουτί απορριμμάτων μία φορά το πρωί και μία το βράδυ.
  • Τα καθαρά κουτιά απορριμμάτων βοηθούν στην αποφυγή της βρωμιάς των γατών σε άλλα μέρη του σπιτιού σας, γεγονός που θα μειώσει την εξάπλωση των μικροβίων.
 2. 2
  Φοράτε γάντια κατά τη λήψη απορριμμάτων. Ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να αποφύγετε τα μικρόβια όταν καθαρίζετε το κιβώτιο απορριμάτων της γάτας σας είναι να φοράτε γάντια όταν καθαρίζετε το κουτί απορριμάτων. Φορέστε λαστιχένια γάντια ή γάντια λατέξ μιας χρήσης πριν πάτε στο κουτί απορριμμάτων.
  • Διατηρείτε τα γάντια ενώ χειρίζεστε τυχόν απορρίμματα ή λερωμένα απορρίμματα.
  • Πετάξτε τα γάντια μετά. Εάν φοράτε επαναχρησιμοποιήσιμα λαστιχένια γάντια, πλύνετε τα σε ζεστό νερό και απορρυπαντικό ή ένα ήπιο διάλυμα λεύκανσης.
 3. 3
  Φορέστε μάσκα. Εάν ανησυχείτε για την εξάπλωση των μικροβίων, φορέστε μάσκα όταν καθαρίζετε το κουτί απορριμμάτων σας. Η χρήση μάσκας μπορεί να σας προστατεύσει από την εισπνοή αερομεταφερόμενων μικροβίων. Μπορεί επίσης να μειώσει την ποσότητα σκόνης απορριμμάτων που εισπνέετε.
  • Εάν τα σκουπίδια σας έχουν πολλή σκόνη, μπορείτε επίσης να φορέσετε γυαλιά.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μάσκα εάν είστε ανοσοανεπάρκεια ή υποβληθείτε σε χημειοθεραπεία για καρκίνο.
  Μπορείτε να αποφύγετε τα μικρόβια φορώντας γάντια
  Κατά τον καθαρισμό ενός κουτιού απορριμμάτων, μπορείτε να αποφύγετε τα μικρόβια φορώντας γάντια και μάσκα προσώπου.
 4. 4
  Πλύνετε τα χέρια σας μετά τον καθαρισμό του κουτιού απορριμμάτων. Εάν δεν θέλετε να φοράτε γάντια ή ακόμα και αν έχετε φορέσει γάντια, θα πρέπει να πλένετε καλά τα χέρια σας μετά τον καθαρισμό του κουτιού απορριμμάτων. Ποτέ μην παραλείπετε να πλένετε τα χέρια σας γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξάπλωση λοιμώξεων ή παρασίτων.
  • Πλύνετε τα χέρια σας εάν αγγίζετε βρώμικα σκουπίδια ή αν αγγίζετε τυχόν κόπρανα ή ούρα.
 5. 5
  Σκουπίστε τυχόν διαρροές. Εάν η γάτα σας έχει κλωτσήσει τα σκουπίδια έξω από το κουτί, σκουπίστε τα σκουπίδια και πετάξτε τα. Εάν επίσης έχουν απορριφθεί απόβλητα, απολυμάνετε την περιοχή.
  • Θα πρέπει να απολυμαίνετε περιοδικά την περιοχή γύρω από το εξωτερικό του κουτιού απορριμμάτων. Αυτό περιλαμβάνει το δάπεδο και το χαλί.
  • Απολυμάνετε με ζεστό νερό και απορρυπαντικό ή ένα ήπιο διάλυμα λευκαντικού.
 6. 6
  Καθαρίστε τη σέσουλα. Η κουτάλα που χρησιμοποιείτε για τον καθαρισμό του κουτιού απορριμμάτων πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για το σκοπό αυτό. Περιοδικά, πρέπει να καθαρίζετε τη σέσουλα με ζεστό νερό και απορρυπαντικό ή ένα ήπιο διάλυμα λεύκανσης.
  • Δεν πρέπει ποτέ να πλένετε τη σέσουλα σε μπάνιο ή νεροχύτη κουζίνας.
  • Φροντίστε να αφαιρέσετε τυχόν περιττώματα που έχουν μείνει πίσω στη σέσουλα.
  • Όταν δεν χρησιμοποιείτε τη σέσουλα, σκεφτείτε να τη διατηρήσετε σε μια πλαστική σακούλα ή να καλύψετε το κεφάλι με άλλο τρόπο. Αυτό βοηθά στην αποτροπή της εξάπλωσης μικροβίων στη σέσουλα.
 7. 7
  Απορρίψτε σωστά τα σκουπίδια της γάτας. Αφού καθαρίσετε το κουτί απορριμμάτων σας, πρέπει να απορρίψετε τα απορρίμματα γάτας με υγιεινό τρόπο. Μην το πετάτε απλώς στον κάδο απορριμμάτων. Αντ 'αυτού, τοποθετήστε το σε ξεχωριστή πλαστική σακούλα. Στη συνέχεια, δέστε την πλαστική σακούλα κλειστή για να μην εξαπλωθεί το περιεχόμενο. Τοποθετήστε το στον κάδο απορριμμάτων σας.
  • Μην ξεπλύνετε τα σκουπίδια της γάτας κάτω από την τουαλέτα, ακόμα κι αν λέει ότι μπορεί να ξεπλυθεί.
  • Μην τοποθετείτε σκουπίδια γάτας στους σωρούς απορριμμάτων της αυλής σας.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο να αγοράσετε ένα σύστημα απόρριψης απορριμμάτων για να κάνετε τη διάθεση ευκολότερη και πιο υγιεινή.

Μέθοδος 2 από 3: απολύμανση του κουτιού απορριμμάτων σας

 1. 1
  Απολυμάνετε το κουτί απορριμμάτων κάθε λίγες εβδομάδες. Για να μειώσετε τα μικρόβια και τις μυρωδιές, σχεδιάστε την απολύμανση και τον καθαρισμό των απορριμμάτων σας κάθε λίγες εβδομάδες. Αυτό πρέπει να το κάνετε με ένα ήπιο διάλυμα λευκαντικού.
  • Όταν απολυμαίνετε το κουτί απορριμμάτων, αφαιρέστε όλα τα απορρίμματα γάτας. Τρίψτε το κάτω μέρος και τις άκρες του κουτιού απορριμμάτων με ένα διάλυμα ήπιας λεύκανσης. Για να κάνετε ένα ήπιο διάλυμα χλωρίνης, προσθέστε 0,5 φλιτζάνι χλωρίνη σε ένα γαλόνι νερού.
  • Μπορείτε επίσης να καθαρίσετε το κουτί απορριμμάτων με ζεστό νερό και απορρυπαντικό.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει την περιοχή που καθαρίσατε το κουτί απορριμμάτων αφού ολοκληρώσετε τον καθαρισμό του κουτιού απορριμάτων για να μειώσετε τα μικρόβια.
  • Ποτέ μην καθαρίζετε ένα κουτί απορριμμάτων στην κουζίνα ή σε οποιοδήποτε μέρος προετοιμάζετε φαγητό.
  Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει την περιοχή που καθαρίσατε το κουτί απορριμμάτων αφού ολοκληρώσετε
  Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει την περιοχή που καθαρίσατε το κουτί απορριμμάτων αφού ολοκληρώσετε τον καθαρισμό του κουτιού απορριμμάτων για να μειώσετε τα μικρόβια.
 2. 2
  Τρίψτε το κουτί απορριμμάτων εάν λερωθεί στις πλευρές. Μερικές φορές, η γάτα σας μπορεί να καταλήξει να σπρώχνει τα απόβλητά της έτσι ώστε να λερωθεί ή να κολλήσει στις πλευρές του κουτιού απορριμμάτων. Εάν δείτε τα κόπρανα ή τα ούρα να κολλάνε στην άκρη του κουτιού απορριμμάτων, τρίψτε το κουτί απορριμάτων.
  • Αφαιρέστε όλα τα απορρίμματα της γάτας από το κουτί και αφαιρέστε τα απορρίμματα με ένα ήπιο διάλυμα λευκαντικού.
 3. 3
  Καθαρίζετε συχνά το κουτί απορριμμάτων εάν η γάτα είναι άρρωστη. Εφόσον η γάτα σας μπορεί να εξαπλώσει μικρόβια, παράσιτα και βακτήρια μέσω των απορριμμάτων της, θέλετε να φροντίσετε να προσέχετε ιδιαίτερα όταν η γάτα σας είναι άρρωστη. Εάν η γάτα σας έχει μια λοίμωξη που μπορεί να εξαπλωθεί μέσω απορριμμάτων ή έχει κάτι σαν σκουλήκια, πρέπει να καθαρίζετε το κουτί απορριμμάτων πιο συχνά.
  • Εάν έχετε άλλες γάτες, ίσως θελήσετε να καθαρίζετε το κουτί απορριμάτων κάθε μέρα ή κάθε λίγες μέρες έως ότου η μολυσμένη γάτα είναι καλύτερη. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να αρρωστήσουν οι άλλες γάτες σας.
 4. 4
  Εντοπίστε το κουτί απορριμμάτων σε μια σκληρή, εύκολα καθαρισμένη επιφάνεια. Πρέπει να τοποθετήσετε το κουτί απορριμμάτων σε μια επιφάνεια δαπέδου που είναι εύκολο να καθαριστεί. Αυτό μπορεί να είναι πλακάκι ή λινέλαιο. Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε εύκολα να αφαιρέσετε τυχόν χάος εάν υπάρχουν ατυχήματα ή απορρίμματα στο πάτωμα.
  • Μην τοποθετείτε το κουτί απορριμμάτων στο χαλί. Ο καθαρισμός των απορριμμάτων από το χαλί είναι δύσκολος και οι ίνες μπορεί να συγκρατούν βακτήρια. Το ίδιο ισχύει και για τα πατώματα σκληρού ξύλου.

Μέθοδος 3 από 3: λαμβάνοντας υπόψη άλλες ανησυχίες κουτιών απορριμμάτων

 1. 1
  Αποφύγετε τον καθαρισμό κουτιών απορριμμάτων εάν είστε έγκυος. Οι γυναίκες που είναι έγκυες δεν πρέπει να καθαρίζουν κουτιά απορριμμάτων. Οι γάτες μπορεί να φέρουν ένα παράσιτο που προκαλεί μια κατάσταση που ονομάζεται τοξοπλάσμωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες.
  • Εάν μια έγκυος γυναίκα δεν έχει κάποιον να αλλάξει το κουτί απορριμμάτων για αυτήν, μπορεί να φορέσει λαστιχένια γάντια αλλάζοντας το κουτί απορριμάτων. Μετά την αλλαγή του κουτιού απορριμμάτων, η έγκυος γυναίκα πρέπει να πλένει καλά τα χέρια της στη συνέχεια.
 2. 2
  Εξετάστε τις επενδύσεις μιας χρήσης ή τους δίσκους. Εάν δεν θέλετε να ανησυχείτε για τον καθαρισμό και την απολύμανση του κουτιού απορριμμάτων, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε επενδύσεις μιας χρήσης για το κουτί απορριμάτων. Αυτές οι επενδύσεις αφαιρούνται όταν αλλάζετε τα σκουπίδια. Μπορείτε επίσης να πάρετε ένα κουτί απορριμμάτων μίας χρήσης που πετάτε κάθε λίγες μέρες.
  • Αυτή η επιλογή μπορεί να είναι καλή ιδέα εάν είστε ανοσοκατεσταλμένοι ή υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.
  Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε επενδύσεις μιας χρήσης για το κουτί απορριμάτων
  Εάν δεν θέλετε να ανησυχείτε για τον καθαρισμό και την απολύμανση του κουτιού απορριμμάτων, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε επενδύσεις μιας χρήσης για το κουτί απορριμάτων.
 3. 3
  Δώστε επαρκή αριθμό κουτιών απορριμμάτων. Οι γάτες θέλουν να θάβουν τα απόβλητά τους κάτω από βρωμιά ή σκουπίδια. Εξαιτίας αυτού, οι γάτες τείνουν να αρέσουν το δικό τους κουτί απορριμάτων. Ένας καλός κανόνας είναι να έχετε ένα ακόμη κιβώτιο απορριμμάτων από τον συνολικό αριθμό των γατών που έχετε. Για παράδειγμα, εάν έχετε τρεις γάτες, τότε θα πρέπει να έχετε τέσσερα κουτιά απορριμμάτων.
  • Μερικές φορές, οι γάτες μπορεί να μοιράζονται κουτιά απορριμμάτων. Για παράδειγμα, εάν έχετε τρεις γάτες, μπορείτε να φύγετε με δύο κουτιά απορριμμάτων ή να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρία κουτιά απορριμμάτων για τέσσερις γάτες. Ωστόσο, ορισμένες γάτες μπορεί να το βρουν αγχωτικό και προτιμούν το δικό τους κουτί.
  • Παρακολουθήστε τις γάτες σας για να δείτε εάν τα κουτιά απορριμμάτων που έχετε δώσει είναι επαρκή. Εάν οι γάτες σας πάνε στο μπάνιο έξω από το κουτί απορριμμάτων, μπορεί να χρειαστείτε άλλο κιβώτιο απορριμάτων. Η μετάβαση στο μπάνιο έξω από το κουτί απορριμμάτων μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη ότι η γάτα πρέπει να πάει στον κτηνίατρο.
 4. 4
  Τοποθετήστε ένα χαλί. Για να διατηρήσετε τα μικρόβια και το χάος στο ελάχιστο, σκεφτείτε να τοποθετήσετε ένα χαλί υπερχείλισης κάτω ή μπροστά από το κουτί απορριμμάτων. Αυτό μπορεί να πιάσει τυχόν σκουπίδια που η γάτα σας σπρώχνει έξω από το κιβώτιο απορριμμάτων ή που κολλάει στα πόδια της.
  • Επιλέξτε ένα χαλί που καθαρίζεται εύκολα. Σκεφτείτε το πλαστικό ή άλλη επιφάνεια που μπορείτε να σκουπίσετε εύκολα με ένα απολυμαντικό.
 5. 5
  Αποφύγετε να τοποθετήσετε το κουτί απορριμμάτων κοντά στα τρόφιμα της γάτας. Θέλετε να τοποθετήσετε το κουτί απορριμμάτων σε μια περιοχή του σπιτιού σας ξεχωριστή από εκεί που τρέφετε τη γάτα σας. Οι γάτες γενικά δεν τους αρέσουν και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα διασταυρούμενης μόλυνσης μεταξύ τροφίμων και κουτιών απορριμμάτων, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης μικροβίων.
  • Σκεφτείτε να βάλετε το φαγητό στην κουζίνα και να τοποθετήσετε το κουτί απορριμμάτων στο μπάνιο ή στο δωμάτιο πλυντηρίων.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

 • Έχουν όλες οι γάτες παράσιτα;
  Όχι, δεν έχουν όλες οι γάτες παράσιτα, αλλά εάν η εν λόγω γάτα ζει έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να τις έχουν. Εάν υιοθετείτε μια γάτα και ανησυχείτε για την υγεία της, μεταφέρετέ την στον κτηνίατρο.

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail